Szozopol a tavasztól-őszig kellemes tengerpart

Ablak a Világra - Utazási magazin


Szozopol a tavasztól-őszig kellemes tengerpart
Kapcsolódó utazások

Burgasztól 34 kilométerre délre, a Napos-parton, egy sziklás félszigeten fekszik az egykori Apollónia, Szozopol, mely elsősorban a családosok, nyugodt kikapcsolódásra vágyó középkorúak és idősebbek kedvenc városa, de a fiatalok is kiválóan érezhetik magukat – köszönhetően a kiváló strandoknak –, hacsak nem vágynak kifejezetten a nagyvárosi pörgésre. Szozopolt ráadásul nemcsak nyáron érdemes felkeresni: a tenger ősszel is kellemes, a napsütés garantált, miközben az árak jelentősen csökkennek. 

A városnak két strandja van, az egyik az északi Városi strand közvetlenül az óváros mellett, a másik a kissé délebbre fekvő, hosszabb Harmani, amelynek a végén, a sziklák után nudistarész is van. Mindkét homokos strand pár perc sétával elérhető az óvárosból és az újonnan épült szállodákból egyaránt. Aki nem sajnálja a fáradságot, nagyjából félórás sétával eljuthat a Santa Maria komplexum közelében fekvő több kilométeres öbölszakaszhoz, ahol szabadon fürdőzhet. Ugyan a partszakasz nincs kiépítve, és csak pár kempingben vásárolhatunk innivalót, ez a strand nyújtja a legtöbb élvezetet. Közel három kilométert a parton megtéve Chernomorets falu strandjához érünk, itt van a környék legnagyobb nudista fürdőtelepe. Az öbölben viszonylag sok a medúza, úgyhogy fürdőzés közben erre legyünk figyelmesek.

A bolgár konyha tipikus dél-európai ízeket vonultat fel, kiváló saláták (leginkább a híres sopszka, a snezhanka és meshana) és pékáruk (pl. a banitsa), viszonylag jó levesek (pl. a hideg uborkaleves, a tarator), közepes ízvilágú halak, a húsételek közül a kavarma található a legtöbb étterem kínálatában. A gyümölcsök és a tejtermékek első osztályúak, frissek, zamatosak. A fagylaltjaik és süteményeik is igazán finomak. Ha ellátogatunk ide, joghurtot mindenképp együnk!

Egy bulgáriai utazás előtt nem árt feleleveníteni orosz tudásunkat. Miután a legtöbb turista a volt Nagy Testvér országából jött, leginkább orosz nyelven lehet boldogulni. A szállodákban beszélnek németül is, az angol sokkal nehezebben megy. A kézzel-lábbal mutogatás is működik, a helyi kereskedők türelmesek és elnézőek. Bár jó, ha tudjuk, hogy ott a fej le-fel mozgatása nem a nálunk megszokott igent, hanem a nemet jelenti.

Ha már unjuk a strandot, keressük fel a Szozopoli Múzeumot. Ne számítsunk Pergamon Múzeum szintű gyűjteményre, de a kiállított antik vázák, ékszerek csodálatosak. A főutcán áll egy pici ortodox templom, ami fantasztikus élményt nyújt.

Az esti szórakozás nyolc körül indul. A városban nyitott mozik üzemelnek, a fiatalokat (nosztalgia)diszkó várja, nyáron fesztiválokat is rendeznek, híres például az Apollónia Művészeti Fesztivál, ahová az ország legjobb muzsikusai érkeznek évről évre. Az óváros főterén árnyművészek szórakoztatják az érdeklődőket, valamelyik utazási irodában a közeli kikötőből induló esti-éjszakai hajózásra is befizethetünk. A legfőbb szórakozás mégis a főutca faházai közötti esti séta, majd méltó befejezéseként egy pohár bolgár sör valamelyik bár teraszán.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások