Nizza, a francia Riviéra ékköve

Ablak a Világra - Utazási magazin


Nizza, a francia Riviéra ékköve
Kapcsolódó utazások

Az olasz határt elhagyva Franciaország déli peremén, hegyek és a tenger legtökéletesebb találkozásában, meredek sziklafalak és kemény lombú babérerdők várnak bennünket: Franciaország Földközi-tenger menti partvidékén járunk, a pálmafákkal, narancsligetekkel és mediterrán illatokkal fűszerezett Azúr-parton.

Nizza napszítta házai között mintha megállt volna az idő: évszázados épületek között megrekedt különös mediterrán hangulat várja az ide látogatót. Pálmafákkal övezett, hosszú promenádjai arisztokratikus fenséggel húzódnak a part mentén, a patinás szállodák is innen néznek a végtelen tenger felé. Mivel a város közvetlenül a tengerpart mentén épült strandok sorával és hatalmas kikötővel – benne luxusjachtok seregével – felvértezve, vetekedhet a legkedveltebb azúr-parti város címért. De nem pusztán a tenger és a luxus csábítja ide régtől a kíváncsiskodókat. A város kulturális élete az év minden hónapjában kínál valami csemegét, erről a zenei és egyéb kulturális fesztiválokon kívül a 19 múzeum és galéria, valamint számos történelmi műemlék épület gondoskodik. Az épületek homlokzatáról visszaköszönő barokk, klasszicista és szecessziós stílusok közé leheletnyi art deco is keveredett.

Mint minden városnak, Nizzának is az egyik legizgalmasabb színtere a piac, amelyet zegzugos, szűk utcák kereszteznek a város szívében. A színek és illatok mennyei kavalkádja azonnali, elsöprő hatást gyakorol az érzékszervekre. Dél-Franciaország virágoskertje és a provance-i ínyencségek jól megférnek egymás mellett a gyékényen. Nizza nemcsak a szikrázó napsütésben ígér különleges élményeket. Minden év februárjában grandiózus karnevált rendeznek, amely a télen is enyhe időben a parti sétányon, a Promenade des Anglais-n vonul végig. A színes maskarákba bújt felvonulók hatalmas, virágokkal megrakott hajókkal masíroznak az úton, miközben a legfurcsább jelmezekbe öltözött figurák szórakoztatják az idesereglett nézőközönséget. A különleges attrakciók sorát szaporítja, hogy ebben az időszakban virágzik a szinte mindenütt megtalálható napsárga növény, a mimóza, amit ilyenkor teherautószámra hordanak szerteszét az utcákon. A parádé alkalmával alkalmi királyt is választanak, akit virágba borult trónusán nagy pompával köszöntenek. A karnevál szó szoros értelmében vett fénypontja a késő esti tűzijáték.

A várostól kicsit távolabb található Menton végtelennek tetsző citrom- és narancsültetvényeiről híres. A tél végének közeledte itt is nevezetes eseményről híres. Ilyentájt a citromszürettel egy időben megrendezésre kerülő színes-szagos Citromfesztiváltól hangosak az utcák. A főszerepet természetesen a narancsból és citromból épített édes-savanyú szobrok kapják, amelyeket vidám csinnadratta kíséretében hordoznak körbe a part mentén

Innen már csak igazán egy ugrás Eze sziklacsúcsra épült falucskája is. Az ide vezető, lélegzetelállítóan szép hegyi úton, látva a pazar rezidenciákat, sorra nyugtázhatjuk, hogy a pénz nem biztos, hogy boldogít, de mindig jó, ha van…


Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|