Csehország körutazás

A Csehországi körutazás Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Csehországi körutazás, a Csehországi körutazás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 14 utazás közül választhat.

Csehországi körutazás foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


A történelmi emlékek gazdagsága, a kedvező árszínvonal és a könnyű megközelíthetőség jellemzi északi szomszédainkat. Prágán és Karlovy Vary-n kívül is számtalan látnivalóval büszkélkedhet az ország.

Csehország utazás TOP 10

Csehország úti célok

Az összes Csehország körutazás »

Csehország

Az összes Csehország körutazás »

Csehország ismertető

Kirándulások a cseh fővárosban és környékén

Aki azt állítja, hogy Prágába csak egy hosszú hétvégi kiruccanásra érdemes elutaznunk, az nem mond igazat. Ha egyszer rávesszük magunkat, hogy elutazzunk északi-szomszédainkoz,  szánjunk rá legalább egy hetet, hiszen ki tudja mikor lesz rá ismét alkalmunk. A másik ok, ami emellett szól, az a számtalan látnivaló, kellemes atmoszféra, kedvező árak és kedves emberek. Prágában és a főváros környékén mindenki megtalálja a hőn áhított kikapcsolódást. Ki így, ki úgy. Most induló sorozatunkban ízelítőt nyújtunk a cseh látnivalókról és érdekességekről, arra biztatva az olvasót, hogy ne habozzon útra kelni és  mind több időt eltölteni akár Prágában, akár a főváros körül. 
 

Cseh várak és kastélyok

Český Krumlov

Ilyen sok szépséget, ilyen kis helyen nemigen találunk akárhol a világon, mint Český Krumlov-ban. A város három részre oszlik; a várnegyedre, a váraljára és a fiatal városrészre, utóbbi rész a Moldva folyó másik oldalán található. A várat a XIII. század elején alapította a Vitkovic nemzettség. 1302-ben miután a család utolsó tagja meghalt a vár a Rožumberk család kézbe került, akik fokozatosan a legnagyobb uradalmat hozták létre Csehországban, s ennek az uradalomnak volt az egyik legjelentősebb pontja Český Krumlov.
 

Karlštejn vára és a Konopiště-i gótikus stílusú kastély

Prágától egy órányira fekvő városban, Karlštejnben találjuk a IV. Károly alapította várat mely a történelem során a legismertebb és legfontosabb erődítménye volt Csehországnak. A várnak három kápolnája volt, melyek közül a Szent Kereszt-kápolnában őrizték a német-római és cseh királyi koronát, kincseket. A várat többször átépítették, végső formáját múlt században kapta. A Konopiště-i gótikus stílusú kastély története egészen a XIII-XIV. századig nyúlik vissza, amikor is a Benešov család kívánságára kezdték építeni, francia minta alapján. Konopiště domboldalán már a középkorban állt vár, amelyet leromboltak s helyére a XVIII. századba új kastélyt építettek. A kastélyt később Ferenc Ferdinánd vette meg, szabadidejét ha tehette, itt töltötte. A főherceg hatalmas vadásztrófeákat, fegyver-, kép- és szoborgyűjteményt helyezett el a kastélyban. Különleges értéknek számít a Szent György lovaggal kapcsolatos gyűjtemény. A kastélyparkban vendéglő, s nem messze strand található.
 

Veltrusy, egy barokk kastély, gyönyörű angolparkkal

Prágától egy órányira északi irányban, a Moldva folyó felett található egy barokk stílusban épített kastély, Veltrusy a hozzá tartozó gyönyörű angol kastélypark. A kastélyt a 18. század elején építtette Václav Antonin Chotek, francia építészeti minta alapján, s így ezzel a kastéllyal erősítette meg a veltrusi uradalmat. A vadászkastélyt csak nyári hónapokban lakták. Az épület középső részét ovális kupola díszíti, amelyhez négy irányba emeletes kastélyszárnyat építettek. A két elülső kastélyszárnyhoz csatolták még a félkör alakú kastélyrészt, amely teljesen körülöleli a parkot. A kertet északi irányból szoborsorral díszített fallal zárták le, így kialakítva egy teljes belső udvart. Belső termei rendkívül gazdagon díszítettek. A kastély mellett egy dám-szarvas rezervátum található!  
 

Nelahozeves-i kastély

Veltrusy-val szemben a Moldva másik oldalán található a csodaszép reneszánsz stílusú Nelahozeves-i kastély, amely 1992 óta újra Lobkowicz kézben van. Az épületet 1553-ban kezdték építeni Florina Griespeka részére, az építkezés 1588-ig tartott, az építész haláláig. A reneszánsz stílusú épület legérdekesebb része a lovag terem, amely kandallójáról és mennyezeti festményéről híres. A kastély rendkívül gazdagon felszerelt, berendezései Lobkowicz uradalmi családtól származnak. A kastély gyűjteményéből kitűnik az egyedülállóan gazdag, európai mesteremberek alkotását tükröző képtár, s itt található a 16.-17. századi legnagyobb spanyol festők alkotása is. A kastély berendezése a középkorból való, 16.-18. századból kegytárgyak, kerámia gyűjtemények, ezüst használati tárgyak és öreg hangszerek maradtak épségben.  
 

Český Štenberk-i vár

Csehország egyik legjelentősebb és leginkább épen maradt vára a Český Štenberk-i vár, melyet Zdeslav Štenberk alapított 1241 körül. A gótikus stílusú vár építése a XIV. század elejéig tartott. 1439-től, miután a Štenberk család ezen ága utód nélkül maradt, a vár több cseh nemesi család kezébe került egészen 1841-ig, amikortól újra Štenberk tulajdon lett. A várban megtekinthetőek az épen megmaradt barokk stílusú bútorok és a családi festménygyűjtemény. 
 

České Budějovice és Hluboká nad Vltavou

České Budějovice, ma Prága mellet az egyik legjelentősebb kulturális és kereskedelmi központ. A város történelme egészen a XIII. századig nyúlnak vissza. Itt, a Moldva és a Melše folyó találkozásánál 1265-ben II. Přemysl Ottokar tette le a mai nagyváros alapjait, hogy ezzel is megerősítse hatalmát a Vitkovic család ellen. České Budějovice-től 10-km-re fekszik az egyik leglátogatottabb cseh város; Hluboká nad Vltavou, monumentális, romantikus stílusú kastélyával. A gótikus stílusú várat I. Vencel alapította a XIII. században.
 

Híres csehországi fürdővárosok

Karlovy Vary- és Marianské Lázně 
Karlovy Vary a Teplá és az Ohře folyó találkozásánál fekszik, ahol több mint 80 melegvizű forrás található. A városból ered a Becherovka nevű híres ital, amit egy angol orvos főzött ki, mikor a fürdővárosban vendégeskedett. Receptjét odaajándékozta a Becher családnak, akik nemzedékről nemzedékre őrizték a családi titkos receptet. 
Marianské Lázně, egy csendes kisváros, ahová évente több tízezer ember érkezik, a világ minden pontjáról, hogy kihasználja az itteni források gyógyító erejét.
 

Világörökség

Prágától egy órányira fekvő város, Kutná Hora-ba, mely a Szent Borbála templom révén UNESCO támogatást kapott és1996-tól a világörökség része. A város gazdag ezüstbányáinak köszönhette felvirágzását, amit a XIII-XIV században élt meg, ekkor Csehország egyik legfontosabb ipari és gazdasági központja volt. A középkorban 20 ezer kilogramm ezüstöt bányásztak ki erről a vidékről, s ez oda vezetett, hogy nagyon gyorsan Európa egyik leggazdagabb városává vált. 1330-tól Kutná Horában működött az országos pénzverde, itt készítették a prágai-garast, a legszilárdabb középkori pénzt. A város hanyatlása a XVI. században következett be, amikor bányái kiapadtak és a pénzverést is befejezték. Az UNESCO által adományozott Világöröksége megtisztelő cím azonban a város újbóli felvirágzását segíti elő.
 

Prágai programajánlatunk:

- Különleges színfolt a cseh főváros közlekedésében a Moldva folyón zajló kishajóforgalom. A hajóról megtekinthető többek között Vyšehrad, Nemzeti Színház, Károly híd, prágai vár. A hajók április 1-től október 31-ig közlekednek.
- Gyalog Prágában. Az alábbiakban összegyűjtöttük a turisták szokásos útvonalából kieső helyeket, melyeket azonban ennek ellenére kiemelten ajánlatos meglátogatni: Újvárosi séta (Vysehrad): Múzeum, Můstek, Alfonz Mucha Múzeum, Jeruzsálemi zsinagóga, Széna tér, Lőportorony, -Jungmann tér (Havas Boldogasszony templom), Ferences kolostor kertje, Újvárosi városháza, Károly tér, Emauzi kolostor, Vyšehrad 
- Black Light Theatre - Jiří Srnec 1961-ben alapította meg az azóta világhírűvé vált Fekete Színházat, amelynek lényege a pantomim, a fényeffektusok, eredeti mozgástechnikák, feketébe öltözött láthatatlan színészek és a zene hatására életre kelt tárgyak furcsa és misztikus keveréke - szavak nélkül!
- Sörgyári capriccio, avagy prágai sörgyár-látogatás: Ha már a folyékony kenyér fővárosában jár látogasson el a staroprameni sörgyárba! A nem csak csoportoknak szervezett program keretében filmvetítést láthatunk a sörgyár történetéről és a sörkészítés folyamatáról, majd megismerkedhetünk a sörgyár történelmi részében, a malátaérlelővel és a mai, modern sörfőzdével. A gyárlátogatás a végén kedvcsinálóként minden szomjas érdeklődő kap egy korsó staroprameni sört!
 
Csehország körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Csehország üdülőhelyek

Csehország legjobb szállodái

!pont - nincs értékelés
Nincs Hotel 3*

Nincs Hotel 3*

Prága
Ár:
  104 900
Ft / fő-től (4 napra)
Értékelés:
Tetszik:


Nem tetszik:


Egyéb:
Csehország körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Csehország beszámolók

Enni-inni Prágában

Enni-inni Prágában

Nerudova Apartman, Prága, Csehország
Clinton egykori amerikai elnők 1993-ban prágai látogtása során feltétlenül találkozni akart a nagy íróval, Bohumil Hraballal. Hrabal ennyit üzent: várja törzshelyén, az Arany Tigrisben (U Zlatého Tygra). Az elnök meglepetésére nem csak őt találta ott, hanem egy másik híres cseh írót -mellékállásban a Cseh Köztársaság Elnökét-, Václav Havelt is.A fentieket csak azért meséltem el, hogy érzékeltessem: a prágaiak a söröző fogalma alatt olyan komoly létesítményt értenek, ami akár nemzetközi [...]

A teljes bejegyzés

Hurrá nyaraltunk

Hurrá nyaraltunk

Prága, Csehország
Szíves figyelmébe ajánlom ezt a blogot mindenkinek, aki nem akarja prágai( drámai????) útját kellemetlenkedéssel tölteni. 2008-as utazásunkat írom most le. Budapest Népligettől némi késéssel indult a buszunk (Orangeways-ajánlott!mert olcsó és kitűnő)majd délután 1 kor érkeztünk meg Prágába. Az út teljesen kibírható, jó filmeket adnak ( Bourne filmek, 5. elem), ingyen jár kávé, forró csoki, stb. Megérkezés Prágába: FIGYELEM DOHÁNYOZNI TILOS! Kedves kis rendőrpalánták előszeretettel [...]

A teljes bejegyzés

Metallica koncert Prágában

Metallica koncert Prágában

Hotel Juno 3*, Prága, Csehország
A Metallica 2008. június 3-án Európai koncertturnéja keretében két órás koncertet nyomott Prágában, vagy huszonötezer néző, köztük nem elhanyagolható számú magyar előtt. karcsA koncertturné apropója az új lemez bemutatása volt. Szerencsére ezt annyira nem erőltették (egy szám sem volt az új lemezről), azonban végigvették a Metallica történelem legjobb számait.Nekem ez volt a negyedik Metallica koncertem, ebből három Budapesten. Sajna az elmúlt három év Metallica állomásai közül rendre [...]

A teljes bejegyzés

Csehország körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Csehország utazási magazin

Prágai látogatás télen

|[KEP1] Prágában a legjobb időszak a tél, az utazók számára. Decemberben a karácsonyi szezon veszi kezdetét, januárban a szilveszteri tüzijátékok és fények teszik izgalmassá a várost, februárban pedig a Valentin-nap teszi vonzóbbá a szerelmesek számára. A hűvös időjárás elől a látogatók kocsmákban, kávézókban és múzeumokban melegedhetnek fel, az esti koncertek pedig rengeteg lehetőséget nyújtanak a napsütésesebb időszakban. Időjárás A prágai időjárás télen hideg, gyakran fagypont alatt van. Átlagosan december január és február hónapjaiban van hó, vagy kevés csapadék. Számos látnivalóval találkozhatunk főként gyalogosan, például a prágai kastélyban egy túra alatt. Viseljünk meleg cipőt, kesztyűt, sálat és sapkát is. Mit csomagoljunk? Érdemes rétegesen öltözni, így ehhez megfelelő ruházatot pakoljunk. Meleg pulóver, meleg csizma, hosszú kabát, ami fogja a szelet. A hosszú túrák során ezekre lesz szükség ha szeretnénk élvezni a karácsonyi vásárlást, és az ünnepi [...]
Teljes cikk

A „száztornyú város”: Prága

A Csehország és egyben Európa szívében fekvő város különleges hangulata és rengeteg gyönyörű látnivalója mind-mind kiváló indítékként szolgálnak arra, hogy felkeressük ezt az igazán pezsgő és kulturális élettel teli várost. Az ott élők kedvessége, vendégszeretete, az utánozhatatlan frissen csapolt prágai sör és a város varázslatos hangulata teszi azt, hogy Prágát nem lehet egyetlen látogatással elintézni. A város szinte minden szeglete különféle korú és stílusú építészeti csodákat rejt, számtalan gyönyörű, monumentális épület, lenyűgöző művészeti gyűjtemény, népművészeti és zenei mestermű fogadja a látogatót.A város büszkesége a prágai vár (Prazsky hrad), amely a középkorban a királyi hatalom székhelye volt. A Guinness-rekordok könyve szerint maga a vár, 570 méteres hosszával, és 130 méteres szélességével a világ legnagyobb ősi vára. A kilenc dombra épült városban 31 km hosszan kanyarog a Moldva, amit 16 híd ível át a városban. Prágának több mint 100 tornya van, ezért is [...]
Teljes cikk

Hogyan váltsunk pénzt Csehországban?

Az ország egész területe ki van építve bank automatákkal. A legnagyobb bankok – Komercni Banka, Česká spořitelna, ČSOB és  Živnostenská banka- a legjobb helyek pénzváltásra, utazási csekkek elfogadására, vagy hogy pénzt tegyünk a Visa vagy Mastercard kártyánkra. American Express és Thoms Cook irodák beváltják a saját márkájú csekkjeiket  minden felár nélkül. Vigyázzunk azonban a magán pénzváltókkal (směnárna), főleg Prágában, olcsón hirdetik magukat, de a fizetéskor ráterhelnek különböző kezelési költségeket, szóval biztosan nem járunk jól. Hitelkártyát széles körben elfogadnak benzinkutakon, közép- és felsőkategóriás hotelekben, éttermekben és boltokban is. [...]
Teljes cikk

Csehország

Ahhoz képest, hogy Csehország csak 1993 óta létezik, nagyon izgalmas történelemmel rendelkezik. Itt a múlt életre kel. Kastélyok és birtokok mutatják az egykori királyok uralkodásának nyomait és nagyhatalmú családok önállósági törekvéseit a határon belül. Felfedezhetjük az ősi Moravia és Boehemia maradványait, amely államok alkotják a mai Csehország területét, és máris szívjuk magunkba Európa történelmét.És amikor feltöltődtünk a múltba, térjünk vissza Prágába, a világ egyik legszebb kulturális fővárosába, ami az egyik legpezsgőbb is, hiszen dinamikus zenéjével, tereivel olyan mint egy művészi darab. Tovább vándorolva megtalálhatjuk a világ legjobb söreit Plzenben vagy Ceske Budejovicében, és fedezzük fel a mögöttük megbúvó tájakat Telc és Cesky Krumlov környékén. Bárhová is menjünk, mindenhol egyenes, örökségükre büszke emberekkel találkozunk, akik most már magabiztosan foglalják el helyüket az egyesített Európában. [...]
Teljes cikk

Enni és inni Prágában

Csehország körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Csehország körutazás »
 

Csehország körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Csehország körutazás »

Csehország leírás

Izgalmas város,  izgalmas ország
1989 óta megnõtt a látogatók száma. Veterán utazókat gyakran hallhatunk panaszkodni, hogy Prága már nem az övék többé. Izgalmas város. Ami pedig a városon kívül található az országban, az kívül esik a megszokott turistaútvonalon, így kevésbé érték negatív hatások.

Csehországi fürdõvárosok
A legismertebb fürdõvárosok Nyugat-Csehországban, a német határ közelében találhatók: Karlsbad /csehül Karlovy Vary/, Marienbad azaz Mariánské Láznì, Franti¹kovy Láznì, Kyn¾vart, Jáchymov, Kon¹tantinovy Láznì egytõl egyig besorolható a legrangosabb európai fürdõvárosok közé. Gyógyító erejükrõl az irodalom legjelentõsebb képviselõi tettek sorra tanuvallomást. A fürdõvárosok máig igyekeznek megõrizni békebeli bájukat és újból divatba hozni azt a bizonyos életmód-típust, amelynek a gyógyulást jelentõ úgynevezett procedúrákon kívül a promenádozás is aktív része volt. A jobb közérzetet nemcsak a gyógyvizek segítették, hanem a nyugodt, békebeli életmód is: a koncertek a promenádon, a nyugodt, arisztokrata légkör, amelyet ma igazán csak az oroszok képesek értékelni és tovább éltetni.

Karlsbad
A legenda szerint a várost IV. Károly cseh király és német-római császár alapította 1450-ben. Úgy történt, hogy az uralkodó éppen vadászaton volt és egy zergét vett üldözõbe, amikor a vad hirtelen a mélybe vetette magát arról a hegyfokról, amelyen ma egy zergét ábrázoló szobor áll. A mélyben pedig ráleltek a melegvízû forrásokra. A város méltán lehet Csehország büszkesége rendkívüli kulturális és gyógyászati jelentõségének köszönhetõen. A gyógyításon kivül a társasági élet fontos központjává is vált Karlsbad, számos évente ismétlõdõ koncertsrorzatot, kiállítást rendeznek itt, azonban a legjelentõsebb minden kétséget kizáróan az évente július hónapban megrendezett filmfesztivál – számos rangos vendéggel.

Marienbad
Az itteni - egyébként a XVI. századtól ismert és a XVII. századtól rendszeresen felhasznált - gyógyforrások vizei elsõsorban a vesebántalmakat, anyagcsere-zavarokat, bõrbetegségeket és a légutak megbetegedéseit enyhítik illetve gyógyítják. A gyógyvizek tömeges felhasználására azonban csak a XIX. század legelejétõl nyílt lehetõség, amikor felépültek az elsõ, pácienseket szolgáló faházak dr. J.J. Nehr-nek és a teplá-i kolostor fõapátjának K.K. Reitenbergernek ösztönzésére. A Marienbad azaz Máriafürdõ nevet a fürdõhely 1812-tõl viseli, és egy Mária-kép volt az inspiráció - egy 1755-ben felfedezett kénes tartalmú forrás közelében állt.
Marienbádtól csupán 4 km-re található Teplá kolostora a hasonló nevû folyó mellett.

Krivoklat
Már az oda út különleges látványt nyújt azoknak, akik értékelik a fennmaradt természeti szépségeket.
A Vár a XIII. században épült királyi vadász szálláshelynek. Találunk itt egy késõ gótikus kápolnát, börtönt, kínzókamrát. A vadászat megszünt, a terület védett. Túrázók figyelmébe ajánljuk azt a 18km-es túraútvonalat, amely mentén láthatjuk Nezabudice Sziklát, Nezabudice falut, és Tyrov-ot, a XIII. századból származó francia stílusú várat.

Kutna Hora
 1996 óta a világörökség része. Valamikor Prága után Bohémia második legfontosabb városa volt. Ennek oka, hogy a város alatt gazdag ezüstbányát fedeztek fel. Találunk itt kávézókat, katedrálisokat, s nem csoda, ha magunkban Prágával hasonlítjuk össze. Festõi szépségében vetekszik Prágával, de lakói barátságosabbak, árai pedig alacsonyabbak. A történelmi központ kis területre koncentrálódik, gyalogosan bejárható. A gótikus Nagyboldogasszony Templom, a Szt. Barbara Katedrális és még több vallási építmény elégíti ki a kultúra utáni vágyakat. A város bányászata iránt érdeklõdõk látogassanak el a bányász múzeumba.

Gasztronómia
 A tipikus prágai vagy tipikus cseh étel a knédli sült hússal és savanyúkáposztával – meg az elmaradhatatlan sörrel. Knédli van többféle is: a klasszikusnak számító zsemlyés – apróra vágott zsemlyét tesznek a tésztájába. Van a krumplis – a legközkedveltebb, továbbá a füstölt apróra vágott sertéshúzt tartalmazó. A desszertek közül sok helyen kinálják a gyümölcsös knédlit, ami nem más, mint a szilvás vagy sárgabarackos gombóc cseh megfelelõje, nem cukros zsemlyemorzsába görgetik, mint magyarhonban sok helyütt, hanem túróval és porcukorral szórva szolgálják fel. Az almásrétes ugyanolyan közkedvelt, mint Magyarországon. Ja kérem, a Monarchia. Bizony, a cseh konyha sok lisztet használ, a levesek is sûrû levesek, viszont ha a legfinomabbat akarjuk megkóstolni válasszuk a Kulajdát, a ˆumavai savanyú gombalevest sok gombával.

Sör – Csehországban az egy fõre esõ évi sörfogyasztás eléri a 157 litert, és ebben a csehek világelsõk. A jó borhoz hasonlóan a jó sörnek sem kell cégér, bár az utóbbi néhány évben a sörgyártók a televízióban rendszeresen reklámozzák termékeiket. És Svejk jóslata sem következett be, miszerint az a kormány, amely felviszi a sör árát, megbukik. A klasszikus, turisták által gyakran látogatott helyek drágábbak, a népiesebb kocsmák árai is népiesebbek.

Csehország körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követségCsehország adatlap

Időzóna: GMT+1

Főváros: Prága

Terület: 78.866 km2

Népesség: 10.272.179 fő

Népsűrűség: 131 fő/km2

Népcsoportok: cseh (94,4%), szlovák (3%), moráviai

Közigazgatási beosztás: 73 kerület

Fekvés: Közép Európa, Németországtól délkeletre.

Országhívószám: 420

Autójelzés: CZ

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

Államforma: köztársaság

Hivatalos nyelv: cseh

Beszélt idegen nyelvek: cseh, szlovák

Vallások: katolikus (39,2%), protestáns (4,6%), ortodox (3%), egyéb (13.4%)

Hivatalos pénz: 1 cseh korona=100 haler

Legfontosabb iparágak: feldolgozóipar: vas és acélgyártás, alumíniumkohászat, gépgyártás, közlekedésieszköz-gyártás, vegyipar, cementgyártás, üveg- és porcelángyártás, textilipar, bőr- és cipőipar, fa-és papíripar, sörgyártás, egyéb élelmiszer.

Vasúthálózat hossza: 9.440 km

Úthálózat hossza: 127.693 km

Csehország körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|