14 dolog Baliról, amit tudnod kell, mielőtt oda utazol

Ablak a Világra - Utazási magazin


14 dolog Baliról, amit tudnod kell, mielőtt oda utazol
Kapcsolódó utazások

Bali már jó ideje kedvelt turisztikai célpont. Egy trópusi sziget gyönyörű természeti szépséggel, üdülőkkel és könnyen megközelíthető strandokkal. Igazi békés fellángolás. Bali spiritualitása érezhető a hagyományos viseletben, a virágokban, a pavilonokban és a díszes rituálékban.

1. Szuvenírek
Balin a kézművesség igen elterjedt, így a fából készült bútoroktól a hatalmas kőszobrokig mindent megtalálsz. A legjobb emléktárgyak értéküket tekintve olcsók, de nagyon művésziek.

2. Wifi van ugyan, de nem mindenhol ingyenes
A wifi Balin is elérhető, a vendégházaknál például nem, de kávézókban és éttermekben általában hozzájuthatsz. Ha minden kötél szakad, menj el egy internet kávézóba.

3. Motorbicikli bérlés
A legjobb és legélvezetesebb módja annak, hogy bejárd Balit, egy motor. Ubudban már -10/ nap áron bérelhetsz.

4. Vigyázz a sárga színű vodkával

Vajon hol találsz benzinkutat? Ez a kérdés mindig aggodalomra ad okot, ha egy idegen országban vezetsz. Balin a nagyobb városokban vannak benzinkutak, de vidéken nem fogsz sokat találni. De ne aggódj! Az út menti palackok, sárga folyadékkal, benzint tartalmaznak. Ezeket általában Absolut vodkás üvegben találod. Így tudsz a legolcsóbban benzinhez hozzájutni.

5. Próbáld ki az utcai snack-et, a Krupukot

A Krupuk rántott rizst jelent, amit az utcán értékesítenek. Ezek szuper olcsóak, és könnyen kibírod velük a következő étkezésig.

6. Ha nincs motorom, hogyan utazzak?
Ha nem tudsz motort vezetni, az utazás másik legolcsóbb formája a nyilvános busz, vagy bemo. Azonban, ha városnézést tervezel, ints le egy taxit, vagy fizess be egy városnéző túrára. A bemo városról városra visz, de kényelmetlen és soha nem pontos.

7. Látogasd meg a templomokat, a piacokat és vidéket is

Ubud, Kuta, Sanur, Seminyak a hÍres turisztikai célpontok, híresek az üdülőhelyeikről, a jóga stúdiókról, nemzetközi éttermekről, designer ékszerekről és ruházati üzletekről. Hogy élvezni tudd Bali igazi ízét, látogass el vidékre és ismerd meg a helyieket. Ugorj be egy piacra, nézd meg a templomokat és az út szélén rizshántoló hölgyeket.

8. Fesztiválok, rituálék és ceremóniák
Balin számos rituáléval és ceremóniával találkozhatsz, mint a telihold rituálé, az istenek születésnapja, hamvasztások és a templomok szertartásai.

9. A rizs a boldogulás kulcsa
A rizs az élet számos ázsiai országban. Bali sem különbözik. A rizs alapvető étel, az istentiszteletben pedig szimbolikus jólétet jelent.

10. Miért imádkoznak az éghez?
Kétféle imádkozási mód létezik. Az egyik, amikor összeteszik a kezüket a homlokuk előtt, ők az Istenhez imádkoznak. Mások a mellkasuk előtt teszik össze a kezüket, ők pedig az elődeikhez imádkoznak.

11. Animizmus: a jó és a rossz szellemek együtt élnek
A Balinéz vallás egyesíti a buddhizmust a hinduizmussal, amit átsző egy kis animista gyakorlat is. Felmerülhet benned a kérdés, hogy miért van olyan sok kellemetlen kinézetű vízköpő, grimasszal az arcán vagy démoni arcok. Ezek a Drua Beneda vízköpők. Ők képviselik a jó és rossz szellemek egymás mellett létezését. A balinézi emberek mindkettőhöz imádkoznak.

12. Színes istenek

Szimbolikus színek a vörös, a fehér, a sárga és a kék. Mindegyik szín egy istenhez tartozik.

13. Egy óriási koporsó
A Balinéz egy közösség alapú kultúra. Egy falun belül nagyon sok minden történik közösségi szinten, ilyen a hamvasztás is. A jóléttel küszködő családok nem mindig engedhetik meg maguknak, hogy elhamvasztassák szeretteiket, így ez közösségi vagy falu szinten történik meg.

14. A Balinéz hagyományos ruházat

Míg a világ nagy része együtt modernizálódott a társadalommal, a balinézi emberek ugyanolyan közel állnak a kultúrához, mint régen. A templomokban bárhol találkozhattok olyan emberekkel, akik a hagyományos, díszes ruhákat viselik.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások