Bécs, a Monarchia egykori székhelye

Ablak a Világra - Utazási magazin


Bécs, a Monarchia egykori székhelye
Kapcsolódó utazások

A közel 60 milliós Osztrák-Magyar Monarchia egykori székhelye, az Osztrák Köztársaság jelenlegi fővárosa napjainkban nagyon kedvelt úti cél.

Területe 415 km², lakossága kb. 1,5 millió fő. A város Ausztria gazdasági és kulturális központja, nemzetközi rangú kongresszusi és vásárváros, az ENSZ harmadik székhelye (New York és Genf mellett), valamint Bécs a központja az EBESZ-nek (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) és az OPEC-nek (Olajexportáló Országok Szervezete) is.

Történelem
A városnak a rómaiak előtti időben Vianomina, később Vindobona volt a neve. A város mai neve (Wien) csak 1030-ben jelent meg először a krónikákban. A XII. században a Babenberg hercegek tették székhelyükké, majd 1221-ben városi kiváltságokat kapott, majd Rudolf uralkodása alatt került Bécs a Habsburg-dinasztia kezébe (1276). 1484-ben Mátyás király elfoglalta a várost, amely haláláig magyar királyi székhely volt, majd I. Ferdinánd uralkodása alatt a német császárok székhelye lett. 1529 után a törökök 1683-ben másodszor is ostrom alá fogták a várost, azonban lotaringiai és lengyel segítséggel sikeresen védték meg magukat a bécsiek. 1704-ben a kurucok elleni védekezésként külvárosi sáncokat emeltek a város szélén, amelyet később Ferenc József lebontatott (ma a Ringstrasse található ezek helyén). 1809-ben a franciák vették be a várost, s 1815-ben itt tartották a Bécsi Kongresszust. 1848. március 13-án forradalom tört ki a császárvárosban, amelynek lángja néhány nappal később Pestre is elért. 1873-ban Bécs Világkiállításnak adott otthon.

Helyi közlekedés
Bécsben is nagy forgalomra kell számítani, s szabályos parkolóhelyet pedig szinte lehetetlen találni… Mivel a város rendkívül fejlett tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, ezért javasoljuk, hogy a városban busszal, villamossal vagy metróval közlekedjenek az idelátogatók. Lehetőség van „Wien Karte” vásárlására, amellyel 72 órán át szabadon utazhatnak az összes tömegközlekedési eszközön, s emellett kedvezményes áron látogathatnak meg mintegy 150 múzeumot ill. egyes színházakban, koncerttermekben, vendéglőkben és kávézókban kapnak engedményt. A Wien Karte a Terra Reisen és a Groundline kínálatában egyaránt megtalálható!

Étel és ital
A bécsi konyha hírnevét a helyi specialitások és a szomszédos országokból származó ízek keveréke jelenti. A marhahúsból készült "Tafelspitz" és a borjúból készített „Wiener Schnitzel” (bécsi szelet) mellett a jellegzetes tésztafélék (túrógombóc, barackos gombóc) az igazi bécsi ínyencségek. A desszertek közül kihagyhatatlanok a finom rétesek és a Sacher-torta. A kávézás szintén a bécsi életforma fontos része, s az osztrák sörök (Gösser, Ottakringer) is pompásan oltják a szomjat!

Szórakozás
Práter néven ismert szórakoztató-negyed megér egy délutánt! A Práter távolról is látható jelképe, az óriáskerék mellett körhinták, céllövöldék, mutatványosok, hangulatos éttermek várják a turistákat. 

Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|