A postojnai barlangrendszer

Ablak a Világra - Utazási magazin


A postojnai barlangrendszer
Kapcsolódó utazások

Szlovénia világhírű látványossága a Postojna városában található cseppkőbarlang, mely az egyik legnagyobb a világon! A 20 570 méter hosszú barlangot a Pivka folyó vájta ki évmilliók alatt. Szlovénia nagyrészt mészkőhegyeken terül el, így cseppkőbarlangból is több akad az országban. A leghosszabb a Migovec-rendszer a maga több mint 24 kilométerével. A postojnai a második leghosszabb és ennek is csak egy kis részét lehet meglátogatni, azt viszont megéri.

A barlang bejárata előtt hosszú a sorban állás; a csoportokat óránként engedik be, ezért a mély elmerülésre nincs idő, ha már egyszer bejutottunk. Bent az átlaghőmérséklet mindössze 8-10 °C, melynek rövidnadrágban és pólóban nem ajánlott nekiveselkedni. A frissítően kellemes klímájú barlangrendszer járatait a Pivka-folyó vájta ki több millió év alatt. Az így kialakult járatokat a 13. században fedezték fel, bár teljes egészében az 1800-as évekig nem sikerült feltárni. A több nyelven (de magyarul nem) tartott idegenvezetésnek köszönhetően mindent megtudunk a barlangrendszerről, a cseppkőképződésről, kialakulásukról és, hogy melyiknek hány ezer évre volt szüksége, hogy ekkorára nőjön.

A Postojna-barlangrendszer nem egyszerű látnivaló, ami a városba csalja a turistákat, sok utazó kifejezetten azért választja úti célnak Szlovéniát, hogy megcsodálhassa ezt a valóban lenyűgöző képződményt. A karsztvidék legnagyobb barlangjáról van szó, mely látogatottságában minden más európai barlangot maga mögé utasít. Összesen 20 kilométeres hosszából csupán töredéke nyilvános. A nyitva álló szakaszok bejárása pedig több órás programot jelent.

A cseppkőbarlangba vezető út első részét felettébb nagy sebességgel száguldó kisvonatokkal tesszük meg, majd a gyalogos túra következik. A csoportok a vezetési nyelvek szerint csoportosulnak és indulnak el a felfedezőútra. Elég tempósan kell haladni, mivel nemsokkal a hátunk mögött már a másik csoport lépked. A túra során egy akváriumban a Proteus anguinust (emberhal) is megismerhetjük, amely planktonokkal táplálkozik. Föld alatti utunk egy hatalmas teremben ér véget, melynek visszhangja 6 másodpercig hallatszik. Leteszteltük. Tényleg annyi!

A barlangot egyébként 1819-ben nyitották meg a nagyközönség előtt, azóta állítólag több mint 35 millió turista kereste fel. A Postojna-csepkőbarlang első látogatója I. Ferenc császár volt, aki egy évvel a megnyitás előtt járt itt.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|