Hidden Beach - Mexikó páratlan szépségű rejtett strandja

Ablak a Világra - Utazási magazin


Hidden Beach - Mexikó páratlan szépségű rejtett strandja
Kapcsolódó utazások

Mexikó legeldugottabb strandja egy lakatlan szigeten, egy alagút végén, egy mély lyukban található. Aki szereti a különleges helyeket, és Mexikóban jár, annak mindenképp érdemes ellátogatnia Puerto Vallarta partjai előtt húzódó Marieta-szigetekre. Playa de Amornak, avagy a „Szerelem Strandjának” is nevezik, biztonságos menedéket kínálva egy kis romantika számára.

Ez a különleges fürdőmedence: egy 24 méter hosszú alagút mögött rejtőzik, amelynek ugyanolyan szürke sziklából és gyér növényzetből áll a fala, mint ami köröskörül az egész szigetre jellemző. Aki meg szeretné látogatni a strandot, azt csakis egy különleges engedéllyel rendelkező, szakképzett idegenvezetővel teheti meg, és úszni is tudnia kell: az alagút ugyanis vízzel van teli, ráadásul a tenger szintváltozásainak megfelelően különböző magasságokban. Éppen ezért nem mindig lehetséges a rejtett strand megközelítése, ugyanis a tenger áramlásai gyakran igen erősek Mexikóban.

A sziklás Marieta-szigetek több ezer évvel ezelőtt, vulkánkitörések következményeként keletkeztek, az idő múlásával pedig megjelent rajtuk egy különleges növény- és állatvilág is. Ma a sziget természeti csoda számba megy és védett nemzeti park. Ez persze nem mindig volt így. Valamivel több mint 100 évvel ezelőtt, még az I. világháborút megelőzően, a mexikói kormány bombakísérleteket végzett a lakatlan Marieta-szigeteken. A robbantásokat követően különleges, meglepő formátumú szikla- és barlangképződmények alakultak ki. Az a kráter, amely Mexikó rejtett strandjának ad otthont, szintén ilyen robbantás nyomán keletkezett.

Mexikó rejtett strandját már csak azért sem lehet szakképzett idegenvezető nélkül meglátogatni, mert a Marieta-szigetek ma egy védett tengeri nemzeti park részét képezik. Hála az elkötelezett természetvédőknek, köztük a prominens tudósnak, Jacques Cousteau-nak, a Marieta-szigeteket a 60-as években védetté  nyilvánították. Tilos mindennemű halászat, horgászat, vadászat és minden más emberi beavatkozás, a szigetekre történő belépés is csak speciális engedéllyel lehetséges.

Amióta  természetvédelem alá helyezték, a szigetek ismét az állatok édenkertjévé válhattak. A természetet kedvelő turisták örömére pl. Punta de Mitaból hajókirándulásokat is indítanak a szigetekre. A könnyűbúvárok előtt csodálatos színes víz alatti világ tárja ki kapuit, több ezer fajta színes hallal, atlanti ördögrájákkal, tengeri teknősökkel és delfinekkel. December és március között a bálnák kedvelői kis szerencsével hosszúszárnyú bálnákat is megfigyelhetnek. A szigeteket ritka madárfajok népesítik be. Néhány utazásszervező „Mexikó rejtett strandját” is megmutathatja programjai során. Aki nem szeret csoportosan útra kelni, bérelhet magának yachtot is, de egy helyi idegenvezetőt mindenképpen érdemes magával kell vinnie.


Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|