Beduinok, a sivatag vándorai

Ablak a Világra - Utazási magazin


Beduinok, a sivatag vándorai
Kapcsolódó utazások

A Sínai-félszigeten mintegy 17000 állattenyésztő beduin él.
A 14 törzs zöme  Jemen illetve Szaúd-Arábia lovas törzseinek leszármazottja. A Jabaliya törzs tagjai úgy tartják, hogy annak a 200 román katonának a leszármazottai, akiket a hatodik században Justinianus bizánci császár küldött a Szent Katalin kolostor védelmére.

A beduinok házaikat kecskeszőrből készült sátorlapokkal borítják. Szinte folyamatosan vándorolnak, halásznak, tevét és kecskéket terelgetnek. Az egészséget tevéik és kecskéik számában illetve a feleségeiken lógó ezüstök súlyában mérik. A lányok 12 éves korukig színes ruhákban járnak, ezt követően feketében. Főleg az idősebb asszonyok körében divat, hogy bőrből készült arc maszkot hordanak, de a tetoválás minden nőnél elterjedt. Saját törvényeik és jogrendszerük van, mely szoros harmóniában áll a természettel. Például tilos levágniuk egy élő fa vagy bokor ágait.

Az egyiptomi kormány az 1960-as évek óta próbálja bevonni a beduinokat a központi államigazgatás alá: parabola antennával ellátott, modern lakótelepi házakba költöztették őket, de sokan csak raktárként használják azokat, és továbbra sem adták fel nomád életmódjukat. Az 1980-as évek óta özönlő turisták is megváltoztatták az életüket, ma sokan a turista iparban dolgoznak.

A vízkeresés, a csillagok alapján való tájékozódás, a pontos nyomkövetés, a helyi növény- és állatvilág alapos ismerete olyan tudásanyag, amelyet vadőrként vagy túravezetőként tudnak kamatoztatni.  

Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkek

Az ellentétek városa: Dubai Ramadan, a muszlim világ szent hónapja All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! Dubai, az Aranyemirátus Beduinok, a sivatag vándorai Dubai és a konyhaművészet Extrém sport és szórakozás Dubaiban Sissi Hotel Dubaiban Amman-Budapest járat TOP10: Egyiptom legnépszerűbb szállodái TOP10: Egyiptom legnépszerűbb nevezetességei TOP10: Egyiptom legnépszerűbb éttermei TOP10: Egyiptom legnépszerűbb városai TOP10: Egyiptom legnépszerűbb szórakozóhelyei Nílusi hajóút Egyiptom Hogyan spóroljunk Jordániában? Merülés a Vörös-tengerbe Étterembe kéne menni, egyiptomit kéne enni! Petra romvárosa Dubai gigavíziparkja Dubai vásárlás Baharijja Oázis - Egyiptom Dubai akkor és most, hogy lett a rizsből homár? Dubai és a múlt - Örökség Háza Sivatagi csoda Az Ókori Egyiptom emlékei Dubai éjszaka Pálma sziget Földön, vízen, égen 10 program amire, nem kell sokat költened ha Dubaiba látogatsz Dubai dress code és némi illem Bemutatták a Bosszúállók kalandparkot a Dubai Képregény Találkozón 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz A világ legvarázslatosabb városai Egyre több honfitársunk indul neki távoli, egzotikus úti céloknak, főszezonon kívül is! Tudod hol van jelenleg a világ legmagasabb épülete? 2024. új építésű luxusszállodái sorozatunk első bemutatkozója: The Lana Hotel, Dubai Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között? 2023-AS TOPLISTÁS EGYIPTOMI NYARALÁSOK: I. rész, Hurghada 2023-AS TOPLISTÁS EGYIPTOMI NYARALÁSOK: II. rész, Sharm el Sheik Hurghada vagy Sharm El Sheikh? Tanácsot adunk, hogy jól válasszon! Egyiptomi konyha és receptek, ha megtetszett az nyaralás alatt fogyasztott ételek íze Bemutatkozik Törzsutasaink kedvenc egyiptomi szállodalánca: a Red Sea Hotels


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|