Top 5 úti cél Krétán

Ablak a Világra - Utazási magazin


Top 5 úti cél Krétán
Kapcsolódó utazások

Hegyek, strandok és a történelem millenniái – egyszóval rengeteg választásunk van

Görögország legnagyobb szigete Kréta, de valójában sokkal többet kínál a sugárzó napsütés és a gyönyörű homok mellett.

A következőkben felsoroljuk, hogy mi mindent érdemes megnézni, ha erre járunk.

Knósszosz- az egykori Minószi civilizáció vallási és politikai központja

Ha Krétán járunk, meg kell látogatnunk Knósszosz-t, a bronzkori települést, amely a minószi civilizáció központja volt. Úgy tartják, ez Európa legrégebbi fennmaradt városa, amely viszont még az ennél is régebbi (ie 7000-ig nyúlik vissza), kőkorszaki településekre épült.

1900 és 1931 között Sir Arthur Evans tárta fel, és hagyományosan a legendás Minos királyhoz és a mitikus labirintusához kapcsolódik. A történet a Knósszosz-palotában felfedezett freskók következtében tárult fel, amelyek a minó bika táncosokat ábrázolják, ám valószínűleg a labirintus a dél-krétai Phaistos-ban volt. A polikromatikus eredményeket gyakran a modern régészek kritizálják, de ennek ellenére Knósszosz, Kréta első számú látnivalója.

A Heraklion-i új régészeti múzeum a Knósszoszban, és másutt Krétában felfedezett tárgyakkal van tele. 2010-ben nyitották meg, és 2017-ben az Év Európai Múzeuma lett. Gyűjteménye között megtalálható a Knósszosz-ból származó eredeti freskók, a kígyó istennő csupasz karmos figurái és a minoai szobrászat számos figyelemre méltó alkotása. És ha még nem volt elég a régészeti ásatásból, akkor tervezed be a minoai ásatásokat a Phaistos-ban, ahol úgy tartják, Minos király labirintusának valódi helye található.

 

Velencei Candia Királyság

Kréta történelmében a mikéneusok (az első görögök) irányítása alatt álltak a rómaiak, a bizánci birodalom, az oszmán törökök és a második világháború idején a németek. A leglátványosabb és legérdekesebb, hogy Kréta városaiban még mindig ott vannak a 460 évnyi velencei megszállás jelei.  Az 1205-ös és 1669-es évek között Kréta a Velencei Köztársaság kolóniája, hivatalosan Candia Királyság néven volt ismert. Fontos szerepet játszott a kereskedelmi útvonalak védelmében.

 

Samaria - és más gyönyörű szurdokok

Kréta hegyi gerincét a szurdokok szelik át. Ezekből több tucatnyi van - néhányuk kihívás és szinte megközelíthetetlen, de néhány olyan egyszerű, mint egy séta a parkban. A leghíresebb, a Samaria-szurdok a Fehér-hegység Nemzeti Park szívében Chania-tól délre. A Xyloskaloni tengerparttól körülbelül 1200 méter magasan fekszik a tengerparton Agia Roumeli falu közelében, kb 16 km-en belül. Maga a szurdok 13 km és a falu felé vezető út egy újabb 3 kilométer. A meredek leszállás után a Samaria meglehetősen könnyű gyaloglással indul.

 

A Lassithi Szélmalmok és  Zeusz Születési helye

A Lassithi magas fennsíkja Kréta nyugati végén egykor több, mint tízezer fénylő fehér szélmalom volt, a megkülönböztető vitorlák pedig lassan fordultak, amikor az öntözést a síkságra pumpálták. Napjainkban több mint fele dízelüzemű szivattyúkkal váltotta fel őket. Ha nem szeretsz vezetni Krétán, bérelj taxit Heraklionból vagy Agios Nikolaosból. Állj meg egy hagyományos krétai ebédre a Taverna Vilaeti-ban, Agios Konstantinos faluban, a fennsíkon.

Ezt követően jöjjön Psychro falu és barlangja, a Diktaion antron, hagyományosan Zeusz szülőhelye. Itt volt a legenda szerint, hogy a Titan Rhea elrejtette Zeuszt apjától, Cronus-tól. A falu fölött fekvő barlangot egy rövid, meredek, de betonozott ösvényen érik el. Jegyek (2017-ben) 6 euróba kerülnek. Belsejében több kamrát, hatalmas sztatikusokat és sztágitákat, egy ősi oltárt és egy tavat találunk.

 

Látogasson el a pincészetbe

Volt idő, nem is olyan régen, amikor a bort leggyakrabban a krétai tavernákban, palackokban, krimpelt fém kupakkal látták el, és kb. 25 cent volt egy kis üveg. A szigeten elszaporodó csodálatos szőlőültetvényeket Görögországban és Európában más borászok részére küldték. De a dolgok drámaian megváltoztak az 1980-as évek óta. Az elkötelezett borászok a legújabb borkészítési technológiát alkalmazva nyertek jobbra balra nemzetközi bordíjakat. Kréta északi fekvésű lejtőit, különösen Herakliontól délre, szőlőültetvények borítják. A majdnem kihalt kripta eredetű krétán bizonyos fajták újjáéledtek, és a Dél-Rhône - Syrah, a Grenache szőlője virágzik. Elképzelhető, hogy a pincészet látogatása mennyire komoly élményt nyújt a szakértők és ismerősök számára. Íme néhány példa:

Lyrarakis pincészet, Douloufakisa, Manousakis pincészet


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkek

Makrigialos, a zsúfoltságtól mentes görög nyaralóhely All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! Kefalonia régen és ma Görögország legnépszerűbb nevezetességei Görögország legnépszerűbb szállodái Chalkidiki-félsziget: Poszeidon háromágú szigonya Kefalonia: szépet kerestünk, de gyönyörűt találtunk! Nemzetek konyhája: görög receptek I. Nemzetek konyhája: görög receptek II. Nemzetek konyhája: görög receptek III. Étkezés Görögországban Dél-Kréta, illata akár Afrikáé A görög kávéház Kalymnos, a természet ereje művészetet alkot Karpathos ezernyi arca, a váratlan szépség Olajfa és olajbogyók Telendos, a kővé vált lány szigete Lesbos, ahol jó szeretni, és szeretve lenni Karphatos, a hagyományőrzés szigete Samos Skopelos, a Mamma Mia! film forgatásának helyszíne Készpénzzel vagy hitelkártyával Görögországban? Az egyik legfinomabb görög édesség Önök ide utaznak nyaralni 2014-ben: TOP5 nyaralás célország Mennyei freskók és pazar villák – Symi Gyros, a világhódító szendvics Ásó, kapa, bazi nagy görög lagzi TOP6 - Önök ide utaznak az idén Szkopelos - Az év minden napjára egy esküvő Görög szigetvilág Zakynthos, Görögország gyöngyszeme Zakynhos strandjai 4 ok, amiért Zakynthos-on kellene nyaralnod TOP 10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Zakynthos-on jársz Zakynthos-i éjszaka Szórakozás és sportolás Zakynthos-on Top 10 görög étel, amit muszáj kipróbálni Zakynthos-i kultúra Zakynthos-i Nemzeti Tengeri Park Vásárolgatás és hagyományos termékek Nyaralás Görögországban: mit és hogyan válasszak? 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Top 5 úti cél Krétán Top 10 étel, amit ki kell próbálnod Görögországban Csodálatos beszámoló Korfuról Nyaralás Görögországban a koronavírus idején (2020.08.04) Úgy nyaralhat, mint még sose: üres strandok várják Görögországban TOP 5 KEDVENC ÉTELÜNK ÉS ITALUNK, AMIT MUSZÁJ KIPRÓBÁLNOD, HA GÖRÖGORSZÁGBAN NYARALSZ Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások