Mauritius, a smaragd sziget

Ablak a Világra - Utazási magazin


Mauritius, a smaragd sziget
Kapcsolódó utazások

A monda szerint az Indiai-óceán türkizkék habjaiból született és fehér korallzátonyoktól védett smaragd csodát, Mauritiust alig két évtizede fedezték fel az exkluzív nyaralást kedvelő vendégek. A mindössze százhatvan kilométeres, fehér homokos, védett tengerpartjával és kellemesen meleg éghajlatával a szigetet méltán emlegetik trópusi paradicsomként.
A kicsinyke sziget – legmagasabb csúcsa, a Piton de la Petite alig 828 méter magas – hegyei különleges formájúak, mintha csak a természet groteszk gyurmajátékkal alakította volna ki alakzatukat: a délkeleten kiszögellő Bambous-hegy különösen érdekes, fekvő oroszlánra emlékeztet.

Vegetációja trópusi, éghajlatára csupán a két meleg évszak jellemző, s az utazásra legalkalmasabb a május és november közötti száraz, kellemes időszak. Januártól áprilisig ciklonok veszélyeztethetik a térséget. Egykori ébenfaerdőinek nagy részét kiirtották a holland és francia telepesek a cukornádültetvények miatt. A mai szigetlakók filaonnak nevezett fenyőfélét ültetnek tengerpartjaira, hogy a szél elől védjék strandjaikat.

Őslakos madarai, a dodó és a szoliter rég kihaltak, ma már csak a rózsaszínű galamb, az óriásteknős, a beszélő papagáj és a színes trópusi madarak honosak errefelé. Búvárkodni annak is érdemes, aki e sportot nemigen műveli: a sekély mélységű, meleg vizű tenger színes koralljai, a szivacsok és lebegő anemonák, színes halak és polipok, tengeri csillagok a természet különleges fantáziavilágát alkotják.
 
A turisták legjobban a sziget északi oldalán található Grand Baie-t és környékét kedvelik, itt találhatók Mauritius legszebb strandjai a Teknősbéka-öböllel s a Mon Choisy hangulatos fürdőhelyével. A Triolet nevezetű városkában, melynek hét kilométeres főútja a leghosszabb út a szigeten, érdemes egy sétát tenni. A tengerparton dél felé haladva találjuk a hollandok által alapított Trou d’Eau Douce romantikus halászfalut. Egyébként néhány óra alatt a sziget körbejárható. 
 
A déli országrész kedvelt látványossága a szavannás cukornádültetvények között kialakított La Vanille Krokodilpark, ahol láthatóan jól érzik magukat a lusta óriásteknősök is. De kihagyhatatlan a turistaprogramból a Rochester- és a Chamarel-vízesések megtekintése, s persze a buja növényzetű Black River-szurdok felkeresése, ahol újabb vízesés, az Alexandra látványa nyújt felejthetetlen élményt. A legromantikusabb hegyképződményeket Flic en Flacnál láthatjuk, melynek tengerpartját a szörfözök paradicsomaként emlegetik. Port Louis városát korábban csak a britek és a franciák formálták, ma már a kínaiak és az indiaiak is, de ami nem változott: a hihetetlenül színes és gazdag választékú piac száznyolcvan esztendeje híres friss árukészletéről. 
 
Azoknak pedig, akik nemcsak a tenger kedvéért mennek Mauritiusra, ajánljuk a Pamplemousses fantasztikus botanikus kertjét, a floreáli múzeumokat és a Trou aux Cerfs kialudt kráterének felkeresését.
 

Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások