Tunéziában az Erő is velünk van!

Ablak a Világra - Utazási magazin


Tunéziában az Erő is velünk van!
Kapcsolódó utazások

Gafsától délre kezdődik a Szahara. A környék hírnevét a Csillagok Háborúja alapozta meg, és sokan csak azért látogatnak el ide, hogy lefotózzák magukat a filmforgatás híres helyszínein. A Dahar-hegységben fekvő Matmata kisvárosa sziklába vájt barlanglakásairól híres. Persze ez is csak a Csillagok Háborúja óta ismert, és a díszletül szolgáló lakás azóta a Sidi Driss Hotel nevet viseli. Konyhája falán George Lucas köszönete és áldása a helyiekre: „Az Erő legyen veletek!”

De Matmata környéke nem csak emiatt kellene, hogy kedvelt legyen. A vidék káprázatos, több lapos tetejű hegy emelkedik ki a tájból és dombok, melyekben láthatóan újabb és újabb sziklába vájt lakásokat próbáltak kialakítani. A legjobb látni- és átélni való azonban kétségtelenül a Berber Múzeum, melyben vezetővel sétálhatunk végig egy tipikus kivájt lakáson és ismerhetjük meg az itt élők mindennapjait. A vezetést egy helyi hölgy tartja, akinek a családja sok éven keresztül itt élt. Elmondása szerint a kivájt házak télen melegek, nyáron hidegek, de az ő hőérzékelésük biztos más, mert a turisták szerint már márciusban is 25 fok fölötti volt a hőmérséklet a házakban.

A túra keresztül vezet az alsóbb és a felsőbb szinteken, melyeket hosszú folyosók kötnek össze – az immáron Sidi Driss néven ismert hotel kialakítása is ilyen – a kisebb-nagyobb szobákon, ahol volt hogy négy generáció is együtt élt. A kényelmesebb helyiségek a szülőket illették, a puritánabb szobákban a gyerekek és a nagyszülők kaptak helyet. A kamra és a konyha főhelyet foglalt el a lakásban.

Ha tehát ide vet minket a sors, de filmértőként elég nyugtáznunk a tényt, hogy Luke Skywalker innen kezdte csillagharcosi pályafutását, és nem akarjuk, hogy a hotel lépcsőjén letapossák a sarkunkat, akkor irány a múzeum, vagy Haddej szintén érdekes kisvárosa, ahol még több szép sziklába vájt lakással találkozhatunk tunéziai utunk során.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások