Maldív-szigetek utazás, nyaralás

A Maldív-szigetekre induljon innen! Olcsó akciós, last minute utak aMaldív-szigetekre, a maldív-szigeteki utazás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen.

Maldív-szigetek utazásai témánként csoportosítva

Maldív-szigetek: földi paradicsom

Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek minden bizonnyal a világ egyik legszebb helye, és foglalt helye van a  legexklúzívabb nyaralóhelyek toplistáján.

A Maldív-szigetek mindegyik atollja olyan hihetetlenül gyönyörű, hogy alig találni rá szavakat. Meg kell néznie személyesen, és meg kell éreznie a puha, finom korallhomokot a talpa alatt, a langymeleg tengert és a szikrázó napsütést a bőrén. 

328 900 Ft / fő-től

Hajóutak

Hajóutak csomagban

Tenger, utazás, kényelem, remek ételek. Ha mindezt fontosnak találja a nyaralás során, akkor a következő hajóutakat Önnek találták ki.
 

79 990 Ft / fő-től

Maldív-szigetek érdekességek

Fedezd fel a mélytenger kincseit!

A mélytengeri búvárkodás a legjobb módja, hogy felfedezd a tenger élővilágát a Maldív-szigeteken. Különösen neked való elfoglaltság, ha szeretnéd látni a bálnákat a természetes élőhelyükön. Ha már gyakorlott merülő vagy, akkor a könnyűbúvárkodás a legjobb módja, hogy megismerd a korallokat és a tengeri élőlényeket, mint a delfinek, teknősök és ráják. Természetesen néhány leckét is vehetsz a helyszínen, mielőtt a mélybe merülnél.

Nem szeretsz merülni? Nem gond!

Félsz a merüléstől? Emiatt nem kell lemondanod a tenger élőlényeinek megfigyelésétől. Maldív a legjobb öt bálna és delfin megfigyelő helyek egyike a földön. Ezen kívül 20 féle bálnafajnak ad otthont. Természetesen a bálnákat és a delfineket egy tengeralattjáró fedélzetéről is megcsodálhatod. Ez egy nagyon jó módja a korallok, a tengeri halak és a tengeri élet felfedezésének.

Maldív-szigetek TOP 610Ha a Maldív-szigetekre vágysz

A sziporkázó kultúra és a történelmi emlékek városa: Málé

Málé, a Maldív-szigetek fővárosa, az a hely, amit megéri felfedezni, ha bele akarsz kóstolni a helyi kultúrába, történelembe és természetesen a vásárlást sem szeretnéd kihagyni a nyaralásod alatt. A Grand Friday mecset, a 17. századi struktúrájával, az egyik legfőbb turista attrakció Máléban.

A kényeztetések háza Málén

Az elméd, a tested és a lelked egy olyan helyre vágynak, ahol hagyományos gyógyításban és kényeztető bőrápolásban lehet részük. Ma a Duniye Spa a vezető spa a Maldív-szigeteken, egy világszínvonalú létesítmény, egyedülálló környezetben. Több csomag közül is válogathatsz, mint a Sense of Touch vagy a Heaven on Earth. Párok számára is van természetesen kínálat, ilyen a Full Moon Magic csomag, ami egy Maldív-szigeteken töltött nászút elengedhetetlen kiegészítője.

Amit eddig nem tudtál a Maldív-szigetek üdülőhelyeiről!

A Maldív-szigeteken a legtöbb üdülőhelynek saját szigete van. Ezek mérete lehet 2,5 km, de akár csak 150 méter átmérőjű. Ez azt jelenti, hogy nyaralásod alatt azon lehetőségek közül választhatsz, ami elérhető az adott szigeten. Gondoljunk itt az éttermekre, bárokra, a szórakoztató és sportlétesítményekre. A legtöbb üdülőhely hajókirándulásokat is kínál a helyi halászfalvakba, vagy a fővárosba, Máléba. Jelenleg 106 központi sziget közül lehet választani.

A kedvelt szigetek közé tartozik Gan és Hulhule is

A Maldív-szigetek második legnagyobb szigete Gan, ami igazi „forró turista pontként” van számon tartva, a gyönyörű strandjai, túra ösvényei és a luxus üdülőhelyei miatt. Ezen kívül Gan a vízi sportok kedvelői körében is híres. Gantól és Málétól eltekintve, Hulhule szigete is nagyon népszerű a fákkal szegélyezett, gyönyörű partjai miatt, ami nyaraláshoz ideális.

Az összes Maldív-szigeteki utazás
Maldív-szigeteki utazáshoz, nyaraláshoz minden, segítség az utazás szervezéséhez. Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz.

Seychelles, Dubai és Abu Dhabi

Seychell-szigetek,  Dubai és Abu  Dhabi

Igazi újdonság, csak a Start Utazásnál: városnézés Dubaiban és Abu Dhabiban, majd nyaralás a Seychelles-szigeteken, az egész út alatt magyar idegenvezetővel.

Akciós részvételi díj, a szabad helyek függvényében!

479 900 Ft / fő-től
Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Maldív-szigetek ismertető

Maldív-szigetek - utazás a paradicsomba

A Maldív szigetek 1192 szigetből álló szigetcsoport az Indiai-óceánban, az egyenlítő magasságában fekszik. Államformája köztársaság, ami 26 atollból áll. Területe Magyarországnyi nagyságú, ám ennek csak kevesebb mint 1 százaléka szárazföld. A korallzátonyokkal körülzárt szigetek hófehér homokos tengerpartja fogadja a pihenni vágyókat. A szigetek közül csak 200 lakott és további 87-et a turisták számára tartanak fenn. A Maldív szigetek domborzata sík, a szigetek nem emelkednek 2,4 méternél magasabban ki az óceánból. A korallzátonyok színes élővilága várja a búvárkodás szerelmeseit, illetve sportlétesítmények és éttermek várják a kikapcsolódni vágyókat. A szállodák a tengerparton, és cölöpökön állva bungalóként az óceánban vannak.

A köztárság fő bevételi forrása a turizmus, ezért kitüntetett figyelmet kap a természeti értékek védelme, így szélerőművekkel és napkollektorokkal állítják elő az energiát, ezzel felkerült a világ legzöldebb helyeinek listájára. 

Nemzetközi repülőtér a fővároshoz Meléhoz közeli Hululeban van. A közlekedés első sorban a vízen zajlik, de hidroplant és Maléban taxit is igénybe lehet venni. A szigetek bejárására kerékpár is bérelhető.

A Maldív-szigetek lakóinak nagy része az iszlámvallást követi, a társadalom vegyes képet mutat, az Afrikából, Ázsiából és a világ más résziből bevándorolt népek olvasztótégelye. Hivatalos nyelve a divehi, de gyakorlatilag mindenki beszél angolul.
 

Utazás az Indiai-óceán ölelésének egzotikus világába – Maldív-szigetek
A csaknem huszonhat atollra felosztható Maldív-szigetek – amelyet Marco Polo nyomán az „Indiai-óceán virágaként” is ismerünk – varázslatos világában, a nyaralók számára fenntartott mintegy nyolcvan sziget egész évben várja az egzotikus kikapcsolódásra vágyó turistákat. A Maldív-szigetek neve a helyi szingaléz lakosság „Maala Divaina” elnevezésére vezethető vissza, amely – feltételezhetően utalva az atollak formájára – „nyaklánc szigeteket” jelent. A világ legszegényebb – ám a körülmények sajátos paradoxonjaként egyben legszebb országai közé tartozó – Maldív-szigetek sajátos földrajzi adottságai azt eredményezték, hogy a területi egységet alkotó szigetek közül egy sincs, amelynek legmagasabb felszíni pontja legalább három méternél magasabbra emelkedne. Nyaralásunk színhelyeként válasszuk tehát az Indiai-óceán közepén Sri Lankától délnyugati irányban elhelyezkedő Maldív-szigetek bármelyik szigetét, biztosak lehetünk abban, hogy a jellegzetes kókuszpálmáiról és gekkóiról is közismert szigetcsoport fehér homokos tengerpartjaival, a búvárok paradicsomaként közkedvelt öbleivel és mesébe illő természeti adottságaival garantáltan elkápráztatja a napfény és a páratlanul tiszta tengervíz ide látogató szerelmeseit.

Kultúra, történelem és helyi érdekességek…

Nem tagadható, hogy az „Indiai-óceán legszebb gyöngyszemének” nevezett szigetcsoport nem elsősorban kulturális turizmusa miatt közkedvelt a Maldív-szigeteki nyaralást tervezők körében. Jóllehet, a történelem során a terület az Indai-óceán egyik fontos kereskedőútja volt, amelynek köszönhetően a kultúra is színesebb lett, ám ez nem annyira a helyi építészetben, mint inkább a nyelvben és hitvilágban érzékelhető napjainkban is. A források egy csoportja szerint a Maldív-szigetvilág őslakói a szingalézek voltak, míg mások szerint azok a dravidák, akik Dél-Indiából telepedtek a területre. A manapság alig negyedmilliós lakosság származását tekintve sokrétűnek mondható: élnek itt indiaiak, szingalézek, arabok, portugálok, európaiak, illetve afrikaiak leszármazottai. A föníciai, görög, majd kínai befolyást követően – amely időszak vallási tekintetben is meglehetősen mozgalmasnak bizonyult – a portugálok gyarmatosították a 15. században a szigeteket, amelynek a helyi lakosság nemzeti hősének számító Muhammad Thakurufaan szultán vetett véget, hogy aztán dinasztiája évszázadokon át uralja a szigetcsoportot.  A 19. századi angol gyarmatosítás után vált csak függetlenné a szigetcsoport 1976-ban, bár az ezt követő időszak is kifejezetten mozgalmasnak mondható. Az ország hivatalos vallása az iszlám lett, amely napjainkban is előfeltétele az állampolgárságnak. A Maldív-szigetek turizmusa csupán az utóbbi évtizedben lendült fel igazán és általánosságban elmondható, hogy szállodáinak jó része az ország befolyásos elitjének a tulajdonában van. 

A Maldív-szigetek turisták számára kiépült varázslatos helyszíneiről általában
A Maldív-szigetcsoport szigetei közül csaknem kétszáz teljesen lakott, és ebből több mint nyolcvan működik kifejezetten szállodaként. Ezeknek az „álomszigeteknek” gyakorlatilag mindegyike felejthetetlen élményt nyújt az ide érkező nyaralóknak. A turisták rendszerint egyetlen, trópusi kerttel övezett és víz feletti bungalókból álló szállodát találnak a varázslatos szigetek mindegyikén. A türkiz és mélykék színekben váltakozó kristálytiszta tengervíz, a vakítóan fehérhomokos tengerpart, a trópusi forróságban hűsítő pálmafák, a kikapcsolódás utáni pihenést szolgáló kényelmes bungalók vagy éppen luxusvillák és nem utolsó sorban a vendégszerető helybéli lakosság az, amelyek együttesen gondoskodnak a tökéletes nyaralásunkról, legyen szó a nyári szezonban eltöltött családi nyaralásról, vagy éppen álomszép esküvőnk utáni nászutunkról.

Látnivalók és egyéb kuriózumok

A nyaralásunk valamely Maldív-szigetekre eső színhelyére légitársasággal érkezve, a levegőből azonnal jól kivehetővé válik az ország legnagyobb városának és egyben fővárosának tekinthető Malé. A Hulhule nevű nemzetközi reptér egyébiránt maga is egy önálló kis szigeten helyezkedik el nagyjából négy kilométerre Male szigetétől. Mint utaltunk rá műemlék jellegű épületekben a szigetcsoport nem bővelkedik, ám Maléban mindenképpen ajánlott megtekintésre több mecset és a minaret is, amelyek mellett – mint tapasztalni fogjuk – a város egyéb egyházi és világi épületei is arab hatást mutatnak. Az épületek közül gazdag díszítéseivel leglátványosabb kétségtelenül – a szigetcsoport történelmébe mélyen gyökerező iszlám hatását hűen tükröző – egykori szultáni palota, amely az útikönyvekben „Péntek mecset” néven is szerepel.

Minden ide érkező akár gyalogosan is felfedezheti a helyi életvitelbe bepillantást engedő kikötőket, illetve a reggeli halpiacot. Megcsodálhatjuk továbbá a Joomhore Maiden közparkkal szemközt kiépült legendás fa-kikötőt is, ahol a hivatalos protokoll szerint fogadják a Maldív-szigetekre érkező állami méltóságokat. A helyi történelmi emlékek után érdeklődő Maldív-szigeteki nyaralókat pedig a szigetek kultúrájába bepillantást engedő Nemzeti Múzeum várja.

Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

További remek helyek Maldív-szigeteki nyaralásra

Észak-Male-atoll
A Male-hoz legközelebb eső atoll viszonylag rövid ideig tartó transzferrel elérhető, és itt található a legtöbb, turizmus számára megnyitott sziget. 

Transzferidő: kb. 20 perc-2,5 óra között „dhoni”-val vagy gyorshajóval. Ideális Búvárkodáshoz. 

Ari-atoll

Ez az atoll fekszik legmesszebb Male városától. A második legnagyobb koralzátony.

Transzferidő: kb. 2,5 óra gyorshajóval vagy kb. 35 perc hydroplannal.

Lhaviyani-atoll 

Az Észak-Male-Atolltól északra fekszik, és gyorshajóval vagy hydroplannal lehet elérni. A Kuredu-sziget a Lhaviyani-Atoll északi részén helyezkedik el. 

Transzferidõ: kb. 4-5 óra gyorshajóval vagy kb. 40 perc hydroplannal.

Dél-Nilandhe-atoll
A mindeddig csaknem érintetlenül maradt atollhoz jelenleg 2 szálloda-sziget tartozik. 

Transzferidõ: kb. 40 perc hydroplannal.

Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Maldív-szigetek legjobb szállodái

5pont - 1 értékelés
Embudu Village 3*+

Embudu Village 3*+

Ár:
  414 900
Ft / fő-től (10 napra)
Értékelés:
Tetszik:
A gyorshajóval 12 perc alatt a szigeten voltunk a reptérről. A bungallót el tudtuk foglalni rögtön a megérkezésünk után (de. 10.00). A kiköltözésünk du 15.15-re esett, és addig maradhatunk a szobában külön kérés nélkül. A személyzet rendkívül barátságos, figyelmes, de nem tolakodó. Születésnapi meglepetés, búcsú esti terítés stb. A szobák tenger közeliek ( fél percen belül), tiszták, klimatizáltak, hűtővel, vízforralóval felszereltek. A kaja nagyon finom, változatos, bőséges, óriási választék( európai konyha is). A tenger csodálatos, gazdag állatvilággal. Minden reggel kaptunk fejenként 1,5l vizet a szobába (teljes panzióval voltunk). A konnektor univerzális (EU szabvány is).

Nem tetszik:
Ilyen nincs. Talán az átszállás Dohában: sokat kellett várni (bő 4 órát)... de ez az utazás 😁!

Egyéb:
Nem volt vészes az innivaló: egy másfél literes víz 4 dollár, dobozos kóla szintén 4 dollár. Szuper volt, csak ajánlani tudom mindenkinek.
4.8pont - 1 értékelés
Paradise Island Resort & Spa 4*

Paradise Island Resort & Spa 4*

Paradise Island
Ár:
  467 900
Ft / fő-től (10 napra)
Értékelés:
Tetszik:
A gyönyörű táj, a programok.

Nem tetszik:
Kevés európai szájíznek való étel volt.

Egyéb:
Nagyon kedves volt a személyzet.
4.7pont - 3 értékelés
Chaaya Island Dhonveli Resort 4*

Chaaya Island Dhonveli Resort 4*

Ár:
  559 900
Ft / fő-től (10 napra)
Értékelés:
Tetszik:
Gyönyörű hely, kedves emberek, tisztaság, kristálytiszta tenger.

Nem tetszik:
Nem volt ilyen, csak egy apró megjegyzés. Az étteremben a gyümölcsök, desszertek a pulton voltak és sajnos a 30 fokos melegben ezek is felmelegednek, ami nem a legjobb.

Egyéb:
8 napot töltöttünk volna eredetileg a Chaaya Island Dhonveli-ben, amiből csak 6 nap lett, mert túlfoglalás miatt felajánlották nekünk, hogy teljesen ingyen átrepítenek minket Hakuraa Huraa-ra és még a szállásunkat is upgradelték beach bungallow-ról vízi bungallow-ra. Így az egy hetes nyaralás alatt volt szerencsénk 2 mesés szigeten is megfordulni és többféle szállás és transzfer típust is kipróbálni. Mesés hely, élőben még szebb mint a képeken. :)

Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Maldív-szigetek utazási magazin

8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz

8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Szereted a homokot, a napot és a szörfözést? Ha megfelelő app van az okostelefonodon, akkor például kikeresheted, hogy melyik parton élvezheted a legtöbb napsütést. Itt vannak a legjobb választásaink.Waterkeeper Swim Guide Évente több millió ember betegszik meg a strandok szennyezett vízével való érintkezés következtében. Ám ez az alapvető strandalkalmazás segít megtalálni a legtisztább strandokat úszáshoz, szörfözéshez, vagy csak egy könnyű sétához. A 100 különböző strandfigyelő forrás adatainak felhasználásával a Swim Guide valós idejű frissítéseket biztosít a víz minőségéről és tisztaságáról, így megmutatja, hogy a víz biztonságos-e az úszáshoz. Ha megtalálja a megfelelő helyet, keresse meg a térképet, vagy keressen egy strandot név szerint. A leírásban szerepelnek információk a kényelmi szolgáltatásokról, a mentőkről, a parkolókról és minden másról, amit tudni kell. TuneInHallgassd meg [...]

Top 5 hely a Maldív-szigeteken

A maldív-szigeteki tartózkodása alatt akár romantikus körutazásban szeretne részt venni, akár szeretné felfedezni a hagyományos tengeri életet, biztosan felejthetetlen élményben lesz része. A rengeteg csodás hely közül most összegyűjtöttük az 5 legfontosabb úti célt, ahova érdemes ellátogatni. Bluetribe Moofushi A Maldív-szigetek csodálatos zátonyairól és az elképesztő tengeri életéről híres. Ez az a hely, ahol a víz az úr és a tengerben szinte elveszik a szárazföld, így a Blue Moofushi búvárközpont a legjobb élményt nyújtja, ha az ember szörfözni, búvárkodni, vagy kajakozni szeretne. A különleges kirándulásairól is ismert Moofushi-n bálna-cápákat, mantákat és sok más különleges halat fedezhet fel az ide látogató. Sun Island Resort és Spa A második legjobb hely az Ari Atoll-ban található Sun Island Resort és Spa. Az egzotikus trópusi virágok, a gyönyörű növényzet és a lenyűgöző lagúnák azonnal elvarázsolják az ide látogatókat. A Maldív-szigetek legelegánsabb üdülőhelye a Villa [...]

5 ok, hogy miért látogass el a Maldív-szigetekre

Számos trópusi úti cél van világszerte, ám még a legfeledékenyebb utasok sem tudják figyelmen kívül hagyni a Maldív-szigetek varázsát. Ha eltekintünk a lehengerlő szépségétől és nyugalmától, amit maga a sziget áraszt, a legszebb gyógyfürdők és szállodák tulajdonosa is ez a szigetcsoport. Íme tehát 5 ok, amiért érdemes megtapasztalni a Maldív-szigetek paradicsomi élményét.1. Az egyedülálló kultúra A Maldív-szigetek szerte a világon ismert festői tájairól, ám a szigetcsoport igen gazdag az egzotikus kultúrával is rendelkezik. A helyi kultúra eklektikus keveréke a szingaléz, arab és a dél-indiai hatásoknak, leginkább szunnita muszlimok lakják. A főváros, Male ad otthont a legtöbb nemzeti, kulturális nevezetességnek: A Nemzeti Múzeumnak, az Elnöki Palotának, a Szultán Parknak, a Maléi halpiacnak, a Grand Friday mecsetnek, amely az egész Maldív-szigetek legdominánsabb építménye. Az iskolákban az angolt tanítják, és az ország egész területén a hivatalos maldív nyelvet használják, a [...]

Éttermek és különlegességek a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigetek helyi konyhája leginkább a hal, a kókuszdió és a keményítők köré épül. A Maldív-szigetek generációról generációra megőrizte trópusi országokra jellemző autentikus ízeit melyeket az itt nyaraló turisták különösen szeretnek. A fűszerek közül a curry-t kedvelik a leginkább.Az esti tea és a reggeli hagyományosan rövid étkezés a Maldív-szigeteken. A legtöbb ilyen étel szintén halból készül. Látogass el nyaralásod alatt a helyi kávézókba és éttermekbe, ahol megkóstolhatod a kulináris helyi ízeket.Az üdülőhelyeken és a fővárosban is találsz olyan konyhát, amire vágysz. Több száz étterem működik a Maldív-szigeteken, melyek nemzetközi ízeket is kínálnak. A nagyobb üdülőhelyeken olyan éttermek is vannak, melyek étlapján más országok különlegességei is megtalálhatóak.A reszortokban alkoholos italokkal is szolgálnak, amit nyilvános helyen tilos fogyasztani, és az üdülőhelyeken kívül máshol el sem érhetőek. A legtöbb étterem festői helyszínen áll, ahol étkezés [...]

Mézes hetek a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigetek a legnépszerűbb úti cél a nászutasok körében. Cikkből választ kapunk arra a kérdésre, hogy miért?A Maldív-szigeteken minden üdülőhely saját szigeten áll, ahová motorcsónakkal vagy vízi repülőgéppel lehet eljutni. Kristálytiszta lagúnák, élénk korallzátonyok és pálmafákkal övezett partok gyönyörű kilátást nyújtanak, míg a tiszta ég alatt, gyertyafény mellett elfogyasztjuk a vacsoránkat.Az ikonikus víz fölötti villákat a nászutasok különösen kedvelik, mert közvetlen hozzáférést nyújtanak az óceánhoz, ami még inkább emeli az „egyszer egy életben” érzést. Ugyanakkor a félreeső parti villákat is szívesen igénybe veszik, mert csodálatosan romantikusak.A nászutad alatt ne csak a pihenésé legyen a főszerep, hisz több dolog is van a szigeteken, ami felfedezésre vár. Itt esélyt kaphatsz egy világszínvonalú merülésre, búvárkodásra, izgalmas vízi sportokra, kellemes spa kezelésekre, sétahajókázásra és egy lakatlan szigeti piknikre. Tekintsd meg a [...]


Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Maldív-szigeteki programok, fesztiválok, ünnepek

október
28

Moulid al-Nabi

A muszlim új év. Habár a muszlim naptár szerint mindig azonos napra esik, a Gergely naptár szerint minden évben kb. 2 héttel korábbra kerül.
2020.10.28


/
október
29

Moulid al-Nabi

A muszlim új év. Habár a muszlim naptár szerint mindig azonos napra esik, a Gergely naptár szerint minden évben kb. 2 héttel korábbra kerül.
2020.10.29


/
május
8

Laylat-ul-Qadr

Az Hatalom Éjszakája, Ramadán hónapjának 27 . napján. Arra az eseményre emlékezik, amikor Mohamed átvette a Koránt. A muszlim hívók számára bizonyára az év legszentebb éjszakája.
2021.05.08


/


 

Időjárás

A Maldív szigetek éghajlata forró trópusi, így a hőmérséklet többnyire csak éjszaka csökken 25 fok alá.

A Maldív-szigetek mesebéli lakatlan szigetekre emlékeztetnek elhagyott érintetlen pálmaerdőikkel, a meleg (egész évben 27 Celsius fok körüli) óceánnal.

Két monszun alakítja a szigetek időjárását. Az egyik kevés csapadékkal jár északon, a szelesebb és csapadékosabb június és augusztus között a déli szigeteken fejti ki hatását. A fő turista szezon októbertől áprilisig tart, ekkor a legkevesebb a csapadék, és március-április hónapok a legmelegebbek.

Maldív-szigetek adatlap

Idõeltolódás: +4 óra a magyarországi idõhöz képest

Terület:
300 km2

Népesség:
300 ezer fõ

Népcsoportok:
maldívi (maláj, szingaléz és arab keverék - 100%)

Közigazgatási beosztás:
19 atoll

Országhívószám:
960

Elektromosság:
220 V, 240 V, 50 Hz

Államforma:
köztársaság

Hivatalos nyelv:
divehi

Beszélt idegen nyelvek:
angol

Vallások:
szunnita muszlim (99,9%)

Hivatalos pénz:
1 maldív rufiyaa = 100 laari

Nemzetközi repülõtér:
MLE - Male, Maldives Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Maldív-szigetek leírás

Figyelem! A male-i repűlőtérre érkezéskor a vámvizsgálatnál a szeszesitalokat, buddhaszobrokat elveszik, melyet a visszautazásnál visszaadnak.

Éghajlat
A Maldív- szigeteken trópusi az éghajlat, az éves hõmérsékletkülönbség nagyon csekély: 28 C- 31 C. A májustól szeptemberig tartó esõs idõszakban a délkeleti monszun hatására nagy mennyiségû csapadék hullik. Októbertõl áprilisig az északkeleti monszun idején az éghajlat viszonylag száraz.
A levegõ páratartalma mindenütt magas, amit egy kicsit enyhít a tenger felõl fújó állandó, gyenge szél. Növény- és állatvilág
A szigetek homokos talaján elsõsorban kókusz- és csavarpálmák, kenyérfák és trópusi bokrok nõnek. A szirtek és a lagúnák világában igen gazdag halállomány él. A tengeri teknõsök sok sziget homokpartján rakják le tojásaikat.

Politikai rendszer
A Maldív-szigetek 1965 júliusában nyerték el függetlenségüket. 1968 novemberében lépett életbe az új alkotmány, amely az országot elnöki köztársasággá nyilvánította. Az államfõ öt évre, közvetlenül választott, széleskörû politikai hatalommal fölruházott elnök. Az országgyûlés évente csak háromszor ülésezik, politikai befolyása alig van. Az ország 19 közigazgatási körzetre és a közvetlenül a kormánynak alárendelt fõvárosi körzetre oszlik.

Népesség
A lakosság arab, szingaléz, maláj származású keverék. Mintegy 200 õslakos él még. A szigetek lakossága igen fiatal; 40%-uk 15 év alatti. 1911-ben regisztrálták, hogy a férfiak 20 %-kal többen voltak, mint a nõk, ez az arány lassan már megszûnik. Az atollok lakottsága nagyon eltérõ; kb. a lakosság 1/4-e (70.000 fõ) a fõszigeten, Malén él. Az ország nyelve a szingalézzel rokon dhivehi, az írásuk arab eredetû.

Történelem
A Maldív-szigeteket i.e. 500 körül népesítették be Dél-Indiából vagy Ceylonból bevándorolt indoárják. A i.sz.szerinti elsõ századokban viszont a szigetek már fontos állomásai voltak a tengeri kereskedelemnek. A középkorban arab és perzsa kereskedõk terjesztették el a mohamedán vallást, ami 1153-ban államvallás lett. A portugálok 1558-ban gyarmatosították a szigetet, csak rövid 15 évre. A szigetvilág a kalózok gyakori célpontja lett, ezért a szigetlakók a németalföldiektõl kértek és kaptak segítséget, önkéntes adó fejében. Miután az angolok 1796-ban elfoglalták Ceylont, a szigetek fölötti felségjogot is átvették a németalföldiektõl. 1887-ben hivatalos védelmi szerzõdést írtak alá, de az angolok sem avatkoztak be az ország belügyeibe. Miután Ceylon 1948-tól független lett a Maldív-szigetek közvetlenül a londoni Colonial Office-hoz tartoztak. 1965. július 26-án kikiáltották a Maldív-szigetek függetlenségét, az 1968-as népszavazás végképp eltörölte a monarchiát, s elnöki demokráciát hozott létre.

Kultúra
Bár a Maldív-szigetek a 12. századig az indiai kultúra befolyása alatt voltak, s kultúrájukat jelentõsen befolyásolta a szomszédos Ceylon, ma már az iszlám elõtti korszaknak alig találhatók emlékei. A szigeteket régészetileg még alig tárták fel. Templomépítészetben igen fejlett kõfaragómûvészet jött létre. A mecseteket elsõsorban korall-mészkõbõl építették, belsejüket mûvészi faragások díszítik. Maléban a Nagy Péntek mecset jellegzetes minaretjével és a Szultán- parkban lévõ múzeum figyelemre méltó.

Öltözködés, helyi szokások
Az öltözködésben a lenge, könnyû ruházat ajánlott. A nudizmus az egész ország területén tilos. A turistáktól elvárják a helyi hagyományokhoz történõ alkalmazkodást: ruhának kell takarnia a combot és a vállakat, amikor a lakott területeket látogatják meg.

Szigetek: a szigetcsoportok területének mindössze 0,5%-a szárazföld, a többi a szigeteket összekötő Indiai-óceán. A szigetek alapterülete sokszor az egy négyzetkilométert, magassága a 2 métert sem haladja meg.

Javaslata: Mindenképpen ajánlatos búvárszemüveget, pipát és békatalpat magunkkal vinni, mert rendkívül gazdag a vízi világ, ami csodálatos élményt nyújt majd.

Földrajzi helyzet: a Maldív - szigetek az Indiai-óceánon, Sri Lankától nyugatra, Indiától délre helyezkedik el.

Időeltolódás: +4 óra Magyarországhoz képest, Sri Lankához viszonyítva -1 óra.

Érkezés: érkezéskor a repülőtérről kilépve jobb és baloldalon pultok találhatóak. Mindegyik szigetnek van saját pultja, a pultok felett ki vannak írva a szigetek nevei. Kérjük, keresse meg az ön által foglalt sziget pultját és adja oda a safari travel által kiállított vouchert. Ezután a pultnál található partnerünk odakíséri önöket a hajóhoz, amely a transzfert biztosítja.

Elutazás:  a recepciónál szobaszám szerint ki vannak írva a hajótranszferek indulási időpontjai. Kérjük, hazaindulás előtt nézze meg, hogy hány órára kell kint lenni a kikötőbe a hajó indulásánál.

Repülőtér: a nemzetközi repülőtér a Hulhule szigeten épült 1981-ben. A területet, hogy elég hosszú legyen a kifutópálya, korallal töltötték fel, így a meghosszabbított sziget maga a repülőtér. Itt látható a világ egyetlen olyan kifutópályája, amely az óceánból indul és az óceánban végződik.

Koralzátony-füzér
Az Indiai-óceánban az Egyenlítõ magasságában 800 km hosszan húzódó koralzátony-füzér 1196 szigetet számlál. A köztársaság alapterülete 90 000 km2, ebbõl a szárazföldé csupán 298 km2.

A fehér homokos (finom koralltörmelék) tengerpartot sekély, kristálytiszta vízû lagúna övezi, pompázatos vízivilággal. A víz egész évben 27C körüli, a levegõ hõmérséklete is viszonylag állandó, 30C. Az állandó légmozgás mellett elõfordulhat langyos trópusi esõ, ennek köszönhetõ a szigetekre jellemzõ dús vegetáció. A korallzátonyok közül csupán 200-at népesítenek be az õslakosok. Ezen felül 87 szigeten valóságos \"Paradicsom\" várja a pihenésre vágyókat és a búvárkodás szerelmeseit.

Ezeken a szigeteken az egyedüli építmény maga a szálloda, a hozzá tartozó éttermekkel, bárokkal, sportlétesítményekkel.
A szállodát tulajdonképpen trópusi kerttel övezett bungalók alkotják, melyek a part közelében, pálmafák alatt sorakoznak.

A szigeteket hajójáratok kötik össze; a hajózás központja Male. Nemzetközi repülõtér a Maléhoz közeli Hulule szigeten van. A fontosabb szigetek között rendszeres a hajójárat, de hajót bérelni lehet is. A szigeteken kerékpáron és gyalog közlekednek, Maléban van taxi is. A fõ turistaszezon októbertõl áprilisig tart, amikor kevés a csapadék.

ÉSZAK-MALE-ATOLL
A Male-hoz legközelebb esõ atoll viszonylag rövid ideig tartó transzferrel elérhetõ, és itt található a legtöbb, turizmus számára megnyitott sziget.
Transzferidõ: kb. 20 perc-2,5 óra között „dhoni”-val vagy gyorshajóval.

ARI-ATOLL
Ez az atoll fekszik legmesszebb Male városától.
Transzferidõ: kb. 2,5 óra gyorshajóval vagy kb. 35 perc hydroplannal.

LHAVIYANI-ATOLL
Az Észak-Male-Atolltól északra fekszik, és gyorshajóval vagy hydroplannal lehet elérni. A Kuredu-sziget a Lhaviyani-Atoll északi részén helyezkedik el.
Transzferidõ: kb. 4-5 óra gyorshajóval vagy kb. 40 perc hydroplannal.

DÉL-NILANDHE-ATOLL
A mindeddig csaknem érintetlenül maradt atollhoz jelenleg 2 szálloda-sziget tartozik.
Transzferidõ: kb. 40 perc hydroplannal.

Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Vízum, követség

Éghajlat és klimatikus viszonyok az „Indiai-óceán gyöngyszemén”
A Maldív-szigeteken trópusi éghajlat uralkodik, amelynek köszönhetően az év teljes időszakában igen kellemes a hőmérséklet. A levegő évi átlaghőmérséklete 28-32 Celsius fok között mozog, a tengervíz hőmérséklete pedig egész esztendőben 26-28 Celsius fokos. A szigetcsoport klimatikus viszonyait alapvetően két monszun formálja, részint a novembertől áprilisig tartó északkeleti monszun, részben pedig a májustól októberig tartó délnyugati monszun, amely júniusban és júliusban általában széllel és intenzívebb csapadékmennyiséggel érkezik. Maldív-szigeteki nyaralásunk időpontjául érdemes tehát a december és április közötti hónapokat választanunk, mindenekelőtt az ebben a periódusban várható kevés csapadékmennyiség miatt. Uralkodó időjárási viszonyainak köszönhetően a kimondott nappali meleg után az éjszakai órákban is csak ritkán csökken a hőmérséklet 25 Celsius fok alá. A globális felmelegedés problémája nem kis veszélyt jelent a szigetcsoport jövőjére sem, hiszen annak egyik hatása a tengerszint-emelkedés. Mivel azonban ez a tendencia a szigetek partvonalához viszonyítva csupán évente alig három millimétert tesz ki, a mesébe illő természeti szépséggel megáldott földi paradicsom természetesen még hosszú ideig látogatható lesz.

Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Családi ár számolás
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek