Ősi várkastélyok földje: Írország

Ablak a Világra - Utazási magazin


Ősi várkastélyok földje: Írország
Kapcsolódó utazások

Aki Írországba látogat, valószínűleg olthatatlan vágyat érez, hogy felkeressen néhány remek állapotban megmaradt várat, illetve kastélyt. Az ilyen látogatások alkalmával az ember időutazáson vehet részt, és a fantázia világában szárnyalva elképzelheti, milyen lehetett az élet a hatalmas és zord várakban. Természetesen mi sem hagyhattunk ki néhányat ezekből az építészeti remekművekből.

A Suir folyó partján áll Írország egyik leghátborzongatóbb épülete, Cahir vára. Nem véletlen, hogy számos filmes szakember választotta díszletül ezt a várat. A rendkívül jó állapotban lévő erőd a XIII. században épült, és a befolyásos Butler család tulajdonában volt egészen 1964-ig.  

De nagy népszerűségnek örvend a nyugati országrészben található Bunratty vára is. A XV. században épült, szintén kitűnő állapotban pompázó kastélyt eredeti bútorokkal rendezték be, így belső tere ma is ugyanolyan, mint a XVII. században itt élő bárók korában. A vár körül egy „folk park”-ot, azaz skanzent hoztak létre, amely élethűen mutatja be az egykori vidéki ír életet. Mi is végigsétáltunk a korabeli kis utcácskákon, bekukucskáltunk a régi üzletekbe, az iskolába, a falu orvosának házába és a helyi fotós műhelyébe. A lakóházakat itt is korabeli stílusban, korhű bútorokkal állították helyre, így könnyedén el lehet képzelni a szegényebb sorsú családok századokkal ezelőtti, olykor igencsak nehéz életét.

De a csábító, romantikus várak mellett Írország természeti látnivalóiról sem szabad megfeledkezni, hiszen a zöld sziget számos természeti csodát rejteget. A hagyományos ír táj már önmagában is bájos és nyugodt, ahol az ember még azt is hajlandó elhinni, hogy a világ tökéletes. Az ír vidék romantikája a zöld domboldalakon legelésző báránykákkal, apró színes házacskákkal, a virágözönbe burkolt vidám kocsmákkal még a legracionalistább ember arcára is mosolyt varázsol. Egy-egy ír kisvárosban, falvacskában szinte kötelező néhány órácskára megállni, és egy kényelmes séta nyomán átélni az igazi vidéki ír hangulatot.

A Tipperary síkságból kiemelkedő, sziklára épült misztikus épületegyüttes, a Rock of Cashel több mint ezer évig a királyi és papi hatalom jelképe volt. A komplexum az V. századtól Munster királyainak székhelye, majd 1101-ben az egyháznak adományozták. Innentől fogva a vallási központ virágzott, egészen addig, míg Cromwell seregei 3000 embert le nem mészároltak az egyházközponton belül. Ettől a szomorú eseménytől kezdve a csodálatos épületegyüttes teljesen elhagyatottá vált.

Miután az anglo-normann csapatok „Srongbow” vezetésével 1169-ben betörtek Írországba, a sziget sorsa megpecsételődött. II. Henrik, Anglia királya hamarosan gyarmati sorba süllyesztette az országot. A normannok alapvetően átalakították a vidéket: kastélyok, várak és templomok nőttek ki a földből, s köréjük városok és piacok épültek. Normann kori erődöt láthatunk például Limerickben, Trimben, vagy Waterfordban. A gótika jegyében számos katedrális is épült, melyeknek legszebb példái a Dublinban található Christ Church és a St. Patrik Church.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|