Bali utazás, nyaralás

A Balira induljon innen! Olcsó akciós, last minute utak aBalira, a Bali utazás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen.

Indonézia utazásai témánként csoportosítva


Bali érdekességek

Fedezd fel a mélytenger kincseit!

A mélytengeri búvárkodás a legjobb módja, hogy felfedezd a tenger élővilágát a Balien. Különösen neked való elfoglaltság, ha szeretnéd látni a bálnákat a természetes élőhelyükön. Ha már gyakorlott merülő vagy, akkor a könnyűbúvárkodás a legjobb módja, hogy megismerd a korallokat és a tengeri élőlényeket, mint a delfinek, teknősök és ráják. Természetesen néhány leckét is vehetsz a helyszínen, mielőtt a mélybe merülnél.

Nem szeretsz merülni? Nem gond!

Félsz a merüléstől? Emiatt nem kell lemondanod a tenger élőlényeinek megfigyelésétől. Maldív a legjobb öt bálna és delfin megfigyelő helyek egyike a földön. Ezen kívül 20 féle bálnafajnak ad otthont. Természetesen a bálnákat és a delfineket egy tengeralattjáró fedélzetéről is megcsodálhatod. Ez egy nagyon jó módja a korallok, a tengeri halak és a tengeri élet felfedezésének.

Bali utazás TOP 610

Balin nem csak strandok vannak!

Balit strandjai fantasztikusak, mégsem a strandok azok, amik igazán különlegessé teszik, hanem az élő, mély, a balinézek mindennapjait átszövő érdekes és különleges kultúrája.

Bali kulturális fővárosa: Ubud

Ubud, Bali kulturális és valamikor közigazgatási központja, a sziget déli oldalán, a hegyek lábánál fekszik rizsföldekkel, őserdőkkel, folyók vájta mély völgyekkel körülvéve, lélegzet elállító környezetben. Bali 15. századi betelepülésétől egészen máig a balinéz uralkodók székhelye (a palota a város közepén ma luxus szálloda), az udvar környezetében alakultak ki a tipikus balinéz művészetek és kultúra, amik Balit annyira egyedülállóvá teszik. Ubud volt az a hely, ami Bali legendáját és ismertségét felépítette, és rendhagyó módon Ubudba települő európai és amerikai művészek voltak, akik Bali hírét elhintették a világban.

Mit csináljunk Ubudban?

Ne hagyjuk ki a galériákat és múzeumokat. A két leghíresebb, amit vétek kihagyni: a német Walter Spies festő által alapított, a balinéz művészek képeit a '30-as évektől összegyűjtő Puri Lukisan és a balinéz uralkodóház egyik tagja által saját gyűjteményéből létrehozott, igazi meseszerűen szép környezetben elhelyezett ARMA.


Semmiképpen ne hagyjuk ki a bali tánc előadásokat. Rengeteg helyen tartanak előadásokat, a városban sétálva lépten-nyomon fogunk jegyárusokkal találkozni. Két fő előadás típussal találkozhatunk: a hagyományosnak nevezett táncjátékokkal, és a kecsak előadásokkal. Mindkettő a Ramajana történetet meséli el, az előbbit énekkar és gamelán zenekar kíséri, az utóbbit 100 férfiból álló, éneklő csettegő, hullámzó "kórus". A kecsak táncot a feljebb már említett Walter Spies találta ki és koreografálta, igazi szimbólumává vált a bali művészeteknek.

Beaskih, Bali főtemploma

Balin egészen biztosan nem fogjuk elkerülni a templomokat. Minden falunak, városnak legalább három temploma van, de külön temploma, szentélye van a családoknak és a falut alkotó, több családot magukban foglaló közösségeknek. Ezen túl minden bali falunak van egy temploma Besakihban, a sziget főtemplomában.

Besakih a sziget nyugati oldalán a szent Agung-helgy (vulkán) oldalában fekszik. Szó szerint több száz kisebb nagyobb templom együttese. Minden falunak és a fontosabb családoknak van külön temploma. Besakih ablak Bali élő kultúrájára, napkelte és napnyugta között nehéz olyan időszakot találni, amikor nincs valamilyen szertartás. Besakih-t meglátogatva valami hihetetlenül színes és pezsgő élményben lesz részünk.

Bedugul

Bedugul 1.500 méter magasan a hegyek között, a Bratan-tó partján található terület. Ha létezik hely, amire ráillik a festői kifejezés, akkor Bedugul az. Semmiképp ne hagyjuk ki a vízben úszó templomot és a botanikus kertet.

Az összes Bali utazás
Indonéziai utazáshoz, nyaraláshoz minden, segítség az utazás szervezéséhez. Indonéziai utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz.

Hajóutak Bali érintésével

Bali utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Indonézia ismertető

Az  életbe lépett új indonéz beutazási eljárás értelmében az indonéz részrõl hazánk vonatkozásában eddig alkalmazott egyoldalú vízummentesség gyakorlata megszûnt.

2004. február 1-től Indonéziába érkezéskor a repülőtéren (vagy tengeri kikötőben) jogosultak vízumfelvételre Magyarország állampolgárai (visa-on-arrival). A repülőtéren (kikötőben) felvett vízum 30 napos tartózkodásra jogosít, nem hosszabbítható. Illeték: 25 USD. Három napos belépő vízum illetéke: 10 USD. Indonéz részről csak az alábbi határátkelőkön állítanak ki belépő vízumot:

Légikikötők:
-Soekarno Hatta nemzetközi repülőtér, Jakarta
-Polonia Airport, Medan
-Ngurah Rai repülőtér, Bali
-Sam Ratulangi Airport, Manado
-Tabing Airport, Padang és
-Juanda repülőtér, Surabaya.

Vízi kikötők:
-Batam
-Belawan, Medan
-Tanjung Priok, Jakarta
-Tanjung Perak, Surabaya
-Benoa, Bali
-Sibolga, Észak-Szumátra
-Jayapura, Pápua-Irian-Jaya

 Az útlevélnek a tervezett beutazás napjától még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Bali utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

További remek helyek Indonéziai nyaralásra

Bali:
Csodálatos, gyönyörű, felejthetetlen. Trópusi erdők, vulkánok, homokos partok. Egyszerűen látni kell. Az emberek barátságosak, még Kutában is, amely a leginkább tele van turistákkal.

Jáva:
Indonézia földrajzi, politikai és gazdasági központja. Az ország lakosságának mintegy 55%-ának (112 millió fő) ad otthont a sziget. A buddhista birodalom idején született Borobudur, egy hatalmas szentély, a hindu vallás nyomát pedig a Prambanan mutatja. Az iszlám csak a XV. században terjedt el a szigeten.

Lombok:
Nyugodt - nem zsúfolt - partszakaszokat és csendes tájakat találunk itt. A tájat a Rinjani vulkán magas csúcsa uralja. A lakosság zöme az iszlámot vallja, de találunk néhány elszigetelt hindu csoportot is.

Szumátra:
Majdnem négyszer akkora, mint Jáva, ezzel szemben a lakosságnak mindössze az egynegyede él itt. Gazdag élővilág és hatalmas folyók találhatók ezen a területen. A holland uralom alatt ez a terület biztosított a világnak nagy mennyiségű olajat, gumit, borsot, és kávét, és ezek a látszólag kimeríthetelen erőforrások ma is hozzájárulnak az indonéz gazdaság működtetéséhez.

Indonéziai utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Indonézia legjobb szállodái

5pont - 1 értékelés
Sativa Sanur Cottages 3*

Sativa Sanur Cottages 3*

Sanur
747 620 Ft / fő-től (10 napra, teljes áron)
Tetszik: Kis "családias" hotel a nyüzsgést nem kedvelőknek. Minden adott a jó nyaralához, "teleléshez". Közel a part, boltok, éttermek. A személyzet segítőkész. Finom bőséges reggeli.

4pont - 1 értékelés
Hotel Mercure Resort Sanur 4*

Hotel Mercure Resort Sanur 4*

Sanur
771 590 Ft / fő-től (10 napra, teljes áron)
Tetszik: Csodálatos környezetben, különleges fák, cserjék és virágok között helyezkednek el az épületek, a bungalók. Tele játszadozó, szelíd, kézből evő mókusokkal, madarakkal, közvetlenül a tengerparton. Saját strandszakasza van. Nyugágy, törülköző ingyenesen jár hozzá. A két úszómedence is nagyon szép környezetben van. A személyzet rendkívül kedves és segítőkész. Minden este az étteremben hangulatos élő zene szól, amit a teraszról is élvezhetünk.

!pont - nincs értékelés
Tjampuhan Hotel 3*

Tjampuhan Hotel 3*

Ubud
844 360 Ft / fő-től (10 napra, teljes áron)


Indonéziai utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Indonézia beszámolók

12784 megtekintés - nincs értékelés
Utazás Sulawesire

Utazás Sulawesire

Makassar, Indonézia, Sulawesi
Címke:

12 éve, még a gyerekek előtt, egy több hónapos Indonéziát, Malajziát, Thaiföldet és Kambodzsát érintő utazás során jártunk Sulawesin. Akkor Sulawesi az utazás egyik kiemelkedő csúcspontja volt, ezért én személy szerint azóta nagyon vágytam visszamenni.Tavaly decemberben egy Air France akcióban a feleségem talált egy olcsó repjegyet Kuala Lumpurba. Az Air Asiával a Kuala Lumpur - Ujung Pandang jegy csak 22.000 Ft körül volt, így adódott, hogy visszamehettünk Sulawesire. 2001 decemberében [...]
A teljes bejegyzés

11685 megtekintés - nincs értékelés
Út Tana Torajaba

Út Tana Torajaba

Rantepao, Indonézia, Sulawesi, Toraja
Címke:

Reggel nem túl sietősen kimentünk a buszterminálra Tana Toraja felé. A buszok tudtuk, hogy 10 órakor indulnak, de nem sikerült összeszedni magunkat. 10 óra után indultunk el a szállodából. A szálloda kisbusza elvitt a Makassar Mallig és onnan bemóval mentünk a buszpályaudvarig. Jó másfél órát tartott az út, közeledtünk délhez, mire megérkeztünk.A bemó egy icipici kisbusz, Indonézia szerte a városi tömegközlekedés legfontosabb pillére. A bemók akkorák, mint a lehető legkisebb minibusz fele [...]
A teljes bejegyzés

16207 megtekintés - nincs értékelés
Tana Toraja - 1. nap: kirándulás Kete Kesuba

Tana Toraja - 1. nap: kirándulás Kete Kesuba

Rantepao, Indonézia, Sulawesi, Toraja
Címke:

A piac után átsétáltunk a tegnap is említett panzióba, hogy vezetőt találjunk magunknak. A hölgy helyett egy férfit kerítettek valahonnan telefon a panzióban. A manus valahol a világ végén volt kliensekkel egy szertartáson. Vártunk rá egy csomó időt. Motorral érkezett, azaz az már látszott, hogy nem ő lesz a megoldás a közlekedési problémánkra. Előadta, hogy valahol rettenetesen messze van egy kis faluban, ami elérhetetlen más módon, mint autóval van egy szertartás, ahova el tud vinni minket [...]
A teljes bejegyzés


Bali utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Indonézia utazási magazin

Balin, nyaralás alatt ezt minden képpen meg kell nézned!

A Tegalalang Rice Terrace egy sor lépcsőzetes rizsföld Ubudban. Az UNESCO Világörökség része, a terület különösen népszerű napkelte és napnyugta idején. Szánj időt a teraszok felfedezésére, látogasson el a közeli Bali Pulina ültetvényre is. A legzöldebb mezők megtekintéséhez márciusban, augusztusban vagy szeptemberben utazzunk Balira. Decemberben és februárban is gyönyörű zöld színben pompázik ez a terület, de az esős évszak miatt csúszós lehet a föld. A rizsteraszt leggyakrabban egy vagy több napos Uuud-i túra során keresik fel a turisták, amely más látnivalókat is tartalmaz, például a Majomerdőt, a Tegenugan-vízesést és a Tirta Empul-templomot. Ubud az egyik legnépszerűbb turisztikai terület a szigeten, kulturális fővárosként is emlegetik. Könnyű megérteni, hogy miért! Jógastúdióival, csodálatos ruhaboltjaival, ízletes éttermeivel és számos templomával Ubudban rengeteg programlehetőség kínálkozik. Ennél is több, Ubud nyugodt és kiegyensúlyozott hangulatú, amely [...]

Egyre több honfitársunk indul neki távoli, egzotikus úti céloknak, főszezonon kívül is!

Megmutatjuk melyek az új utazási trendek 2023-ban. Az egzotikus úti célok sosem látott népszerűségnek örvendenek. Míg a koronavírus-járványt megelőzően jellemzően csak téli időpontokban vágytunk távoli, meleg helyekre, addig újabban már szinte minden hónapban egyformán népszerűek az alábbi nyaralóhelyek. Talán ennek – többek között – az is az oka, hogy az éghajlatváltozás miatt, teljesen kiszámíthatatlanná vált, hogy mikor tökéletes az időjárás egy tengerparti nyaraláshoz. Ha meg az eső-nap arányát úgysem tudjuk befolyásolni, akkor élvezzük ki azt, ami van. Carpe Diem! Nyaraljunk amikor ráérünk, pl. tavaszi szünet az új nyári szünet!   Emellett egyre többen kezdenek ráébredni arra, hogy elő- vagy utószezonban nemcsak a turistaáradatot kerülhetjük el, hanem a kiemelkedően, néhol irreálisan magas főszezoni árakat is. Azt már mindannyian megtanultuk, hogy az ünnepi időszakok részvételi díjai hihetetlen magasságokba emelkednek, de azt talán még kevesen tudják, hogy [...]

A csodálatos Bali

Utazási tippek az ide látogatóknak Szinte már mindenki hallott Indonéziában a legnépszerűbb szigetről, de nem mindenki tudja, hol van. Bali az indonéz szigetcsoport több ezer szigete közül a leghíresebb. Ez évtizedek óta turisztikai kedvenc, és minden bizonnyal ez Indonézia első számú úticélja is. A széles  strandok és a zöld, vulkán uralta belső tér évente közel 3 millió külföldi turistát vonz! Az indonézek milliói minden évben kihasználják Bali szépségét. Bali helyszíne Bali, egy 95 tengeri mérföldes sziget, amely az Indiai-óceánon található, mindössze két mérföldnyire keletre a Java csúcsától. Bali a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb csúcsán helyezkedik el,  olyan szigetekkel, mint  Flores, Timor. Bali legközelebbi nyugati szomszédja Lombok sziget,  Rinjani-hegység otthona. Bali körülbelül 1,600 mérföldre fekszik, Perth északi részén, Nyugat-Ausztráliában, és körülbelül 600 mérföldre fekszik keletre Jakartától. Miért olyan híres Bali? Elizabeth Gilbert [...]

Thaiföld különleges látványossága - az úszópiac

Thaiföld különleges látványossága - az úszópiac Délkelet-Ázsiában található a világon egyedülálló úszó piac. Számuk sajnálatos módon folyamatosan csökkent, tekintve hogy korábban több száz volt, a látvány és a gazdag kínálat miatt mindenképpen érdemes meglátogatni. A nyaralás kihagyhatatlan célpontja a halpiac, vagy a helyi bazár. Délkelet Ázsiában Thaiföld, Vietnám és Indonézia az úszó piacok paradicsoma. Ezekben a felsorolt országokban találkozhatunk piac címszó alatt a lapos csónakokkal, amelyet minden földi jóval megraknak. Mára már csak turistalátványosságnak számít, amelyek egykor a helyi kereskedelem fontos részei voltak. A Damnoen Saduak a legnagyobb és leglátványosabb úszó „látványpiaca”. A 19.század közepén IV.Rama király parancsára épített csatorna –mely a vízi közlekedés megkönnyítésére épült – Bangkoktól 120 kilométerre található. A rogyásig megrakott csónakon találhatunk banánt, papayát, mangót, kókuszdiót, guavát, illetve helyi készételeket, [...]

Top 5 látnivaló Balin

1. Tanah Lot, a gyönyörű tengeri sziklatemplom. Ez a templom a világörökség része.  A Tanah Lot jelentése: Föld a Tengerben, ami azért találó, mert apálykor könnyedén megközelíthető, viszont dagálykor olyan, mintha a tengeren úszna. A legenda úgy tartja, hogy Dang Hyang Nirartha 1489-ben utazott Bali szigetére a hinduizmus terjesztése érdekében. Nirartha ezen szikla tetején töltött egy éjszakát, és ekkor érezte, hogy ez egy szent hely.  Az ő kérésére építették tanítványai a templomot.  Ezután Nirartha a kendőjéből kígyókat varázsolt, hogy azok védjék meg a szentélyt.  A szikla bejáratánál a monda szerint ezért is véd egy óriás kőkígyó a betolakodók ellen. A sziklára épült templom belsejében található egy szentély, amely csak a hinduk számára elérhető, így a kíváncsi turisták csak kívülről csodálhatják meg Bali egyik legszentebb templomát. A templomról csodálatos képeket készíthetünk akár naplementében, akár szikrázó [...]


Indonéziai utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


 

Indonézia adatlap

Időzóna: GMT+7, +8, +9

Főváros: Jakarta

Terület: 1.919.443 km2

Népesség: 224.784.210 fő

Népsűrűség: 109 fő/km2

Népcsoportok: jávai (45%), szundanéz (14%), maduréz (7.5%), maláj, kínai, pápua

Közigazgatási beosztás: 23 tartomány, 2 városi kerület, 1 fővárosi kerület

Fekvés: Délkelet-Ázsia. A Csendes-óceán és az Indiai-óceán között elfekvő szigetvilág.

Országhívószám: 62

Autójelzés: RI

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

Államforma: köztársaság

Hivatalos nyelv: bahasza indonéz

Beszélt idegen nyelvek: jávai, angol, holland

Vallások: muszlim (87%), keresztény (10%), hindu, buddhista

Hivatalos pénz: 1 rúpia = 100 sen

Legfontosabb iparágak: kőolaj-finomítás, ónkohászat, gépgyártás, textilipar, koprakészítés, élelmiszeripar, faipar, hajógyártás, híradástechnika (rádió), gépkocsi-összeszerelés, vegyipar, bőripar, üvegipar, pálmaolaj-termelés.

Vasúthálózat hossza: 6.458 km

Úthálózat hossza: 342.700 km

Indonéziai utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Indonézia leírás

Az indonéz szigetvilág közel 5.000 km hosszan húzódik Ázsiától a Csendes-óceánban. Természeti és kulturális változatossága régóta vonzza a külföldieket. A szigeteket 300 népcsoport lakja, különböző kultúrával és különböző nyelvjárással. 365 nyelvet és dialektust beszélnek itt.

Környezet, éghajlat
Szigetvilága több, mint 13.000 szigetből tevődik össze. Szárazföldi határvonalat oszt meg Malajziával és Pápua Új-Guineával. A teljes területnek mindössze 10%-a alkalmas földművelésre, míg kétharmadát erdőségek és mocsaras területek foglalják el. Élővilága rendkívül változatos. Sajnos itt is elmondható, hogy az esőerdők kiterjedtsége rohamosan csökken.

Történelem
Többnyire úgy gondolják, hogy az indonéz szigetvilág legelső őslakosai Indiából vagy Burmából származnak. Ezt megcáfolta, amikor 1890-ben megtalálták a kb. 500 ezer éves Jávai Ősember (homo erectus) csontvázát. A későbbi bevándorlók (malájok) Délkelet-Kínából és Indokínából érkeztek, és kb. i.e. 3000-ben kezdték benépesíteni a szigetvilágot. Az olyan jelentős dinasztiák, mint a buddhista Srivijaya császárság és a hindu Mataram királyság, a 7. század végén jelentek meg Jáva és Szumátra szigeteken. A hinduizmus utolsó jelentős királysága a Majapahit volt, melyet a 13. században alapítottak. A 14. században az iszlám vallásnak a szigetvilág irányába történő erőszakos terjeszkedése arra kényszeríttette a Majapahit királyságot, hogy visszavonuljon Bali szigetére.

A 15. századra erős muzulmán hatalom fejlődött ki Maleka (Malacca) központtal a Maláj-félszigeten. Hatása rövid életűnek bizonyult, és 1511-ben a portugálok áldozatául esett. A portugálokat a hollandok váltották fel, akik lassan meghódították Indonéziát. A fűszerkereskedelmet Batávia (Jakarta) szigetéről a holland Kelet-Indiai Társaság felügyelte, majd a 18. század közepén elfoglalták Jávát, mikor annak hatalma már hanyatlani kezdett. Hollandia a 19. század elejére vette át a teljes vezetést, és a 20. század kezdetére a teljes szigetvilág - beleértve Aceh és Bali szigetét is - a hatalma alá került.

A II. világháború alatt a szigetvilág Japán általi elfoglalásával együtt kibontakozó nacionalizmus is hozzájárult a holland uralom gyengüléséhez, akik végül, 1949-ben, engedélyezték az új Indonéz Köztársaság szuverenitását. Az elnök Achmed Sukarno, a korai 1920-as évek óta az önállóság legjelentősebb személyisége lett. 1957-ben a parlamentáris demokrácia egy kormány nélküli időszaka után Sukarno elmozdította a parlamentet, ezt a szakaszt \"irányított demokráciának\" nevezte el. Zavargások törtek ki ebben az időszakban Szumátra és Sulawesi szigetein, melyeket azonban 1958-ra ténylegesen levertek.

Sukarno hatalmának konszolidálása jelentéktelen hatással bírt Indonézia gazdasági bajainak csökkentésére. Személyének törékeny hiúsága számos grandiózus építési projekt elindítását eredményezte - a nemzeti újjáépítés eltorzult elképzeléseként - amely éles ellentétben állt népe szegénységével. Amikor Sukarno Malajziával szemben konfrontációt hirdetetett meg, kilépett az ENSZ-ből. Az események 1965-ben csúcsosodtak ki, amikor a kommunista csoportok általi állítólagos állampuccskísérlet során több katonai tábornokot öltek meg, és veszélybe került Sukarno hatalma is.

Suharto tábornok, akit az államcsíny brutális elfolytására kértek fel, végül magához vette az elnöki irányítást. Éles ellentétben a korábbi sukarnoi évekkel, Suharto elsősorban Indonézia gazdasági problémáival foglalkozott, támogatta a nemzeti egységet, a nyitottságot, és megzabolázta a szélsőséges csoportokat. A Kelet-Timorral szembeni állandó ellenségeskedés azonban nem szűnt meg. Az 1975-ös, timori bevonulás, az 1991-es mészárlás, az emberi jogok állandó megsértése azt jelezték, hogy sok szélsőség van még jelen az országban.

1997-ben és 1998-ban Indonézia gazdasága drámai válságon ment át - 1998 januárjában a rúpia kiérdemelte a \"világ legrosszabban teljesítő valutája\" címet. 2,5 millió ember vesztette el az állását, és a Nemzetközi Pénzügyi Alap kemény intézkedések bevezetését követelte jelentős segélyek folyósítása fejében. Sok indonéziai úgy gondolta, hogy a válságot a kormányzat korruptsága okozta, így néhány bátor személy azt javasolta, hogy Suharto mondjon le posztjáról.

A gazdasági problémák egybeestek azzal az időszakkal, amikor a várt monszun elmaradt (a dél-amerikai El Nino jelenségének következtében), és így a hatalmas tüzek sok millió hektár indonéz erdőt semmisítettek meg. Sulawesi és Kalimantan szigetek lángokban álltak, az egész szigetvilág heteken át vastag füsttel volt tele. A természeti katasztrófa következtében repülőtereket zártak be, hajók ütköztek össze a tengereken, és a lakosok légzési nehézségekkel küszködtek. A tüzek különösen nagy kárt okoztak Indonézia orángután populációiban, még nagyobb veszélynek kitéve a kihalásra ítélt példányokat.

1998 márciusában az elnök úgy döntött, hogy további öt éven át hivatalában marad, és ezzel úgy tűnt, hogy figyelmen kívül hagyja a nemzet növekvő ellenkezését. Az IMF gazdasági megszorító csomagja következtében tapasztalható élelmiszerhiány és áremelkedés kormányellenes tüntetéseket váltott ki, 1998 májusában hat egyetemistát ölt meg a hadsereg. Összesen több mint 500 ember halt meg a tüntetésekben Jakartában, így végül Suharto május 21-én lemondott. Indonézia alkotmányával összhangban Suhartot (nem túl népszerű) alelnöke, Jusuf Habibie, váltotta fel.

Habibie lélektelenül vetette be magát a demokrácia vizeibe. Suharto távozását követően gazdasági reformokat, függetlenséget vagy autonómiát ígért az ostromlott kelet-timoriak számára, de az ellenzéki erők és az indonéz egyetemisták tovább folytatták tiltakozásukat. 1998 novemberében a parázsló feszültségek újból tömeges tüntetésekké változtak át és véres összecsapások sorozatát eredményezték a katonák és a diákok között. A felekezeti erőszak (különösen nagy volt Ambon és Kalimantan szigeteken) kölcsönös volt, mert a muzulmánok templomokat romboltak le és számos keresztényt öltek meg, illetve Kalimantan szigeten Dayak és Madurese nemzetiségek egymás ellen fordultak, a következmények pedig borzalmasak voltak.

Kelet-Timor azon makacs ellenkezése, hogy a teljes függetlenség kivételével semmilyen megoldást nem fogad el, precedenst teremtett Indonézia többi, csatlakozott állama számára. Miután Kelet-Timor 1999 szeptemberében túlnyomó többséggel a szabadságra szavazott, a függetlenség-ellenes félkatonai csoportok százakat öltek meg támadásaik során. Úgy tűnik, hogy Habibie elnököt az események, az ENSZ-et és Kelet-Timor csendes-óceáni szomszédjait pedig a nemzetközi szerződések bénították meg.

A halálos szorításon részben lazítottak az ausztráliai ENSZ csapatok betelepítésével, akik az újonnan létrejött Kelet Timor polgárainak védelme érdekében kerültek a szigetre. Ezt az indonéz nacionalisták, akik eleve ellenezték Ausztrália beavatkozását a hazai ügyekbe, nyugati stílusú imperializmusnak tekintették. Azonban a lakosságot nem sikerült az ausztrál csapatok ellen hangolni, mivel az megvédte őket a Nyugat-Timor határainál bekövetkező harcoktól.

Rövid időre úgy tűnt, a helyzet megnyugodott, de 1999 októberében, amikor egy mérsékelt iszlám vezetőt, Abdurrahman Wahidot, Indonézia első demokratikusan megválasztott elnökévé nevezték ki a populista jelölttel, Megawiti Sukarnoputri asszonnyal szemben, újra elmérgesedett a hangulat. Megawati támogatói az utcákat kövekkel és molotov koktélokkal szórták össze, rohamrendőrséget vetettek be, és az ország így újból az erőszak szélén táncolt.

Gasztronómia
Sok ételükön érezhető a kínai hatás, de természetesen vannak kifejezetten indonéz specialitások. Jellemző, hogy akármerre megyünk, mindenütt árulnak az utcán valamilyen ételt: burgonyát, mogyorót, kekszet, vagy gyümölcsöt. Minden étel alapja a rizs. Legnépszerűbb ételük a Nasi goreng, amely csirkehúsból, rákból és alapvetően rizsből készül és amit fűszerekkel ízesítenek, tálaláskor pedig vékonyan kisütütt tojással díszítenek. Hagyományos ételük még a sate és a gado-gado is.

Ünnepek, rendezvények
Függetlenség napja: augusztus 17. Szumba szigetén februárban és márciusban a pusztító harcokra emlékezvén csatajeleneteket láthatunk. A bali szilveszter napján rendezett ünnepség keretén belül szent tárgyakat visznek a tengerhez, és azokat megmártják, miközben dobszóval üldözik vissza a gonosz lelkeket a szellemvilágba. A Galungan nevű fesztiválkor még az istenek is leszállnak a földre, hogy együtt ünnepeljenek velük.

Indonéziai utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Vízum, követség

Magyar Köztársaság jakartai nagykövetsége
Cím: Jl. Rasuna Said KAV. X/3, Kuningan
Jakarta 12950
Előhívó: (62)(21)
Telefon:
520-34-59

Ügyelet: 815-929-42-88
Fax: 520-34-61

Indonéz Köztársaság nagykövetsége Budapesten
Cím: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26.
Előhívó: -
Telefon: 413-3800, 413-3801
Fax: 322-8669

Indonéziai utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások