Séta Brüsszelben

Ablak a Világra - Utazási magazin


Séta Brüsszelben
Kapcsolódó utazások

Brüsszel hallatán sokaknak elsőként a belga nevezetességek jutnak eszükbe – a híres belga csokoládék, a különböző ízesítésű sörök, a csodás csipkék, a képregények, köztük a leghíresebbel: Tintin kalandjaival, vagy épp az ínycsiklandó waffel –, pedig a városban akad látnivaló is bőven. Ezért a kellemes városnézést érdemes összekötni a belga finomságok végigkóstolásával.

 

Elsőként vegyük az irányt a belga főváros belvárosa felé. Semmiképp nem térhetünk haza Brüsszelből, amíg meg nem kerestük a pisilős kisfiú, a Manneken Pis szobrát. Nem is kell sokáig keresnünk, mert a főtér közelében a Stoofstraat és a Rue de L´Etuve sarkán találhatjuk meg a város jellegzetes – a 15. században alkotott, és 1619-ben újraöntött – szökőkút-bronzszobrát (keressük a tömeget). Élőben mindenkit megdöbben, hogy milyen aprócska (58 cm), nem beszélve arról, hogy egy illúzióromboló kerítés veszi körül. Kevesen tudják, hogy az időről időre pazar ruhakölteményekbe – melyeket külön múzeumban állítanak ki – öltöztetett kisfiúnak 1987 óta néhány utcányira van egy kisleány párja is, a Jeanneke Pis, ami bár ma még nem olyan híres, de egyre többen keresnek fel.

A macskaköves utcákon, úton útfélen képregényekkel megfestett tűzfalakra bukkanhatunk. Ez is emlékezteti a turistát arra, hogy Belgium a képregények nagyhatalma. Ikonikus figurája Tintin, az utazó riporter és a foxija, akik 1929 óta szórakoztatják az olvasókat. Itt működik Európa egyetlen képregény múzeuma is, ami a képregény kedvelőknek kötelező programelem lehet.

Bizonyára Ön is látta már fényképeken – vagy akár élőben is –, amint Brüsszel főterét közel 600 ezer szál begónia és dália színpompás szőnyegként borítja. A Grand Place-en (hollandul Grote Markt) az 1971 óta kétévente megrendezésre kerülő Flower Carpit rendezvény négy napja alatt fotók milliói készülnek az 1800 négyzetméteres csodás virágszőnyegről, melynek témája mindig egy jeles eseményhez kapcsolódik. De persze a világhírű eseményen kívül is van látnivaló bőven Európa egyik legszebb terén, melyet a Városháza impozáns gótikus épülete ural és 17. századi barokk céhes házak vesznek körül. Itt található például a sörfőzők céhének épülete, ahol jelenleg Sörmúzeum várja a betérőket, valamint a Broodhuis, a kenyérsütők céhének épülete, ami a Városi Múzeumnak ad otthont. A főtér közepén állva csodáljuk meg a gazdagon díszített épületeket, és keressük meg a város védőszentjének, Szent Mihály arkangyalnak a szobrát, ami a Városháza 91 magas tornyában található.

Nem hagyhatjuk ki Belgium csodálatos királyi palotáját sem, ami manapság a hivatalos és ünnepi ceremóniák színtere. Július és szeptemberen kívül - amikor megnyitják a kapukat a látogatók előtt is - csak a kerítésen kívülről szemlélhetjük a 19. században épült palotát és a lenyűgöző botanikus kertjét.

Aki több napra érkezik Brüsszelbe, annak az Oceadium vízi vidámpark, a Mini Europe, a Kineopolis mozi és az 1958-as világkiállításra épített világhírű Atomium meglátogatása is feledhetetlen élményt kínál. A művészetek kedvelőinek pedig a Királyi Szépművészeti Múzeum és a Szent Hubert Királyi Galéria kihagyhatatlan látványosság.


Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak


(06 20) 884 94 00
Irodáink
Családi ár számolás
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek
|[REM_CODE]|