Mennyei freskók és pazar villák – Symi

Ablak a Világra - Utazási magazin


Mennyei freskók és pazar villák – Symi
Kapcsolódó utazások

Rodosz és a török partok között, egyórányi hajóútra fekszik a festői, hangulatos kis sziget, Symi. Nevezetessége a Panormitis kolostor, melynek belsejében értékes freskók, illetve ikonosztáz rejtőzik, amit 15 évig készített egy fafaragó mester. Augusztus 15-én, a sziget védőszentjének ünnepén nemcsak a környék szigeteiről, de Görögország legtávolabbi pontjáról is érkeznek ide zarándokok.

Kissé furcsa látványt nyújtanak, amikor a kikötőbe érkezve tömegesen vonulnak a templom felé, kezükben seprűt tartva, hogy jelképesen "megtisztuljanak". Ha egész véletlenül idetévedünk, mindenképpen csodáljuk meg ezt az eldugott gyöngyszemet; a mennyei freskókat, az ezüsttel díszített kolostort, gyönyörködjünk a templomudvarból látható panorámában, és vásároljunk egy szerzetesek által készített, isteni péksüteményt is. Aztán hajózunk tovább Symi kozmopolita fővárosába.

A patkó alakú kikötőből fantasztikus látványt nyújtanak a különböző színekben pompázó, kétszintes, neoklasszicista stílusban épült, apró házacskák. Az épületek belsejét a tengerből gyűjtött, fehér és fekete, ovális kavicsokból kirakott vitorlás hajókkal, horgonyokkal, meandrosz (görög minta) motívumokkal díszítették.

A kozmopolita szigetlakók olyannyira kedvelték a tündöklést, olyan nagy hatással volt rájuk az európai és az athéni neoklasszicista építészet, hogy pénzt nem sajnálva a legjobb minőségű anyagokat hozatták villáikhoz: penteliko-ni és paroszi márványt, trieszti faanyagot, Marseille-i cserepet, Nisszirosz szigetéről porcelánt, Szantoriniről pedig vulkanikus földet. Ha szerencsénk van, talán még be is kukkanthatunk egyikbe-másikba.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások