Pamukkale, Törökország leglátogatottabb természeti csodája

Ablak a Világra - Utazási magazin


Pamukkale, Törökország leglátogatottabb természeti csodája
Kapcsolódó utazások

Törökország, nem véletlenül foglal el dobogós helyet a nyaralók körében. Tökéletes kényelmet biztosító all inclusive szállodák, kellemes tengerpart, varázslatos látványosság – mi kéne ennél több? Az izgalmas csodák jeles képviselője a méltán világhírű, hófehér mészkőmedencéiről ismert Pamukkalenak. A Denizli városától 20 kilométerre található természeti képződményt a földfelszín alól feltörő, szén-dioxidban és kalcium-hidrogénkarbonátban gazdag 35 Celsius fokos forrásvíz hozta létre, mely a domboldalon lezúdulva, lépcsőzetesen kisebb nagyobb medencéket alkotott az évezredek során.
 
Neve szó szerinti fordításban ugyan „gyapotvárat” jelent, de az egymásra épülő tavacskákon keresztül lefolyó gyógyvízből kicsapódó kalcium-karbonát inkább mintha behavazott heggyé varázsolná ezt a területet. Már az ókorban felismerték a feltörő víz gyógyító hatását és ennek köszönhetően egy város épült a különleges természeti képződmény köré - színházzal, stadionnal, palotákkal - amit Hierapolisnak (Szent város) hívtak. Egy legenda szerint, II. Eumenés (i.e. 197-159) király lánya váratlanul megbetegedett, de az orvosok nem tudták mi baja lehet. Jutalmat ajánlott annak, aki meggyógyítja. Egy idős orvos azt javasolta a királynak, vitesse leányát a közeli hegyre, és az ott fakadó forrásban fürödjön meg, valamint igyon a vízből. A lány meggyógyult, és az uralkodó pedig hálából e várost építette erre a helyre fürdőkkel.
 
Később az ókori város mellé újabb település épült, amely ma a nekropolisz szarkofágok sokaságáról híres. A mésztufagátak feletti hegyoldalt szinte elborítják a sírok. A több ezer éves ókori épületegyüttes a feltárásoknak köszönhetően a mai napig egész jó állapotban van. Hierapolisban található Kleopátra fürdője is, amelyben a legenda szerint maga az egyiptomi királynő fürdött. A forrás fölé épült, márványkővel kirakott, víz alatti oszlop és márványszobor maradványok közötti ősi uszodában a látogatók is megmártózhatnak.
 
A séta után pedig néhány lépés, és elérhetjük a híres mészkőmedencéket, ahol mezítláb (kötelező a cipőt levenni) sétálva gyönyörködhetünk a hely varázsában. De a teljes látványt igazából a szemközi hegyoldalból, vagy helikopterről élvezhetjük. Már csak annak okán is, hogy manapság turistaként csak kijelölt útvonalon lehet közlekedni a medencékben.

Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások