A Start Utazás bulgáriai nyaralások rovata

Bulgáriai nyaralásra induljon innen! Olcsó akciós, last minute nyaralások Bulgáriában, a bulgáriai nyaralás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen.

Bulgária utazásai témánként csoportosítva

Repülős nyaralások Bulgáriában

Bulgária repülővel

A bolgár tengerpart minden bizonnyal az idei év legnépszerűbb nyaralóhelye lesz. Az észeki részre buszos és egyéni utazásos nyaralásokat kínálunk, az ország déli részére - Burgasztól főleg délre - repülős utakat ajánlunk. 

Ha repülővel szeretne nyaralni menni Bulgáriába, ezeket az utakat ajánljuk különösen. 

173 979 Ft / fő-től

Burgaszi régió

Burgaszi régió

A Burgaszi régió Bulgária déli, a török határ melletti nyaraló helyeinek átfogó neve. Burgaszban van a repülőtér, ezért a rövid transzfer idő miatt ezt a területet ajánljuk repülős családi és party nyaraláshoz.

Legfontosabb városok:

172 525 Ft / fő-től
266 057 Ft / fő-től
300 616 Ft / fő-től

ELŐFOGLALÁSI AKCIÓ 5.000 FORINTTAL

Foglalja le a nyaralását most mindössze fejenként 5.000 Ft-tal, csak a Start Utazáson!

A szokásos 40%-os előleg helyett a Start Utazással most mindössze fejenként 5.000 Ft kezdőrészlettel ki tudja használni az előfoglalási időszak kedvezményeit »
További részletek
Bulgáriai nyaralások 5.000 Ft-os akcióban

Bulgária nyaralás TOP 610

Bulgária úti célok

Bulgáriai nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.
Az összes bulgáriai utazás
Nyaralás a bulgár tengerparton: Burgas, Várna, Aranyhomok, Napospart, Nessebar, Pomorie, Szozopol, segítség a bulgáriai tengerparti nyaralás megszervezéséhez. Bulgáriai nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz.

Az utazási magazin

Bulgária

Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?

2024.01.29

 Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között? A szálláshelyek különféle ellátásokat kínálnak a vendégeknek, akik kedvükre választhatnak az étkezési formák közül. Értelemszerűen, minél több extrát tartalmaz az ellátás, annál magasabb árral kell számolni. Ismerjük [...] Teljes cikk

Nyaralás Bulgáriában

A bulgár tengerpart jó 250 km hosszan fekszik a Fekete-tenger partján. A partot két nagyváros uralja, a román határtól 80 km-re délre Várna, és a török határtól 50 km-re északra Burgasz. A kedvelt bulgáriai nyaraló területek egyrészről Várnától északra, másrészről Burgasz környékén találhatóak.

A bolgár tengerpart repülőtere Burgaszban van, Budapesttől másfél órás repülőútra. A reptértől az északi területek (a Várna és román határ közti városok) kb. 3 óra transzferidőre vannak, a déli (Burgasztól környéki) nyaralóhelyeket fél-egy óra utazással lehet elérni.

Bulgária tengerpartja szinte egy egybefüggő hatalmas homokozó. A kedvelt nyaralóhelyeken elterülő hosszú, lassan mélyülő, finom homokos partok kifejezetten ideálisak a családi (kisgyerekekkel együtt történő) nyaraláshoz. A Fekete-tenger sótartalma alacsony és nem élnek benne veszélyes állatok (pl. tengeri sünök), a lassan mélyülő, finom homok biztonságos a legkisebbek számára is.

A teljes partszakaszon találunk szállodákat, a Naposparton és Neszebárban lehet apartmanokat bérelni.

Várnától északra találjuk Albenát, Aranyhomokot és Szt Konsztantint és Elenát (Sv. Konstantin i Elena).

Albena a bolgár tengerpart egyik legzöldebb zárt, átmenő forgalom nélküli, nyaralóvárosa. Az egybefüggő strand kb. 150 m széles és 3,5 km hosszú, éttermekkel, bárokkal szórakozóhelyekkel.

Az Aranyhomok Várnától 15 km-re fekszik. A legtöbb szálláshely 4-5*-os szálloda, és 4-5*-os szállodákból itt van a legtöbb. Az északi terület legnagyobb üdülőterülete, nyugodt pihenésre változatos szórakozási lehetőségekkel, pl. az Aquapolis nevű aquaparkkal.

Szt. Konsztantin és Elena Várnától 8 km-re fekszik, parkosított terület, sok szórakozási és kirándulási lehetőség, gyerekeseknek nagyon jó

Obzor romantikus nyugodt városka, Burgaszhoz közelebb, kicsit a két fő nyaraló terület között található, Burgasztól kb. 1 óra transzfer időre.,

A déli területen fekszik Burgasztól északra Elenite, Nesszebár és a hozzá kapcsolódó Napospart, Pomorie, Burgasztól délre pedig Szozopol.

Elenite zárt, magas színvonalú zöld üdülőterület, Balkán hegység és a tenger találkozásánál. A városban aquapark, szórakozóhelyek, színvonalas éttermek, bárok vannak.

A Napospart Bulgária legnagyobb üdülőközpontja Nesszabár határában, azzal szinte egybenőve. A nyaralóhely a hatalmas, egybefüggő, közel 5 km-es öböl partján épült. Neszebárban, aktív éjszakai életet találunk, rengeteg szórakozási, vásárlási lehetőséggel, éttermekkel, bárokkal, aquaparkkal.

Neszebár Európa egyik legősibb városa, Óváros: UNESCO, szállodák az újvárosban, pezsgő élet, teraszos parti éttermek

Pomorie-t a görögök alapították. Hangulatos városka, óvárosi sétáló utcákkal. Gyógyiszapjáról és hatalas homokos strandjáról híres.

Szozopolt görögök alapították, az óvárosi ma is őrzi 18-19. századi hangulatát.

Bulgáriai nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Bulgáriai nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Bulgária ismertető

Bulgária - utazás a Fekete-tenger üdülőparadicsomaiba

Hosszan elnyúló homokos tengerpartok, több ezer éves látnivalók, gyógyító hatású termálvizek, finom ételek, alacsony árak és vendégszerető bolgár emberek várják a nyaralás alatt Bulgáriában. Folyamatosan épülnek az új, modern szállodák a tengerparton. Találunk csendesebb, kisebb településeket nagy szolgáltatásokkal, programokkal teli nyaraló központokat és luxusszolgáltatásokkal ellátott all inclusive üdülőközpontokat. Május végétől szeptember közepéig tart a szezon, kellemes meleg a levegő és tenger hőmérséklete.

Utazás Bulgária különböző nyaraló helyei, újra népszerűvé vált a magyar utazók között. Bulgária az utolsó évtizedben komoly fejlődésen ment keresztül az idegenforgalmi infrastruktúra terén, ezt bizonyítják kiépített strandjaik, gyönyörű szállodáik és a turistákat szeretettel fogadó vendéglátóhelyeik is.

Bulgária a Fekete-tenger partján fekszik, mely partszakaszból közel 400 kilométernyi tartozik Bulgária változatos dombos földjéhez, ez az adottság meghatározza a turisztikai kínálatot.

Bulgária utazás és nyaralás szempontból kedvez az olcsóbb utak iránt érdeklődőknek, hisz a hasonló adottságú, felkapottabb turistaparadicsomokhoz képest jóval alacsonyabb áron kapcsolódhatunk ki ebben az országban. Nem ez az egyetlen jó ok, hogy Bulgáriát úti célunknak tűzzük ki, hiszen ha kultúrára éhezünk, találhatunk itt bizánci és római romokat, templomokat, mecseteket vagy akár középkori kolostorokat is.

Ha strandolni van kedvünk, akkor egy percig sem legyen kétségünk. Festői szépségű, főként homokos partú helyekre bukkanhatunk északon a nagy turistaövezeteknél is (Aranyhomok, Napospart), délen pedig a Primorszkótól nem messze fekvő sziklás partszakasz varázsol el. Ezen kívül jó ha tudjuk, hogy szinte majdnem mindegyik település rendelkezik kisebb-nagyobb stranddal. Általában a sekély vizű homokos strandok a jellemzőek, így gyermekes családoknak a bolgár tengerpart ideális választás

Bulgária nemzeti valutája a leva, mellyel az itteni boltokban, piacokon fizethetünk a szebbnél-szebb árukért. A nyitva tartás miatt pedig ne fájjon a fejünk, hiszen a turisták által látogatott övezetekben még hétvégén is nyitva állnak az üzletek kapui. Az éjszakába nyúló hangos, színekkel és fénnyel teli bazársorokról már nem is beszélve, ahonnan még mindig elmenekülhetünk egy csendesebb utcában található kávézóba vagy étterembe.

Szófia az ország fővárosa, itt a II.világháború pusztítása komoly nyomokat hagyott. Az újjáépítés miatt kettős képet a város. A belvárosban patinás éttemeket, kávéházakat találunk, mely kellemes kikapcsolódást nyújtva a tehetősebb helyieknek és a turistáknak. A külső kerületek panelvilága nem túl vonzó turisztikai szempotból. A belvárosban szerencsére tartogat látnivalókat, érdemes megtekinteni a Szvete Nedelja dómot, a Nemzeti Történelmi Múzeumot és a Szent Péter templomot . A belváros másik található az Alexander Nevski templom, és a volt pártház, amely manapság szórakozóhelyeirol híres. Szófiától közeláben  mindössze 10 kilométerre fekszik a Vitosa hegység, amely télen kedvelt síterep, nyáron pedig a túrázók célpontja. Inkább hétköznapon keressük fel, hétvégén ugyanis megrohamozzák a friss levegőre vágyó szófiaiak.

 A tengerpart két nagyvárosa Várna és Burgasz Bulgária harmadik és negyedik legnagyobb települése. A városok képét leginkább a 20-ik századi építészet formálta, s ez kiválóan illik a délies hangulathoz, melybe leggyorsabban egy kávéházi látogatással csöppenhetünk.

A turisták által legkeresettebb városok Szozopol és Nessebar(Neszebár). Szozopolt hangulatos kis házai teszik vonzóvá, míg Neszebárt a bizánci stílusban épült templomaik valamint a tény, hogy óvárosa már az UNESCO a Világörökség részévé tette.
Ha a természet csodáiban szeretnénk inkább gyönyörködni, mindenképp látogassunk el azokhoz a vörösesbarna, 70 méter magas sziklákhoz, melyek Kaliakránál találhatóak, vagy a Szozopoltól délre található fjordokhoz. Nagyon egyedi látványt nyújtanak a folyók torkolatvidékei is, melyek közül a leghíresebb a Ropotamo és a Kamcsija folyóé. Itt nemcsak a folyó élővilága fog magával ragadni, de igazi dzsungel hangulatunk támadhat a dús, buja növényzettől és a vízililiomoktól. Ha pedig hajókiránduláson veszünk részt, tovább tanulmányozhatjuk ezt a gazdag környezetet, ahol hol egy teknős, hol egy pompás vízimadár tűnik fel. A sólepárlók is lehetnek kirándulásunk úticéljai, melyek közül néhányra előzetes egyeztetés alapján be is juthatunk. Végül de nem utolsósorban tényleg kihagyhatatlan a Várnától nyugatra eső úgynevezett Kőerdő, melynek sejtelmes oszlopai egy 50 millió éves geológiai folyamat eredményeként születtek meg.

Bulgária ezer éves múltra visszatekintő kulturális örökséggel rendelkezik. Az országban több mint harminc történelmi-kulturális rezervátum és több tízezer kulturális emlékmű tekinthető meg, így az utazás Bulgária kedvelt nyaralóhelyire a történelmi emlékek felkeresésével is gazdaggá tehető.

Bulgáriai nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Bulgária üdülőhelyek

Bulgária legjobb szállodái

4.8pont - 1 értékelés
Hotel Laguna Park 4*

Hotel Laguna Park 4*

Napospart
Ár:
410 465 Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszett:
Az apartman elhelyezkedése a szállodán belül nagyon jó. Az étteremben az ételek széles skálája minden igényt kielégít, még a válogatós gyermeknél is.
Nem tetszett:
A tisztaságra nagyobb hangsúlyt fektethetnének a közösségi terekben és a medencéknél.
Egyéb:
4.8pont - 3 értékelés
Hotel Sol Nessebar Palace 5*

Hotel Sol Nessebar Palace 5*

Neszebár
Ár:
402 326 Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszett:
Gyerekbarat, sok jateklehetoseg minden nagyon jo volt.
Nem tetszett:
5*-- nal szerintem a peneszes szoba nem megengedett. Furdokad buekolata log .
Egyéb:
4pont - 1 értékelés
Trakia Hotel 4*

Trakia Hotel 4*

Napospart
Ár:
299 767 Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszett:
Étel, ital mennyisége, választékossága.
Nem tetszett:
Közönyös felszolgálók, recepciósok.
Egyéb:
Bulgáriai nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Bulgária beszámolók

A szépség és a szörnyeteg országa Bulgária !

Napospart, Bulgária
Címke:

Kedves Nyaralni szándékozó!Istmételten nyári nyaralásunkról leírnám véleményemet ahogy tettem 2008-ban lloret de mar -ban töltött vakációról is.Bevezetésként: Idén a gazadsági válság elért minket is így nagy kirívó nyaralást nem engedhettünk meg magunknak! Elsőként vérbeli horgász és igazi magyarként úgy gondoltam a Gyékényesi kavicsbányatavon fogunk eltölteni egy hetet barátnőmmel ... Keresgéltünk szállást osztottunk szoroztunk és megdöbbentünk, mivel egy napra egy kis [...]
A teljes bejegyzés

Napospart + Fórum Hotel

Napospart, Bulgária
Címke:

Kedves Érdeklődők!Egy hetet töltöttünk a Napos Part-i Forum Hotelben AI ellátással. Mivel nem találtam utazói leírást a szállodáról és elég sok érdekes „élményben” volt részünk, ezért megosztom veletek. Mielőtt belemerülnék, beszúrok két linket, érdemes először ezt elolvasni, hogy mivel csábítják oda az embereket: http://www.robinson tours.hu/napospart/hotel_forum http://www.utazzon.hu/nyaralas /bulgaria/szallas-7589/index.ph pNos, 4 csillagos nyugodt, családias [...]
A teljes bejegyzés

-

Hotel Sentido Golden Beach 4*, Aranyhomok, Bulgária, Bulgár tengerpart, Várnai régió
Címke:

Tibeti hangtálak ----------------- A repülőn hazafelé találkoztam egy magyar csoporttal, akik Kathmanduban egy kolostorban voltak zarándoklaton. Ők mesélték, hogy vásároltak tibeti hangtálakat. Ilyen hangtálakat mindenütt árulnak Nepálban. Ha az ember a tenyerére teszi, és egy fa egy közzel köröz rajta körbe, akkor a hangtál (angolul: singing bol) berezonál és szép búgó hangot ad. Minden tál más hangot méreteitől függően. A hangtálakat hét féle fém ötvözetéből készítik és a meditációban [...]
A teljes bejegyzés

Bulgáriai nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Bulgária utazási magazin

Bulgária utazási magazin

Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?

 Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között? A szálláshelyek különféle ellátásokat kínálnak a vendégeknek, akik kedvükre választhatnak az étkezési formák közül. Értelemszerűen, minél több extrát tartalmaz az ellátás, annál magasabb árral kell számolni. Ismerjük meg alább a részleteket, azt azonban fontos leszögezni, hogy az alábbiak csak általános tájékoztatásul szolgálnak, az egyes szállodák maguk döntik el mire helyezik a hangsúlyt, mindenhol más és más lehet az ellátási formák tartalma! Ha teljesen biztosak akarunk lenni a szálloda honlapjáról töltsük le az úgynevezett „fact sheet formot”, ebben közlik a hotelek a részleteket. Sokkal gazdaságosabb, ha a szállodában elköltött étkezéseket egy csomagban vásároljuk meg előre az utazási irodában, mivel a szállodákban alacsonyabb áron ehetünk meg egy ebédet vagy vacsorát, mint az üdülőhely bármelyik éttermében, másfelől pedig kényelmes is, hiszen nem kell róni az utcákat, hogy [...]

8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz

8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Szereted a homokot, a napot és a szörfözést? Ha megfelelő app van az okostelefonodon, akkor például kikeresheted, hogy melyik parton élvezheted a legtöbb napsütést. Itt vannak a legjobb választásaink.Waterkeeper Swim Guide Évente több millió ember betegszik meg a strandok szennyezett vízével való érintkezés következtében. Ám ez az alapvető strandalkalmazás segít megtalálni a legtisztább strandokat úszáshoz, szörfözéshez, vagy csak egy könnyű sétához. A 100 különböző strandfigyelő forrás adatainak felhasználásával a Swim Guide valós idejű frissítéseket biztosít a víz minőségéről és tisztaságáról, így megmutatja, hogy a víz biztonságos-e az úszáshoz. Ha megtalálja a megfelelő helyet, keresse meg a térképet, vagy keressen egy strandot név szerint. A leírásban szerepelnek információk a kényelmi szolgáltatásokról, a mentőkről, a parkolókról és minden másról, amit tudni kell. TuneInHallgassd meg [...]

Erma Spa török fürdő

A legjobb minőségű, hagyományos törökfürdő Naposparton. A legjobb szolgáltatás a legjobb áron higiénikus környezetben. Napospart központi részén találod a Virág utcában (Flower Street) a Kuban Kaszinóval szemben.A törökfürdő, vagy más néven a hamam egyfajta kikapcsolódást nyújt, segít megszabadulni az összes stressztől, és elérni az igazi felfrissülést, szépséget és egészséget.A masszázs alatt különböző bőrápoló kezeléseket is használnak, finom illatú illóolajokat, melyek segítenek ellazulni. Ezeknek az olajoknak a használata csökkenti a stresszt, és segít a depresszió kezelésében.Lehetőséged van továbbá egy csinos manikűrt és pedikűrt is készíttetni, valamint különböző kozmetikai kezeléseken részt venni.További információk [...]

5 dolog, amit a gyerekekkel csinálhatsz Naposparton

Vízi parkok Két nagy waterpark is van Naposparton, az egyik az Aqua Paradise, a másik pedig az Action Aquapark. Mindkettőhöz ingyenes transzfer viszi az utasokat Napospart főútja mellől. Családoknak az Action Aquapark jobb választás, mert ott több a csúszda meg a medence. Ezen kívül rengeteg napágyat, árnyékot és jobb étkezőket is kínál.Khan’s Tent Több szálloda és étterem van ebben a térségben, de a legkiemelkedőbb a Kahn’s Tent. Ebben a helyben sokkal több van, mint egy vacsora és egy esti show. Az egész hely olyan, mintha Las Vegasba csöppennénk.Royal Sun A legtöbb, ha nem az összes szállodának és üdülőnek van medencéje, annak ellenére, hogy a Naposparton állnak. De a Royal Sun medencéje egyszerűen csodálatos. Valójában 3 medencéről van szó és két játszóteret is találtok a közelben. Így a gyerekek nem csak úszhatnak, de játszhatnak is.Felfújható csúszda, játszóterek és túrák  A Virág utca (Flower street) mentén, a tengerparti sétányon számos [...]

TOP 10 strand Bulgáriában

Bulgária híres a kellemes, homokos strandjairól, az élettel teli környezetéről, a gyönyörű kempingekről és a sportlehetőségekről. Néhány strand hagyományos lehetőségeket kínál, mint a napernyők, napágyak, bungee jumping, míg más partokon szörfözni illetve ejtőernyőzni tudsz.1. Cacao Beach Cacao Beach a Napospart részét képzi, több mint 8 km hosszú partszakasz. A homok kellemes, a víz tiszta és különböző éttermek meg bárok várják a turistákat. Több sport lehetőség is áll a látogatók rendelkezésére, mint a szörfözés, ejtőernyőzés, vitorlázás, kajakozás, strandröplabda és egyéb sportversenyek kezdőknek és profiknak egyaránt. Cacao Beach híres a nagy DJ-k nyári partijairól, amelyet minden évben a tengernél tartanak.2. Golden Sands Golden Sands nyaralóövezete híres a hosszú, kellemesen homokos strandjáról. Az üdülőhely nevét a csodás aranyhomokjáról kapta. A strand több lehetőséget is kínál a szórakozásra és tökéletes egy családi nyaraláshoz.3. Albena Beach Az Albena [...]

Bulgáriai nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején

Bulgária leírás

Hasznos információk Bulgáriába utazóknak:

Bulgária még mindig olcsónak számít, a hazai árakhoz képest. Tájékoztató jellegű árak levában (2016-ban):
- 2 fogásos vacsora egy átlagos étteremben 12-15;
- korsó sör 1,5-2 
- 2 dl üdítő 0,8-1 
- fagylalt 0,6- 1,5 
- presszó kávé 0,5-0,8
- 1,5 literes ásványvíz 0,8-1,2
- 1 liter tej 1
- 1 kg kenyér 0,8-1

Pénznem: bolgár leva (BGN), árfolyam (2016-ban) 1 EURO = kb.1,96 BGN. Azaz a legkönnyebb úgy számolnunk fejben, hogy két levát kapunk egy Euróért, ez durván 160 Forintnak felel meg.

Étkezés, mit ne hagyjunk ki semmiképpen, ha Bulgáriában nyaralunk:
- Tarator leves: frissítő, hideg, kefires-kaprosuborkaleves
- Sopszka saláta: fetasajt, uborka,paradicsom, sült paprika
- Kjopolo: roston sültpadlizsán fokhagymával és dióval;
- Kebap szósszal: roston sült darált hús (általában sertés és marhahúsból).
A jellegzetes bolgár borokat érdemes megkóstolni, főleg a mediterrán területek vörös borai népszerűek.

Üzletek és árak: Az üzletek a nyári időszakban a tengerparti településeken akár este 21-22 óráig is nyitva tartanak. Nagyobb városokban hipermarketek is megtalálhatóak (pl. CBA, Billa, Metro), ahol rendkívül kedvező árakon vásárolhatunk. Bulgáriában rendkívül gazdag zöldség és gyümölcs választék fogad minket. Az üzletek árai a Magyarországon megszokottól 30-50%-kal olcsóbbak, és minden kapható. Az üdülőközpontokban az árak enyhén magasabbak, de még így is kedvezőbbek a hazai áraknál.

Borravaló: Elfogadott az összeg 10%-át borravalóként átadni, ha tetszett a szolgáltatás. Ennek érdekében a személyzet mindig törekszik a legtökéletesebb kiszolgálásra.

Tenger és tengerpart: A strandokat finom, aranyszínű homok borítja. A vízben veszélyes ragadozók és állatok nincsenek. Fürdőpapucs használata nem szükséges. A víz lassan mélyül és csak enyhén sós, ezért nem szükséges minden fürdés után zuhanyozni. A strandokon elhelyezett napernyőkért és nyugágyakért minden esetben fizetni kell (kb. 3,5 Euro/eszköz/nap - 2016-os árak). A vízi sportolási lehetőségek mindenhol adottak (jet-ski, víziejtőernyőzés, banán stb.) A legtöbb strandon vízi-mentőszolgálat működik, 17 óráig vannak szolgálatban.

Szállások: A szálláshelyek nagy többsége teljesen felújított vagy az elmúlt években épült. Kategóriától függetlenül előfordul, hogy a fürdőszobák zuhanyzósak és a vízelvezetés egy központi lefolyóval van megoldva. A jelen katalógusban szereplő szálláshelyek csillagokkal jelzett kategóriája megfelel a Magyarországon hivatalos besorolásnak. A szobabeosztást a szálláshely végzi minden esetben ez érkezés napján felszabaduló szobák függvényében. A szoba elhelyezkedésével kapcsolatos igényeiket szívesen továbbítjuk a szálláshely felé, de azok teljesüléséért garanciát nem vállalunk. A tengerre néző szobák fizikailag néznek a tenger irányába, egyes esetekben előfordulhat, hogy egyes elemek (pl. faágak) részben korlátozzák a panorámát. Néhány szálláshelyen a félpanzió a szálloda töltöttsége alapján svédasztalos vagy menüs. Általában az a főszabály, hogy elő vagy utószezonban, amikor kevés a vendég a szállodában akkor menü választásos az étkezés.

Apartmanok: Ha az olcsó éttermek ellenére mégis a főzőcskézést választjuk, akkor legalább az alapanyagot ne cipeljük Magyarországról (kivéve fűszerek). Bulgáriában könnyen és olcsóbban beszerezhetjük a szükséges élelmiszereket.

Turnusváltás: Budapesti és debreceni charterjáratunk szombati napokon közlekedik, az autóbuszunk pénteki napokon indul (szállás szombattól szombatig van, mivel kb. 24 óra az út Bulgáriába, így pénteken indul az autóbusz és következő hét vasárnap érkezik vissza Magyarországra) A turnustól eltérő váltásnap és időszak lekérésre megoldható, amennyiben csak szálláshelyet rendelnek meg Irodánktól.

All Inclusive ellátás: az így jelzett szállások esetében az árban benne foglaltatik a teljes ellátás. Ez tartalmazza a svédasztalos reggelit, ebédet, vacsorát. A főétkezések között általában a szálloda bárjai könnyebb ételeket, gyümölcsöket, süteményeket kínálnak. Szintén tartalmazza a térítésmentes italfogyasztást, ami helyi üdítőkre és helyi alkoholos italokra vonatkozik. Az egyes szállodák ezeken a szolgáltatásokon kívül egyéb kiegészítő szolgáltatásokat is kínálnak az All Inclusive ellátás keretében (pl. gyermek és felnőtt animáció). A szolgáltatásra való jogosultságot az érkezéskor kapott műanyag karkötővel igazolhatjuk. Az ilyen szállodák Albenában a legelterjedtebbek, de megtalálhatók Szt. Konsztantinban, Szveti Vlaszban, Naposparton és Neszebárban is. Az ellátás minőségével kapcsolatban óriási eltérések lehetnek szálloda és szálloda között, akár még azonos kategórián belül is. Ezért azt javasoljuk, hogy minden esetben kérdezzék tapasztalt munkatársainkat, hogy egy adott szálláshellyel kapcsolatban milyen visszajelzéseket kaptunk. Érdemes még elolvasni a weboldalon, adott szállodánál található utas véleményeket is. 

Időeltolódás: +1 óra

Beutazási feltételek: Bulgária 2007. január 1-je óta az Európai Unió tagja, így magyar állampolgárok esetében érvényes magyar, kártya formátumú személyi igazolvánnyal is beléphetünk az ország területére. Szerbián való áthaladás esetén is a személyi igazolvány vagy útlevél szükség. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet belépni Bulgáriába.

Az OTP bank automatáit Bulgáriában is megtalálják!

Egészségügyi előírások: Csapvíz egész Bulgária területén iható, de ajánlott inkább az ásványvíz fogyasztása. Napszúrás ellen védekezni kell.

Telefon: A magyar GSM előfizetők Bulgáriában három szolgáltató (M-Tel, Vivatel és a GloBul) közül választhatnak. Kihangosító nélkül vezetés közben Bulgáriában sem szabad mobilkészüléket használni.

Segélyhívószámok: Rendőrség: 166, mentők 150, tűzoltóság 160. A 112 nemzetközi segélyhívószámot is lehet hívni! A Bolgár Autóklub autómentő telefonszáma: 146.

Valamennyi utazás Bulgáriába >>

Látnivalók amennyiben rászánjuk az időt és nem csak a kitűnő, finom-homokos és igen népszerű bolgár tengerpartot célozzuk meg:

Szófia: a II. világháborúban szinte teljesen elpusztult. Az újjáépítés meglehetosen felemásan sikerült. A belváros rendkívül hangulatos, kávéházak és éttermek sorakoznak a rendezett sétálóutcákon kellemes kikapcsolódást nyújtva a tehetősebb helyieknek és a turistáknak. A külső kerületek a sztálinista korszak förtelmes stílusát követik, a 40 évvel ezelőtt emelt panelrengeteg a kosz és a szegénység világa. Jobb, ha ezeket a részeket csak a távolból csodáljuk. A belvárosban járva ne felejtsük el megtekinteni a Szvete Nedelja dómot, a Szent Péter templomot és a Nemzeti Történelmi Múzeumot. A belváros ellentétes oldalán van az Alexander Nevski templom, és a volt pártház, amely manapság szórakozóhelyeirol híres. Szófiától mindössze 10 kilométerre fekszik a Vitosa hegység, amely télen kedvelt síterep, nyáron pedig a túrázók célpontja. Inkább hétköznapon keressük fel, hétvégén ugyanis megrohamozzák a friss levegőre vágyó szófiaiak.

A Rila-hegység Bulgária legmagasabb hegysége, ha elég erősnek érezzük magunkat, vágjunk neki a majdnem 3000 méter magas csúcsoknak, nem fogjuk megbánni. A Rila kolostor megtekintése turisták ezreinek kötelező programja. Gyönyörű temploma 1200 vallási freskót és egy 36 bibliai jelenetet bemutató ikonosztázt rejt. A múzeumok a kolostor életének és a vallási kegytárgyaknak a bemutatása mellett megismertetik az érdeklődőket az ország hagyományaival is.

Veliko Tarnovo a legtöbb történelmi emlékkel büszkélkedhető bolgár város. A város szikláira épített fellegvárból és a nemrég felújított Nagyboldogasszony templom tornyaiból pazar kilátás nyílik a városra és a cárok valamikori lakóhelyének a romjaira.

Neszebár a Napospart legrégebbi települése, szűk, romantikus utcáin egy kiadós fürdőzés után kellemes sétákat tehetünk. Szinte minden utcájában lehet pici, egészben sült tengeri halat venni, érdemes megkóstolni. Nyáron a tengerpart, télen az ország belsejében található hegyek kínálnak remek lehetőségeket az aktív pihenést kedvelőknek. A legnagyobb síterepek Borovecben vannak, a sípályák itt novembertől áprilisig remek állapotban találhatók. A már említett Vitosa meglehetősen túlzsúfolt, a Rodope pályái pedig elég egyszerűen felszereltek.

Gasztronómia: A bolgár konyha leggyakrabban használt alapanyagai a hús, a burgonya, a bab és a tengerpart közelében a hal. Fenséges saláták várják a koleszterinszintre jobban odafigyelő turistákat. Nagyon vigyázzunk a vizespohárban felszolgált likőrökre, amilyen finomak, olyan alaposan tudják felkavarni az ember érzéseit. Reggelire általában kenyeret, sajtokat és finom helyi tejfölöket szolgálnak fel.

Ünnepek, rendezvények: négy nagy hivatalos ünnep van, az Újév, a Felszabadulás Napja (március 3.), a Cirill Írás Ünnepe (május 24.), és a Karácsony mellett rengeteg hagyományos népi ünnepet rendeznek Bulgáriában. A borászok tradicionális ünnepe a Trifon Zarezan február 14-én, amikor a bortermelők borral locsolják meg a tőkéket a nagyobb termés reményében. A Koprivstica Folklór fesztivál a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, 4 évente több mint 4000 versenyző gyűlik itt össze, hogy összemérje egymással tánc- és énektudását. Különös ördögűző fesztivál részesei lehetünk, ha elutazunk a 2 évente megrendezésre kerülő perniki fesztiválra. A gyönyörű rózsáiról híres karlovoi térségben minden év júniusának első vasárnapján rendezik a színpompás Rózsafesztivált.

Hiteles - angol nyelvű - információkat itt talál >>

Valamennyi utazási ajánlat Bulgáriába >>

Bulgáriai nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Vízum, követség

A Magyar Köztársaság nagykövetségének címe:
Szófia, 6. Septemvri 57.

Konzuli félfogadási idő a szófiai magyar nagykövetség épületében:
Hétfőn – szerdán – pénteken: 9-11 óráig.

A nagykövetség az alábbi telefonszámokon érhető el munkaidőben:
Magyarországról: 00359-2-963-1135, 00359-1-963-1136, 00359-2-963-3143.
Bulgáriából: 963-1135, 963-1136, 963-3243.

A nagykövetség állandó ügyeletének mobil telefonszáma:
Magyarországról: 00359-88-813-080
Bulgáriából: 088-813-080

A nagykövetség konzuljának mobiltelefonszáma:
Magyarországról: 00359-88233156
Bulgáriából: 088-233-156

 

A Bulgáriába belépő külföldi állampolgárok, akik 48 óránál tovább tartózkodnak az országban, kötelesek a szálláshelyüket hivatalosan a lakhely szerinti rendőrkapitányságon bejelenteni. Szállodákban ez automatikusan történik, egyébként pedig a szállásadó kötelessége. A határon belépéskor mindenki kap egy statisztikai lapot, amelyet a határon kilépéskor bevonnak. A szálláshely bejelentését a helyi rendőrség ezen lapok alapján igazolja. Elmulasztása 100 USD-ig terjedő pénzbírság kiszabását vonja maga után. A 48 órát meghaladó bejelentés nélküli tartózkodás akár 1000 USD-ig terjedő pénzbírsággal járhat.

Bulgáriába gépkocsival történő belépéskor a nemzetközi gépkocsi-biztosítási kártya (zöld kártya) felmutatása kötelező. 2001. december 1-től az ország területére tranzit, vagy rövidebb tartózkodási céllal belépő külföldieknek is kötelező az egészségbiztosítás. (A teljes körű utasbiztosítás megkötését ettől függetlenül is feltétlenül javasoljuk.)

A bolgár határőrizeti szervek a gépjárművel belépő külföldi állampolgár útlevelébe regisztrálják a belépő gépjármű adatait is, ami azt jelenti, hogy kizárólag azzal a gépjárművel lehet elhagyni az országot, amellyel a belépés történt. Más gépjárművel, vagy a regisztrált gépjármű nélkül történő mindenfajta határátlépési kísérletet a bolgár határőrizeti szervek illegális gépjármű-importként kezelnek. Amennyiben valamilyen oknál fogva (baleset, meghibásodás, a gépkocsi eltulajdonítása, stb.) a határon történő kilépés mégis a regisztrált gépkocsi nélkül történik, előtte azt a helyi vámügyi szerveknél igazoltatni kell.

Bulgáriában megszüntették a helyszíni bírságot. Ez azt jelenti, hogy a gépjárműveket igazoltató hatósági személy szabálysértés megállapítása esetén köteles a pénzbírságról csekket kiállítani, amelyet a szabálysértő személynek nem helyben, hanem a legközelebbi pénzintézetnél kell befizetnie. Bármiféle helyszínen történő fizetési kötelezettség kirovása jogtalan.

Akinek Bulgária területén ellopták az autóját, annak a következőképpen kell eljárnia a problémamentes hazautazás érdekében:

- A káreset helyszínén illetékes Rendőrkapitányságon bejelentést kell tenni a történtekről, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel, és erről igazolást adnak ki.
- A kerületi Ügyészségtől igazolást kell beszerezni a Rendőrkapitányságon tett bejelentésről.
- A 2. pontban említett ügyészségi igazolás hitelesítése a Legfőbb Ügyészségen, Szófiában történik.
- A Legfőbb Ügyészség által hitelesített igazolással jelentkezni kell a fővárosi, vagy megyei Vám Parancsnokságon, ahol két eljárás közül lehet választani:

 1. az autó vámjának és ÁFÁ-jának, helyben történő befizetése,
 2. írásban nyilatkozni az összeg hazatérés utáni – banki úton történő -befizetéséről 10 napon belül.

E KETTŐ VALAMELYIKÉNEK HIÁNYÁBAN BULGÁRIA NEM HAGYHATÓ EL!

Külföldi állampolgárok korlátozás nélkül vihetnek be levát, vagy külföldi valutát Bulgáriába, de az 500 leva, vagy az annak megfelelő külföldi valuta feletti összegről írásban kell nyilatkozniuk (1 EU = 2 BGL). Kilépésnél 5000 leva, vagy annak megfelelő valuta szabadon kivihető, 5000 és 20.000 leva közötti összeg esetén írásban kell nyilatkozni, igazolva a pénz eredetét (pl. a belépésnél kitöltött nyilatkozattal). A 20.000 levás határt meghaladó összeg esetén pedig a Bolgár Nemzeti Bank engedélyét kell kérni. Készpénzt bankjegykiadó automatáknál célszerű felvenni. Az automaták a tengerparti üdülőhelyeken is megtalálhatók. Utcán történő pénzváltás nem ajánlott.

Az utasforgalomban vámmentesen vihető be a szokásos személyi használatú tárgyakon kívül 200 db cigaretta, vagy 50 db szivar, vagy 25 dkg dohány, 1 liter égetett szeszesital, 2 liter 22 % alatti alkoholtartalmú ital, 2 liter bor, 0,5 kg kávé, vagy 20 dkg neszkávé, 10 dkg teafű, vagy 4 dkg granulált tea, 50 ml parfüm, 250 ml kölni, 37 gr arany és 300 gr ezüst ékszer, valamint 100 USD értékű ajándék (melynek értékét számlával igazolni kell). A fenti értékhatárt meghaladó mennyiségű ékszert a vámnál be kell jelenteni, és meglétét kilépéskor ellenőrzik.

Útlevél (személyazonosságot igazoló okmány) elvesztésekor, a Külföldiek Adminisztratív Ellenőrző Hivatalától (Szluzsbata za adminisztrativen kontrol na csuzsdencite) igazolást kapnak a jegyzőkönyv felvételéről.

Az útlevelet helyettesítő okmányért a nagykövetség konzuli részlegéhez kell fordulni. (Lásd. alul)

Tudnivalók gépkocsival utazók részére:

A 2003. évi idegenforgalmi szezonban is gyakoriak a gépkocsi-lopások, különösen a külföldi rendszámú személygépkocsik eltulajdonítása. A nyaralás zavartalansága érdekében javasoljuk a repülőgéppel, vonattal, autóbusszal történő utazást!

Belépéskor a határon fizetendő autópályadíj kilométerenként 0,10 USD, de minimum 5 USD (Bulgáriában ugyanis az autópályákon nincsenek kapuk, és matricás rendszer sem működik).

Az autóutak használatáért az autópályadíj felét kell fizetni.

A fenti címeken a Kalotina (jugoszláv határ) – Szófia-Kulata (görög határ) útvonalon személygépkocsira nem kell díjat fizetni. A Kalotina-Szófia-Plovdiv-Szvilengrad (görög-török határ) útvonalon fizetendő díj: 15 USD.

Amennyiben az országból való kilépéskor a fenti díjak kifizetésének igazolását kérik, és azt nem tudják igazolni, 50 USD büntetést róhatnak ki.

Az útmenti parkolók és pihenőhelyek használatáért – ugyancsak belépéskor – 2 USD a fizetendő díj.

A Rusze-Giurgiu Duna-hídon történő áthaladás díjai:

 • személygépkocsi 7 USD
 • autóbusz (5-16 tonnáig) 36 USD
 • kamion 95 USD
 • utánfutó (750 kg-ig) 8 USD
 • személyenként 3 USD

Komphasználati díjak: Vidin-Calafat

 • személyautó 21 USD 17 EUR
 • személyenként 4 USD 3 EUR
 • autóbusz 55 USD 45 EUR
 • személyautó+utánfutó 42 USD 35 EUR
 • kamion 95 USD 85 EUR

Orjahovo-Becket

 • személyenként 4 USD 3 EUR
 • személyautó 22 USD 17 EUR
 • autóbusz 55 USD 45 EUR
 • személyautó+utánfutó 40 USD 35 EUR
 • kamion 95 USD 95 EUR
 • mikrobusz+utánfutó 50 USD 45 EUR
 • autóbusz+utánfutó 65 USD 55 EUR

Fenti díjakon kívül a belépéskor a jármű fertőtlenítéséért (a fertőtlenítő vályún történő áthaladásért) 2 USD-t kell fizetni.

Az autós turisták ne aludjanak az autóban, általában kerüljék az éjszakai autózást, értéktárgyakat, autós táskát, stb. napközben se hagyjanak ellenőrizetlenül a gépkocsiban!

A bolgár rendőrség központi segélyhívó száma: 166, a mentőké 150, a tűzoltóságé 160. A belépő külföldiek a határállomásokon a rendőrség hívószámait idegen nyelveken ismertető tájékoztató füzeteket kapnak.

Autómentő telefonszáma: 91-146

A rendőrök egyenruhája kék színű, de a közlekedési rendőrök kiegészítésként sárgás-zöldes fényvisszaverő mellényt viselnek.

A közlekedési rendőrség (KAT) személygépkocsijain a különleges megkülönbözető jelzést (kék lámpa) a szélvédő felső részénél, annak teljes szélességében helyezték el.

Háromféle utcai telefon üzemel Bulgáriában:

 • BTK (állami), a fülke színe szürke, zsetonnal működik (1 zseton ára: 50 sztotinka).
 • Mobika (magán), a fülke színe kék, kártyával (5-15 BGL) és zsetonokkal is működik.
 • Bulfon (magán), a fülke narancsszínű, csak kártyával (5-25 BGL) működik.

A megfelelő kártyákat és zsetonokat újságárusító pavilonokban, üzletekben, stb. lehet megvásárolni.

Bulgáriai nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.
 

Időjárás

Bulgária Időjárás, éghajlat

Az ország többi területéhez képest a tengerpart éghajlata az enyhébb, ez a partszakasz nem sorolható a mediterrán éghajlatúak közé. Ez által viszont főleg a fehérebb bőrűek kedvelik a bolgár partokat, hiszen itt a nap messze nem éget annyira, mint például az Adrián.

Ahogyan nálunk is a legforróbb időszaknak a júliustól augusztusig tartó időszak számít, azonban itt még szeptemberben is kellemes meleg idő van. Dél-Bulgáriában a nyári hőmérséklet 27-35 oC körül mozog.

Természetesen különbség az északi és déli területek között is van, így értelemszerűen az északi részeken hűvösebb szokott lenni az idő. A tenger vízének hőmérséklete hűvösebb a mediterrán partvidékekhez képest, de a meleg áramlatoknak köszönhetően nyáron általában 23-25 fok között van. Mediterrán növényzetet a díszítéseken kívül ne keressünk, itt ugyanis a 0 és 7oC közötti hideg telet ezek a növények nem élnék túl. A tavasz és az ősz kellemesen enyhe, bár ekkor esik a legtöbb csapadék (május, október, november).

 

(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások