10 ok, amiért Bali legyen a következő úti célod

Ablak a Világra - Utazási magazin


10 ok, amiért Bali legyen a következő úti célod
Kapcsolódó utazások

Bali minden utazó számára tartogat valamit. Egy nyaralás a szigeten a változatos élmények egyvelegét kínálja: kaland és pihenés, társas és spirituális élmény, lélegzetelállító környezet és pompás luxusszállások. Íme, 10 ok, amiért Bali legyen a következő úti célod.

1. Tengerpartok széles választéka
Sok turista és utazási iroda szerint is Bali az egyik legszebb trópusi tengerpart. Balin egyedi és különleges látványosságok vannak, és megvan a saját nyaralási hangulata. Seminyakban például a nyaralók az öt csillagos resortot élvezhetik, bejárással az elegáns beach klubbokba, a butikokba és a kitűnő minőségű éttermekbe. Természetesen mindenhez „jár” az óceánra való kilátás. Kuta Beach a pezsgő tengerparti éjszakai életéről híres. Ide azért gyűlnek össze az emberek, hogy új ismerősöket szerezzenek. Akik a természet közelségére és egy békés nyaralásra vágynak, azok a keleti parton keresnek csendesebb tengerpartokat, mint például a Candidasa. A kalandvágyók a Tanjung Benoa tengerpartra járnak, ahol sok féle vízi sportot élvezhetnek csak úgy, mint a vízi ejtőernyőzés, a jetski és a kajakozás.

2. Remek hullámok a szörfösök számára
A délről jövő hullámverések azok, amik miatt a szörfösök nagy kedvencévé vált Bali. Áprilistól novemberig a hullámok egyenletesen magasak (4 m-nél is magasabbak) és a vizek melegek. Bali változatos strandjai minden szörföst ellátnak, a kezdőktől a profikig. Azok, akik még soha nem szörföltek és ki akarják próbálni, Legianon és Kután vehetnek órákat a gyengébb, homokos töréseken. A tapasztaltabb szörfösök a délebbi partokon és a Bukit-félszigeten találnak kihívóbb hullámokat.

3. Gazdag kultúra
Bali büszke a fényes és élénk kultúrájára. A Bali Aga (az ősi lakosok) és a későbbi Javanese Hindu Birodalom hatásai mind felfedezhetők a szerkezetekben és a helyi tájképben, ami egyedi kulturális élményt ad az utazóknak. A Bali Aga falvaknak, leginkább Karangasem keleti részén, sikerült megőrizniük hagyományos életvitelüket, amely gyakorlatilag századok óta nem változott. A tisztelettudó és udvarias utazóknak sikerülhet bepillantást nyernie egy ilyen faluba és megnézheti a kézműves alkotásaikat. A tengerpartra látogatók is átélhetik a balinéz hindu kultúrát a híres Wayang Kulits árnyjátékos műsorokon, a tűztáncosokon és sok más egyedi táncos programon keresztül, amiket a turistáknak adnak elő.

4. Ősi templomok és romok

Bali kilenc vezető temploma és sok más ősi templom is híres a kusza építészetéről és gazdag spirituális történelméről. Balin több mint tízezer ősi templom és szent hely van, ami az utazók számára rengeteg lehetőséget kínál. A két templom, ami Bali építészetét és spiritualitását szemlélteti az Uluwatu és a Tanah Lot. Az Uluwatu egy sziklaszirten helyezkedik el, rejtelmes hangulatot áraszt és lélegzetelállító naplementét „kínál”. Amíg a Tanah Lot Beraban falu közelében van, Bali nyugati partján egy sziklás szigeten, ahol hullámok verdesik. Elbűvölő kilátása van a tengerre.

5. A lenyűgöző vulkanikus hegy
Bali atmoszférikus és légies környezetében áll a Kintamani-vulkán és a Batur-hegy. A turistáknak, akik ide látogatnak lenyűgöző látványban van részük a vulkanikus kalderára és krátertavakra, miközben a frissítő italukat iszogatják az egyik Penelokan faluban lévő kávézóból, a kráter karimáján. A kalandvágyóbbak kirándulhatnak a vulkánhoz vezető ösvényeken és lenyűgöző látványban lehet részük, az egyik kilátó pontból, ami már majdnem a felhőkig ér.

Vásárlási lehetőségek Balin >>

6. A természet sokszínűsége
Bali természetes környezetében a lépcsőzetes rizsteraszoktól a lélegzetelállító vulkánokon keresztül az idilli trópusi óceánok és fehérhomokos tengerpartokig minden megtalálható. Ubudban az ősi romok tökéletesen illeszkednek a buja zöld rizs ültetvényekhez, amik a völgyeket díszítik. Magasan, a hegyekben, a vulkanikus kalderák izgalmas túrákat rejtenek. A sziget nyugati partján a fehérhomokos partokat pálmafák és dzsungelek szegélyezik. A keleti parton a fekete homok és a sziklás felszínek elegyednek egymással. Akik hosszabb ideig nyaralnak, a sziget teljes tájkép felhozatalát átélhetik.

7. Ünnepségek és események bősége

Bármilyen időben érkezzenek is Balira, a turisták a legtöbb esetben elkaphatnak egy-egy élénk fesztivált vagy más eseményt. Denpasarban minden év júniusában tartják a Bali Művészeti Fesztivált. Ez a tradicionális és a modern művészetek, a kézművesség, a kulturális és a művészi előadások helye. A szeles időszakban június és augusztus között, hagyományos balinéz papírsárkányok foglalják el az égboltot az egész szigeten, a híres Bali Papírsárkány fesztivál ideje alatt. Rengeteg spirituális és vallási fesztivál van egész évben a templomokban és a falvakban a balinéz naptárak szerint.

8. A fekete tengerpart

Kelet-Bali tengerpartjait, amik az Agung-hegy árnyékában helyezkednek el, vulkanikus fekete homok és érdekes szikla formák fedik. Az Agung-hegy legutoljára 1963-ban tört ki, ekkor láva és a kövek repültek a házakra és az ültetvényekre elpusztítva azokat. Ez a környék mára már ritkábban lakott, ami megengedi az idelátogatóknak, hogy felfedezhessék a környezet vadságát, illetve láthassák az anyatermészet pusztítását.

9. A delfinek
A Lovina Beach-en, Bali keleti partján, az utazók egy vezetett túrán vehetnek részt, hogy megnézhessék a delfineket, amik gyakoriak Bali vizeiben. A látogatók egész évben igénybe vehetik a tradicionális fa jakungokat, hogy felüdítő pillantásokat vethessenek ezekre a fenséges teremtményekre, a saját élőhelyükön. A hajókban 4-6 ember fér el, ami egy bensőséges hajózást tesz lehetővé. A hajó alacsonyan ül a vízen így az utasok közel kerülhetnek a delfinekhez. Ezek a játékos állatok imádnak a hajók mellett úszni és búvárkodni.

10.Világklasszis luxusszállás
Balin sok luxus resort közül lehet választani a tengerparton és hegyekben egyaránt. Akik teljes pihenésre vágynak és holisztikus gyógyulásra, azok gyakran az Ubud belsejében lévő resortok közül választanak. Míg azok, akik a stílus és a társalgás után vágynak Seminyakot és Nusa Duát kedvelik. Ubud luxus egészség és jóga gyakorlatokat kínál, kihasználva a békés és nyugodt környezetet, amit a rizs ültetvények nyújtanak. Seminyak az elsőrendű resortok környéke, ahol a nyaralók a luxus minden cseppjét kiélvezhetik a nyugodt fehérhomokos tengerpartokon, míg a Nusa Dua egy exkluzív resort 24 órás biztonsági őrjárattal. Ez a hely olyan vendégeket vonz, akik a biztonságot részesítik nagy előnyben, még a nyaralás során is.

Ha a te érdeklődésedet is felkeltette ez a sokoldalú sziget, akkor olvasd el a 14 dolog Baliról, amit tudnod kell, mielőtt oda utazol bejegyzésünket is!


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások