Szalma-Kincs-Tár: Nemzetközi Szalmagyűjtemény

Ablak a Világra - Utazási magazin


Szalma-Kincs-Tár: Nemzetközi Szalmagyűjtemény
Kapcsolódó utazások

A magyarországi múzeumok között kultúrtörténeti érdekességű és különleges gyűjtemény a SZALMA-KINCS-TÁR Zengővárkonyban.

A falu Pécstől 15 km-re fekszik, természeti szépségekben gazdag.

A kis mecseki település 2002. márciusától nemzetközi szalmagyűjteménynek ad otthont. A kiállítás anyaga, a világ 15 országából származó mintegy 400 szalmából készült tárgy Tüskés Tünde közel egy évtizedes gyűjtő és kutató munkájának az eredménye. 

A SZALMA-KINCS-TÁR ideális környezetben, a falu egyik műemlék jellegű házában kapott helyet.

A tudományos igénnyel megrendezett kiállítás bemutatja a szalmából készíthető tárgyak sokféleségét, összefoglalja mindazon eljárásokat, amelyekkel a szalmából kultikus, használati és dísztárgyakat lehet készíteni, továbbá bemutatja a különböző technikákhoz szükséges eszközöket, szerszámokat is. A szalmafonó hagyományok bemutatásán túl a jelenkori, modern, művészi megfogalmazásoknak is helyet ad, ezzel igyekszik a legjobbat megőrizni a múltból, s ablakot nyit a jövő felé is.

A magyarországi, erdélyi, bácskai és felvidéki szalmatárgyakon kívül, gazdag anyagot találunk itt Mexikóból, Svájcból, Japánból, Kínából, Hollandiából, Angliából, Amerikából, Ausztráliából, Svédországból, Litvániából, Oroszországból, Belorussziából és Németországból is.

Két udmurt baba, XIX. századi kalapcsipke mustralapok és egy huicita indián ceremónia kalap különleges értékei a gyűjteménynek. A szalmafonás történetét és a más európai szalmaközpontokat bemutató rész mind néprajzi, mind történeti szempontból olyan értékekre hívja föl a látogató figyelmét, amelyeket az anyag egyszerűsége, hétköznapisága miatt nem mindig veszünk észre.

A muzeális gyűjtemény - melyet a wohleni (Svájc) és lutoni (Anglia) múzeumok is támogattak, valamint a kaliforniai Museum of American Straw Art testvér múzeumnak ismert el -, nemcsak a szalmafonóknak hanem a kutatóknak, néprajzosoknak is számos újdonságot tartogat, a faluba látogató turistáknak pedig igazi esztétikai élményt kínál.

A múzeumban nyaranta bemutató foglalkozásokat, táborokat szerveznek. A látogató a témával kapcsolatos könyveket, képeslapot és míves szalma tárgyakat vásárolhat. 

A SZALMA-KINCS-TÁR létrejötte és megnyitása egy magánember és egy falu egyesült erejéből született a köz javára.

Nézze meg a település további látnivalóit, nevezetességeit

Kapcsolódó utazások

Forrás: Kirándulástervező  

Kapcsolódó cikkek

Gyógyturizmus Magyarországon Az egri gyógyvízről 2010-re sikló visz a Gellérthegyre Szállodafejlesztések Siófokon Debreceni repülőtér Debrecenről röviden Hajdúszoboszló gyógyhelyi fejlesztése Különleges hajóval a madárrezervátumba A harkányi fürdő szomszédságában 4*-os Hotel nyílik Étteremmel bővült a Mecsextrém Park Megkezdődött a „Budapest fürdőváros” név újjáépítése Gyógyfürdőkezelések III.: klimaterápia Wellness ABC: masszázs Wellness ABC: spa Wellness ABC: mi az a wellness? Reneszánsz Panoptikum Megnyílt a szentgotthárdi fürdő Húszéves lett a világ negyedik sakkmúzeuma Nagykarácsony, Mikulásház Challengeland: kaland az egész családnak Karácsony a kastélyban: karácsonyi színek, formák, hangok, ízek, illatok Gyulai Várfürdő:a Dél-alföld legmodernebb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője Magyarország legjobb fürdői I.: Büki Gyógyfürdő Magyarország legjobb fürdői II.: Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda Magyarország legjobb fürdői III.: a Tiszaújvárosi strand Magyarország legjobb fürdői: a Miskolctapolcai Barlang és Gyógyfürdő Magyarország legjobb fürdői V.: a Római Strandfürdő Magyarország legjobb fürdői VI.: Gyulai várfürdő Recski Nemzeti Emlékpark Szalma-Kincs-Tár: Nemzetközi Szalmagyűjtemény Krisna-völgy Tapolcai-tavasbarlang Tihanyi Bencés Apátság Nagytétényi Kastélymúzeum Tojásművészeti Kiállítás Majk Kamalduli Remeteség Emlékpont - Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ Szilveszter Itthon Gyula városáról Hajdúszoboszló városáról Amit tudni érdemes Siófokról Zalakarosról röviden Győr látnivalói Egerről röviden Zalakarosi élményfürdő – a családok kedvence Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő - Kehidakustány Keszthely Veszprém Gyenesdiás Visegrád Csopak


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások