Rituális fürdés – Az első lépés a család felé

Ablak a Világra - Utazási magazin


Rituális fürdés – Az első lépés a család felé
Kapcsolódó utazások

Rituális fürdés – Az első lépés a család felé

A török társadalomban a családnál talán nincs is fontosabb kulturális tényező; és mivel az esküvő az első lépés a családdá válás felé, ezért kiemelt szerepet tölt be a törökök életében. Ez a magyarázata annak, miért fektetnek olyan nagy hangsúlyt az ünneplésre.

Mint minden társadalomban, Törökországban is meghatározó a hagyományok tisztelete, így nem csoda, hogy számos régi esküvői rítus még ma is fennáll. Pont emiatt egy esküvő nem egyszerűen a jegyespár egybekelését szimbolizálja és ünnepli, hanem a török társadalom egységét is.

A két legfontosabb török, esküvő előtti rituálé a rituális fürdetés és a hennafestés. Mindkettő a menyasszonyra vonatkozik, hiszen ő hordja majd a szíve alatt a családdá válás legfontosabb szereplőjét, az eljövendő gyermeket.

A menyasszony fürdetésének hagyománya az ottomán időkre nyúlik vissza, és Anatoliában a mai napig része az esküvői előkészületeknek. Helyszíne a hagyományos török fürdő, ahol csak nők vannak jelen, a menyasszony rokonai és barátai, minden korosztályból.

A ceremónia elején a menyasszony csendben végigvezeti a hölgyeket a zártkörű fürdőig, ahol majd elkezdődik az ünneplés. Az ilyen alkalmakkor a női zenészek (lant, csörgődob, hegedű) és különleges hastáncosok (cengi) sem ritkák. A házasulandó lány sógornője (a vőlegény lánytestvére) és a fürdő személyzete végzi a fürdetést. Ezután könnyű ételeket (zöldségek, tészták, gyümölcsök) következnek, majd elkezdődik a tánc.

Régen az esküvői ünnepségek hétfőn kezdődtek, ennek a része volt a hennafestés is, melyre szerdán került sor a menyasszony fürdetése után. A hennafestés a menyasszony otthonában zajlott, miközben a vőlegény és rokonai, barátai a vőlegény otthonában ünnepeltek. A hennafestés alatt a menyasszony és a fiatal nők. ún. bindallit viselnek, és a menyasszony arcát fátyol takarja.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások