Zakynthos-i kultúra

Ablak a Világra - Utazási magazin


Zakynthos-i kultúra
Kapcsolódó utazások

Néhány ősi rom, a templomokban lévő bizánci időszakból származó falfestmények és érmék tanúsítják, a múltban virágzó kultúrát a szigeten. A művészet és az irodalom a 15. századi velencei uralom alatt indult szárnyalásnak. Ezzel szemben a török uralom volt az egyik legborúsabb korszak a szigeten.

A 15. században az emberek kedvelték a verseket és prózákat. Zakynthos jelentősen hozzájárult a görög irodalom és művészet fejlődéséhez.
Az első festmények a bizánci korból származnak, témájuk általában vallásos volt. A kezdetben használt anyagokat és eszközöket, később az olajfesték váltotta fel a 17. században. Ekkor már vászonra alkottak portrékat és perspektivikus rajzokat. A 19. században következett egy újabb nagyobb változás, amikor már nem csak a templomokat díszítették.
A 18. században a művészet egy másik ága is jelentőssé vált. Az ezüstgravírozás és a fából készült szobrok kidolgozottak voltak és templomokban állították ki őket.
A földrengés előtt Zakynthos-ban elegáns épületek álltak és számos templom. A velencei befolyás hatására javultak az utak, és a városi közlekedés korábbi állapotai is az 1800-as években. Számos klasszicista épületet emeltek a barokk és a velencei stílus keveredésének reprezentációjaként. Az 1953-as földrengés és tűzvész hatalmas károkat okozott. Az újjáépítésé során nem mindig sikerült újra teremteni a korábbi épületeket.
A hangszer használat a korábbi időkben a katonai parádékat kísérte. Ez lehetővé tette azt, hogy az emberek intonálták a balladákat a kísérő népi ünnepeket. Annak ellenére, hogy jelentős velencei és krétai hatás is érte a szigetet, a lakók kialakítottak egy zenei formát és egy iskolát az 1800-as évek elején, ezt követően pedig helyet kaptak a kórusok és a klubok. Természetesen az egyházi zenében is felfedezhető a népzene.

Napjainkban az emberek a nyári időszakban elsősorban a turizmusból élnek, míg télen a mezőgazdaság lép előre. A legfontosabb termények az olívaolaj, a szőlő, a citrusok, és a mazsolaszőlő. A turizmusnak köszönhetően a kézművesség előtérbe került, de praktikus formában, mint például a szőnyeg a hímzés vagy a ruha. Turisták az északi részen megtalálhatják ezeket a jellegzetes termékeket.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkek

Makrigialos, a zsúfoltságtól mentes görög nyaralóhely All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! Kefalonia régen és ma Görögország legnépszerűbb nevezetességei Görögország legnépszerűbb szállodái Chalkidiki-félsziget: Poszeidon háromágú szigonya Kefalonia: szépet kerestünk, de gyönyörűt találtunk! Nemzetek konyhája: görög receptek I. Nemzetek konyhája: görög receptek II. Nemzetek konyhája: görög receptek III. Étkezés Görögországban Dél-Kréta, illata akár Afrikáé A görög kávéház Kalymnos, a természet ereje művészetet alkot Karpathos ezernyi arca, a váratlan szépség Olajfa és olajbogyók Telendos, a kővé vált lány szigete Lesbos, ahol jó szeretni, és szeretve lenni Karphatos, a hagyományőrzés szigete Samos Skopelos, a Mamma Mia! film forgatásának helyszíne Készpénzzel vagy hitelkártyával Görögországban? Az egyik legfinomabb görög édesség Önök ide utaznak nyaralni 2014-ben: TOP5 nyaralás célország Mennyei freskók és pazar villák – Symi Gyros, a világhódító szendvics Ásó, kapa, bazi nagy görög lagzi TOP6 - Önök ide utaznak az idén Szkopelos - Az év minden napjára egy esküvő Görög szigetvilág Zakynthos, Görögország gyöngyszeme Zakynhos strandjai 4 ok, amiért Zakynthos-on kellene nyaralnod TOP 10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Zakynthos-on jársz Zakynthos-i éjszaka Szórakozás és sportolás Zakynthos-on Top 10 görög étel, amit muszáj kipróbálni Zakynthos-i kultúra Zakynthos-i Nemzeti Tengeri Park Vásárolgatás és hagyományos termékek Nyaralás Görögországban: mit és hogyan válasszak? 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Top 5 úti cél Krétán Top 10 étel, amit ki kell próbálnod Görögországban Csodálatos beszámoló Korfuról Nyaralás Görögországban a koronavírus idején (2020.08.04) Úgy nyaralhat, mint még sose: üres strandok várják Görögországban TOP 5 KEDVENC ÉTELÜNK ÉS ITALUNK, AMIT MUSZÁJ KIPRÓBÁLNOD, HA GÖRÖGORSZÁGBAN NYARALSZ Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások