Ameya-Yokocho, azaz a kihagyhatatlan Ameyoko piac

Ablak a Világra - Utazási magazin


Ameya-Yokocho, azaz a kihagyhatatlan Ameyoko piac
Kapcsolódó utazások

Tokió egyik leghosszabb, szerteágazóbb és sokszínűbb piaca az Ameyoko piac, mely az Okachimachi és az Ueno metróállomás között húzódik. A több mint 400 méter hosszú, nyitott piac árul mindent mi szemnek, szájnak és egyéb érzékszervnek ingere. Gyümölcsöket, meleg és hideg ételeket, halakat, ruhát, órákat és persze édességet ezerszámra.

A „Cukorka Bolt Utca”, sok változáson esett át az idők során, teljes nevének, „Ameya Yokocho” is két fordítása van. Az egyik szerint a második világháború után az amerikai katonák elég sokat jártak ide, hogy saját apróságaikon egy-két yent keressenek. Az „Ameya” név áll tehát egyrészt az AMErika szóból, illetve a YA szóból melynek jelentése bolt. Másik változat szerint, az Ame az édességre és cukorkára vonatkozik, mivel korábban rengeteg édesség árus volt a piacon.

Az egész területet behálózzák a mellékutcák, ahol a legelképesztőbb dolgokat lehet összevásárolni. Dögcédulákat, régi katonai felszerelést, pólókat, videójátékokat és persze rengeteg ennivalót. Hideg és meleg ételt, gyors harapnivalót az utcán álldogáló árusoktól, mélyhűtött vagy friss hozzávalókat, zöldségeket. Éppen ezért nem meglepő, hogy a helyiek is sokszor jönnek ide elintézni a napi bevásárlást, habár a turisták és a nézelődők, még így is többen vannak

De korábban nem volt ennyire biztonságos a hely. A második világháború alatt feketepiaccá vált, ahol gengszterek és kemény katonák élték mindennapi seftelős életüket. A törvény őrei tehetetlenül álltak az események előtt és végső elkeseredésükben Hirokichi Kondohoz, egy megbízható üzletemberhez fordultak, aki kérésükre felvásárolt több mint 80 boltot a piacon. Természetesen azzal a fő okkal, hogy ki tudják űzni a bajkeverőket a környékről.

A mai Ameyoko piacot elnézve, ez sikerült is. Tokió egyik legnagyobb és legszerteágazóbb piaca látványossággá vált és nincs olyan kultúra és piac szerető ember, akinek nem dobogtatná meg a szívét a lehetőség, hogy egyszer eljusson ide.

Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak


(06 20) 884 94 00
Irodáink
Családi ár számolás
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek