Párizs, a divat otthona

Ablak a Világra - Utazási magazin


Párizs, a divat otthona
Kapcsolódó utazások

Párizs egyfajta perpetuum mobile, ahol a nap minden órájában metróutasok ezrei nyüzsögnek. 1800 neves építményével, 170 múzeumával, 145 színházával, varietéivel és kabaréival, a Pigalle szórakozóhelyeivel, 380 mozijával, 445 csodaszép parkjával, 16 ezer üzletével, az Avenue Montaigne, Place Vendome, Rue de la Paix és Saint-Germain-des-Prés útjain elhelyezkedő exkluzív márkaboltjaival és modern kreativitásával kötelező program a turista számára. Még nem szóltunk híres gasztronómiájáról, borpincéiről, múzeumokkal vetélkedő régiségboltjairól és sok másról. A 14 vonalon közlekedő metróhálózata kifogástalan, ami pedig a kedvezményeket illeti, különböző kombinációkkal várják a turistákat.   

Párizs hatalmas keverőtégely a fekete és fehér, vágott szemű és vastag ajkú, európai és gyarmatokról származó mindenféle náció számára. Itt is vannak valamennyien az utca sürgés-forgásában! A gyalogosforgalom azonban a sok bennszülött és még több turista ellenére sem hektikus, még, mágikus nyugalmat áraszt, mintha mérsékelné a tempót, és figyelmeztetne a családra, a gyermekek külön játszósarkára. 

A családi séta a Notre-Dame terére, ahol Párizs legismertebb gótikus stílusú székesegyháza monumentális méreteivel és díszítettségével nagy hatást gyakorol - naplementében főképp - a rá tekintőkre, a Champs-Élysées (a város „főutcája”) díszkivilágításának, az Arc de Triumphe (azaz a Diadalív) hősi emlékművének látogatása kihagyhatatlan program. Egy andalgás a Montmartre-on a legjobb madártávlatból nyíló bepillantás Párizs életébe, és ha már ott járunk, mindenképp érdemes körülnézni a város legmagasabb pontján (129 méter) álló a Sacré Cœur-bazilikában. Következzen az séta a város szimbólumához, a Chaillot Palota előterében éjszaka aranyos fényben tündöklő, a lassan 126 éves Eiffel-toronyhoz, melynek népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy évente 220 millió! látogató számára vonzó program. A Latin negyed bárjai, éttermei, könyvesboltjai és kávéházai nyüzsögnek a diákoktól, akárcsak a Szajna-partja és az őt átszelő hidak a turistáktól. A Latin negyed szívében a Szent Geneviève hegyre épült neoklasszicista stílusú Pantheon olyan  híres személyeknek állít emléket, mint Napoleon, Voltaire, Rousseau, Victor Hugo, Émile Zola. 

Az eredetileg szecessziós pályaudvarként épült Musée d’Orsay, az 1848 és 1914 közötti képzőművészet gazdag tára. A Grand Palais – amelynek csodálatos épületét, hasonlóan a Petit Palais-hoz és a III. Sándor hídhoz, az 1900 évi világkiállítás hagyta Párizsra – kiállításai kilométeres sorokat vonzanak. És ott a híres Louvre, Franciaország legnagyobb múzeuma a 19. század előtti alkotások számára, ami szintén a kötelező programok egyike.  

Párizs a divat városa. Az 1893-ban alapított luxusáruház, a Galeries Lafayette hatalmas árubőséggel, mindig ünnepi fényeivel-díszeivel, szecessziós kupolájával várja a vásárlókat vagy akár csak nézelődőket, Az Avenue Montagna a világ legnagyobb divatcégeinek „szabadtéri kiállítóterme”, ahol nemcsak a tartalom, de a forma, az épületek eleganciája is megkapó. Vagy üres pénztárcával, vagy sehogy se ajánlatos ide a belépés, különben fájó szív és határozatlanság marad vissza, a kínálat és kísértés oly nagy.

Párizs feldolgozhatatlan és kiismerhetetlen. Bármerre járunk, szinte minden utca rejt valami szépséget, és mindig alkalmas új felfedezésekre.  


Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|