Guatemala

A Guatemalai Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Guatemalai , a Guatemalai legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 0 utazás közül választhat.

Guatemalai foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Tikal ősi romjai, Chichicastenango keresztény-maja ünnepei és az ősi színpompás ruhák kavalkádja mind az ősi maja kultúra emlékét őrzik.

Guatemala

Guatemala utazás TOP 10

Guatemala úti célok

Az összes Guatemala »

Guatemala

Az összes Guatemala »

Guatemala ismertetőGuatemala üdülőhelyek

 

Guatemala foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Guatemala »

Guatemala leírás

Ha valaki teljes mértékben át akarja élni, milyen Közép-Amerika, a legjobb, ha Guatemalába megy. Messze földön itt a legmagasabbak a vulkánok, a legnagyobb a bennszülött népesség, a leglátványosabb a kézművesipar és a maja civilizáció emlékei.

A Magyarország nagyságú ország lakossága majdnem megegyezik hazánkéval. A népesség összetétele: 45% indián, 30% mesztic, továbbá feketék, fehérek, mulattok, félvérek. Hivatalos nyelve a spanyol, pénzneme a quetzal (= 100 centavo). Legmagasabb pontja a 4220 méter magas Tajumulco.

Az ország jelképe a Közép-Amerikában honos, de egyre inkább eltűnőben levő fényes, kékes-zöldes tollú, hosszú farkú, fácánszerű madár, a quetzal. A tollaiból készült díszes fejéket – amelyet az azték uralkodó ajándékozott a bevonuló spanyol hódítóknak – Bécsben őrzik.

A főváros, Guatemalaváros főtere tipikusnak mondható: a tér északi oldalán áll a Nemzeti Palota (a kormányzók és elnökök palotája), keleti oldalán a székesegyház. Mindkettőt többször újjáépítették az utóbbi száz évben, mivel a földrengések erősen megrongálták őket. Érdemes szétnézni a város számos piacának egyikén, válogatni az egzotikus gyümölcsök, zöldségek és gyökerek közt, szörnyülködni az asztalok tetejéről árult, oszladozónak látszó húson, megkóstolni a sült avokadós, chili babos “tortát” (szendvicset) vagy a szárított szöcskét.

Hangulatosabb, békésebb város Antigua Guatemala, az ország régi fővárosa. A helységet a várost körülvevő három vulkán látványa és a földrengésektől kisebb-nagyobb mértékben megrongálódott omtemplomok teszik jellegzetessé. Bármelyik szállodában be lehet fizetni vulkántúrára, amelyhez a gerillák elrettentésére egy-két fegyveres őrt is adnak kísérőül.

A Pacaya vulkán kicsit távolabb van, megmászni viszont azt a legkönnyebb. Jó darabon mikrobusszal is járható az út, később könnyű séta következik, és csak az utolsó egy óra nehézkes, amikor az ember bokáig érő vulkáni törmelékben mászik fölfelé az ijesztően meredek lejtőn. Időnként jéghideg eső szakad a nyakába, máskor pedig a szél akarja letépni a hátizsákját. Ha mindezt túléli, csodálatos látványban lesz része. A kráter belsejében füstpamacsok és felhőfoszlányok szállonganak, a köveken szinte tükörtojást lehetne sütni, a környék viszont napfényben fürdik, apró települések és kis tavak látszanak ki az őserdő sűrű zöldjéből.

Az ország legnagyobb látványossága mégis Tikal szellemvárosa. Maja telepesek vertek itt tanyát Kr. e. 700 körül. A település lakossága az évszázadok során mintegy százezer főre duzzadt. A lakóépületek között piramistemplomok és paloták magasodtak, az épületek falait domborművek és festmények díszítették, a tereken szobrok álltak. A várost csaknem ezerhatszáz évig lakták, majd hirtelen elhagyták, és csak a múlt század végén találtak rá ismét. A sűrű dzsungelből “előbányászott” és újból összerakott építmények tetejéről lélegzetelállító látvány tárul a látogató elé. A maja építészet őserdőben rejtőző alkotásait egyre könnyebb felkeresni. A mexikói határ mentén fekvő Yakchilan (festői szépségű romok) és Bonampak (az egyetlen hely, ahol maja freskók maradtak fenn) néhány éve még szinte megközelíthetetlen volt.

Ha a sok élménytől, látnivalótól elfáradunk, Guatemalában is nyaralhatunk úgy, mint a Balaton partján. Az Lago de Atitlan partján fekvő Panahachelt első ránézésre akár Balatonszemesnek is gondolhatnánk.
Guatemala foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követségGuatemala adatlap

(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|