A görög kávéház

Ablak a Világra - Utazási magazin


A görög kávéház
Kapcsolódó utazások

Kafeneion = A görög kávéház, a mindennapok helyszíne

A kávéház egy olyan hely, ahol a görög férfiak a szó szoros értelmében leélik életüket. A kávézó a világuk. Itt kezdik a napjukat mielőtt elmennének dolgozni a földjükre. A halászok akkor már első halászatukról térnek vissza, az ő útjuk is ide vezet. Itt vidáman mesélik legújabb sztorijaikat, sokszor túlozva. A férfiak ide jönnek szieszta előtt is, hogy meghozzák étvágyukat az ebédhez egy kis ouzóval. 

A kávézóban a nap minden szakában telt ház van, bár mindenki dolgozik, de saját, rugalmas munkaideje szerint. Az este beköszöntésével, már frissen borotválva, átöltözve, akár egy templomba, szintén ide látogatnak. Előbb elfogyasszák „délutáni” kávéjukat, magányosan vagy kisebb társaságban. Újságot olvasnak, hogy minél több információt gyűjtsenek a kezdődő politikai vitához. 

A csapatszellemet az ú.n. kerasmata rituálé testesíti meg egyik asztal a másiknak italt rendel és a másik ezt viszonozza. Az alkoholt viszont mindig némi mezével apró falatokkal isszák. A kávéház az a hely, ahol a férfi deklarálja helyét a társadalomban. A pici falvakban a kafeneion mindig a főtéren van, nagyobb városokban a tereken vagy állomások, piacok, a kikötő közelében. 

Az árlista minden ilyen ház lelke. A törvény szerint jól látható helyen, leginkább a falon kell kiállítani. Nagy fekete táblákról van szó, melyekre a múltban krétával írtak. Manapság ezek is a kreativitás tárgyai ötletes, színes, festett, díszített táblákról választhatjuk ki a ház kínálatát. A kínálat is a versengés tárgyát képezi a konkurens kávézók között. Viszont mindenhol rendelhetnek kávét, fekete teát menta vagy kamilla ízesítéssel, kakaót, szódát, ouzót, konyakot, bort, apró falatokat és karamelizált gyümölcsöt. 

A görögök számára nagyon fontos a politika. Szinte a vérükben van. Imádnak hevesen vitatkozni az aktuális politikai helyzetről, nagyon szeretik nyilvánosan kimondani véleményüket. 

Zenegépet nem igen találnak a zene ugyanis nem egy szerves és fontos része a hagyományos kafeneionnak. Na és a telefon. A múltban a falu kávézója volt az egyetlen hely, ahonnan ilyen módon lehetett felvenni a kapcsolatot egy kedves rokonnal vagy baráttal. Nem volt ritka látvány az sem, amikor lányok fiatal asszonyok sorakoztak a kávézóban, hogy hallják kedvesük hangját, aki a fronton harcolt. A kávézók állandó vendégei a gyerekek voltak. Nagyapjuknak jöttek „köszönni”, de igazság szerint csak egy cél vezényelte őket kapjanak végre a papitól egy pohár limonádét.         

Kafeneion a mindennapok központi helyszíne. Egy hely, ahol egyesítik, erősítik és összetartanak egy közösséget. Görögország nagy múltjának és jelenének egyaránt fontos szimbóluma. Helyek, melyek rövid időn belül eltűnhetnek, ha nem vigyáznak rájuk gondosan.  Látogasson meg nyaralása alatt min. egy kávéházat, hogy átélje a helyiek mindennapjait. 

 


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkek

Makrigialos, a zsúfoltságtól mentes görög nyaralóhely All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! Kefalonia régen és ma Görögország legnépszerűbb nevezetességei Görögország legnépszerűbb szállodái Chalkidiki-félsziget: Poszeidon háromágú szigonya Kefalonia: szépet kerestünk, de gyönyörűt találtunk! Nemzetek konyhája: görög receptek I. Nemzetek konyhája: görög receptek II. Nemzetek konyhája: görög receptek III. Étkezés Görögországban Dél-Kréta, illata akár Afrikáé A görög kávéház Kalymnos, a természet ereje művészetet alkot Karpathos ezernyi arca, a váratlan szépség Olajfa és olajbogyók Telendos, a kővé vált lány szigete Lesbos, ahol jó szeretni, és szeretve lenni Karphatos, a hagyományőrzés szigete Samos Skopelos, a Mamma Mia! film forgatásának helyszíne Készpénzzel vagy hitelkártyával Görögországban? Az egyik legfinomabb görög édesség Önök ide utaznak nyaralni 2014-ben: TOP5 nyaralás célország Mennyei freskók és pazar villák – Symi Gyros, a világhódító szendvics Ásó, kapa, bazi nagy görög lagzi TOP6 - Önök ide utaznak az idén Szkopelos - Az év minden napjára egy esküvő Görög szigetvilág Zakynthos, Görögország gyöngyszeme Zakynhos strandjai 4 ok, amiért Zakynthos-on kellene nyaralnod TOP 10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Zakynthos-on jársz Zakynthos-i éjszaka Szórakozás és sportolás Zakynthos-on Top 10 görög étel, amit muszáj kipróbálni Zakynthos-i kultúra Zakynthos-i Nemzeti Tengeri Park Vásárolgatás és hagyományos termékek Nyaralás Görögországban: mit és hogyan válasszak? 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Top 5 úti cél Krétán Top 10 étel, amit ki kell próbálnod Görögországban Csodálatos beszámoló Korfuról Nyaralás Görögországban a koronavírus idején (2020.08.04) Úgy nyaralhat, mint még sose: üres strandok várják Görögországban TOP 5 KEDVENC ÉTELÜNK ÉS ITALUNK, AMIT MUSZÁJ KIPRÓBÁLNOD, HA GÖRÖGORSZÁGBAN NYARALSZ Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások