Matmata, Tunézia: Emberek a föld alatt

Ablak a Világra - Utazási magazin


Matmata, Tunézia: Emberek a föld alatt
Kapcsolódó utazások

Matamata lakói a matmaták az évszázadok alatt közel 700, lakásnak és az álatok ellátására használt lyukat vájtak ki, hogy elbújjanak és menedéket találjanak mind a hőség, mint az arab hódítók elől. A lakóházak általában kilenc méter átmérőjűek és hasonló mélyek. A központi kerek udvarról nyílnak a lakószobák. A házba lejutni lépcsón agy kötélhágcsón lehet. Tunéziának ez a környéke igen meleg, nyáron napközben nem ritkaság a 40 fok feletti hőmérséklet, azonban a lakások ilyenkor is tartják legfeljebb 22 fokos, kellemes klímájukat. (berber törzsek) falvaiban az emberek egykor föld alatti, kráterszerű házakban találtak menedéket. A holdbéli tájra hasonlító, elhagyatott vidéken ma szinte kizárólag a turisták kedvéért élnek néhányan. A föld alá, vagy dombokba vájt házak a támadásoktól védték lakóikat, azok ugyanis majdnem láthatatlanok voltak.

A vidék káprázatos, több lapos tetejű hegy emelkedik ki a tájból és dombok, melyekben láthatóan újabb és újabb sziklába vájt lakásokat próbáltak kialakítani. A legjobb látni- és átélni való azonban kétségtelenül a Berber Múzeum, melyben vezetővel sétálhatunk végig egy tipikus kivájt lakáson és ismerhetjük meg az itt élők mindennapjait. A vezetést egy helyi hölgy tartja, akinek a családja sok éven keresztül itt élt. 

A berberek olyannyira megszerették ezt az életformát, hogy amikor 1961-ben Habib Bourguiba megépítette a primitív körülmények között élő népnek Matmáta újvárost, nagyon sokan nem fogadták el és éltek tovább hagyományaik szerint. A település nevezetességei a gorfák (régi gabonatárolók) és a föld alatti lakások.

A legutóbbi népszámláláskor a városka lakóinak száma 1800 fő volt. A helyi lakosok nagy része az egyre jelentősebb idegenforgalomból él. Az idegenforgalmi vonzerő fokozása érdekében az 1960-as években több lakógödröt komfortosított 2-10 ágyas szállodai részlegekké képeztek ki. Az ország több üdülő területéről szerveznek túrákat a helyi különlegességek megismertetésére.

Matmata Tunisztól kb. 450 km-re fekszik délre a sivatagban, a tunéziai nyaralóhelyekről egész napos kirándulással lehet elérni.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások