Egészségügyi tippek karibi utazóknak

Ablak a Világra - Utazási magazin


Egészségügyi tippek karibi utazóknak
Kapcsolódó utazások

Pörgő ritmusok és táncok, örökké nevető emberek, csípős babos ételek, spanyol szó és utolérhetetlen rumos koktélok – ezek jellemzik a Karib térséget, ahová olyan népszerű uticélpontok tartoznak, mint Kuba, Dominika, Jamaica vagy Mexikó. Összeállításunkban néhány egészségügyi jótanáccsal szeretnénk szolgálni mindazoknak, akik télen terveznek ellátogatni Castro szocialista államába, a hófehér partokkal büszkélkedő Dominikára vagy a rumpárlatairól híres, örökifjaknak szóló Jamaicára, esetleg az azték csodákkal büszkélkedő Mexikóba.

A fertőzésveszély miatt ne hagyjuk ki a karibi konyhát!

Kuba viszonylag jó közműellátottsággal rendelkezik, mivel a szocialista Castro az egészségügy és a közműhálózat fejlesztését az ország elsődleges céljai között szerepeltette. Ugyanakkor az országba való beutazáskor kérhetik a sárgaláz elleni védőoltásról szóló papírunkat, amennyiben valamelyik sárgalázzal fertőzött közép-afrikai országból érkezünk. Kubában érdemes odafigyelni arra, hogy mosatlan gyümölcsöt és csapvizet ne fogyasszunk, ha pedig biztosan szeretnénk elkerülni a hepatitis A betegséget, akkor kérjünk egy teljes védőoltási sorozatot, amely évtizedekre szóló védettséget ad.

Sajnos Kuba az egyetlen a Karib-térség országai közül, ahol elfogadhatóak a higiénés körülmények. Dominika és Mexikó, valamint Jamaica is erősen, illetve közepesen fertőzött területnek számít hepatitis A és B szempontjából, elterjedt a hastífuszt okozó Salmonella typhi baktérium és a malária sem ismeretlen ezeken a területeken. Ezekben az országokban a turisták gyakran látogatnak ki a kisebb falvakba, városokba, ahol helyiekkel is érintkeznek, illetve a helyiek háziállataival. Ezek körében pedig előfordulhat veszettség, amely ellen szintén érdemes védőoltást felvenni, amennyiben állattal közvetlen kapcsolatba kerülhetnek.

Amennyiben lehetséges mindegyik országban kerüljük az utcai árusoknál való étkezést. Ugyanakkor az is biztos, hogy népszerű mexikói konyhát vagy a karibi koktélozást nem hagyhatjuk ki. Ha nem szeretnénk lemondani ezekről az ínyencségekről, akkor az utazás előtt kérjünk hastífusz és hepatitis A elleni védőoltást. Nem szabad félvállról venni ezeket a betegségeket, mert komoly problémákat okozhatnak hazatérésünk után. A hepatitis A vírus lappangási ideje akár több hét lehet, így már csak a hazaérkezés után jelentkeznek a lázzal, hasmenéssel, gyengeséggel és sárgasággal járó tünetek. A hepatitis A rendkívül gyorsan terjedő, súlyos betegség, ezért minden esetben kórházban kezelendő a fertőzött osztályon. Az utazóknak nem érdemes kockáztatni, hiszen akár több hónapra is kieshetnek a munkából egy hepatitis A fertőzés miatt. A hastífuszt okozó baktérium szintén széklet útján terjed, a leggyorsabban a szennyezett csapvíz terjeszti. A tífusz tünetei a magas láz ritka pulzusszámal és az általános rosszullét. A védőoltás 2 hét elteltével 95% védettséget biztosít, amely legalább 3 évig fennáll. Mivel ezekben az országokban az egészségügyi szolgáltatások színvonala jelentősen alacsonyabb, a hepatitis B fertőzés esélye sokkal magasabb egy esetleges kórházi ellátás vagy akár egy fogászati kezelés során.

Az esős évszak meghozza a malária szúnyogokat is!

A Karib-térségben különösen az esős évszakban elszaporodnak a rovarok, szúnyogok. Ekkor fokozott veszélyt jelent a malária. A maláriának négyféle parazita típusa ismert: a Falciparium, az Ovale, a Malarie és a Vivax. A malária paraziták a szúnyog csípése után a májban bújnak meg, majd a véráramba kerülve a vörösvértesteket pusztítva kezdenek el szaporodni. Ekkor lépnek fel a malária általános tünetei a hideg- és meleg váltóláz, a fokozott verítékezés. A maláriás betegeket minden esetben kórházban kezelik, ugyanakkor néhány parazita olyan sokáig lappang, hogy a tünetek olykor csak évek múltán jelentkeznek. Ilyen esetekben sokszor nem ismerik fel a betegséget és emiatt gyakran félrekezelik a maláriás betegeket.  Ezért is nagyon fontos, hogy megfelelőképpen védekezzünk a szúnyogcsípések ellen. Kerüljük a párás, mocsaras területeket, ahol sok a rovar, illetve használjunk szúnyogriasztót, moszkitóhálót, megfelelő öltözéket és bőrre kenhető védőkrémet. A malária ellen többféle gyógyszerrel is védekezhetünk. A készítmények szedését két héttel az utazás előtt vagy más gyógyszertípus esetében az utazás előtt két nappal kell elkezdeni. Mielőtt elutazunk kérjük orvos segítségét, hiszen az egyes maláriatípusok ellen másféle gyógyszerrel védekezhetünk, illetve az alkoholfogyasztásra és a napozásra vonatkozó korlátozások tekintetében is eltérőek a készítmények.  Fontos, hogy a maláris megelőzése céljából alkalmazott gyógyszert a hazatérés után is szedni kell. Ha nem szedtünk gyógyszert, és a  hazatérés után belázasounk, mindig maláriára kell gyanakodni.

Ha nyugodtan szeretnénk élvezni a napsütést és az óceánt, akkor érdemes az utazás előtt legalább egy hónappal felkeresni a háziorvost vagy a hozzánk legközelebb eső oltóközpontot, ahol részletes tájékoztatást kaphatunk a védőoltásokról és a gyógyszerekről.


Kapcsolódó utazások

Forrás: Egészségtudatos Utazás  

Kapcsolódó cikkek

Dominikai Köztársaság, a Karib-tenger gyöngyszeme Kuba, koktélok és szivarok All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! Egészségügyi tippek karibi utazóknak Egzotikus utazások A láthatatlan lepkék hazája – A Sierra Maestra, Kuba Dominika - minden nap vasárnap Kuba aranya: Varadero 18 dolog, amit ne hagyjunk ki, ha Kubában járunk Dominika nyaralás, top 10 látványosság turistáknak A legolcsóbb lehetőségek, hogy eljussunk egy szenzációs nyaralásra dominikára Dominika legszebb strandjai, segítünk a választásban Koktélozni jó! Hol máshol, mint Dominikán Családoknak a legmelegebben ajánljuk! Memories Splash Punta Cana, Dominikai Köztársaság Miért utazzunk a gyerekekkel a Dominikai Köztársaságba Miért látogass el Dominikára? A vulkáni kürtőben forró tó története Nyaralás Dominikán: Punta Cana legjobb strandjai Aktív pihenés Punta Canán Éjszakai élet Punta Canán, forró karibi éjszakák Dominikán Vásárlás Punta Canán, Dominika üdülőparadicsomában TOP 4 város Kubán, amit látnod kell! TOP 6 strand Kubán Havanna éjszakai élete: vesd bele magad a pezsgésbe! Varadero TOP 5 csillagos szállodái Kuba, Varadero: TOP kihagyhatatlan programok Kuba, nem mindennapi érdekességek Ezért van annyi klasszikus autó Kubán! 10 legjobb kubai koktél recepttel, amit mindenképp meg kell kóstolnod! TOP ingyenes programok Dominikán 10 legnépszerűbb turisztikai látványosság Dominikán 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz A világ legvarázslatosabb városai Altagraciai Szűz napja Dominikai karnevál Függetlenség napja Hidden Beach - Mexikó páratlan szépségű rejtett strandja Top 7 strand Jamaicában Utazás a járvány idején: Mexikó Utazás a járvány idején: Dominika Hová lehet most utazni? (2021.02.09) Karib-tengeri kalandozások: kihagyhatatlan karibi szigetek csak a Start Utazásnál! Egyre több honfitársunk indul neki távoli, egzotikus úti céloknak, főszezonon kívül is! Részletes időjárás jelentés Dominikáról, havi bontásban Dominika legszebb partszakaszait keresed? Szerintünk ezek azok! Kedvenc szállodáink Dominikán sorozat I. rész: Breathless Punta Cana Resort & Spa 5* Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások