Dél-Amerika - a legtüzesebb földrész élményei ne hűtsenek le!

Ablak a Világra - Utazási magazin


Dél-Amerika - a legtüzesebb földrész élményei ne hűtsenek le!
Kapcsolódó utazások

Hepatitis és hastífusz oltás ajánlott Argentínába
Argentína sokak szerint kevésbé veszélyes dél-amerikai terület egészségügyi szempontból, mint az északabbra fekvő területek. Ennek oka egyrészt, hogy az ország területének nagy része már nem a trópusi övezetbe tartozik, másrészt a nagyvárosokban az európaihoz hasonló higiéniai körülményeket találunk. Ugyanakkor a fővároson és a megyei központokon kívül a helyi lakosság életszínvonala messze elmarad az európai átlagtól. A vidéki ranch-okon még mindig fúrott kutak biztosítják az ivóvizet és még mindig nincs központi csatornázás. A falvak lakosságának többsége pedig nem rendelkezik fürdőszobával és csatornázott lakhellyel.

A magyarok közül többen azért választják úti célul Argentínát, mivel Buenos Aires köztudottan hangulatában nagyon hasonlít Budapestre. Például ezért forgatták nálunk Argentína legismertebb asszonyáról, Eva Peronról az Evita című filmet. Ha valaki ellátogat ebbe a távoli országba, minden bizonnyal megnézi a fővárost is, illetve pihen a Dél-Amerika riviérájának számító argentín óceánparton. De nem szabad kihagyni az óriási pampákat sem, ahol különleges élményt jelentenek a ranchok.  Arra mindenképpen figyeljünk, hogy Argentína pampáinak egy része még ma is mocsaras, így néhány helyen, Sal Salvador és Posadas környékén itt is megjelenik a malária.

Rovarriasztó szerekkel és gyógyszeres kezeléssel védekezhetünk a betegség ellen. Az Argentínába utazóknak általánosan a hepatitis A és B védőoltást, valamint a hastífusz oltás felvételét javasolják.

Peru a egészségügyi kockázatairól
Argentína északról, Brazília pedig keletről övezi a földgolyó egyik legérdekesebb országát, Perut. Itt található a világ hét új csodájának egyike, a Machu Pichu, amelyet még az inkák emeltek az 1200-as években. Az inkák leszármazottai még ma is gyönyörű népi szőtteseket hordanak, és még ma is meghallgathatják az idelátogatók a varázslatos indián muzsikát a főváros, Lima főterein. Peru elmaradott, szegény ország, amely őrzi a spanyol oligarchák uralmát csakúgy, mint a bennszülött lakosság népi hagyományait. A régmúlt inka birodalom legendái csakúgy vonzzák a turistákat, mint Lima nyüzsgő forgataga és a csodálatos óceánpart. Aki Peruba utazik, annak számítania kell arra, hogy Limán kívül le kell mondania a mindennapi kényelemről. Eléggé fejletlen a tömegközlekedés, bár a turistákat modern buszokkal szállítják a látnivalókhoz.

Aki az óriási perui fennsíkon szeretné személyesen megnézni az inka romokat, annak bizony az utazás előtt nem árt egy kis edzéssel formába hoznia magát, hiszen olyan magasban vannak a romok, hogy még a gyakorlott hegymászókat is megviseli a fellépő oxigénhiány. Mielőtt elindulnánk a kalandos perui útra, mindenképpen fel kell tölteni az úti táskánkat emésztést segítő gyógyszerekkel, baleset esetén használható kötszerrel és fájdalomcsillapítókkal.  Az utazás előtt egy hónappal mindenképpen látogassunk el a legközelebbi oltóközpontba, ahol megkaphatjuk az ajánlott oltásokat: hepatitis A és B, kolera, tetanusz, hastífusz és diftéria. Peru bizonyos részein védekezni kell a malária ellen is, főleg ott, amelyek közel találhatóak az Amazonas vidékéhez, ez tulajdonképpen Peru északkeleti magas-fennsíkja.

Ha nyugodtan szeretnénk élvezni a rengeteg látnivalót Dél-Amerikában, akkor legalább egy hónappal keressük fel a hozzánk legközelebb eső oltóközpontot, ahol részletes tájékoztatást kaphatunk a védőoltásokról és a gyógyszerekről.

Kapcsolódó utazások

Forrás: Egészségtudatos Utazás  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások