Kréta nyaralás

A Krétai nyaralás Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Krétai nyaralás, a Krétai nyaralás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 1016 utazás közül választhat.

Krétai nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Kréta Görögország legnagyobb szigete. A sziget nagysága miatt különösen alkalmas a kirándulásokra a nyaralás alatt, ha az időt nem csak a szállodában szeretnénk tölteni.Krétán leghíresebb nevezetessége a Knosszoszi palota ásatási területe, de ezen túl is számos helyre érdemes elmenni: a sziget keleti végén a pálmás Vai strand, délen Chrissi-sziget és kék barlangok, nyugaton a part eldugott halász falvai, vagy a sziget közepén a régi városok, falvak, ahol ma is szinte úgy érezzük, mintha Zorba korában járnánk.

Kréta utazás TOP 10

Az összes Kréta nyaralás »

Az összes Kréta nyaralás »

Kréta ismertető

Krétai nyaralás
Ciprus után a Mediterrán-térségben második legnagyobb szigetként számon tartott Krétán  a feledhetetlen nyaraláshoz minden feltétel megtalálható, sőt nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy szezonban eltöltött nyaralás a sziget természeti szépségeinek teljes megismeréséhez talán nem is elegendő.  A legdélebbi és egyben a legnagyobb görög sziget számtalan történelmi emléket, egyedi geológiai adottságaiból eredően változatosan sokszínű tájak, egyedülálló és leírhatatlanul csodálatos tengerpartot ígér a Krétára látogatóknak. Az ókori világba nyúló évezredes múltra visszatekintő történelmi emlékeivel és feledhetetlen természeti szépséget biztosító túraútvonalaival évről-évre az egyik legkedveltebb úticéllá válik a világ legkülönbözőbb pontjain élők számára.

Kréta az évezredek fényében

Kréta nemcsak az igazi értelemben vett első európai kultúra, az un. minószi kultúra bölcsője, de számos olyan mitológiai vonatkozás köthető a legnagyobb görög sziget históriájához, mint  a Minótaurusz, valamint a híres krétai labirintus mitikus története. Kréta történelme valóban évezredekre tekint vissza, hiszen a Kr. e. 7. évezredben már a sziget egyes pontjait bevándorlók népesítették be. A sziget ókori történetének fénykorát – a szigetre látogató hódítók számára is gazdagsága miatt már önmagában is elegendő okot szolgáltató – minószi kultúra időszakában élte a Kr. e. 3. évezred küszöbén. A Földközi-tengeri sziget geo-stratégiai fekvéséből eredően tehát kénytelen volt az expanzív törekvések elviselésére, amely előbb a Kr. u. 4. évszázadban megnyilvánuló bizánci uralomban, majd az ezt követő velencei és később török fennhatóságban öltött testet. A csodálatos görög sziget – jóllehet stratégiai jelentőségét azóta is őrzi – 1913-ban került immár végérvényesen Görögországhoz. 

Látnivalók és időtöltés Krétán 

Heraklion, Kréta fővárosa a sziget északi részén fekszik és a jelentősebb üdülőtelepülések  is Heraklion, valamint a körülötte elhelyezkedő nagyvárosok közelébe épültek. 

Mivel a szigeten buszos közlekedés és autóbérlési lehetőség is van érdemes felkerekednünk és akár önállóan felderítenünk a tradicionális görög települések varázslatos világát is, amelyek közül a borászok által közkeletűen ismert és kedvelt Archanes, a sziget déli részén található Porto Loutro és a csodaszép kerámiáiról híres fazekas falu Trapsano neve mindenképpen említést érdemel. Kréta ezzel együtt persze elsősorban évezredes múltjának köszönhetően a nagy múltú kolostorok, dicsőséges lovagvárak és erődítmények, velencei stílusú kikötők világa. Krétai nyaralásuk alkalmával, így nem hagyhatjuk figyelmen kívül azokat a méltán híres nevezetességeket, amelyeket pusztán már „madártávlatból“ is  a történeti Knosszoszi és Fesztoszi Palota ásatásai és a legjelentősebb mínosz-kori leletek jelentenek.

Túrázóknak kimondottan ajánlott az Európa egyik leghosszabb szurdokvölgyének számító Szamariai-szurdok, de a túrázás szerelmesei számára kihagyhatatlan helyszínt képviselhet az Imbros,- Aradenai-szurdok, illetve a Kournas-tó páratlan szépségének varázsa is. Krétán  nyüzsgő élet persze elsősorban a fővárosban és annak környékén található  – ilyen Malia, illetve Hersonnisos is – amelyek számtalan klubbal, étteremmel, és pezsgő éjszakai élettel várják a szigetre látogatókat.

A strandok

Amennyiben nyaralásunkat csendben és nyugalmasabb üdülésként képzeljük el, akkor a déli partvidék felkeresése az ajánlott, amely egyben a sziget Afrikához való közelsége miatt a sziget melegebb része is. Azoknak a nyaralóknak, akik elsősorban a homokos tengerpartot kedvelik, azoknak mindenképpen érdemes felkeresniük Amoudara Beach, Stalist, illetve  ez utóbbi két területközött megtalálható Hersonissos csodálatos helyszíneit. A legnagyobb Földközi-tengeri sziget homokos tengerpartjainak sajátossága az egyedülállóan gyönyörű kontraszt, amelyet a hegységekkel a háttérben alkot.
Vásárlási és étkezési lehetőségek
 
Az ételek – és ez általánosságban véve igaz a szállodákra, hotelekre és helyi éttermekre is – a görög sajátosságokkal és helyi alapanyagok felhasználásával a görög ízeket idézik, de természetesen vásárlási és szórakozási lehetőség is van, elsősorban a sziget fővárosban Heraklionban.

Amit a szállásválasztásról tudni érdemes
A legnagyobb Földközi-tengeri szigeten, Krétán megtalálhatjuk a többcsillagos szállodákat, hoteleket és apartmanokat is. A tengerpart közvetlen szomszédságában megszállni szándékozók számára fontos lehet, hogy csak igen kevés hotel rendelkezik közvetlen tengerparttal.

A három csillagos szálláshelyek természetesen kínálnak félpanziót, ám a Krétán gyakran megfordulók szerint is sokszor ugyanazokat az ételféleségeket kínálják fel. A Kréta észak-keleti területein kiépült hotelek a szigeten szórakozásra vágyók számára ajánlottabbak, míg a nyugati rész érzékelhetően tradicionálisabb és a maga természetességében „görögösebb is egyben.“

 

 

Kréta nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Kréta üdülőhelyek

Kréta legjobb szállodái

5pont - 1 értékelés
Golden Beach 4*

Golden Beach 4*

Hersonissos
Ár:
  378 900
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
Frekventált helyen elhelyezkedő szálloda, egyik oldalról városi forgatag, másik oldalról a tengerparti sétánnyal. Minden jól megközelíthető néhány perces sétával. Tiszta, modern kis szobák, erkéllyel, jól elsötétíthető függönnyel. Szabályozható a légkondicionálás, és nagyon kényelmes matrac van az ágyon. A reggeli kávéhoz vízforraló is van, a hűtő kicsi, de két embernek ez is elég. A tetőtéri medence a folyosónk végén volt. Mindennap kivitték a szemetet, 2 naponta takarítás, ágyneműcsere. Nagyon korrekt szálloda, kedves személyzet, az ellátás pedig választékos és minden nagyon finom, rendkívül jól főznek. Az éttermi teraszról gyönyörű a kilátás, élvezet volt ott étkezni.

Nem tetszik:
Az erkélyre helyezték a légkondi dobozát, így a meleget oda fújta, tehát kiülni csak akkor lehet ha nem megy a légkondi.

Egyéb:
5pont - 1 értékelés
Stella Palace 5*

Stella Palace 5*

Analipsi
Ár:
  708 000
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
Mindenkinek ajánlom a szállodát, fantasztikus volt minden.Gyönyörű környezet, kedves személyzet. Esténként animációs programok és élő zene volt.

Nem tetszik:
Ami kicsit zavaró volt, hogy nagyon sok gyerek volt a szállodában, nehezen lehetett pihenni.

Egyéb:
5pont - 1 értékelés
I-resort Beach Hotel & Spa 5*

I-resort Beach Hotel & Spa 5*

Stalis
Ár:
  531 900
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
A szálloda elhelyezkedése szuper! A szolgáltatások hibátlanok! Tisztasága,kifogástalan! Az ételek nagyon finomak! A személyzet változó volt, ezt úgy értem, hogy egyszer kértem a kávémhoz tejet, kaptam sört. Azért nem veszett kárba az sem :-) de más kiszolgáló személyzet ugyanazt a mondatot megértette és minden rendben volt. Pár nap után tudtuk kitől mire számíthatunk. Jól szórakoztunk ezen de ez egy cseppet se rontott a szálloda értékelésén! Az idegenvezetőnk Radván Adrienn egy tünemény, nagyon segítőkész bármiben segít! Béreljetek autót bátran az utak nagyon jók én nagyon élveztem ott a közlekedést!

Nem tetszik:
Nem volt ilyen! Illetve de az, hogy el kellett onnan jönnünk haza ! :-)

Egyéb:
Köszönet mindenkinek aki segített abban , hogy ez az 1 hét felejthetetlen legyen!
Kréta nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Kréta beszámolók

19070 megtekintés - nincs értékelés
Miért jó Kréta

Miért jó Kréta

Ierapetra, Görögország, Kelet-Kréta, Kréta
Időjárás: Máshol talán kellemetlen lenne, de Krétán a rekkenő hőségben kifejezetten remek, hogy folyamatosan fúj a szél. A sziget déli felén - mi csak ott jártunk - a sziget belsejéből a tenger felé. Alig volt néhány szélcsendes óra tíz nap alatt. Viszont nem is zizzensz meg a melegtől. A szobánknak két erkélye volt, azaz ha nyitva hagytuk az ajtókat folyamatos huzatban lehetett aludni, a légkondi bekapcsolása nélkül.Ételek: Taverna, taverna, taverna. Mi speciel egy all inclusive szállodában [...]

A teljes bejegyzés

14758 megtekintés - nincs értékelés
Vai, a csodastrand

Vai, a csodastrand

Vai, Görögország, Kelet-Kréta, Kréta
Címke:

Amikor Krétára értünk és kérdeztük a helyieket, hogy szerintük mi az, ami igazán nagyon klassz, valaki az mondta, hogy Vait látni és meghalni. Valami közkeletű szájhagyomány során - ezt azóta itthon is hallottam - Vai egészen a Bounti reklám (ahol lepottyan a meghámozott kókuszdió a fáról és szétloccsan) forgatásának helyszínéig magasztosult. Vai persze nagyon szép, de mindez erős túlzás. Vai a sziget legkeletebbi felén van, vagy 120 km-re Ierapetrától, meglehetősek kacskaringós úton. [...]

A teljes bejegyzés

Kréta

Kréta

Heraklion, Görögország, Kréta, Kelet-Kréta
Címke:

Idén szeptemberben voltunk Krétán. Nagyon kedvező volt az idő. Nem volt hőség, kellemes melegben lehetett a nevezetességeket megtekinteni. Sok látnivaló egyedül is felfedezhető, de pl a Knosszoszi Palotát mindenképp idegenvezetővel ajánlom. Sokkal élvezetessebb és bővebb információkat tudhatunk meg,mint a különböző könyvekből. A szállodánk a Cactus Beach hotel volt. A személyzet kedves, az étel bőséges, és finom. A part pedig rögtön az út túloladlán található. Mindenkinek tudom ajánlan [...]

A teljes bejegyzés

Kréta nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Kréta utazási magazin

Top 5 úti cél Krétán

Hegyek, strandok és a történelem millenniái – egyszóval rengeteg választásunk van Görögország legnagyobb szigete Kréta, de valójában sokkal többet kínál a sugárzó napsütés és a gyönyörű homok mellett. A következőkben felsoroljuk, hogy mi mindent érdemes megnézni, ha erre járunk. Knósszosz- az egykori Minószi civilizáció vallási és politikai központja Ha Krétán járunk, meg kell látogatnunk Knósszosz-t, a bronzkori települést, amely a minószi civilizáció központja volt. Úgy tartják, ez Európa legrégebbi fennmaradt városa, amely viszont még az ennél is régebbi (ie 7000-ig nyúlik vissza), kőkorszaki településekre épült. 1900 és 1931 között Sir Arthur Evans tárta fel, és hagyományosan a legendás Minos királyhoz és a mitikus labirintusához kapcsolódik. A történet a Knósszosz-palotában felfedezett freskók következtében tárult fel, amelyek a minó bika táncosokat ábrázolják, ám valószínűleg a labirintus a dél-krétai Phaistos-ban volt. A polikromatikus eredményeket gyakran a [...]
Teljes cikk

Nyugat Kréta

Kréta nyugati varázsaChania: Hol együnk?Portes A keskeny Portou utcán található kis taverna, kiemelkedik a többitől, hiszen egy kis csavarral készítik a krétai ételeket, beleértve az olyan finomságokat is, mint például az ánizskapros pite. Ne hagyjuk ki:  Kréta nyugati partja több kisebb településből és a sziget legnagyobb tengerpartjaiból áll. Habár manapság már nem olyan titkosak, mint régen voltak, még ma is érdemes ellátogatni ide. Falasarnához közel régi görög romokat találhatunk, amíg Elafonisi szigete egy azúr kék lagúnában található, mely homokjának színe fehéres rózsaszín.Tudj meg többet Krétáról >>Minden, ami dél-nyugat KrétaLoutro: Hol együnk?Blue House A taverna az azonos nevű hotelben található közvetlen a vízparton. Ez egy tökéletes hely egy csendes esti vacsorához. Ne hagyjuk ki: A part mentén található a híres szurdok a Samaría, amely Európa leghosszabbja. Sajnos az egész szigetről jönnek ide a turisták, így [...]
Teljes cikk

Kréta ismertetője

A görög szigetek közül Kréta az egyik legjellegzetesebb és legszebb sziget. Ez az útmutató felsorolja a legjobb tavernákat és a sziget látványosságait. Kréta sok szempontból különleges; hiszen ez a legnagyobb görög sziget. Magának tudhatja az egyik legváltozatosabb tájképet és a legdélebbre található az országtól. Néhány része tükrözi Görögország hangulatát, de egyébként a szigetnek megvan a maga különálló és eltéveszthetetlen kultúrája és légköre.Egyik jellegzetessége az Elafonisi strand >> De ha ez nem lenne elég: TOP 5 strand Krétán >>Az északi part a legsűrűbben lakott része Krétának és a legismertebb a turisták körében. Heraklion, a sziget fővárosa és egyben a fő megközelítési pontja, első látásra kicsit lehangolónak tűnhet, azonban múzeuma világszínvonalú. A nyugatra található Rethymnon és Hania sokkal inkább megnyerő helyek a Velencét idéző stílusukkal.Habár a Kréta keleti részén található Agios Nikolas a sziget egyik legnagyobb üdülő helye, [...]
Teljes cikk

Kréta borai

Borfogyasztás Krétai nyaralás alkalmával, még egy dolog, amit ne hagyjon ki!Sok embernek a bor kiemelkedő szerepet játszik az életében. Kréta az egyik olyan hely Görögországban, ahol emlékezetes borokat kóstolhatunk, amik új ízeket és izgalmakat rejtenek magukban. Ha érdekel a bor vagy az agroturizmus, ez a sziget sok lehetőséget rejt magában. Itt találod Európa legrégibb bortermelő területét, ezen kívül pedig számos pincészetet is, főleg Chania és Heraklion területén, ahol a helyi gasztronómiáz és a krétai vendégszeretetet is megismerheted.Krétán a bor része a mindennapi életnek és a kultúrának. Mindig szolgálnak fel egy étkezés vagy egy vacsora alkalmával. A krétaiak soha nem isznak egyedül. Szívesebben kortyolgatnak el egy pohár bort csevegés közben nevetve.Krétán a bortermelő területek a sziget északi részén találhatók. A szőlő az olajfaligetek mellett nő, ami megvédi a Líbiai-tenger meleg szelétől. Az Égei-tenger felől hűvösebb szél fúj, ami ideális időjárási [...]
Teljes cikk

Chaniai íz utazás

Chania az egyik legismertebb turisztikai célpont Görögországban. Tökéletes hely arra, hogy kipróbáld a különféle ízek és aromák párosítását. Induljunk is rögtön egy édes finomsággal, ami nem más, mint a bouyátsa, azaz egy tejszínes pite porcukorral megszórva, alapja egy régi ázsiai recept.Következőként kipróbálhatjuk az úgynevezett „templom gasztronómiát” a Chania Városi Piacon. Itt egy misztikus légkör uralkodik. Érdemes körbenézni a különféle élelmiszerüzletek között, és megcsodálni a krétai természet ajándékait. Keresd meg az összes hozzávalót a híres krétai diétához, ami többek között szűz olivaolajból, zöldségekből, gabonafélékből, húsokból és természetesen halakból áll.A kulináris élvezetek, mint a frissen sütött kenyér, vagy tejszínes vaj, azaz a Staka vaj és a különlegesebbnél különlegesebb tenger gyümölcseiből készült ételek is megjelennek a szigeten. A legjobb falatok után kutatva érdemes elsétálni az óvárostól a velencei erőd felé. A hagyományos [...]
Teljes cikk

TOP 5 strand Krétán

Kréta a legnagyobb sziget Görögországban, egyben az egyik legolcsóbb akciókkal, last minute nyaralással rendelkező sziget is. Partvonala 650 mérföld és száz gyönyörű strand húzódik rajta végig. Déli oldalon az Égei-tenger, még északi oldalon a Líbiai-tenger határolja. Kréta mindig nagyon népszerű nyáron, a gyönyörű strandok, a helyiek hagyományos életmódja és a gyönyörű természeti kincsei miatt. A strandok közül az egyik legegzotikusabb homokos partja Balos Beach nek van!Balos Beach: Balos egy fantasztikus hely Kréta észak-nyugati oldalán, Chania régióban. Egzotikus víz, puha, fehérhomokos part és egy hatalmas sziget, melynek tetején a Velencei Vár áll. Balos már az első pillantásra lenyűgöz minden látogatót. Megközelíteni autóval Kissamos felől tudod, vagy hajóval Chania városától. Tekintse meg ezt a kedvcsináló videót >>Elafonossi Beach: Kréta délnyugati oldalán húzódik, a fantasztikus Elafonissi egzotikus, kristálytiszta vízzel. Ez a hely egy valóságos földi [...]
Teljes cikk

Kréta keleten

Heraklion Hol együnk? Elia& Diosmos Ez a Skalaniban található étterem, kortárs stílusban kínálja a tradicionális ételeket viszonylag olcsó áron. A hozzávalókat a környékről vásárolják és ételeik többször is nyertek díjakat. A többségben görög borokat tartalmazó borlistájuk is kivételes.Ne hagyjuk ki: A minószi királyság központja Knósszosz volt. Sokak szerint a romjait még a mai napig is kísértik a Minotaurus szellemei és labirintusa. Érdemes ellátogatni Heraklion Régészeti Múzeumba, ahol még több kincs található.Anoyia Hol együnk? Aetos Anoyia nem a turizmusból él, hanem pásztorkodásból, így a helyi báránysült megkostólása kötelező programnak számít. Erre az Aetos a legalkalmasabb hely, amely faszenes grillezést használ.Ne hagyjuk ki: Az egyik legjobb kikapcsolódás a hegyekben kirándulni, azonban nem szabad félvállról venni, mindig fogadjuk meg a helyiek tanácsát. Egy könnyű, rövid sétával eljuthatunk az Ideai barlanghoz, amely egy másik lehetséges [...]
Teljes cikk

Nyaralás Görögországban: mit és hogyan válasszak?

 A Földközi-tenger környékén Görögországban található a legtöbb luxus tengerpart. Itt megtalálhatjuk a számításunkat, akkor is, ha egy páros kiruccanásra vágyunk, és akkor is, ha egy családi nyaralás a célunk. Görögoszágba június közepétől, szeptemberig érdemes utaznunk, de vajon hova?  Ha a romantikus szigetekre vágyunk, nézzünk körül itt:  Kréta Kréta lenyűgöző hely, hiszen csábító tengerpartjai mellett, ősi civilizácók megmaradt romajival is dicsekedhet. A sziget északi részén található Eloundában sok elegáns hotel van és a kilátás az öbölre és a festői Spinalonga szigetre is lenyűgöző innen. Olvasson tovább amennyiben nem járt még Dél-Krétán és az is érdekli >> Valamennyi krétai nyaralás >> Mykonos A világpolgári és változatos Mykonos egyszerre híres pezsgő éjszakai életéről és fehér szélmalmairól, melyek a város felett őrködnek. Érdemes végig sétálni a város keskeny utcáin, ahol elbűvölő kis butikokra, galériákra és bárokra bukkanhatunk. [...]
Teljes cikk

Dél-Kréta, illata akár Afrikáé

Kréta, Európa legdélibb csücske. A sziget gazdag történelme több ezer éves múltra tekint vissza. A Krétai- és a Líbiai-tenger mossa partjait, miközben évente 3000 órán keresztül süt a Nap. Itt minden megfér egymás mellett olajfa- és szőlő-ligetek, termékeny földek, virágos kertek, vad sziklazátonyok, romantikus és érintetlen öblök. Ami látogatóit igazán rabul ejti az a  sziget sajátos varázsa. Dél-Kréta egy hely, amelyet még nem bélyegeztek meg a tömegturizmus jelei. Ha a kozmopolita Herakliontól délre veszik az irányt, a táj vadregényesebbé válik. Romantikus öblök, vad sziklák, szerpentinek váltják egymást. Utak keresztezik egymást és hirtelen nem tudod, merre menjél inkább. Az ismeretlen tájak és  hegyi falvak felfedezésre várnak.  Kréta Görögország legnagyobb szigete. Rendkívül gazdag történelemmel büszkélkedik. Virágzását leginkább a mínoszi időszakban élte meg, mely Európa területén a legrégebbi ismert civilizáció volt. A mínoszi időszakból sok mítosz [...]
Teljes cikk
Kréta nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Kréta nyaralás »
 

Időjárás

 Az időjárás Krétán 
Krétára utazásunk előtt elsősorban azt kell eldöntenünk, hogy milyen tevékenységet szeretnék folytatni a szigeten. Kréta időjárása ugyanis sajátos ötvoződése a kontinentális, valamint a forró övezeti időjárásnak és mivel Kréta a Földközi-tengeri térség egyik legnaposabb szigetei közé sorolaható, az időjárás egész évben igen kellemes. A sziget geológiai adottságai meglehetősen sokszínűek, ezért található meg többféle éghajlat is a térségben, így ajó ha tudjuk, hogy az időjárás más a tengerközelében, a hegyekben, valamint a sziget keleti és nyugati oldalának éghajlata között isvan némi különbség. A tengerparti részeken a nyár forró és száraz, jóllehet a sziget belső területein – ide értve elsősorban a hegyeket  – nyáron  kevésbé nagy a forróság. 

Amennyiben családos-, vagy egyéni nyaralást tervezünk Krétán, sok napozással és tengerben fürdéssel egybekötve, akkor a június közepétől szeptember közepéig tartó időszak lehet a legoptimálisabb időpont. Júniusban ugyanis már a nappalok melegek és a tenger folyamatosan melegszik, eső előfordulásának kicsi az esélye. Kétségtelenül a július – augusztus hónapok a legforróbbak, hiszen a hőmérséklet 40 Celsius fokig is emelkedhet, így ebben a periódusban krétai túrázást beiktatni szervezetünket igen megterhelő program lehet. A sziget bebarangolásának legmegfelelőbb időpontja márciustól június elejéig, illetve a szeptember közepétől október végéig terjedő időszakban kínálkozik, amikor a nappali hőmérséklet már fokozatosan csökken, jóllehet ebben a periódusban sem ritkák a 28-30 Celsius fokos melegek. 

Kréta nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Kréta nyaralás »

Kréta leírás

Kréta a Földközi tenger 5. legnagyobb szigete és egyben Görögország legnagyobbja. 8300 négyzetkilométer a területe és fél millió lakosa van. Ez a sziget választja el az Égei tengert a Líbiai tengertõl, egyben ez a határvonal Európa és Afrika között. A sziget közepén emelkednek a magasba a fehér hegyek: Psiloritis és a Dikti. Európa egyik legnagyobb fennsíkja (Lassithi) található itt, ami igen termékeny vidék. Olíva fák, narancs ültetvények, szõlõskertek találhatók a fennsíkon. Változatos növényvilága: gesztenye-, fenyõ- és ciprus erdõk, és amirõl nem szabad megfeledkezni az egyedülálló, természetes pálma és cédrus erdõ. Fontosabb természeti látnivalók a szigeten: Samaria szurdok 43 km-re Chania várostól a nyugati parton, Kournas tó 48 km-re keletre Chania várostól, Gavdos szigete 24 tengeri mérföldre Sfakiatól (Hora Sfakion). Éghajlata egyedülállóan különleges, ez a különlegesség pedig abban mutatkozik, hogy 6-7 hónapig tart a száraz, forró nyár és a tél enyhe, csapadékos.

Heraklion és környéke: Heraklion a sziget fõvárosa, igazi nyüzsgõ nagyváros, bár elvétve még itt is találunk csendes és hangulatos részeket. Repülõtere és kikötõje igen nagy forgalmat bonyolít, éjjel nappal érkeznek a turistákat szállító repülõgépek és komphajók. A nyugalmas nyaralásra vágyókat zavarhatja a városi forgatag, ezért õk jobban teszik, ha a környezõ csendesebb településeken foglalnak szállást, viszont számukra is maradandó élmény egy rövid heraklioni látogatás.

Hersonissos: Kelet-Kréta egyik legnagyobb és a visszatérõ vendégeink körében legnépszerûbb üdülõhelye Herakliontól 25 km-re, a sziget keleti partján fekszik. A tengerparti sétány mentén éttermek, tipikus krétai tavernák követik egymást, teraszaikat szinte a tenger mossa. A kis halászkikötõben egyszerû, mégis hangulatos színes bárkák horgonyoznak. Néhány helyen száradnak a hálók, a reggeli órákban cserzett arcú halászok kínálgatják az éjszakai friss fogást az ideérkezõ turistáknak. Hersonissos éjszaka is élénk, utcái jókedvû fiatalok zsivajától hangosak. A város sajátos hangulatát õrzik a sikátorok görög tavernái élõzenével, barátságos fogadtatással, s igazi mediterrán hangulatot áraszt az öblös, homokos-aprókavicsos strand.

Rethymno: A strandolás városaként is említhetõ, amelytõl nem messze egy faluban született El Greco, a görög, kinek neve spanyol festõként él a köztudatban. El Greco-n kívül más hírességeknek, színészeknek és íróknak is szülõhelyét jelenti Kréta, úgy, mint: Damaskinos, Kazantzakis stb.

Vai: városa Kréta legkeletibb részén található, tulajdonképpen nem is nevezhetõ városnak, hiszen lakosai nincsenek, van viszont egyedül természetes pálmaerdõ és a trópusihoz hasonló környezet.

Knosszosz: Ha már Krétát választotta nyári szabadsága színhelyéül, nehogy kihagyja a látogatást Minosz király palotájában! A knosszoszi kirándulás a civilizáció kezdetéig vezeti vissza az érdeklõdõket. Beléphetnek Minosz király palotájába, s képzeletben Thészeuszként harcolhatnak Minotaurusz ellen. S mintegy pihenésként rövid sétát tehetnek a palota legérdekesebb termeibe, fürdõcsarnokaiba, s a gazdag gyûjteményû néprajzi múzeum megtekintése után a régi korok mindennapjait megismerve térhetnek vissza a jelenkor napfényes, zajos tengerpartjára.

Amoudara: A kis előváros az utóbbi időben már összenőtt a fővárossal, Heraklionnal. Napközben a széles és hosszú, homokos strand számtalan beach bárjával pihentető fürdőzést tesz lehetővé, esténként a főutca mentén található kedves tavernák, bárok és diszkók nyújtanak vidám üdülőhangulatot. Heraklion, ahol a bevásárlási és szórakozási lehetőségek adottak, járművel pár perc alatt elérhető. A helység nyugati végén elektromos erőmű áll (optikailag lehet zavaró hatású).

Chersonissos/Anissaras: Az egykori halászfalu mára élénk üdülőhellyé fejlődött. A városképet tavernák, éttermek, bárok, diszkók és számtalan bevásárlási lehetőség jellemzi. A találkozási pont a kikötői sétány, amely minden este kiindulópontja a szórakozni vágyóknak. A szomszédos öbölben, Anissarasban szintén szállodák és strandok találhatók. A repülőtér felől időnként zaj hallható.

Stalis/Malia: Az utóbbi időben a két, népszerű strandokkal büszkélkedő üdülőhely egymásba olvadt. A sok - főleg kisebb - új szálloda ellenére még fennmaradt a régi városmag a szűk kis utcákkal. Egy kiadós napfürdő után, este egy kis séta a megszámolhatatlan üzlet és ajándékbolt előtt; mindenki kedvére élvezheti a nyüzsgő éjszakai életet vagy akár a nyugalmat.

Dél-Kréta: A XVI. században, amikor az utazás népszerű lett, sok európai utazó látogatott el Krétára. Elvarázsolva a látottaktól, ókori krónikákban jegyezték fel élményeiket. Kréta néhány évszázad alatt megváltoztatta külsejét - északról délre, nyugatról keletre, falvak, városok születtek és szűntek meg, mentek tönkre és épültek újjá. Az északi oldal fokozatosan teljesen új arculatot kapott - több kilométer hosszú tengerpart gyönyörű strandokkal, modern szállodákkal, víziparok, mozgalmas üdülőfalvak, éjszakai élettel. Krétának két arca létezik, míg az egyik nagyon jól ismert, addig a másik teljesen eltérő – akkor ismerhetjük meg, mikor engedünk a csábításnak, és a belföldön átkelünk Dél-Krétára. Szűk utcák hullámzanak fel a dombokon, olívafa-sorok, citrusültetvények futnak a völgyekbe, hogy egy idő múlva megint a hegyeken találjuk azokat a számos öböl felett. A hegyi falvakban, ahol az embereknek csak a saját világuk létezik, az idő nyugodt tempóban múlik, ugyanúgy, mint ahogyan sok-sok generáción keresztül. Az itt élő emberek hosszú életűek, és minden lépésben meggyőződhetünk arról, milyen szorosan kötődnek szigetük szokásaihoz.Hagyja magát elcsábítani, és fedezze fel az a minoszi civilizációból származó emlékeket, a vadregényes szakadékokat, várakat, a Líbiai-tenger meleg hullámait, az egzotikus Vai pálmafa-strandjait, Lassithi szélmalmait… Herakliontól, Kréta fővárosától keletre a sziget fokozatosan szűkül, itt találhatók az öblök szép sima homokkal, váratlanul szűkülve egy sziklás nyúlványba.

Körülbelül 67 km - re Herakliontól, Agios Nikolaos található, egy festői kikötővároska, tele luxus szállodával, összhangban a gyönyörű természettel. Agios Nikolaos egyenesen a Mirabello öböl felé fordul, Agia Pantes, Mikronis, és egy kicsit északra a Spinalonga felé, mely 1903-1957 között a leprások kolóniája volt.

Agios Nikolaostól délre a hegyeken át Ierapetrába juthatunk. Ez a város Európa egyik legdélebbi fekvésű városa. Annak idején az ókori Kréta egyik legfontosabb városának tekintették. A rég elmúlt időkre ma a Kales erőd emlékeztet (XVII. században a törökök újították fel). Mecset és minaret az óváros főterén, és a régészeti múzeumban különböző leletek, emlékek. A monda szerint még Napóleon is itt töltött egy éjszakát, Egyiptomba tartó útja során. A mai Ierapetra modern város, 12 000 fős lakossággal, sok üzlettel, hosszú sétánnyal.

Keletre, egészen Makris Yialos felé, gyönyörű tengerpartot találunk kis öblökkel, homokos-kavicsos stranddal: Koutsounari, Ferma, Agia Fotia, Galini, Achlia, Mavro Kalympo, Analipsi. Megtalálhatjuk Kato Zakros palota maradványait, vagy ellátogathatunk Diosz barlangjába.

Csak 15 km-re a parttól úszik a cédruserdőjéről ismert Chrissi sziget.

Kréta magához bilincseli Önöket, és biztosan visszavágyódnak majd a jövőben. Tekintse meg utazási ajánlatainkat vagy kérje ajánlatunkat krétai last minute akciókkal kapcsolatban! 

 

Kréta nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

Görögország hívószáma: 30

A Magyar Köztársaság képviselete Görögországban:

Athén, 16, Kalvou Slr. 154 52 P. Pschico,
Tel: 30-1-67-25-994. Fax: 30-1-64-70-890

Görögország képviselete Magyarországon:

1063 Budapest, Szegfu u. 3.
Tel: 322-8004. Fax: 342-1934
Ügyfélfogadás: hétfõ-péntek 10.00-13.00

Nyitvatartás - szieszta
Postahivatalok üdülõhelyeken általában csak hétköznap, nagyobb városokban szombat délelõtt is nyitva tartanak. Üzletek reggel 9-tõl 14 óráig, majd a 18 órától 21 óráig nyitva tartanak, hétfõn és szerdán viszont a szieszta után már nem nyitnak ki. Érdemes ellátogatni a reggeli órákban piacra, bárhol járnak Görögországban. Gyümölcsöt, zöldséget, friss halat, különféle húsokat, változó választékban ajándéktárgyakat, bõrárut, ruhát is lehet kapni.

 
Idõeltolódás
Magyarországhoz képest +1 óra. Repülõgépek érkezési és indulási idõpontja, a találkozók idõpontjai mindig a helyi idõ szerint értendõk.

Múzeumok, fényképezés

A múzeumok általában 9-15 óráig vannak nyitva. Egyes területeken, katonai repülõtér, múzeumok (helyenként fizetni kell a fényképezésért) tilos a fényképezés, ezt egyértelmû tiltó táblával jelzik. (lap teteje)

Kapcsolatteremtés
Bevett szokás a kézfogás, ugyanakkor barátok és rokonok között gyakori az ölelés és a puszi is, fiatal férfiak pedig néha hátba veregetéssel helyettesítik a kézfogást. Általánosan használt kifejezés a Kaliméra sas (\"jó reggelt\") és a Kalispéra sas (\"jó estét\"). A barátok és családtagok keresztnevükön szólítják egymást, míg az idegeneket foglalkozásuknak megfelelõen szokás megszólítani (pl. \"Doktor Úr\", vagy \"Tanár Úr\"). A görögök régen azt hitték, hogy bármely idegen álruhában megjelenõ isten lehet, ezért mindenkivel kedvesek voltak, ez a szokás máig fennmaradt. A kisebb városokban a barátok és a rokonok elõzetes bejelentkezés nélkül is gyakran meglátogatják egymást.

Ünnepek

A görög év ünnepségek és események sorozatából áll: ezek között akad vallási és kulturális is, pár pedig csak jó indok egy tisztes mulatásra. Gynaikratia, január 8-án a szerepcsere napja az északi falvakban. A nõk a kávézókban (kafeneia) és más olyan társasági központokban töltik a napot, ahol a férfiak általában összegyûlnek, miközben az otthon maradt férfiak a házimunkával foglalatoskodnak.

A görög farsang februárban, márciusban zajlik, a Nagyböjt elõtti három héten át tart, jelmezekkel, lakomákkal, hagyományos táncokkal és általános jókedvvel.

Húsvét a legjelentõsebb ünnepség gyertyás felvonulásokkal, lakomákkal és tûzijátékokkal. A hangsúlyt inkább a Feltámadásra, mint a Megfeszítésre helyezik, úgyhogy nagy az ünneplés.

Az ország területén számos nyári ünnepségsorozatot tartanak, a leghíresebb az Athéni Fesztivál (júniustól szeptemberig) ami drámai és zenei elõadásoknak nyújt otthont az ókori amfiteátrumokban. Nyáron jön el a dionüszoszi részeges tivornyák ideje is, melyeket borfesztiválnak álcáznak. Ezeken, a jelképes belépõdíj megfizetése után annyit iszol, amennyit csak akarsz. A legnagyobb fesztiválokat Rethymno -ban és Alexandroupolis-ban tartják.

Menyi pénzre lesz szükségünk?

Legalább annyit, mint amennyit itthon elköltünk, de ha van rá lehetõség inkább 30-50%-kal többet. Az árak Görögországban is széles skálán mozognak, attól függõen, hogy hol vásárolunk és mely részén az országnak. A szigetek általában drágábbak, mint a szárazföld, de azt se felejtsük el, hogy a nyaralás alatt hajlamosak vagyunk kicsit lazábban kezelni a költségvetést.

Éttermekben, szórakozóhelyeken kb. 10% borravalót szokás adni és a taxik utasai is felkerekíthetik a viteldíjat. Görögország pénzneme az EURO. A magyar forintot csak a Görög Nemzeti Bank váltja be, nem túl jó árfolyamon. A bankok általában 8-13 óráig vannak nyitva. A bankokon kívül utazási irodákban szállodákban is lehet pénzt váltani, a legkedvezõbb lehetõségre az utaskísérõ felhívja a figyelmet.

Utazás saját gépjárművel
Görögországban az autópályán a maximális sebesség 120 km/h, az országúton 100km/h míg lakott területen a nálunk is kötelező 50km/h.

Az alkoholos befolyásoltságot is igen szigorúan nézik, hozzánk hasonlóan helyszíni teszttel, de ha szükséges kórházi vérvétellel is ellenőrizhetik.

Fontos, hogy ugyan az új rózsaszín kártyás jogosítvánnyal lehet közlekedni Görögországban, azonban ha nem saját gépjárművünket használjuk akkor nemzetközi jogosítvány kell. Annál is inkább, mert ha az illető közúti balesetet szenved, a hatóság úgy veszi, hogy nem volt jogosítványa, és ellene eljárást indít.

Görögországban, ha problémánk adódna keressük fel a  Turista Rendőrséget, melynek kirendeltségei az egész országban megtalálhatóak. A görög mentők telefonszáma: 166, közlekedési baleseteknél a központi rendőrséget a 100-as telefonszámon lehet elérni.

Közlekedés

Az úticél a helyi- és helyközi tömegközlekedéssel, buszjáratokkal érhetõ el a legolcsóbban. A menetrend nem mindig szentírás, a megállók is esetlegesek. A taxik általában taxiórával közlekednek, hosszabb útra viszont bátran alkudják ki az árat. A viteldíjak hasonlóak a magyarországi árakhoz, éjjel viszont magasabbak. Céltaxikba (olcsóbb) szokás egyszerre több utast is felvenni hasonló útvonalon. A sofõrnek, különösen csomagcipelés után, jól esik a borravaló.

Autóbérlés

Autót 21 évesnél idõsebb, legalább 1 éves jogosítvánnyal rendelkezõ vendégeink bérelhetnek. A bérautóra kötelezõ és casco biztosítás ist adnak, ez utóbbi azonban nem vonatkozik a gumi és az alváz sérüléseire. Mindig gyõzõdjön meg arról, hogy az autó biztosított, mert az egyébként olcsónak tûnõ ajánlat igen sokba kerülhet egy apróbb koccanás esetén is. Az árak nem tartalmazzák az üzemanyagköltséget, és csak legalább 3 napos bérlet esetén korlátlan a kilométer felhasználás. A KRESZ szabályai lényegében azonosak az itthoniakkal, de érdemes számításba venni a görög sofõrök mediterrán temperamentumát és a szokatlan útviszonyokat.

Motorbérlés

A kismotorok, robogók nagyon kellemes közlekedési eszközök a nyári forróságban, de ne feledjék, hogy két kerekük van és könnyen borulnak, az utasokat pedig nem védi semmi a sérüléstõl. Csak akkor kölcsönözzön motort, ha jártas a vezetésében és tartsa szem elõtt, hogy casco biztosítás hiányában Önt terheli az esetleges károk megfizetése.

Orvosi ellátás:
Jó ha tudjuk, amennyiben kisebb szigeteken töltjük a nyaralást, hogyha ott valami baj érne, és a kórházba szállítást csak vízi vagy légi úton oldható akkor annak költsége kizárólag a beteget terheli. Magyar biztosító társaságok orvosi és baleset biztosítását a görög kórházak csak abban az esetben fogadják el miután a magyar vagy nemzetközi biztosító társaság görögországi partnerével, egyeztettek.

Oltás nem szükséges, de házi patikánkat ezúttal se felejtsük otthon.

Gyógyszertárak, orvos

farmakio felirattal és zöld kereszttel jelzik. Ha orvosra van szüksége, forduljon bizalommal helyi képviselõnkhöz, ennek hiányában a szálloda recepciójához, vagy az apartman tulajdonosához! Rendszeresen szedett gyógyszereit dobozzal együtt vigye magával, mivel a külföldi orvos csak így tudja beazonosítani a terméket.

Ivóvíz
A csapvíz Görögországban szinte mindenütt iható, de egyes helyeken szokatlan lehet az íze, éppen ezért ajánlatos palackozott vizet fogyasztani.

Közbiztonság
Kellemes sétáinkat nyugodtan tervezhetjük az éjszakába nyúlóan is, hisz Görögországban nem kell tartanunk a veszélyektől.  A közbiztonság nagyon jó, de ha estlege mégsem szeretnénk késő este csámborogni, válasszunk egyet a sok és nagyon olcsó taxi közül, mellyel gyorsan a szállásunkra érhetünk. 

Kréta nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Kréta adatlap

(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások