Thaiföld - A különleges Thai konyhaművészet:
Ablak a Világra - Utazási magazin
Thaiföld különleges ételei már világhódító útjukra indultak, és több országban nyitnak éttermeket, árulnak speciális Thai fűszerkülönlegességeket.
A Thai konyha öt fő ízt kombinál: csípős, savanyú, édes, sós és keserű. Ezek aránya ételenként és területenként változik, így Thaiföldön belül is változik egy egy étel összetétele, alapanyagainak aránya. Észak-keleten mindent limeal ízesítenek, míg Délen kókusztej és gyömbért használnak szívesebben, de ezek mellett még számos eltérés található.
Az alapanyagok közül a rizs (sok fajtáját termesztik) az egyik legfontosabb, amit liszté örülve is felhasználnak. A Thai konyha sok fűszert használ, amit általában porrá őrölve tesznek az ételekbe. Jellemző a fűszerkeverékek (legelterjedtebb az öt-fűszer por) használata. A csípős ízhez sok különféle chilit használnak, amelyből sokat már hazánkban is lehet kapni. Az ételek sós ízüket hal, szója vagy rákszósztól nyerik el. Ezenkívül használnak lime levelet, kurkumát, fokhagymát, citromfüvet és sok színes és ízletes fűszert. A tésztákat általában egytálételként fogyasztják. A zöldségeket salátaként de sülve-főve is készítik. A tojás, a hal, a tenget gyümölcsei és a tofu mellett szárnyasokat fogyasztanak, de marha és sertéshúsból készült ételeket is lehet találni szép számmal.
Az európai előétel- főétel- desszert felosztás helyett Thaiföldön az étkezések egy csésze rizsből és megannyi kiegészítő fogásból áll. A Pad Thai vagy tésztás levesek elfogyasztásához általában evőpálcikát használnak, de az étkezés itt (Kínától eltérően) nem evőpálcikával, hanem kanállal és illával történik, az ételek is ennek megfelelően apróra vágottak, hogy az asztalánál már ne legyen szükség a kés használatára. Az illemszabályok szerint a villát a bal kézben, a kanalat a jobb kézben szokás tartani. Mivel minden fogást egyszerre tálalnak, ezért ebből is mindenki saját ízlése szerint szedhet. Nincs meghatározott sorrend sem az ételek elfogyasztásánál. Édességeiket a pálmafa hajtásából és húsából készült lisztből készítik, és pálmacukorral édesítik. Az év bármely szakában találhatunk gyümölcsöt, ezért nagyon finom mangó, papaya és ananász kerül az asztalokra. A Thai kultúrára jellemző még, hogy naponta többször, akár ötször-hétszer is esznek.
Az ételeket általában magas hőfokon és gyorsan wok-ban készítik, de sok hozzávalót (salátákat) és fűszert nyersen fogyasztanak. Az ételekhez külön szószokat is tálalnak, amelyek nagyon ízletesek.
Italaik közül a friss gyümölcslevek emelendőek ki, a Thai sör és a 28 %-os rizspálinka, a mekong.
A Thai ételek az európai ízvilághoz szokottak számára először idegen lehet, de könnyen meg lehet barátkozni a kicsit csípős de harmonikus ízű ételekkel, amik egészségesek.
Néhány híres Thaiföldi étel:
- Pad Thai (ผัดไทย) – sült rizstészta halszósszal, cukor, lime juice gyökér, összevágott mogyoró és tojás, csirkével, tenger gyümölcseivel és tofuval
- Khao Pad Naem (ข้าวผัดแหนม) - sült rizs erjesztett kolbásszal (tipikusan északkeleti)
- Pad see ew (ผัดซีอิ๊ว) - keverve sütött tészta see ew dum-mal (szójaszósz) és nahm plah (halszósz), sertés- vagy csirkehússal
- Gai Himapahn - zamatos csibe kesudióval és chillivel
- Tom kha gai (ต้มข่าไก่) - erős-édes leves kókusztejjel
- Sticky rice (ข้าวเหนียว) - "ragadós rizs"
- Gluay buad chee - banán kókusztejben
Forrás: