Thaiföld nyáron

Ablak a Világra - Utazási magazin


Thaiföld nyáron
Kapcsolódó utazások

A thai utazás nyáron ( Júni, Júli, Augusztus) várhatóan esős lesz.

A délnyugati  monszun esős napokat hoz magával, ami egészen szeptemberig és októberig tart. De van jó hír is: az eső megtisztítja a poros levegőt, így a turisták száma is bizonyos helyeken egy kicsit kevesebb lesz, mint máskor.

Annak ellenére, hogy a nyári esős évszak az idegenforgalom "alacsony szezonja", Thaiföld olyan népszerű úticél, ahol a legmagasabban látogatott helyek is alig látnak különbséget a turista forgalomban!

Valójában a hátizsákosok száma növekszik egy kicsit, mivel sok diák vesz ki szünetet az iskolából. Az ausztrál utazók  gyakran indítják útjukat Baliba, de néhányan olcsó repülőjáratokat keresnek, hogy élvezhessék Thaiföld szigetét.

Bangkok nyáron

Bangkok nyáron nagyon meleg és esős, kifejezetten Augusztusban. Egy biztos, itt sosem fog fázni.

A naplemente után a napsugárzás nem csökken. Ehelyett az éjszaka párás lesz, a szennyezett páratartalom lecsapódik, és  létrehoz egy városi üvegházat.

Ahogy a délnyugati monszun áthalad, a Chao Praya folyó körüli alacsony fekvésű területeken árvízzel kell számolni. Az áradások évről évre rosszabbodnak, és a város forgalmát erősen befolyásolják, mivel újabb utak záródnak le.

Bár az áprilisi és májusi áradás drasztikus Bangkokban,  júniusban általában kevesebb eső esik, mint májusban. A csapadék egyre erősödő viharokkal nő szeptemberig - ez a legnedvesebb hónap.

Bangkok átlagos hőmérséklete nyáron

A nyári átlaghőmérséklet körülbelül 29 fok. Néha délutánonként meghaladja a 37,8 fokos hőmérsékletet!

Mialatt sétál egyet a város körül, ajánlott légáteresztő, és laza ruhát bekészíteni. Ha a városi hőség elviselhetetlenné válik, akkor pedig vannak közeli menekülési útvonalak a város elhagyására.

Chiang Mai nyáron

Úgy mint Bangkok, Chiang Mai rendszerint több csapadékot termel májusban, mint júniusban, de a csapadékos napok addig nőnek, amíg a monszun tetőzik (augusztus, szeptember).

Chiang Mai-ban az augusztus általában sokkal esősebb, mint júliusban. Ha utazásának dátuma rugalmas, próbálja inkább júli elejére foglalni az időpontot.

Az éjszakai levegőt néha hűvösnek érezheti Chiang Maiban nyáron, különösen a forró, a nyári délutánok után. A hőmérséklet meglehetősen váltakozó a 73 F (23 C) és a 88 F (31 C) közti értékekkel.

Chiang Mai-ban a nyár általában kellemes hőmérsékletű. Rendszerint április a legforróbb hónap, december pedig a legenyhébb.

Thai szigetek nyáron

Az nyári időszakban az éghajlat különbözik a thaiföldi szigeteken, attól függően, hogy Thaiföld melyik oldalán van.

Koh Chang a Thaiföldi-öbölben júniusban, júliusban és augusztusban kapja a legtöbb csapadékot. Koh Samui legnedvesebb hónapjai: gyakran október, november és december.

Közben Thaiföld másik oldalán, az Andamán-tengeren, a monszun május körül éri el Phuketet és a szigeteket. A csapadék decembertől erőteljesen megnövekszik.

Amikor Thaiföldön egy szigetet választ (nyáron), vegye figyelembe, hogy a Thaiföldi-öbölben kevésbé esik. Koh Samui, Koh Phangan és Koh Tao nyáron kevésbé esős, mint a nyugati partok szigetein.

Egyes szigetek, például Koh Lanta Thaiföld nyugati partján, többnyire június után csendesedik le, miútán a viharok áthaladnak. Néhány vállalkozás ugyan nyitva marad, de nem lesz annyi lehetőség az étkezésre és az alvásra/szállásra.

Kis szerencsével nyár elején szinte mindenki tökéletes strandot találhat magának.

Szórakozás

A nyár esős és ezért ez az "utószezon" Thaiföldön, de a népszerű parti szigetek továbbra is zsúfoltak. A világ minden tájáról érkező egyetemi hallgatók kihasználják a nyári szüneteket, hogy felkapjanak egy hátizsákot és kemény bulikat tartsanak olyan szigeteken, mint Koh Tao, Koh Phi Phi és Koh Phangan Haad Rin. Az utazó családok megragadják az utazás lehetőségét is, miközben a gyerekek az iskolából kimaradnak.

Thaiföld nem az egyetlen olyan hely, ahol nyáron a hátizsákosok partizhatnak. Nyáron jobb az  időjárás Malajziában a Perhentian-szigeteken és az indonéziai Gili-szigeteken. Nyugaton még a nyüzsgő Bali is egyre zsúfoltabbá válik, amikor az utazók a délkelet-ázsiai déli részek száraz évszakának előnyeit élvezik.

Nyaralás és fesztiválok Thaiföldön

Az áprilisi Songkran és a május 5-i Koronázási nap után, Thaiföldön nemsok nagy fesztivált rendeznek a király születésnapjáig.

A legemlékezetesebb esemény az utazók számára, Vajiralongkorn Maha király születésnapja (Júli 28.). Ezt az ünnepet nem szabad összetéveszteni Bhumibol király (az egykori Thaiföld királya) születésnapjával, ami december 5-én van.

A királynő születésnapját augusztus 12-én tartják, ami egyben az anyák napja is Thaiföldön. A nyilvános helyeken  kulturális bemutatókkal készülnek fel, este pedig gyertyafényes ünnepséget tartanak, Sirikit királynő tiszteletére (1932-ben született).

Néhány buddhista ünnepnap, mint például a buddhista böjt (a dátumok a holdnaptár szerint változnak) júniusban és júliusban zajlanak, azonban az utasok alig veszik észre az alkohol értékesítési tilalmat.

A csodálatos Thaiföldi „Grand Sale”

A Thaiföldi Turisztikai Hivatal minden nyáron június közepétől augusztus közepéig szervezi az „Amazing Thailand Grand Sale”-t az idegenforgalom - és különösen a kiadások - ösztönzésére az alacsony szezonban.

A nyári értékesítés részét képező üzletek speciális logót tesznek ki, és az átlag áraknál 80 százalékkal kedvezőbb akciókat kínálnak.

Bár az értékesítés elsősorban a Bangkok, Chiang Mai és Phuket környékén található bevásárlóközpontok kiskereskedelmi üzletei közé tartozik, egyes szállodák és légitársaságok különleges árakat is kínálnak. 2017-ben az eseményt a Thaiföldi Vásárlás és Ételek Paradicsomának (Thailand Shopping and Dining Paradise) nevezték el, hogy az élelmiszerek és éttermek egyre inkább a reflektorfénybe kerüljenek.

Szezonális tüzek Észak-Thaiföldön

Minden évben vannak olyan tüzek (egyesek természetesek, de sok illegálisan van) amik hatalmas károkat, szörnyű füstöt okoznak Észak-Thaiföldön. Van, hogy ennek szintje eléri a veszélyes küszöbértéket és arra készteti a helyieket, hogy maszkot viseljenek. A Chiang Mai repülőtér néha még be is zárja az alacsony látási viszonyok miatt.

Annak ellenére, hogy a kormány ígéreteit és erőfeszítéseit minden évben tartja, a tüzek a száraz hónapokban nagyon agresszívak. Március és április két legrosszabb hónap a füst miatt; a probléma addig folytatódik, amíg a csapadék mennyisége megnövekszik ahhoz, hogy a levegőt megtisztítsa és a tüzeket kontroll alatt tartja.

A tüzek általában nem rosszak júniusban, de ha a monszun késik, a levegő minősége továbbra is problémát jelenthet. A légúti próblémában szenvedő utasoknak ellenőrizniük kell a helyzetet, mielőtt lefoglalják Chiang Mai vagy Pai-ba az utazást.


Kapcsolódó utazások

Forrás: Kraszkó Diána  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások