Az 5 legszebb templom Thaiföldön

Ablak a Világra - Utazási magazin


Az 5 legszebb templom Thaiföldön
Kapcsolódó utazások

Thaiföld lakosságának több mint 90%-a (67000.000 fő) buddhista. A templomok nagyon fontos szerepet játszanak a buddhizmus, és a buddhista kultúrában, mivel ezek biztosítják Thaiföld helyi közösségnek azt a központot, ahol tudnak kántálni és meditálni. A rengeteg buddhista miatt mintegy 40.000 templom van az országban, ebből ma 30.000 van használatban. Ha Thaiföldön templomokba látogatsz, mindenképp le kell venned a cipőd, mielőtt belépsz oda. Hogy tudjatok választani a 40.000 templom közül, segítségképp összeállítottuk Nektek az 5 legszebbet Thaiföldön.

1.Wat Arun (A hajnal temploma), Bangkok

Több mint 400 templomával, Bangkok a templomok Mekkája a kultúra kedvelőinek. A hajnal temploma a legikonikusabb templom Bangkokban, Thonburi oldalán fekszik a Chao Praya folyónál, szemben pedig a Wat Pho és a Királyi Palota található. A templomban áll egy magas Khmes stílusú torony, amit Thaiföldön „nagy tett”-nek neveznek, ekörül pedig négy kisebb torony található. Az ide látogatóknak egy meredek lépcsőn kell felmenniük az erkélyre, a központi toronyba. Éjjel a templomot sárgás-arany fény világítják meg, ez a naplemente, innen származik A hajnal temploma név.

2.Wat Mahathat (A nagy ereklye temploma), Sukhothai Történelmi Park, Sukhothai
Sukhothai tartománya Thaiföldön, körülbelül 400 kilométerre van Észak-Bangkoktól. XIII-XIV. századi templomokat találhatunk a Sukhothai Történelmi Parkban, ami 12 kilométerre keletre található a régió fővárosától, Sukhothaitól. Az egész terület jelenleg az UNESCO Világörökség része, és számos templomot részben felújítottak. Itt rengeteg romot is találni (pontosan 139-et), melyek központjában fekszik a lenyűgöző Wat Mahathat. Thaiföldön úgy vélik, Wat Mahathat, vagyis A nagy ereklye temploma volt az ókori város központi temploma. A fő része a lábánál található, lótuszülésben meditáló Buddha szobra. Számos thai történész gondolja úgy, hogy a templom körül lévő romok a Thaiföldi Királyság kezdetét jelölik.

Thaiföldi utazásokért kattintson ide >>
Inkább Kuba érdekelné >>

3.Wat Rong Khun (Fehér Templom), Chang Rai
Wat Rong Khun, Chang Rai-ban teljes mértékben kakukktojás a listánkon. A templom maga alig, vagy egyáltalán nem bír vallási jelentőséggel, és 1988 végén kezdődött az építése. A Thai építész, Chaloemchi Khositphiphan tervezte a teljesen egyedi Fehér Templomot Thaiföldön. A fehérre meszelt falak buddhista filozófiát, rejtvényeket, kortárs szobrokat és festményeket rejtenek, melyekre gyakran tesznek politikai megjegyzéseket. A festmény egyik részén egy nagy ördögöt ábrázol, az egyik szemében George Busht, a másikban pedig Osama Bin Ladent láthatjuk. Ahhoz hogy a templomhoz érj, át kell menned a hídon, mely alatt a tengert egy gödörből kinyúló emberi kezek formázzák. A templom ortodox kialakítása miatt sem veszít szépségéből: a meszelt szerkezete miatt azt a hatást kelti velünk, mintha egy mesébe csöppentünk volna.

4.Wat Phrathat Doi Suthep, Chang Mai
Észak-Thaiföldön található a következő templom (Wat Phrathat Doi Suthep), amely a Chang Mai hegyek közelében található. Az előtte lévő parkolót 309 lépésre helyezték el a templomtól. Azoknak, akik nem szeretnének sétálni, alternatívaként szolgál egy transzfer villamos, mellyel könnyebben megközelíthetik a templomot. Ha viszont végre felértél a hegy tetejére, egy félelmetes komplexumú ám letisztult hindu-, és buddhistahatású templom lesz a jutalmad. Egy lenyűgöző arany emelvény – sztúpa - található a közepén, illetve különleges faragású sárkányok a bejáratánál. Két nagy szobrot is láthatunk itt, a hindu isten Ganesh, és Smaragd Buddha szobrát. Thaiföldön, Chand Mai felett a kilátás legalább ennyire varázslatos.

5.Az igazság szentélye, Pattaya

Körülbelül két órás autóútnyira, délkeletre Bangkoktól fekszik Pattaya városa. Habár nem a templomairól híres, Pattaya mégis otthona az egyik legjellegzetesebbnek Thaiföldön. Hasonlóan a Fehér Templomhoz, Az igazság szentélye sem bír kimondottan vallási jelentőséggel, az arculata viszont hindu -, és buddhistaszokásokkal, és mintákkal egyaránt bővelkedik. Az igazság szentélyét csak fából és kézzel készítették, és hihetetlen, de csupán egyetlen egy szöget használtak az építése során. A templom közvetlenül a parton fekszik, melynek a látványa legalább annyira gyönyörű, mint a részletesen kidolgozott fafaragványok és minták. Ha Thaiföldön jár, érdemes ezen az úton megközelíteni Pattayát, még ha a hazafelé úton vissza is kell mennie Bangkokba.

Hasonló cikkek:  7 ok, amiért Thaiföld annyira szerethető; Bangkok kevésbé ismert oldala; Mit csinálj Thaiföldön?; Thaiföld - a különleges thai konyhaművészet; Mindent a szemnek: Thaiföld természeti értékei


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkek

All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! A világ legjobb helyeinek listája Délkelet-Ázsia egészségügyi veszélyei Szexturizmus biztonságosan A malária-fertőzés melegágya a dél-kelet ázsiai mocsaras vidékei Thai etikett Hua Hin, egy thai újdonság Thai szigetek: Koh Phi Phi, a Beach című filmből ismerheti Thai szigetek: Koh Lanta, pihenni vágyóknak ajánljuk Thai üdülőhelyek: Khao Lak, németül beszélők előnyben! Mikor menjünk Thaiföldre nyaralni? Templomokon innen és túl – Bangkok szent arca Bangkok kevésbé ismert oldala Természet és hagyomány: Thaiföld Koh Samui: sztárok és életművészek nyaralóhelye 7 ok, amiért Thaiföld annyira szerethető Mindent a szemnek: Thaiföld természeti értékei Mit csinálj Thaiföldön? Az 5 legszebb templom Thaiföldön Thai fesztiválok és rendezvények-2017 Nem kell elkerülni Bangkokot a királyi ceremónia alatt 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz 10 szuper úti cél Thaiföldön, amit feltétlenül látnod kell :) Etikett Thaiföldön-avagy mit szabad és mit nem Thaiföld, az ezerarcú ország Top 10 izgalmas strand Thaiföldön Thaiföld különleges látványossága - az úszópiac Thaiföldi kikapcsolódás, de mikor utazzunk? Ifjúsági kalauz Thaiföldre Thai fesztiválok Thaiföld nyáron 7 csodálatos program Thaiföld csapadékosabb szezonjaiban Thaiföld-minden amit tudni kell a majmokról Thaiföldi helyzetjelentés 2023-ban: visszatért az élet, most érdemes utazni Egyre több honfitársunk indul neki távoli, egzotikus úti céloknak, főszezonon kívül is! Bangkok, mindenképpen jó tudni! :)


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások