A világ egyik legérdekesebb elhagyatott városa – Ani

Ablak a Világra - Utazási magazin


A világ egyik legérdekesebb elhagyatott városa – Ani
Kapcsolódó utazások

Mai világunkban szinte minden ami szokatlan, felér egy világcsodával. Így vannak ezzel az elhagyatott városok is, melyek sötéten és üresen tátongó ablakaikkal, félig lerombolt falaikkal hívogatják a kalandvágyókat. Valaha több százezren laktak ezeken a helyeken, aztán egy szempillantás alatt kiürültek és most szellemvárosokként várják, hogy valaki rájuk találjon.

Így járt Ani, „az ezer és egy templom városa” mely egykoron a középkori örmény királyság fővárosa volt; a terület anno elfoglalta Örményország és Kelet-Törökország nagy részét. A több mint 1600 éve alapított Ani sok kereskedelmi útvonal középpontja volt és nagyon sok vallási épület kapott itt helyet. A paloták és egyéb épületek technikailag és művészetileg is a legfejlettebbek és legszebbek közé tartoztak az akkori világban. A város népessége 100 000 – 200 000 főt számlált a 11. században, mellyel Konstantinápoly, Bagdad és Damaszkusz riválisává vált. Az elkövetkező századokban a várost és a régiót több száz alkalommal elfoglalták. Küzdött érte a többi között Bizánc, az ottomán törökök, az örmények és az oroszok is; a népesség pedig egyre csak fogyott. Végül az 1700-as években az utolsó lakos is elhagyta a várost.

A régen pompájáról és gazdagságáról híres települést csak a 19. században fedezték fel újra. Ekkor egy időre feléledt hamvaiból, de az első világháború közbeszólt, majd később ismét katonai senki földjévé vált. A romok helyzetét sokan még tovább rontották: kincsvadászok, vandálok, önjelölt régészek, jóakaratú emberek, akik gyatra próbálkozásokat tettek a rendbehozatalra és persze a természet maga. Az elhagyatott és szinte teljesen feledésbe merült város látogatása az elmúlt években kicsit könnyebbé vált, így amíg még van mit megcsodálni, a vállalkozó szellemű turistáknak érdemes errefelé venni az irányt.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások