A kínai függő koporsók megfejthetetlen titka

Ablak a Világra - Utazási magazin


A kínai függő koporsók megfejthetetlen titka
Kapcsolódó utazások

Kétség sem fér hozzá, így vagy úgy, közelebb vannak Istenhez. De mivel érdemelték ki a halottak, hogy hozzátartozóik ilyen áldozatokat hozzanak értük és több száz méter magasba helyezzék őket örök nyugalomra? A függő koporsók rejtélyére a mai napig nem derült fény.

A koporsók Sichuan tartományban, Gongxian sziklafalaihoz erősítették. A kutatások szerint a rendhagyó temetkezési szokások mögött a Bo nép állt, akik 400 éve tűntek el a Föld színéről. A koporsókat egy fatörzsből vájták ki, és külsejüket eredetileg bronzbevonat borította. Ez az egyedülálló temetkezési szokás (hasonlót csak a Fülöp-szigeteken és Indonéziában Sulawesin találunk) egész Kínában elterjedt volt, mai napig több ezer függő koporsó található a folyók mentén a meredek sziklafalak oldalában.

Az elméletek szerint a különleges temetkezési szokásnak nem csak spirituális, de praktikus okai is voltak. Egyrészt Istenhez közelebb szerették volna elhelyezni halottaikat, másrészt pedig a magasság védelmet nyújtott a vadállatok, áradások és fosztogatók ellen, ahogy teszik ezt ma is.

A legfiatalabb függő koporsókat 400 éve készítették, a Ming dinasztia középső és késői korszakában, míg az elsők a Song dinasztia idejéből származnak, úgy 1000 évvel korábbról. A kutatások során a legelsőt is megtalálni vélték a szakértők. Ezt a koporsót 2500 éve, a Tavasz és Ősz korszakban Kr.e. 770 és 474 között készítették. Eme szokatlan temetkezési forma használata – habár korábban igen elterjedt volt – a Bo nép titokzatos eltűnésével együtt megszűnt.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások