Maldív-szigetek nyaralás

A Maldív-szigeteki nyaralás Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Maldív-szigeteki nyaralás, a Maldív-szigeteki nyaralás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 46 utazás közül választhat.

Maldív-szigeteki nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


A fehér homokos tengerpart sekély, kristálytiszta vizű lagúna pompázatos vizivilággal, rengeteg napsütéssel. A megtestesült trópusi paradicsom.

Maldív-szigetek utazás TOP 10

Maldív-szigetek úti célok

Az összes Maldív-szigetek nyaralás »

Az összes Maldív-szigetek nyaralás »

Maldív-szigetek ismertető

Maldív-szigetek - utazás a paradicsomba

A Maldív szigetek 1192 szigetből álló szigetcsoport az Indiai-óceánban, az egyenlítő magasságában fekszik. Államformája köztársaság, ami 26 atollból áll. Területe Magyarországnyi nagyságú, ám ennek csak kevesebb mint 1 százaléka szárazföld. A korallzátonyokkal körülzárt szigetek hófehér homokos tengerpartja fogadja a pihenni vágyókat. A szigetek közül csak 200 lakott és további 87-et a turisták számára tartanak fenn. A Maldív szigetek domborzata sík, a szigetek nem emelkednek 2,4 méternél magasabban ki az óceánból. A korallzátonyok színes élővilága várja a búvárkodás szerelmeseit, illetve sportlétesítmények és éttermek várják a kikapcsolódni vágyókat. A szállodák a tengerparton, és cölöpökön állva bungalóként az óceánban vannak.

A köztárság fő bevételi forrása a turizmus, ezért kitüntetett figyelmet kap a természeti értékek védelme, így szélerőművekkel és napkollektorokkal állítják elő az energiát, ezzel felkerült a világ legzöldebb helyeinek listájára. 

Nemzetközi repülőtér a fővároshoz Meléhoz közeli Hululeban van. A közlekedés első sorban a vízen zajlik, de hidroplant és Maléban taxit is igénybe lehet venni. A szigetek bejárására kerékpár is bérelhető.

A Maldív-szigetek lakóinak nagy része az iszlámvallást követi, a társadalom vegyes képet mutat, az Afrikából, Ázsiából és a világ más résziből bevándorolt népek olvasztótégelye. Hivatalos nyelve a divehi, de gyakorlatilag mindenki beszél angolul.
 

Utazás az Indiai-óceán ölelésének egzotikus világába – Maldív-szigetek
A csaknem huszonhat atollra felosztható Maldív-szigetek – amelyet Marco Polo nyomán az „Indiai-óceán virágaként” is ismerünk – varázslatos világában, a nyaralók számára fenntartott mintegy nyolcvan sziget egész évben várja az egzotikus kikapcsolódásra vágyó turistákat. A Maldív-szigetek neve a helyi szingaléz lakosság „Maala Divaina” elnevezésére vezethető vissza, amely – feltételezhetően utalva az atollak formájára – „nyaklánc szigeteket” jelent. A világ legszegényebb – ám a körülmények sajátos paradoxonjaként egyben legszebb országai közé tartozó – Maldív-szigetek sajátos földrajzi adottságai azt eredményezték, hogy a területi egységet alkotó szigetek közül egy sincs, amelynek legmagasabb felszíni pontja legalább három méternél magasabbra emelkedne. Nyaralásunk színhelyeként válasszuk tehát az Indiai-óceán közepén Sri Lankától délnyugati irányban elhelyezkedő Maldív-szigetek bármelyik szigetét, biztosak lehetünk abban, hogy a jellegzetes kókuszpálmáiról és gekkóiról is közismert szigetcsoport fehér homokos tengerpartjaival, a búvárok paradicsomaként közkedvelt öbleivel és mesébe illő természeti adottságaival garantáltan elkápráztatja a napfény és a páratlanul tiszta tengervíz ide látogató szerelmeseit.

Kultúra, történelem és helyi érdekességek…

Nem tagadható, hogy az „Indiai-óceán legszebb gyöngyszemének” nevezett szigetcsoport nem elsősorban kulturális turizmusa miatt közkedvelt a Maldív-szigeteki nyaralást tervezők körében. Jóllehet, a történelem során a terület az Indai-óceán egyik fontos kereskedőútja volt, amelynek köszönhetően a kultúra is színesebb lett, ám ez nem annyira a helyi építészetben, mint inkább a nyelvben és hitvilágban érzékelhető napjainkban is. A források egy csoportja szerint a Maldív-szigetvilág őslakói a szingalézek voltak, míg mások szerint azok a dravidák, akik Dél-Indiából telepedtek a területre. A manapság alig negyedmilliós lakosság származását tekintve sokrétűnek mondható: élnek itt indiaiak, szingalézek, arabok, portugálok, európaiak, illetve afrikaiak leszármazottai. A föníciai, görög, majd kínai befolyást követően – amely időszak vallási tekintetben is meglehetősen mozgalmasnak bizonyult – a portugálok gyarmatosították a 15. században a szigeteket, amelynek a helyi lakosság nemzeti hősének számító Muhammad Thakurufaan szultán vetett véget, hogy aztán dinasztiája évszázadokon át uralja a szigetcsoportot.  A 19. századi angol gyarmatosítás után vált csak függetlenné a szigetcsoport 1976-ban, bár az ezt követő időszak is kifejezetten mozgalmasnak mondható. Az ország hivatalos vallása az iszlám lett, amely napjainkban is előfeltétele az állampolgárságnak. A Maldív-szigetek turizmusa csupán az utóbbi évtizedben lendült fel igazán és általánosságban elmondható, hogy szállodáinak jó része az ország befolyásos elitjének a tulajdonában van. 

A Maldív-szigetek turisták számára kiépült varázslatos helyszíneiről általában
A Maldív-szigetcsoport szigetei közül csaknem kétszáz teljesen lakott, és ebből több mint nyolcvan működik kifejezetten szállodaként. Ezeknek az „álomszigeteknek” gyakorlatilag mindegyike felejthetetlen élményt nyújt az ide érkező nyaralóknak. A turisták rendszerint egyetlen, trópusi kerttel övezett és víz feletti bungalókból álló szállodát találnak a varázslatos szigetek mindegyikén. A türkiz és mélykék színekben váltakozó kristálytiszta tengervíz, a vakítóan fehérhomokos tengerpart, a trópusi forróságban hűsítő pálmafák, a kikapcsolódás utáni pihenést szolgáló kényelmes bungalók vagy éppen luxusvillák és nem utolsó sorban a vendégszerető helybéli lakosság az, amelyek együttesen gondoskodnak a tökéletes nyaralásunkról, legyen szó a nyári szezonban eltöltött családi nyaralásról, vagy éppen álomszép esküvőnk utáni nászutunkról.

Látnivalók és egyéb kuriózumok

A nyaralásunk valamely Maldív-szigetekre eső színhelyére légitársasággal érkezve, a levegőből azonnal jól kivehetővé válik az ország legnagyobb városának és egyben fővárosának tekinthető Malé. A Hulhule nevű nemzetközi reptér egyébiránt maga is egy önálló kis szigeten helyezkedik el nagyjából négy kilométerre Male szigetétől. Mint utaltunk rá műemlék jellegű épületekben a szigetcsoport nem bővelkedik, ám Maléban mindenképpen ajánlott megtekintésre több mecset és a minaret is, amelyek mellett – mint tapasztalni fogjuk – a város egyéb egyházi és világi épületei is arab hatást mutatnak. Az épületek közül gazdag díszítéseivel leglátványosabb kétségtelenül – a szigetcsoport történelmébe mélyen gyökerező iszlám hatását hűen tükröző – egykori szultáni palota, amely az útikönyvekben „Péntek mecset” néven is szerepel.

Minden ide érkező akár gyalogosan is felfedezheti a helyi életvitelbe bepillantást engedő kikötőket, illetve a reggeli halpiacot. Megcsodálhatjuk továbbá a Joomhore Maiden közparkkal szemközt kiépült legendás fa-kikötőt is, ahol a hivatalos protokoll szerint fogadják a Maldív-szigetekre érkező állami méltóságokat. A helyi történelmi emlékek után érdeklődő Maldív-szigeteki nyaralókat pedig a szigetek kultúrájába bepillantást engedő Nemzeti Múzeum várja.

Maldív-szigetek nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Maldív-szigetek üdülőhelyek

Maldív-szigetek üdülőhelyek

Észak-Male-atoll
A Male-hoz legközelebb eső atoll viszonylag rövid ideig tartó transzferrel elérhető, és itt található a legtöbb, turizmus számára megnyitott sziget. 

Transzferidő: kb. 20 perc-2,5 óra között „dhoni”-val vagy gyorshajóval. Ideális Búvárkodáshoz. 

Ari-atoll

Ez az atoll fekszik legmesszebb Male városától. A második legnagyobb koralzátony.

Transzferidő: kb. 2,5 óra gyorshajóval vagy kb. 35 perc hydroplannal.

Lhaviyani-atoll 

Az Észak-Male-Atolltól északra fekszik, és gyorshajóval vagy hydroplannal lehet elérni. A Kuredu-sziget a Lhaviyani-Atoll északi részén helyezkedik el. 

Transzferidõ: kb. 4-5 óra gyorshajóval vagy kb. 40 perc hydroplannal.

Dél-Nilandhe-atoll
A mindeddig csaknem érintetlenül maradt atollhoz jelenleg 2 szálloda-sziget tartozik. 

Transzferidõ: kb. 40 perc hydroplannal.

Maldív-szigetek nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Maldív-szigetek legjobb szállodái

5pont - 1 értékelés
Embudu Village 3*+

Embudu Village 3*+

Ár:
  1 055 140
Ft / fő-től (10 napra)
Értékelés:
Tetszik:
A gyorshajóval 12 perc alatt a szigeten voltunk a reptérről. A bungallót el tudtuk foglalni rögtön a megérkezésünk után (de. 10.00). A kiköltözésünk du 15.15-re esett, és addig maradhatunk a szobában külön kérés nélkül. A személyzet rendkívül barátságos, figyelmes, de nem tolakodó. Születésnapi meglepetés, búcsú esti terítés stb. A szobák tenger közeliek ( fél percen belül), tiszták, klimatizáltak, hűtővel, vízforralóval felszereltek. A kaja nagyon finom, változatos, bőséges, óriási választék( európai konyha is). A tenger csodálatos, gazdag állatvilággal. Minden reggel kaptunk fejenként 1,5l vizet a szobába (teljes panzióval voltunk). A konnektor univerzális (EU szabvány is).

Nem tetszik:
Ilyen nincs. Talán az átszállás Dohában: sokat kellett várni (bő 4 órát)... de ez az utazás 😁!

Egyéb:
Nem volt vészes az innivaló: egy másfél literes víz 4 dollár, dobozos kóla szintén 4 dollár. Szuper volt, csak ajánlani tudom mindenkinek.
4.6pont - 5 értékelés
Sun Island Resort & Spa 4*+

Sun Island Resort & Spa 4*+

Ár:
  1 134 100
Ft / fő-től (10 napra)
Értékelés:
Tetszik:
Jó volt a szervezés. A sziget gyönyörű volt, még szebb mint amit elképzeltünk.

Nem tetszik:
A hosszú utazás, itthonról a szigetig 23 óra (és vissza ugyanúgy). Az all inklusive szolgáltatásba nem tartozik bele minden étel és ital.

Egyéb:
!pont - nincs értékelés
Royal Island Resort & Spa 5*

Royal Island Resort & Spa 5*

Ár:
  869 000
Ft / fő-től (10 napra)
Értékelés:
Tetszik:


Nem tetszik:


Egyéb:
Maldív-szigetek nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Maldív-szigetek utazási magazin

Mi mindent csinálhatunk Maldív-szigeteken?

Napozás a fehérhomokos tengerparton és az all inclusive ételek italok kínálata mellett számos más izgalmas programmal is eltölthetjük az időnket!   Palackos búvárkodás közben megcsodálhatod a Maldív-szigetek fantasztikus élővilágát, a korall-öblöt körülvevő kiugró barlangokat a szürke zátonycápát, angyalhalat és tonhalat.   Élvezd a naplementét! Helyi hajóval vagy csónakkal tehetünk egy órás utazást és talán még delfinekkel is találkozhatunk.   Kipróbálnád a szörfözést? A világ egyik legjobb szörfözési célpontjaként ismert Maldív-szigetek megfelelő földrajzi előnnyel rendelkezik, amely lehetővé teszi az egész éves szörfözést.Tegyünk egy látogatást a szigetek fővárosában Maléban, számtalan bevásárlási és szórakozási lehetőség vár ránk.    Tengeralattjárót próbáltad már? Ha nem a Maldív-szigeteken ezt az élményt is kipipálhatod a bakancslistádról. 2-3 órán keresztül élvezheted a víz alatti világot, kb. 80 USD-t kell fizetned [...]
Teljes cikk

Egyre több honfitársunk indul neki távoli, egzotikus úti céloknak, főszezonon kívül is!

Megmutatjuk melyek az új utazási trendek 2023-ban. Az egzotikus úti célok sosem látott népszerűségnek örvendenek. Míg a koronavírus-járványt megelőzően jellemzően csak téli időpontokban vágytunk távoli, meleg helyekre, addig újabban már szinte minden hónapban egyformán népszerűek az alábbi nyaralóhelyek. Talán ennek – többek között – az is az oka, hogy az éghajlatváltozás miatt, teljesen kiszámíthatatlanná vált, hogy mikor tökéletes az időjárás egy tengerparti nyaraláshoz. Ha meg az eső-nap arányát úgysem tudjuk befolyásolni, akkor élvezzük ki azt, ami van. Carpe Diem! Nyaraljunk amikor ráérünk, pl. tavaszi szünet az új nyári szünet!   Emellett egyre többen kezdenek ráébredni arra, hogy elő- vagy utószezonban nemcsak a turistaáradatot kerülhetjük el, hanem a kiemelkedően, néhol irreálisan magas főszezoni árakat is. Azt már mindannyian megtanultuk, hogy az ünnepi időszakok részvételi díjai hihetetlen magasságokba emelkednek, de azt talán még kevesen tudják, hogy [...]
Teljes cikk

Hová lehet most utazni? (2021.02.09)

Még mindig viszonylag kevés olyan hely van a világon, ahová egyáltalán lehetséges egzotikus tengerparti pihenésre utazni. Összegyűjtöttük a legjobban ajánlható helyeket, és az utazás feltételeit:Maldív-szigetek a Maldív-szigeteki beutazáshoz az itthonról történő indulást megelőző legfeljebb 4 napos (96 órás), angol nyelvű - negatív - PCR tesztet és az érkezés előtt 24 órával online regisztráció szükséges. A Start Utazáson feltűntetett árak az indulás előtti PCR teszt árát tartalmazzák. A nyitva tartó maldív-szigeteki szállodák a járvány kitörése óta gyakorlatilag karanténban vannak, a szállodák személyzete nem hagyhatja el a szigeteket vagy ha igen, akkor nem térhet vissza. Az intézkedések miatt a maldív szállodák biztonságosnak mondhatóak. A Maldív-szigetek az elmúlt pár hétben kifejezetten népszerű célponttá váltak egész Európában, ezért a decemberi és januári töredék árak már sajnos nem érhetőek el. Még nem üzemelnek teljes töltöttséggel, de a korábbi szinte [...]
Teljes cikk

Hogyan utazhatunk most a Maldív-szigetekre

(2021. január 6-án felülvizsgálva)Nem sok olyan hely van most a világon, ahová viszonylagos biztonsággal lehet a közeljövőben egy kis kikapcsolódás kedvéért utazni. A Maldív-szigetek a kevesek egyike.   A Start Utazáson kínált utak Qatar Airways járatán repülnek, dohai (Qatar) átszállással.    Utazás feltétele a Maldív-szigetekre a pandémia alatt A Maldív-szigetekre történő  belépéshez 1 db angol nyelvű, a Maldív-szgetekre történő utazás megkezdésétől számított 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt, valamint a belépést megelőző 24 órán belül online regisztráció szükséges. Az angol nyelvű PCR teszt árát a Start Utazáson feltűntetett részvételi díj tartalmazza. A teszt elvégzéséhez az ügyintézőink az időpontot leegyeztetik és igény esetén segítenek az online regisztráció elvégzésében.    Dohában a repülőteret nem lehet elhagyni, maszk viselése szükséges.     Mi egyebet kell tudni az utazás és a nyaralás körülményekről a [...]
Teljes cikk

8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz

8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Szereted a homokot, a napot és a szörfözést? Ha megfelelő app van az okostelefonodon, akkor például kikeresheted, hogy melyik parton élvezheted a legtöbb napsütést. Itt vannak a legjobb választásaink. |[KEP1]| Waterkeeper Swim Guide Évente több millió ember betegszik meg a strandok szennyezett vízével való érintkezés következtében. Ám ez az alapvető strandalkalmazás segít megtalálni a legtisztább strandokat úszáshoz, szörfözéshez, vagy csak egy könnyű sétához. A 100 különböző strandfigyelő forrás adatainak felhasználásával a Swim Guide valós idejű frissítéseket biztosít a víz minőségéről és tisztaságáról, így megmutatja, hogy a víz biztonságos-e az úszáshoz. Ha megtalálja a megfelelő helyet, keresse meg a térképet, vagy keressen egy strandot név szerint. A leírásban szerepelnek információk a kényelmi szolgáltatásokról, a mentőkről, a parkolókról és minden másról, amit tudni kell.  |[KEP2]| TuneInHallgassd meg [...]
Teljes cikk

Top 5 hely a Maldív-szigeteken

A maldív-szigeteki tartózkodása alatt akár romantikus körutazásban szeretne részt venni, akár szeretné felfedezni a hagyományos tengeri életet, biztosan felejthetetlen élményben lesz része. A rengeteg csodás hely közül most összegyűjtöttük az 5 legfontosabb úti célt, ahova érdemes ellátogatni. Bluetribe Moofushi A Maldív-szigetek csodálatos zátonyairól és az elképesztő tengeri életéről híres. Ez az a hely, ahol a víz az úr és a tengerben szinte elveszik a szárazföld, így a Blue Moofushi búvárközpont a legjobb élményt nyújtja, ha az ember szörfözni, búvárkodni, vagy kajakozni szeretne. A különleges kirándulásairól is ismert Moofushi-n bálna-cápákat, mantákat és sok más különleges halat fedezhet fel az ide látogató. Sun Island Resort és Spa A második legjobb hely az Ari Atoll-ban található Sun Island Resort és Spa. Az egzotikus trópusi virágok, a gyönyörű növényzet és a lenyűgöző lagúnák azonnal elvarázsolják az ide látogatókat. A Maldív-szigetek legelegánsabb üdülőhelye a Villa [...]
Teljes cikk

5 ok, hogy miért látogass el a Maldív-szigetekre

Számos trópusi úti cél van világszerte, ám még a legfeledékenyebb utasok sem tudják figyelmen kívül hagyni a Maldív-szigetek varázsát. Ha eltekintünk a lehengerlő szépségétől és nyugalmától, amit maga a sziget áraszt, a legszebb gyógyfürdők és szállodák tulajdonosa is ez a szigetcsoport. Íme tehát 5 ok, amiért érdemes megtapasztalni a Maldív-szigetek paradicsomi élményét.1. Az egyedülálló kultúra A Maldív-szigetek szerte a világon ismert festői tájairól, ám a szigetcsoport igen gazdag az egzotikus kultúrával is rendelkezik. A helyi kultúra eklektikus keveréke a szingaléz, arab és a dél-indiai hatásoknak, leginkább szunnita muszlimok lakják. A főváros, Male ad otthont a legtöbb nemzeti, kulturális nevezetességnek: A Nemzeti Múzeumnak, az Elnöki Palotának, a Szultán Parknak, a Maléi halpiacnak, a Grand Friday mecsetnek, amely az egész Maldív-szigetek legdominánsabb építménye. Az iskolákban az angolt tanítják, és az ország egész területén a hivatalos maldív nyelvet használják, a [...]
Teljes cikk

Éttermek és különlegességek a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigetek helyi konyhája leginkább a hal, a kókuszdió és a keményítők köré épül. A Maldív-szigetek generációról generációra megőrizte trópusi országokra jellemző autentikus ízeit melyeket az itt nyaraló turisták különösen szeretnek. A fűszerek közül a curry-t kedvelik a leginkább.Az esti tea és a reggeli hagyományosan rövid étkezés a Maldív-szigeteken. A legtöbb ilyen étel szintén halból készül. Látogass el nyaralásod alatt a helyi kávézókba és éttermekbe, ahol megkóstolhatod a kulináris helyi ízeket.Az üdülőhelyeken és a fővárosban is találsz olyan konyhát, amire vágysz. Több száz étterem működik a Maldív-szigeteken, melyek nemzetközi ízeket is kínálnak. A nagyobb üdülőhelyeken olyan éttermek is vannak, melyek étlapján más országok különlegességei is megtalálhatóak.A reszortokban alkoholos italokkal is szolgálnak, amit nyilvános helyen tilos fogyasztani, és az üdülőhelyeken kívül máshol el sem érhetőek. A legtöbb étterem festői helyszínen áll, ahol étkezés [...]
Teljes cikk

Mézes hetek a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigetek a legnépszerűbb úti cél a nászutasok körében. Cikkből választ kapunk arra a kérdésre, hogy miért?A Maldív-szigeteken minden üdülőhely saját szigeten áll, ahová motorcsónakkal vagy vízi repülőgéppel lehet eljutni. Kristálytiszta lagúnák, élénk korallzátonyok és pálmafákkal övezett partok gyönyörű kilátást nyújtanak, míg a tiszta ég alatt, gyertyafény mellett elfogyasztjuk a vacsoránkat.Az ikonikus víz fölötti villákat a nászutasok különösen kedvelik, mert közvetlen hozzáférést nyújtanak az óceánhoz, ami még inkább emeli az „egyszer egy életben” érzést. Ugyanakkor a félreeső parti villákat is szívesen igénybe veszik, mert csodálatosan romantikusak.A nászutad alatt ne csak a pihenésé legyen a főszerep, hisz több dolog is van a szigeteken, ami felfedezésre vár. Itt esélyt kaphatsz egy világszínvonalú merülésre, búvárkodásra, izgalmas vízi sportokra, kellemes spa kezelésekre, sétahajókázásra és egy lakatlan szigeti piknikre. Tekintsd meg a [...]
Teljes cikk

Vásárlás a Maldív-szigeteken

Vásárlás az üdülőhelyeken A legnagyobb márkák termékei elérhetőek a Maldív-szigeteken, a fő üdülőhelyek butikjaiban. Majdnem minden reszortnak vannak boltjai, ahol hozzájuthatsz az alapvető termékekhez, mint étel, ruha, gyógyszer, kozmetikai eszközök és irodaszerek. A fő reszortokban még ékszerüzleteket is találsz, ahol széles kínálat érhető el. Ha a szeretteidnek szeretnél valami emléket vinni a nyaralásról, a legtöbb üdülőhelyen még ajándékboltot is találsz.Vásárlás Male szigetén Male a Maldív-szigetek fő bevásárlás központja. Az utak mentén számos butik és bolt sorakozik, ahol nemzetközi termékek széles választékát kínálják. A leghíresebb ilyen utca a Majeedhee Magu. Az út mindkét oldalán boltok, szupermarketek, elektronikai üzletek, kozmetikák, ékszerüzletek állnak. Természetesen a sziget különböző pontjain több ajándéküzlet is áll.Szuvenír boltok sora áll az Orchid és a Chaandhanee utcában, amik különböző helyi és nemzetközi termékeket is kínálnak. Az Orchid utcában [...]
Teljes cikk

A legjobb luxus üdülőhelyek a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigetek a nászutasok, a napimádók és búvárok paradicsoma. Male-tól eltekintve, nincsenek szállodák a szigeteken, csak reszortok. Ez a lista bemutatja a legjobb luxus üdülőhelyeket.1. Soneva Gili Resort, Maldív-szigetek Az üdülőhely 45 luxus, víz feletti villát kínál, melyek közül néhány csak csónakkal közelíthető meg. Minden villát úgy építettek, hogy gondosan figyeltek a részletekre. Mindegyiknek megvan a saját vízi kertje és napozóterasza. A vendégek vacsorázhatnak a holdfényben, vagy élvezhetik a naplementét.2. Lily Beach Resort & Spa, Maldív-szigetek A Lily Beach nyugalmat és gyönyörű természeti környezetet biztosít. Ez egy 5 csillagos all inclusive reszort.3. Naladhu Resort, Maldív-szigetek  Naladhu egy kis maldív üdülőhely, 19 villával. A villáknak Pazar, padlótól a mennyezetig érő, üveg tolóajtajuk van, bennük egy nappali és egy hálószoba található. A szobák természetesen fürdővel is fel vannak szerelve egy saját szabadtéri területen, ahol [...]
Teljes cikk

Dobj el mindent, és utazz a Maldív-szigetekre!

Itt van néhány ok arra, amiért el kellene dobnod mindent a kezed ügyéből, és azonnal a Maldív-szigetekre utazni.1. Úszhatsz a teknősökkel, rájákkal és a tengeri halakkal: a könnyűbúvárkodás szerelmesei a legjobb helyek közül válogathatnak a Maldív-szigeteken.2. Masszázs az óceán mellett: kevés dolog esik jól az embernek a nyaralás alatt, mint egy csodás masszázs. A Maldív-szigeteken azonban ezt is lehet még fokozni, hisz a masszázst az óceán mellett élvezheted. Nincs is jobb, mint hallgatni az óceán hullámainak morajlását, látni a halakat, amint a víz felszínének közelében úsznak, miközben egy masszázs asztalon fekszel. Mintha egy álomba csöppentél volna, pedig ez csak a Maldív-szigetek!3. Aludj a csillagok alatt: nehéz olyan helyre akadni a világban, ahol zavartalanul, minden fény nélkül bámulhatod a gyönyörű éjszakai égboltot. A Maldív-szigeteken azonban a csillagok is döbbenetesek. Találj egy helyet, ahol letáborozhatsz, és aludj a csillagok alatt!4. Vacsora az [...]
Teljes cikk

Mielőtt a Maldív-szigetekre utazol!

Megosztottunk már veled néhány érdekes tényt Maldív-szigetekről, illetve beszéltünk a búvárkodásról és a partokról. Most pedig felsorolunk néhány dolgot, amit nem árt tudnod, ha a szigetekre utazol.Ha vannak további hasznos információid, oszd meg velünk a cikk végén!1. Extrák és adók Az extrák nagyon drágák a Maldív-szigeteken, és nem csak a luxus nyaralókban. Az ételt és az italt hajóval szállítják Male-ra, innen jut el az üdülőhelyekre. Légy óvatos a 3 és 4 csillagos szállások áraival, mert hasonlóak, sőt néha drágábbak, mint az 5 csillagos üdülőhelyeké. A Maldív-szigeteken kétféle adóval fogsz találkozni: az egyik a 10%-os szerviz díj, a másik a 8%-os áru és szolgáltatás adó. Ezek az adók benne vannak mindenbe, amit a Maldív-szigeteken igénybe veszel, használsz, mint a programok, bérlések, spa szolgáltatások.2. All inclusive, de mit jelent ez pontosan a Maldív-szigeteken? A múlt évben az all inclusive szállások nagyon népszerűek voltak. Légy óvatos, mert az all [...]
Teljes cikk

Néhány érdekes tény a Maldív-szigetekről

Mindannyian tudjuk, hogy a Maldív-szigetek az egyik legjobb választás, ha nyaralást tervezel. Egy trópusi sziget, ahol csillogó víz húzódik mindenfelé, amerre a szem ellát, saját parti kunyhók, puha, fehér homokos partok és korallzátonyok teszik még idillibbé. Most nézzünk néhány érdeke tényt a szigetekről, amit eddig még lehet nem tudtál.1. Az Első Víz alatti Kabinet gyűlését a Maldív-szigeteken tartották: azért, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra, itt tartották meg az első mélytengeri tanácskozást 2009-ben. Amikor azt mondjuk, hogy első, úgy értjük, hogy a világon az első.2. A Maldív-szigeteket egy száműzött indiai herceg hozta létre: az első ember, aki hivatalosan telepedett le a szigeteken, Indiából származott. A tényleges időpont nem ismert, de úgy gondolják, hogy krisztus előtt 269 körül történt.3. Körülbelül 1190 korallsziget és atoll található itt: a korallszigeteket 26 atollba csoportosították, melyek közül 200 sziget lakott, 80 pedig üdülőhely. [...]
Teljes cikk

Élet az óceán mellett

A Maldív-szigetek egy káprázatos szigetlánc az Indiai-óceánon. Ez a csoport több mint ezer idilli szigetből áll. A Maldív-szigetek egy igazi földi paradicsomnak számít. Ha szeretnél elrejtőzni a mindennapok nyüzsgése elől, akkor a Maldív-szigetek biztosan a listád elején szerepel majd.Képzeljünk el egy tisztán természetes luxust, egyszerű és első osztályú üdülőhelyeket, tiszta, fehér homokos partot és a luxus gyógyfürdőket, köztük pedig a világ első víz alatti gyógyfürdőjét. Ezen kívül a csodálatos könnyűbúvárkodást és a fantasztikus éttermeket se felejtsük el.Mi olyan egyedi a Maldív-szigetekben? A nyaralás a Maldív-szigeteken nem csak egyszerű üdülés, hanem egy életre szóló élmény.Víz alatti élet Mit tud a Maldív-szigetek a pálmafákkal szegélyezett aranyszínű homokos partokon kívül? Kukkants be a víz alá!A könnyűbúvárkodás nem igényel hosszadalmas képzést és drága felszereléseket sem. Csak vegyél egy maszkot, uszonyokat, és már el is kezdheted felfedezni a [...]
Teljes cikk

Maldív-szigetek - jótanácsok utazáshoz

A Maldív-szigetekre érkezve a reptéren juthatunk 30 napos tartózkodásra jogosító vízumhoz. Fontos tudnivaló, hogy útlevelünknek a megérkezéstől számított fél évig érvényesnek kell lennie. Az időeltolódás Magyarországhoz képest +4 óra. kötelező védőoltás nincs, a biztonság kedvéért ajánlott viszont a hepatitis A, B és a tifusz elleni oltás. Az orvosi ellátás a szigeten nem olcsó – érdemes tehát utazási biztosítást kötni – elsősegélyt azonban minden szálloda biztosít. A legnagyobb veszélyt az óvatosságot nélkülöző napozás jelenti, ami ellen körültekintéssel, magas faktorszámú fényvédő krémmel, fejünkön kalappal, kendővel védekezhetünk.     A szigetekre a novembertől áprilisig tartó időszakban érkezik a legtöbb turista, a karácsonyi és az újévi időszakban ráadásul nemcsak teltházzal, hanem az átlagosnál is magasabb árakkal kell számolni.   A trópusi éghajlat egész évben állandó kellemes meleget ígér, a napi átlag hőmérséklet: 30°C-32°C, miközben a napsütés [...]
Teljes cikk

Maldív szigetek - Az Indiai óceán gyöngyszeme

Egy utazás a Maldív szigetekre, már akkor is felejthetetlen élményt ígér, amikor úti célunkhoz közeledve, a repülőgép ablakán kitekintve, megpillantjuk a kéklő óceán vízében méltóságteljesen elnyújtózó apró, aranyszínű atollokat. A fogalom errefelé kulcsfontosságú: a Maldív szigetvilág ugyanis atollokra osztott. Az atoll, egy korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú szigetet vagy szigetcsoportot foglal magában, ahol a víz mélységétől függően kékes, zöldes színű lagúnát körülölelő korallzátonygyűrű, a tengeri vulkánok körül keletkezik. A körülbelül 820 kilométer hosszan húzódó korallzátonyfüzérhez majdnem 1200 kisebb-nagyobb sziget tartozik. Közülük alig kétszázat laknak őslakosok, ebből pedig nagyjából kilencven a turistasziget.   A fővároshoz, Male-hez az Észak-Male-Atoll esik a legközelebb és itt található a legtöbb, a turizmus számára megnyitott sziget is, amelyeket reptérről indulva, a frissítő kendő hűse és egy pohár pezsgő, vagy koktél elfogyasztása után, rövid utazással [...]
Teljes cikk

Az utolsó paradicsom fővárosa: Male a Maldív szigeteken

Az utolsó paradicsom fővárosa  Maldív szigetek - MaleHihetetlen természeti szépségek, selymesen hívogató tengervíz, parádés lagúnák, mennyei szigetecskék. Ez a Maldív szigetek, az utazók hőn áhított paradicsoma. Az Indiai óceán vízében, Sri Lankától délnyugatra, az Egyenlítő magasságában található, 26 korallzátonyból álló szigetlánc, ahol a több, mint 800 kilométer hosszan húzódó korallzátonyfüzérhez közel 1200 kisebb-nagyobb sziget tartozik. A Maldív-szigetekre a novembertől áprilisig tartó időszakban érdemes leginkább utazni, bár a főszezonban természetesen nehezebb helyet kapni és az árak is magasabbak, mint a többi időszakban, amikor a momszunokat elkerülve, azért bőven találunk olyan időszakot, amikor az igazi maldívi élményeket ugyanúgy átélhetjük. A Maldív szigetek legnagyobb szigete a fővárosnak is otthont adó, két kilométer hosszú és egy kilométer széles, 75 ezer lakosú Male. Itt van a kormányzat székhelye, a kereskedelem, a kézművesség, gazdaság, oktatás [...]
Teljes cikk

Maldív-szigetek: a megtestesült romantika

A tízórányi kényelmetlen repülőút után már az is nehezemre esett, hogy a repülőgép ablakához hajolva megnézzem, merre járunk. Az álmatlanul töltött fedélzeti éjszaka után felüdülés volt megpillantani lefelé ereszkedő gépünk alatt az első világoszöld korall-atollt. A végtelen azúr színű vizet pásztázva, az egymást követő kisebb-nagyobb szigetek egyikén megláttam egy nagyvárost, Malét, a Maldív-szigetek fővárosát. Néhány perc múlva már egy apró szigeten landoltunk. A repülőből kilépve rögtön megcsapott a meleg, páradús trópusi levegő. Az otthon hagyott szürke latyakra és a mínuszokra gondoltam.A repülőtér maga is egy sziget Malé városával szemközt, ahol kisbusszal átszállítottak bennünket a vízi-légi kikötőhöz, a hidroplánok parkolójához. Rövid várakozás után beszálltunk a móló mellett lebegő kétmotoros hidroplánba. Máshol aligha láthat az ember rövidnadrágos, mezítlábas pilótát, itt viszont ez a divat. Az indulás előtti repülési tájékoztatót egy rasta frizurás helyi pilóta tartotta, [...]
Teljes cikk

Szigetekre szórt édenkertek - Maldív-szigetek

A Maldív szigetek kisebb nagyobb szigetek sokasága, fővárosa a 70 000 lakosú Malé, amely maga is egy különálló szigeten helyezkedik el. (Még a repülőtér is egy önálló szigeten kapott helyet.) Szárazföldi területeken élőknek különleges látványt nyújt a kék sokféle árnyalatában játszó tengervíz, a hófehér korallhomok, és a hűsítőként gyakorta felszolgált hideg kókusztej. A Maldív szigetvilág hangulatát leginkább a paradicsomi állapotokhoz szokás hasonlítani, burjánzó zöld és dús növényzetével, a különleges színű és formájú virágokkal, a hihetetlen állatvilággal együttesen az Európai szem számára páratlan élményanyagot kínál. Szállodáit tekintve kétféle lehetőtéget találunk, egyrészt a zöld növényzet közepén megtalálható bungalókban tudunk szobát bérelni, ahol a pálmafák alatt gekkók társaságában is zuhanyozhatunk, másrészt pedig a tengerre épülő lábas bungalókat, ahol a teraszról a nap bármely szakában csodálhatjuk a végtelen azúrkék vizet.A Maldív szigeteket járva feltétlenül nézzük [...]
Teljes cikk

All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere!

Európaszerte évtizedek óta kínálják az utazási irodák és a szállodásk utazási csomagjaikat all inclusive ellátással, Magyarországon csak az utóbbi időszakban vált széleskörben hozzáférhető ez a szolgáltatás.Az all inclusive ellátási forma azt jelenti, hogy a szálás árába beletartozik a napi legalább hásomszori étkezés - sok helyen ez egész nap folyamatos terített asztalt jelent - valamint a helyi alkoholos és üdítő italokat korlátozás nélkül. Jellemzően a magassabb kategóriájú - négy és ötcsillagos - szállodák üdülőprogramjai rendelhetőek meg all inclusive ellátással.Az all inclusive ellátás alapvetően az üdülőprogramok része, ahol az utas ideje túlnyomó részét  a szálloda közelében tölti. Mint ilyenek az all inclusive ellátás egyben jelenti azt is, hogy magyabb díj fejében, magasabb szintű szolgáltatást nyújt a szálláshely igényesebb, vagy akár speciális igényekkel érkező vendégeik számára.Vannak azonban olyan estek is, amikor az all inclusive ellátás [...]
Teljes cikk

Egzotikus nászutak

Száz évvel ezelõtt, aki megengedhette magának a nászutat, az csakis Velencébe utazott. A szerelmesek városába, amely az akkori közlekedési lehetõségekhez mérten is elérhetõ volt. A ma szerelmesei számára a távolság már nem akadály. Hajóval, repülõvel vagy szárazföldön minden közelebb került. Tehát miénk a Világ, legfeljebb zsebünk szab határt. Sri LankaSri Lanka nem véletlenül került elõtérbe az utóbbi idõben, mint egzotikus úti cél. A buddhista és hindu kultúra sok különleges élményt kínál. Az európai szempár számára nemcsak a trópusi táj, de a teaültetvények és a teraszos rizsföldek is újdonság számba mennek.Costa RicaA szép országnév \"gazdag part\"-ot jelent. Ha nem is aranyban, vagy gyémántban, de elragadó természeti szépségekben feltétlenül az. Costa Ricát Közép Amerika Svájcaként is emlegetik, utalva rá, hogy viszonylag jómódú országról van szó. Domborzata, éghajlata rendkívül változatos, ahol éppúgy megtalálhatók a buja trópusi [...]
Teljes cikk

Ramadan, a muszlim világ szent hónapja

A ramadán megtisztulás hónapja, böjt az iszlám számára dícséretes cselekedet. Böjtölni mindig lehet, de a ramadán az a hónap, amikor a böjt kötelezõ. Az iszlám országok lakói a böjti hónapot imádkozással és a korán tanulmányozásával töltik, a nap világos óráiban tartózkodnak az evéstõl, ivástól és a dohányzástól, s a nemi élettõl. A ramadán alatt a az utazás a muszlim országokba talán egy kicsit még érdekesebb, egzotikusabb. A mindennapok látszólag nem változnak, az üzletek, múzeumok, bazárok továbbra is nyitva vannak, a közlekedés is csak annyiban változik, hogy az amúgy hitüket nem túl lelkesen gyakorló buszsofõrök esetleg betartják napi ötszöri imádkozási kötelezettségüket, valamint esténként a nap lenyugodtával hatalmas tömeg kel útra, hogy éjszakába nyúlóan bepótoljon mindent, amit a nap során kihagyni kényszerült. [...]
Teljes cikk
Maldív-szigetek nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Maldív-szigetek nyaralás »
 

Időjárás

A Maldív szigetek éghajlata forró trópusi, így a hőmérséklet többnyire csak éjszaka csökken 25 fok alá.

A Maldív-szigetek mesebéli lakatlan szigetekre emlékeztetnek elhagyott érintetlen pálmaerdőikkel, a meleg (egész évben 27 Celsius fok körüli) óceánnal.

Két monszun alakítja a szigetek időjárását. Az egyik kevés csapadékkal jár északon, a szelesebb és csapadékosabb június és augusztus között a déli szigeteken fejti ki hatását. A fő turista szezon októbertől áprilisig tart, ekkor a legkevesebb a csapadék, és március-április hónapok a legmelegebbek.

Maldív-szigetek nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Maldív-szigetek nyaralás »

Maldív-szigetek leírás

Figyelem! A male-i repűlőtérre érkezéskor a vámvizsgálatnál a szeszesitalokat, buddhaszobrokat elveszik, melyet a visszautazásnál visszaadnak.

Éghajlat
A Maldív- szigeteken trópusi az éghajlat, az éves hõmérsékletkülönbség nagyon csekély: 28 C- 31 C. A májustól szeptemberig tartó esõs idõszakban a délkeleti monszun hatására nagy mennyiségû csapadék hullik. Októbertõl áprilisig az északkeleti monszun idején az éghajlat viszonylag száraz.
A levegõ páratartalma mindenütt magas, amit egy kicsit enyhít a tenger felõl fújó állandó, gyenge szél. Növény- és állatvilág
A szigetek homokos talaján elsõsorban kókusz- és csavarpálmák, kenyérfák és trópusi bokrok nõnek. A szirtek és a lagúnák világában igen gazdag halállomány él. A tengeri teknõsök sok sziget homokpartján rakják le tojásaikat.

Politikai rendszer
A Maldív-szigetek 1965 júliusában nyerték el függetlenségüket. 1968 novemberében lépett életbe az új alkotmány, amely az országot elnöki köztársasággá nyilvánította. Az államfõ öt évre, közvetlenül választott, széleskörû politikai hatalommal fölruházott elnök. Az országgyûlés évente csak háromszor ülésezik, politikai befolyása alig van. Az ország 19 közigazgatási körzetre és a közvetlenül a kormánynak alárendelt fõvárosi körzetre oszlik.

Népesség
A lakosság arab, szingaléz, maláj származású keverék. Mintegy 200 õslakos él még. A szigetek lakossága igen fiatal; 40%-uk 15 év alatti. 1911-ben regisztrálták, hogy a férfiak 20 %-kal többen voltak, mint a nõk, ez az arány lassan már megszûnik. Az atollok lakottsága nagyon eltérõ; kb. a lakosság 1/4-e (70.000 fõ) a fõszigeten, Malén él. Az ország nyelve a szingalézzel rokon dhivehi, az írásuk arab eredetû.

Történelem
A Maldív-szigeteket i.e. 500 körül népesítették be Dél-Indiából vagy Ceylonból bevándorolt indoárják. A i.sz.szerinti elsõ századokban viszont a szigetek már fontos állomásai voltak a tengeri kereskedelemnek. A középkorban arab és perzsa kereskedõk terjesztették el a mohamedán vallást, ami 1153-ban államvallás lett. A portugálok 1558-ban gyarmatosították a szigetet, csak rövid 15 évre. A szigetvilág a kalózok gyakori célpontja lett, ezért a szigetlakók a németalföldiektõl kértek és kaptak segítséget, önkéntes adó fejében. Miután az angolok 1796-ban elfoglalták Ceylont, a szigetek fölötti felségjogot is átvették a németalföldiektõl. 1887-ben hivatalos védelmi szerzõdést írtak alá, de az angolok sem avatkoztak be az ország belügyeibe. Miután Ceylon 1948-tól független lett a Maldív-szigetek közvetlenül a londoni Colonial Office-hoz tartoztak. 1965. július 26-án kikiáltották a Maldív-szigetek függetlenségét, az 1968-as népszavazás végképp eltörölte a monarchiát, s elnöki demokráciát hozott létre.

Kultúra
Bár a Maldív-szigetek a 12. századig az indiai kultúra befolyása alatt voltak, s kultúrájukat jelentõsen befolyásolta a szomszédos Ceylon, ma már az iszlám elõtti korszaknak alig találhatók emlékei. A szigeteket régészetileg még alig tárták fel. Templomépítészetben igen fejlett kõfaragómûvészet jött létre. A mecseteket elsõsorban korall-mészkõbõl építették, belsejüket mûvészi faragások díszítik. Maléban a Nagy Péntek mecset jellegzetes minaretjével és a Szultán- parkban lévõ múzeum figyelemre méltó.

Öltözködés, helyi szokások
Az öltözködésben a lenge, könnyû ruházat ajánlott. A nudizmus az egész ország területén tilos. A turistáktól elvárják a helyi hagyományokhoz történõ alkalmazkodást: ruhának kell takarnia a combot és a vállakat, amikor a lakott területeket látogatják meg.

Szigetek: a szigetcsoportok területének mindössze 0,5%-a szárazföld, a többi a szigeteket összekötő Indiai-óceán. A szigetek alapterülete sokszor az egy négyzetkilométert, magassága a 2 métert sem haladja meg.

Javaslata: Mindenképpen ajánlatos búvárszemüveget, pipát és békatalpat magunkkal vinni, mert rendkívül gazdag a vízi világ, ami csodálatos élményt nyújt majd.

Földrajzi helyzet: a Maldív - szigetek az Indiai-óceánon, Sri Lankától nyugatra, Indiától délre helyezkedik el.

Időeltolódás: +4 óra Magyarországhoz képest, Sri Lankához viszonyítva -1 óra.

Érkezés: érkezéskor a repülőtérről kilépve jobb és baloldalon pultok találhatóak. Mindegyik szigetnek van saját pultja, a pultok felett ki vannak írva a szigetek nevei. Kérjük, keresse meg az ön által foglalt sziget pultját és adja oda a safari travel által kiállított vouchert. Ezután a pultnál található partnerünk odakíséri önöket a hajóhoz, amely a transzfert biztosítja.

Elutazás:  a recepciónál szobaszám szerint ki vannak írva a hajótranszferek indulási időpontjai. Kérjük, hazaindulás előtt nézze meg, hogy hány órára kell kint lenni a kikötőbe a hajó indulásánál.

Repülőtér: a nemzetközi repülőtér a Hulhule szigeten épült 1981-ben. A területet, hogy elég hosszú legyen a kifutópálya, korallal töltötték fel, így a meghosszabbított sziget maga a repülőtér. Itt látható a világ egyetlen olyan kifutópályája, amely az óceánból indul és az óceánban végződik.

 

Koralzátony-füzérAz Indiai-óceánban az Egyenlítõ magasságában 800 km hosszan húzódó koralzátony-füzér 1196 szigetet számlál. A köztársaság alapterülete 90 000 km2, ebbõl a szárazföldé csupán 298 km2.

A fehér homokos (finom koralltörmelék) tengerpartot sekély, kristálytiszta vízû lagúna övezi, pompázatos vízivilággal. A víz egész évben 27C körüli, a levegõ hõmérséklete is viszonylag állandó, 30C. Az állandó légmozgás mellett elõfordulhat langyos trópusi esõ, ennek köszönhetõ a szigetekre jellemzõ dús vegetáció. A korallzátonyok közül csupán 200-at népesítenek be az õslakosok. Ezen felül 87 szigeten valóságos \"Paradicsom\" várja a pihenésre vágyókat és a búvárkodás szerelmeseit.

Ezeken a szigeteken az egyedüli építmény maga a szálloda, a hozzá tartozó éttermekkel, bárokkal, sportlétesítményekkel.A szállodát tulajdonképpen trópusi kerttel övezett bungalók alkotják, melyek a part közelében, pálmafák alatt sorakoznak.

A szigeteket hajójáratok kötik össze; a hajózás központja Male. Nemzetközi repülõtér a Maléhoz közeli Hulule szigeten van. A fontosabb szigetek között rendszeres a hajójárat, de hajót bérelni lehet is. A szigeteken kerékpáron és gyalog közlekednek, Maléban van taxi is. A fõ turistaszezon októbertõl áprilisig tart, amikor kevés a csapadék.

A Maldív-szigetek legtöbb atollja egy nagy, gyűrű alakú korallzátonyból áll, amely számos kis szigetet támogat. A szigetek átlagosan csak egy-két négyzetkilométer területen terülnek el, és az átlagos tengerszint felett 1–1,5 m  között vannak. Bár a nagyobb atollok némelyike ​​északról délre körülbelül 50 km, keletről nyugatra pedig 30 km  hosszú, egyetlen sziget sem hosszabb nyolc kilométernél. 

A Maldív-szigeteken nincsenek dombok, de egyes szigeteken dűnék vannak, amelyek 2,4 métert  tudnak elérni a tengerszint felett, például Hithadhoo (Seenu Atoll) ÉNy-i partja az Addu-atollon. A szigetek túl kicsik ahhoz, hogy folyók legyenek, de némelyikükben kis tavak és mocsarak találhatók.

Átlagosan mindegyik atollnak körülbelül 5-10 lakott szigete van; az egyes atollok lakatlan szigetei körülbelül 20-60-at tesznek ki. Néhány atoll azonban egy nagy, elszigetelt szigetről áll, amelyet meredek korallpart vesz körül. Az ilyen típusú atollok legemlékezetesebb példája Fuvahmulah nagy szigete, amely az Egyenlítői-csatornán található.

A Maldív-szigetek trópusi növényzete a lakott és a lakatlan szigeteken különbözik. A lakott szigeteken apró banán-, papaya-, alsócomb- és citrusfák vannak a tanyák mellett, míg a rendelkezésre álló földfoltokban kenyérfa-fákat és kókuszpálmákat termesztenek. Másrészt a lakatlan szigeteken többnyire különféle bokrok (magū, boshi) és mangrove (kuredi, kandū) vannak a vízvonal mentén, valamint néhány kókuszfával.

Egyes szigetek mocsarasak, míg mások magasabbak a hullámhatás miatt felhalmozott homok és kavics miatt. A talaj gyakran nagyon lúgos, és a nitrogén-, kálium- és vashiány súlyosan korlátozza a mezőgazdasági potenciált. A föld tíz százalékát, vagyis körülbelül 26 km²-t taróval, banánnal, kókuszdióval és más gyümölcsökkel művelik. Csak a buja Fuvammulah-sziget termel gyümölcsöket, például narancsot és ananászt - részben azért, mert Fuvammulah terepe magasabban helyezkedik el, mint a többi sziget, így a talajvíz kevésbé esik be a tengervízbe. A népesség növekedésével azonban a megművelt területek még ezen a szigeten is gyorsan csökkennek.

A Maldív-szigeteket 26 természetes atoll alkotja, néhány sziget és elszigetelt zátony együtt.  Ezen atollok közül a legnagyobb a Boduthiladhunmathi, míg a legtöbb szigetet tartalmazó atoll a Huvadhu.
A Maldív-szigeteken a felszín felett minden föld korall eredetű. Egyes atollok között széles és mély csatornák vannak.

Egyes atollok időben számos sziget formájában és elszigetelt zátonyok formájában vannak, amelyek kisebb atoll képződmények közé sorolhatók.  A Maldív-szigetek atolljai meglehetősen szabályos láncot alkotnak, és főleg az északi és középső atollokban tömbszerű szerkezet látható.  Maga az "atoll" szó eredete a Maldív-szigetek nyelvén található. Az "Atoll" -t (dhivehi: atholhu) ma már sok nyelven használják világszerte.

Hagyományosan a maldív lakosok nevükön „-madulu” vagy „-mathi” végződésű atollokat neveznek, anélkül, hogy a végén feltennék az „Atoll” szót. Például helyes, ha egyszerűen Kolhumadulhu-t írunk, anélkül, hogy a végén hozzáadnánk az „Atholhu” szót. Ez a helyzet a Faadhippolhu néven ismert atollon is.

A Maldív-szigetek számos atolljának számos gyönyörű búvárterülete miatt ezt az országot világszerte a búvárok elsődleges célpontjaként forgalmazzák. Ezért az elmúlt néhány évtizedben számos útmutató és térkép jelent meg a legjobb búvárhelyekről, amelyek közül néhány nagyon pontos és sokféle hasznos tippet ad.


ÉSZAK-MALE-ATOLL
A Male-hoz legközelebb esõ atoll viszonylag rövid ideig tartó transzferrel elérhetõ, és itt található a legtöbb, turizmus számára megnyitott sziget.
Transzferidõ: kb. 20 perc-2,5 óra között „dhoni”-val vagy gyorshajóval.

ARI-ATOLL
Ez az atoll fekszik legmesszebb Male városától.
Transzferidõ: kb. 2,5 óra gyorshajóval vagy kb. 35 perc hydroplannal.

LHAVIYANI-ATOLL
Az Észak-Male-Atolltól északra fekszik, és gyorshajóval vagy hydroplannal lehet elérni. A Kuredu-sziget a Lhaviyani-Atoll északi részén helyezkedik el.
Transzferidõ: kb. 4-5 óra gyorshajóval vagy kb. 40 perc hydroplannal.

DÉL-NILANDHE-ATOLL
A mindeddig csaknem érintetlenül maradt atollhoz jelenleg 2 szálloda-sziget tartozik.
Transzferidõ: kb. 40 perc hydroplannal.

 

Maldív-szigetek nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

Éghajlat és klimatikus viszonyok az „Indiai-óceán gyöngyszemén”
A Maldív-szigeteken trópusi éghajlat uralkodik, amelynek köszönhetően az év teljes időszakában igen kellemes a hőmérséklet. A levegő évi átlaghőmérséklete 28-32 Celsius fok között mozog, a tengervíz hőmérséklete pedig egész esztendőben 26-28 Celsius fokos. A szigetcsoport klimatikus viszonyait alapvetően két monszun formálja, részint a novembertől áprilisig tartó északkeleti monszun, részben pedig a májustól októberig tartó délnyugati monszun, amely júniusban és júliusban általában széllel és intenzívebb csapadékmennyiséggel érkezik. Maldív-szigeteki nyaralásunk időpontjául érdemes tehát a december és április közötti hónapokat választanunk, mindenekelőtt az ebben a periódusban várható kevés csapadékmennyiség miatt. Uralkodó időjárási viszonyainak köszönhetően a kimondott nappali meleg után az éjszakai órákban is csak ritkán csökken a hőmérséklet 25 Celsius fok alá. A globális felmelegedés problémája nem kis veszélyt jelent a szigetcsoport jövőjére sem, hiszen annak egyik hatása a tengerszint-emelkedés. Mivel azonban ez a tendencia a szigetek partvonalához viszonyítva csupán évente alig három millimétert tesz ki, a mesébe illő természeti szépséggel megáldott földi paradicsom természetesen még hosszú ideig látogatható lesz.

Maldív-szigetek nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Maldív-szigetek adatlap

Idõeltolódás: +4 óra a magyarországi idõhöz képest

Terület:
300 km2

Népesség:
300 ezer fõ

Népcsoportok:
maldívi (maláj, szingaléz és arab keverék - 100%)

Közigazgatási beosztás:
19 atoll

Országhívószám:
960

Elektromosság:
220 V, 240 V, 50 Hz

Államforma:
köztársaság

Hivatalos nyelv:
divehi

Beszélt idegen nyelvek:
angol

Vallások:
szunnita muszlim (99,9%)

Hivatalos pénz:
1 maldív rufiyaa = 100 laari

Nemzetközi repülõtér:
MLE - Male, Maldives Maldív-szigetek nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|