Thai fesztiválok

Ablak a Világra - Utazási magazin


Thai fesztiválok
Kapcsolódó utazások

7 őrült fesztivál, amely felvillanyozhatja utazását Thaiföldön.

Csak amiatt, mert nem tudunk róla, kár lenne kihagyni ezeket a fesztiválokat. Íme a 7 legismertebb fesztivál, ami miatt érdemes lehet kicsit átszervezni az utazásunkat. 

1. Loi Krathong és Yi Peng

Bár technikailag két külön ünnep, Loi Krathong és Yi Peng tipikusan eggyé kombinált látványos tűz és fényfesztivál.

Több ezer lánggal működő kínai lámpa kerül a levegőbe, és csillagokként jelenik meg az éjszakai égbolton. Eközben Chiang Mai-ban több ezer égő gyertyával díszített apró csónakot engednek rá a folyóra. A folyó és az ég, szó szerint tüzel. A vizuális hatás lenyűgöző!

A városban lámpásokkal vonulnak fel, és külön szertartások zajlanak a templomokban. A Loi Krathong az egyik legkedveltebb fesztivál Thaiföldön.

Mikor: November

Hol: Loi Krathong és Yi Peng a legjobb, a tapasztalatok szerint Észak-Thaiföldön. Továbbá Chiang Mai, Chiang Rai, vagy Mae Cho.

2. Songkran

A Songkran, thai újév és a vízi fesztivál ünnepléséről híres, amikor is a vízzel teli vödröket öntik egymásra a résztvevők. Sok mulatozó nagy vízi ágyúkat is vásárol, és azzal harcol az utcán.

Chiang Mai utcáit a több napi tánc és vízi játék idejére lezárják; a víz az óváros körül biztosított. Amire számítani kell: valószínűleg pár perc múlva, ahogy elhagyjuk szállásunk, teljesen el fogunk ázni, így jobb, ha bebiztosítjuk holminkat, hogy vízálló legyen és mi is fogunk egy vödröt. Senki sem maradhat száraz!

Mikor: Április 13-15

Hol: Egész Thaiföld, habár az epicentrum Chiang Mai.

3. Phuket-i Vegetáriánus Fesztivál

Az egyik legbizarrabb fesztivál Thaiföldön, és ne gondoljuk egy pecig sem, hogy a Phuket Vegetáriánus Fesztivál a tofu finomabb pontjainak megvitatásáról szól. A résztvevők szándékosan átszúrják az arcukat tőrrel vagy nyárssal, forró szenen sétálnak, és késekkel borított ágyon fekszenek.

Az utcákon petárdák, kántálás és táncos tömeg járul hozzá a káoszhoz, mivel az önkéntesek öncsonkítást végeznek. Csodálatos módon a bhakták azt állítják, hogy kevés fájdalmat éreznek, sőt sebük gyorsan begyógyul a fesztivál után.

Mikor: Szeptember és október között, a nap változhat a kínai hold naptártól.

Hol: Phuket szigete, Thaiföld. Ám néhány ünnepség Bangkokban zajlik.

4. Kínai újév

Biztosan nem kell Kínába mennünk, hogy élvezzük a kínai újév ünneplését. Thaiföldnek három különböző ünnepe van:  január 1, a thai újév (Songkran), és a kínai újév.

A kínai újév Chinatown-ban, Bangkokban, nagy tűzijátékokkal, felvonulásokkal, oroszlán táncokkal és különleges ételekkel zajlik.

Mikor:  A pontos dátum évente változik, hónapot tekintve Január vagy Február.

Hol: Egész Thaiföld, de az epicentrum a bangkoki Chinatown.

5. Full Moon parti

Ami évtizedekkel ezelőtt állítólag úgy kezdődött, mint egy barátok közötti kis buli, az a világ legnagyobb parti partijává fejlődött. A thai szigeteken havonta akár 30 000 ember is ellátogat a táncra, és/vagy a tűzzel játszani, és hedonista fantáziákat élnek meg a telihold alatt.

Az őrült partik rítussá váltak a hátizsákosok számára, akik a Banana Palcake sáv mentén haladtak át Délkelet-Ázsián keresztül. A Full Moon partik olyan népszerűen nőnek, hogy Haad Rin nem tud mindenkit elszállásolni; így sok látogató alszik a homokban, vagy a közeli szigeteken marad.

Mikor: A telihold éjszakáján, az év minden hónapjában. Sok buddhista ünnep egybeesik a teliholddal, így a buli dátumát ahhoz igazítják.

Hol: Haad Rin a Koh Phangan szigetén, a Thaiföldi-öbölben.

6. A király Bhumibol születésnapja

King Bhumibol Adulyadej volt a leghosszabb uralkodó a világon halála előtt 2016-ban. A királyt szerették Thaiföldön;  halála egy évig tartó nemzeti gyász időszakot indított Thaiföldön.

Mikor: December 5

Hol: Bangkok

7. Királynő születésnapja

Thaiföld királynője, a Sirikit Kitiyakara, thai emberek által egy szeretett királynő, aki a világ leghosszabb ideig társul egy uralkodóhoz. A különleges ünnepségek minden évben jelzik a születésnapját.

Mikor: Augusztus 12

Hol: Bangkok és Chiang Mai


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Családi ár számolás
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek