A „száztornyú város”: Prága

Ablak a Világra - Utazási magazin


A „száztornyú város”: Prága
Kapcsolódó utazások

A Csehország és egyben Európa szívében fekvő város különleges hangulata és rengeteg gyönyörű látnivalója mind-mind kiváló indítékként szolgálnak arra, hogy felkeressük ezt az igazán pezsgő és kulturális élettel teli várost. Az ott élők kedvessége, vendégszeretete, az utánozhatatlan frissen csapolt prágai sör és a város varázslatos hangulata teszi azt, hogy Prágát nem lehet egyetlen látogatással elintézni. A város szinte minden szeglete különféle korú és stílusú építészeti csodákat rejt, számtalan gyönyörű, monumentális épület, lenyűgöző művészeti gyűjtemény, népművészeti és zenei mestermű fogadja a látogatót.

A város büszkesége a prágai vár (Prazsky hrad), amely a középkorban a királyi hatalom székhelye volt. A Guinness-rekordok könyve szerint maga a vár, 570 méteres hosszával, és 130 méteres szélességével a világ legnagyobb ősi vára. A kilenc dombra épült városban 31 km hosszan kanyarog a Moldva, amit 16 híd ível át a városban. Prágának több mint 100 tornya van, ezért is nevezik sokan száztornyú városnak.

Mivel nem vált áldozatává a második világháború pusztításának, több mint ezeréves történelmének minden időszakából maradtak fenn építészeti emlékek. Az óváros (Stare Mesto) területe mindig mozgalmas hely volt, napjainkban a város közkedvelt része mind a csehek, mind a külföldiek számára, ami bővelkedik éttermekben, pubokban, üzletekben, szórakozási lehetőségekben, galériákban és múzeumokban. Történelme egészen a XI. századra nyúlik vissza, amikor a tér számos kereskedelmi útvonal kereszteződéseként és többnyire piacként is szolgált. Az Óvárost és a Kisoldalt összekötő Károly-híd Prága legismertebb látványossága. A csodálatos mészkőhíd szentek szobrainak egész sorát tartja. Közepét a XVII. század óta aranyozott fakereszt ékesíti. A híd gótikus tornya a város ékes dísze. 

Prágát igazán jól megismerni és megérteni talán csak a gasztronómiáján keresztül lehet. A nélkül nem is érdemes városlátogatást tervezni, hogy ezekre ne szakítanánk időt: knédli, párolt káposzta, csülök, kolbász, bramborák és a cseh sör. A közmondás úgy tartja, hogy aki Prágában járva nem látogat meg legalább egy-két sörözőt, és nem kóstolja meg az ottani söröket, az tulajdonképpen nem is járt Prágában. Gondolta volna, hogy a világon a legtöbb sört a csehek fogyasztják? Az egy főre jutó sörfogyasztás 159 liter. A városban járva érdemes felkeresni a sörmanufaktúrákat, ahol egyrészt betekinthetünk a gyártási folyamatokba is, másrészt a kézműves sörök széles választékát kóstolhatjuk végig. 


Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|