Franciaország körutazás

A Franciaországi körutazás Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Franciaországi körutazás, a Franciaországi körutazás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 49 utazás közül választhat.

Franciaországi körutazás foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


A franciák megírták a la vie en rose-t, gazdagabbá tették a világot a camembert-el, Debussyvel, a Tour de France-szal, a Tour Eiffel-el és még számtalan dologgal.

Franciaország utazás TOP 10

Franciaország úti célok

Az összes Franciaország körutazás »

Az összes Franciaország körutazás »

Franciaország ismertető

Utazás Franciaország földrajzilag és kulturálisan sokszínű világába - Franciaország

Bár az útikönyvek és turista beszámolók szerint általánosan igaz az a közkeletű mondás, miszerint Franciaországban „minden út Párizsba vezet”, a 18. században még a világ egyik legnagyobb gyarmattartó birodalmának számító Franciaország nemcsak napjainkban is érvényes mondásainak köszönhetően vált ismertté.  A csaknem hét páratlan faunával és állatvilággal megáldott nemzeti parkot magába foglaló Franciaország filozófusainak, világeszméinek, forradalmainak illetve forradalmárainak, világelső divatiparának, páratlan gasztronómiai különlegességeinek, varázslatos Földközi-tenger menti tengerpartjainak és természetesen látnivalókban kimeríthetetlen mivoltának köszönhetően vált a huszonegyedik század egyik legkeresettebb idegenforgalmi központjává és turistacélpontjává.

Egyesek úgy vélik, hogy Franciaország Párizzsal egyenlő, de – bár a főváros kétségtelenül főszerepet játszik az ország életének szinte minden területén – Franciaország egyben egy olyan ezerarcú táj is, amelynek felfedezésére még egy franciaországi körutazás keretében is csak részben nyílik lehetőségünk. A nyüzsgő élettel, valamint sokszínű kulturális kínálatával büszkélkedő Párizs mellett létezik egy „másik” Franciaország is, amely a franciaországi utazás szerelmeseinek azt a fővárostól néhány kilométerre kezdődő – geológiai sokféleségében világviszonylatban is szinte páratlan – vidéki tájait jelenti, amelyet a helyi lakosság csak az „ősi Franciaország” jelzővel illet.

Ez a Franciaország kétségtelenül elsősorban a mesebeli kastélyok, nem kizárólag profi síelőket csábító síparadicsomok és fényűző kristálytiszta tengervízzel megáldott tengerparti városkák birodalma, ahol egymás után sorakoznak a nagy múltú ország minden korosztály számára kihagyhatatlan látnivalói.

Amit egy körutazás előtt tudni érdemes Franciaország klimatikus viszonyai…
A franciaországi körutazásban gondolkodóknak gyakorlatilag egész évben lehetőségük van a térség nevezetességeinek meglátogatására, bár az év egy meghatározott időszakában igen eltérő időjárási körülményekkel találkozhatunk Franciaország egyes régióiban. Mivel Franciaország klimatikus viszonyait mindenekelőtt a mediterrán és óceáni hatások alakítják, így az ország nagy részének éghajlata kifejezetten enyhe téllel jellemezhető óceáni, ám a tengerpartoktól távolabb eső belső területeken már megjelennek a kontinentális éghajlat jellemzői is. A Franciaországot tengerparti fürdőzés céljából felkeresőknek jó hír, hogy a földközi-tengeri partvidék éghajlata jellemzően mediterrán, de a kirándulásokat és természetjárással egybekötött fakultatív programokat tervezők sem fognak csalódni, hiszen a magasabb hegyvidékeken rendkívül változatos magashegységi éghajlat tapasztalható. A mediterrán térségbe látogatók a július-augusztusi főszezonban 27-28 Celsius fokos nappali átlaghőmérséklettel számolhatnak, bár egyes periódusokban – szárazsággal egybekötve – akár 37-38 Celsius fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála.

Normandiától a Bretagne-félsziget tradicionális világáig…
Önmagában már a Kr. u. 9. századi verduni szerződés eredményeként Franciaországhoz kerülő – napjainkban az Aisne, Oise és Somme révén három megyét jelentő – ősi Pikárdia régiója is számtalan látványosságot ígér, amelyet a Párizsból érkező turisták számát tekintve szinte csak a térségtől nyugati irányban elhelyezkedő Normandia múl felül. A mesés természeti adottságokkal megáldott Normandiát óceánpartja mellett a huszadik századi hadtörténelem iránt érdeklődők is széles körben felkeresik, hiszen itt zajlott a második világháború egyik legfontosabb hadművelete Overlord elnevezéssel, amely a „normandiai partraszállás” néven vonult be a történelembe, valamint amelyet rengeteg múzeum, katonatemető is megörökített a helyszínen.

Normandiai látogatásunk során érdemes felkeresnünk a világörökség részének számító Mont Saint-Michel apátság gránitszikla szigeten magasodó épületét is, amely a normann gótikai stílushegyeit magán hordozó bencés kolostorként egykor az angol támadások elleni erődként, majd börtönként is funkcionált. Normandia egyébiránt a mai napig is őrzi vidékies hangulatát akárcsak a vele délkeleti irányból határos Bretagne, amelynek Angliából származó lakói – a bretonok – még a Kr. u. 5. században vetették meg lábukat a Bretagne-félszigeten, illetve akiknek jelentős része mai napig beszéli ősi nyelvét, a bretont. A Bretagne-félsziget mindenekelőtt a tradicionális paraszti életformát és a halászok lakta vidék hagyományai iránt érdeklődőknek jelenthet feledhetetlen élményt.

A Loire-völgyének mesebeli kastélyaitól a „Francia Riviéra ékkövéig…”
Bretagne vidéke fokozatosan „hajlik” a Loire-vidékének kiegyensúlyozottabb tájegységébe, melynek kapuját az Eure és a Loir folyók jelentik. A Loire-völgyének ezzel a szakaszával kezdődik meg az a rendkívül gazdag élményanyagot kínáló utazás, amely a reneszánsz kastélyok, parkok, középkori erődök és kertek világával – legyen szó a Chambord-kastélyról, az Amboise-kastélyról vagy éppen a „Hat hölgy kastélyáról” – kulturális és építészeti adottságaival minden ide látogatóra maradandó hatást gyakorol. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy a „Franciaország virágoskertjének” is nevezett területen mentette meg az angoloktól a legendás Jeanne d\'Arc is a franciákat a középkorban.

Mivel egyeseket az Atlanti-óceán strandjainak csábítása arra ösztönöz, hogy az itt húzódó díjmentes autópályákat használja a nagy múltú országon való keresztülutazásra, ezért kihagyják Burgundia mesés világát. Ugyancsak élmény gazdag barangolást ígér Lyon belvárosa, amely nemcsak a világörökség része, de ókori időkből fennmarad színháza és több amfiteátruma a legrégebbi fennmaradt európai építmények közé sorolandók Franciaországban.

Reneszánsz városrésze és az egyedülállóan gazdag gyűjteményével a helyszínen megcsodálható Szépművészeti Múzeuma ugyancsak várja a franciaországi nyaralás szerelmeseit. Azt persze külön hangsúlyoznunk sem kell, hogy a „Francia Riviéra ékkövének” nevezett Monaco nem kizárólag páratlan szépséggel megáldott tengerpartja, éjszakai élete, kaszinói és bárjai miatt érdemel meg egy látogatást, hiszen a területen fellehető több híres múzeum mellett a sziklára emelt egzotikus kertjeiben hatalmas sétát téve gyönyörködhetünk a páratlan élményt nyújtó panorámában is. Persze a Földközi-tenger francia partvidékének – és itt elég a nyugalmat árasztó Camargue és Monte Carlo vidékére gondolnunk – rengeteg arca van.  

Legyen szó Franciaország valamely régiójába tervezett szervezett körutazásról, nem lehet kétségünk afelől, hogy a nagy múltú ország kulturális, történelmi és geológiai sokszínűségével mindenben kielégíti ide vonatkozó igényeinket. 

 

Franciaország körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Franciaország üdülőhelyek

Franciaország legjobb szállodái

!pont - nincs értékelés
Szilveszter Párizsban , Franciaország 3*

Szilveszter Párizsban , Franciaország 3*

Párizs
Ár:
  376 990
Ft / fő-től (4 napra)
Értékelés:
Tetszik:


Nem tetszik:


Egyéb:
!pont - nincs értékelés
Párizs Városlátogatás, Franciaország 3*

Párizs Városlátogatás, Franciaország 3*

Párizs
Ár:
  251 990
Ft / fő-től (4 napra)
Értékelés:
Tetszik:


Nem tetszik:


Egyéb:
Franciaország körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Franciaország beszámolók

 A szépség szigete

A szépség szigete

Calvi, Franciaország, Korzika
2008 június 20.-án idultunk el itthonról a késő délutáni órákban, hogy reggel időben megérkezzünk a kompkikötőbe. 3 kisgyerekkel vágtunk neki a két hetes korzikai útnak, a célunk a sziget felfedezése volt. Már itthon nagyon alapos útiterveket készítettünk ahhoz,hogy a gyönyörű szigeten minél több látnivalót megcsodálhassunk. Mivel még nem volt főszezon, kényelmesen tudtunk közlekedni az utakon, és nem voltak zsúfoltak a tengerpartok sem. A víz nagyon tiszta és kellemes hőmérsékletű júniusban. [...]

A teljes bejegyzés

Párizs gazdagon

Párizs gazdagon

Párizs, Franciaország
A Z(s)eppelin utazási iroda szervezésében, dr.Gálffy László vezetésével egy tökéletesen szervezett, kitűnően vezetett párizsi úton volt szerencsénk részt venni.Az utazási körülmények, szállások, az elvárásoknak megfeleltek. A program gördülékenyen zajlott, köszönhetően a vezető több évtizedes tapasztalatának, rutinjának és körültekintő gondoskodásának, melyetnem vitt túlzásba. nem telepedett rá a csoportra, mindig annyit mondott nagyon velősen, amennyi fontos vot, de nem volt fárasztó. [...]

A teljes bejegyzés

Pokhara, második nap

Pokhara, második nap

Chalets Cimes, La Toussuire, Duga Uvala, Franciaország, Horvátország, Sybelles sírégó, Síterepek Franciaországban, Isztria
2011. február 5. szombat ---------------------- ----- PokharaA mai nap minden különösebb esemény nélkül telt el. Reggel korán felébrendem, egy kevés idő volt napfelelétéig. Felmentem a tetőre megnézni a kilátást a hegyekre. Nap közben megint befelhősödött, de korán reggel a guest house tetőteraszáról tisztán lehetett látni a teljes Anapurna hegyláncot, az Anapurna II-vel és a Fish Tail Peakkel.A svéd manussal találkoztam reggel a kávézóban, megnéztük a Hegymászó Múzeumot [...]

A teljes bejegyzés

Franciaország körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Franciaország utazási magazin

Néhány ok, hogy télen Franciaországba látogass

A tél egy szuper alkalom, hogy ellátogassunk Franciaországba. A következőkben felsoroljuk azt a 8 okot, ami miatt érdemes a legkevésbé kedvelt időszakban Franciaországba utazni. 1.       Repjegyek és szállodai árak Általában a téli időszakban a jegyek jóval alacsonyabbak, kivéve a decemberi karácsonyi ünnepek alkalmával, amikor elég magasak. Különösen a december 24-hez közeledve nagyon magasan vannak a jegyárak, de november, január, február és március nagy részében különleges árakat kínálnak. Az ár körülbelül egy héttel húsvét előtt emelkedik. A hotelek is nagy kedvezményekkel várják az olyan ajánlatokat, mint például a 2-3 éjszakás tematikus csomag.2.       Karácsonyi piac A karácsonyi piacokon jellemzően a csillogó fények, a szegfűszeg és a fűszeres borok varázslatos illatával töltik meg a teret. A kis fadobozok a karácsonyi szezon nevezetességeivel és hangjaival töltik az utcákat, és remek helyet biztosít [...]
Teljes cikk

8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz

8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Szereted a homokot, a napot és a szörfözést? Ha megfelelő app van az okostelefonodon, akkor például kikeresheted, hogy melyik parton élvezheted a legtöbb napsütést. Itt vannak a legjobb választásaink. |[KEP1]| Waterkeeper Swim Guide Évente több millió ember betegszik meg a strandok szennyezett vízével való érintkezés következtében. Ám ez az alapvető strandalkalmazás segít megtalálni a legtisztább strandokat úszáshoz, szörfözéshez, vagy csak egy könnyű sétához. A 100 különböző strandfigyelő forrás adatainak felhasználásával a Swim Guide valós idejű frissítéseket biztosít a víz minőségéről és tisztaságáról, így megmutatja, hogy a víz biztonságos-e az úszáshoz. Ha megtalálja a megfelelő helyet, keresse meg a térképet, vagy keressen egy strandot név szerint. A leírásban szerepelnek információk a kényelmi szolgáltatásokról, a mentőkről, a parkolókról és minden másról, amit tudni kell.  |[KEP2]| TuneInHallgassd meg [...]
Teljes cikk

Nizza, a francia Riviéra ékköve

Az olasz határt elhagyva Franciaország déli peremén, hegyek és a tenger legtökéletesebb találkozásában, meredek sziklafalak és kemény lombú babérerdők várnak bennünket: Franciaország Földközi-tenger menti partvidékén járunk, a pálmafákkal, narancsligetekkel és mediterrán illatokkal fűszerezett Azúr-parton.Nizza napszítta házai között mintha megállt volna az idő: évszázados épületek között megrekedt különös mediterrán hangulat várja az ide látogatót. Pálmafákkal övezett, hosszú promenádjai arisztokratikus fenséggel húzódnak a part mentén, a patinás szállodák is innen néznek a végtelen tenger felé. Mivel a város közvetlenül a tengerpart mentén épült strandok sorával és hatalmas kikötővel – benne luxusjachtok seregével – felvértezve, vetekedhet a legkedveltebb azúr-parti város címért. De nem pusztán a tenger és a luxus csábítja ide régtől a kíváncsiskodókat. A város kulturális élete az év minden hónapjában kínál valami csemegét, erről a zenei és egyéb kulturális [...]
Teljes cikk

Párizs, a divat otthona

Párizs egyfajta perpetuum mobile, ahol a nap minden órájában metróutasok ezrei nyüzsögnek. 1800 neves építményével, 170 múzeumával, 145 színházával, varietéivel és kabaréival, a Pigalle szórakozóhelyeivel, 380 mozijával, 445 csodaszép parkjával, 16 ezer üzletével, az Avenue Montaigne, Place Vendome, Rue de la Paix és Saint-Germain-des-Prés útjain elhelyezkedő exkluzív márkaboltjaival és modern kreativitásával kötelező program a turista számára. Még nem szóltunk híres gasztronómiájáról, borpincéiről, múzeumokkal vetélkedő régiségboltjairól és sok másról. A 14 vonalon közlekedő metróhálózata kifogástalan, ami pedig a kedvezményeket illeti, különböző kombinációkkal várják a turistákat.   Párizs hatalmas keverőtégely a fekete és fehér, vágott szemű és vastag ajkú, európai és gyarmatokról származó mindenféle náció számára. Itt is vannak valamennyien az utca sürgés-forgásában! A gyalogosforgalom azonban a sok bennszülött és még több turista ellenére sem hektikus, még, mágikus [...]
Teljes cikk

Dél-Franciaország: Languedoc-Roussillon tartomány

300 napsütötte nap, tenger, műemlékek Dél-Franciaországban Ez a vidék olyan, mint egy Földközi-tengerre néző hatalmas amfiteátrum, a hegyektől a mészkőfennsíkon át három fokozatban lejt a tengerig. A Petite Camargue, a rózsaszín flamingók, gázló- és egyéb vándormadarak paradicsomától kezdve a régió 215 kilométer hosszan követi a tengerpartot egészen a sziklás katalán partig, a spanyol határvidékig, a Kelet-Pireneusok 2921 méteres csúcsaiig. A kedvező fekvés és klíma a Földközi-tenger melletti kultúrák (római, arab, kelta) olvasztótégelyévé tette a tartományt. Languedoc-Roussillon nemcsak rendkívüli földrajzi adottságokkal rendelkezik, de ősi kulturális kincsek és kiváló gasztronómiai hagyományok őrzője is. A Cote d’Azur-től Barcelonáig elrobogó autók és turistabuszok utasai most kezdik felfedezni, hogy négy, az UNESCO listáján szereplő világörökség megtekintéséért megállni, sőt a 21 jachtkikötő körül kiépült tengerparti üdülőhelyeken nyaralni is érdemes. A tengerparton [...]
Teljes cikk

Rekordmennyiségű hó az európai síterepeken

Rekordmennyiségű hó esett novemberben az európai síterepeken, a szállodák és a pályák tulajdonosainak így egyelőre nem kell aggódniuk a globális felmelegedés miatt.Tavaly Európában gyakorlatilag nem volt hó, ezért az alacsonyabban fekvő sípályák környékén már azt tervezték, hogyan csábíthatnák télen is inkább a túrázás szerelmeseit. Idén azonban bizakodva várják a telet, néhány pályán már november végén is elég hó esett ahhoz, hogy síelni lehessen. Az utazási irodáknál folyamatosan foglalják le a helyeket a sízők, akik minél hamarabb hódolni szeretnének kedvtelésüknek. Svájcból és Ausztriából heves havazásokat jelentenek, Franciaországban és Németországban azonban még csak várnak a csapadékra. A svájci Verbier-ben soha nem kezdődött olyan jól a szezon, mint az idén, az ausztriai Kitzbühelben pedig - ahol tavaly novemberben rekord meleget mértek - a tervezettnél hat héttel korábban megnyitották a pályákat. (InfoRádió / SkyNews) [...]
Teljes cikk

Carcassone, a zengő város

Carcassone bizonyos szempontból minden képzeletet felülmúl, hiszen mára kevés olyan hely maradt a világon ahol a látogatók igazi középkori hangulatú világba csöppenhetnek. Az UNESCO által világörökségnek nyilvánított Carcassone vára ilyen lenyűgöző hely. Carcassonne stratégiailag mindig is fontos helyen feküdt. A város 60 kilométerre fekszik a Földközi-tengertől és a Pireneusoktól, 160 kilométerre a spanyol határtól, Toulouse-tól pedig mindössze 90 kilométerre. Egy helyi legenda szerint Nagy Károly öt éven át sikertelenül ostromolta a várost, amikor annak védője, Carcas úrnője a vár utolsó gabonaszemeit megetette egy disznóval, majd a pukkadásig teli kocát lehajíttatta Károly katonái elé. A császár elámult, hogy a városnak még mindig ilyen óriási élelmiszer-tartalékai vannak, és nyomban fegyverszünetet javasolt. Carcas úrnője a jó hírre győzedelmes kürtszóval válaszolt. Innen ered a vár neve: „Carcas sonne”, azaz „Carcas zeng”.A város fő ékessége az 52 tornyú [...]
Teljes cikk

All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere!

Európaszerte évtizedek óta kínálják az utazási irodák és a szállodásk utazási csomagjaikat all inclusive ellátással, Magyarországon csak az utóbbi időszakban vált széleskörben hozzáférhető ez a szolgáltatás.Az all inclusive ellátási forma azt jelenti, hogy a szálás árába beletartozik a napi legalább hásomszori étkezés - sok helyen ez egész nap folyamatos terített asztalt jelent - valamint a helyi alkoholos és üdítő italokat korlátozás nélkül. Jellemzően a magassabb kategóriájú - négy és ötcsillagos - szállodák üdülőprogramjai rendelhetőek meg all inclusive ellátással.Az all inclusive ellátás alapvetően az üdülőprogramok része, ahol az utas ideje túlnyomó részét  a szálloda közelében tölti. Mint ilyenek az all inclusive ellátás egyben jelenti azt is, hogy magyabb díj fejében, magasabb szintű szolgáltatást nyújt a szálláshely igényesebb, vagy akár speciális igényekkel érkező vendégeik számára.Vannak azonban olyan estek is, amikor az all inclusive ellátás [...]
Teljes cikk

Párizs, a világ legromantikusabb városa

Párizs a világ legromantikusabb városának mondható, amely a divat és a kultúra fővárosa. Gyakran említik a szerelem ill. az éjszakai szórakozóhelyek városaként is. Párizs lakossága tavalyi becslések alapján 2.150.000 fő, mindez közel 105 km² alapterületen. A nagy népsűrűség a nagyszámú bevándorlók miatt adódik, hiszen a városban élők kb. 20 %-a Franciaország határain kívül született. Párizs több súlyos problémája (bűnözés, munkanélküliség) a bevándorlók nagy számával magyarázható.A párizsi forgalom még a budapestihez képest is hihetetlenül nagy, ezért mindenképpen ajánljuk a tömegközlekedési eszközök igénybevételét! A tömegközlekedést a RATP (helyi BKV) üzemelteti, 14 metróvonala behálózza az egész várost. Az agglomerációval RER-vonalak köti össze a fővárost, pl. Versailles is így közelíthető meg a legegyszerűbben. Lehetőség van Paris Visite vásárlására, amellyel 72 órán át szabadon utazhatnak, s kedvezményes áron látogathatnak meg számtalan múzeumot! A Paris Visite a Terra [...]
Teljes cikk
Franciaország körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Franciaország körutazás »
 

Időjárás

Franciaország jellemző, hogy a hőmérséklet északról délre növekszik. Mérsékelt éghajlat az északi és nyugati területeken jellemző, ahová a főváros is tartozik. Keleten és délen. ( a központi területeken) kontinentális az éghajlat, itt melegebb nyarakkal és hidegebb telekkel kell számolni, ami a síelőkre nézve nem jelent problémát. A hóviszonyokat érdemes előre megnézni ha Franciaországban szeretnénk síelni.

A déli területek éghajlata szubtrópusi, enyhe, csapadékos telekkel és forró nyarakkal. Télen a hegységek felől hideg szél fúj.

Franciaországban a legtöbb csapadék a téli és tavaszi hónapokban esik, főként a január és április közötti időszakban. A legszárazabb időjárás ősszel, augusztusban és szeptemberben van. Párizs időjárása kedvező.
Franciaország körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Franciaország körutazás »

Franciaország leírás

Közbiztonság:
Franciaországban a közbiztonság jó. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy főként azokban a kerületekben, ahol a magyar utazási irodák által foglalt hotelszobák találhatók, ne fordulnának elő lopások, rablások, sőt, akár a központi, turisták által leginkább látogatott helyeken is.

Elővigyázatosságból turistáink csak útlevelük fénymásolatát tartsák maguknál, illetve a készpénzt, bankkártyát sohasem egy helyen, egy zsebben, táskában.

Az ellopott útlevelek, egyéb okmányok többnyire visszakerülnek a Nagykövetség Konzuli Osztályára, ahonnan rendszeres időközönként hazaküldik a Belügyminisztériumnak.

Bajba jutott honfitársaink lopás esetén feltétlenül jelentkezzenek a legközelebbi rendőrőrsön jegyzőkönyv felvétele érdekében. Csak ennek birtokában tudunk célravezető lépéseket tenni az illetékes francia hatóságoknál. Előfordul, hogy az illetékes francia csendőr/rendőr nem tud idegen nyelven, ebben az esetben ésszerű időpontban érjék el valamilyen módon, hogy a francia hatóság a magyar nagykövetség ügyeletesét vagy Konzuli Osztályát kérje meg arra, hogy legyen segítségre a jegyzőkönyv felvétele során. Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak olyan jegyzőkönyvet írjanak alá, amit megértenek.

Ami az ellopott pénzeszközöket illeti, a konzuli tisztviselő gyakorlati segítséget tud nyújtani a gyors pénzátutalási lehetőséggel kapcsolatos valamennyi információ tekintetében, beleértve a Magyarországról pénzt küldő hozzátartozókkal való kapcsolattartást.

Biztosítás:
A Franciaországba utazó honfitársaink feltétlenül kössenek kiegészítő biztosítást esetleges orvosi kezelés, kórházi ápolás és gyógyszerterápia költségeinek fedezetéül. Fontos tudni, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – kiegészítő egészségügyi biztosítás hiányában – megtéríti a francia félnek a magyar finanszírozási normatívának megfelelő összeget, ám az igen jelentős különbözet behajtása érdekében a francia egészségügyi intézmény polgári peres eljárást indíthat.

Közlekedés:
A francia főváros kiváló metróhálózattal és autóbusz közlekedési rendszerrel büszkélkedhet. A jegy ára egyenként 1,20 euró, de a tíz jegyet tartalmazó \"carnet\" csak 9,30 euró. A főváros környéki ismert kiránduló helyekre ( Versailles, Eurodisney stb.) az RER (a HÉV-nek megfelelő közlekedési eszköz) szállítja az utasokat.

Az ország elsőrangú vasúthálózattal rendelkezik, a gyorsvasúti rendszer (TGV) vetekszik a repülőgéppel. Megjegyzendő, hogy a tömegközlekedésben igen gyakoriak az egy-két napos, vagy hosszabb munkabeszüntetések.

 

Franciaország a végletek országa. Jó, rossz, szép vagy csúnya, mindenki mond valamit. Ugyanakkor a finom ételek és borok, királyi kastélyok, tökéletesen restaurált parasztházak, és a világszerte ismert tájak teszik vonzóvá Franciaországot. Az országra jellemző a művészet és a romantika, ahogy a csillogó fővárosra is a Szajna partján. A francia konyhaművészet csodáit mindenkinek ki kell próbálnia legalább egyszer az életben.

Franciaország esetében nincs idényturizmus, mivel állandó a turisták látogatása. Nyáron elsősorban a francia riviérát, a Cote d\'Azur-t keresik fel, télen az Alpok és Pireneusok síparadicsomai a kedveltek. Párizs és a vidéki nagyvárosok látogatottsága egész évben kiegyensúlyozott. Franciaországban rengeteg a látnivaló, nem csak a természeti tájak, hanem a kastélyok, templomok, műemlékek és múzeumok sokasága nyújt látnivalót a turisták számára.

A turisták első számú célpontja Párizs, ide látogatnak el minden évben a legtöbben, ebből következik az elnevezés is, hogy Párizs a turizmus fővárosa. A város közepén található a Cité és a Szent Lajos-sziget, amit többek közt a Pont-Neuf (új híd) köt össze a többi városrésszel. Ez a híd valójában egyike Párizs legkorábban épült hídjainak. A Cité (palota) tulajdonképpen egy épületegyüttes, ahol rengeteg a látnivaló (Sainte-Chapelle, Concierge-t, Palais de Justice).

Párizsban található a híres katedrális, a Notre-Dame, ez ma a város és az ország kulturális központja és szimbóluma. Majdnem 100 éven át építették, és ennek megfelelően a kor változó elképzelései mind megfigyelhetőek az épületen.

St. Tropez – a művészet, költészet és hagyományok városa

St Tropez egy mítosz, amiről minden ember álmodik. A falu továbbra is elkerülhetetlen célállomása híres embereknek, a tenger szerelmeseinek, a történelmet, művészetet keresőknek.

Magas színvonalú és világszerte ismert események programok futnak egész évben.

De leszámítva valamennyi ünnepi pillanatok, Saint-Tropez továbbra is egy kis halászfalu, és hű képet mutat magáról a hétköznapokban is.

Kövesse őket végig a színes sikátorokban, provence-piacon, ahol megtalálható az összes helyi termék, amik öregbítik a falu hírnevét a XVI század óta.

Versailles:

Versailles kb. 20 kilométerre fekszik Párizstól.

Kastélyát és hatalmas parkját XIV. Lajos, a \"Napkirály\" uralkodása idején építették. Pompája a király hatalmát, Franciaország dicsőségét hirdette. A kastély parkjának központi részén egy szabályos rendben kialakított franciakert található.

A kastély impozáns termek sokaságát rejti. Fő nevezetessége a 73 méter hosszú Tükörterem. A 17 hatalmas ablakkal szemben ugyanannyi tükröt helyeztek el, így minden irányból a park látszik.

Földrajz
A Kaliforniánál hajszállal nagyobb Franciaország, Oroszország és Ukrajna után a legnagyobb Európában. Észak-nyugatról a La Manche, nyugatról az Atlanti óceán határolja. Dél felé a Pireneusok másik oldalán Spanyolországot süti a nap, délkeleten a Földközi tenger, kelet felé a Jura hegység és a nyugati Alpok választja el Svájctól és Olaszországtól.
Franciaország viszonylag sík az észak-keleti határvonalnál, ahol Németországgal, Luxemburggal és Belgiummal szomszédos.
A tengerentúli területet départements d\'outre-mer-nek hívják, ide tartozik a Karib szigetek közül Guadeloupe és Martinique szigetei, a Csendes Óceáni szigetcsoportból Új Kaledónia, Tahiti, és Francia Polinézia, Dél-Amerikában Francia Guiana, az Indiai Óceánon Madagaszkártól keletre Réunion szigete, Új Foundlandtól délre az Atlanti Óceánban Saint Pierre- és Miquelon- szigetek.
A francia Alpokban találjuk a maga 4800 m-ével Európa legmagasabb csúcsát, a Mont Blanc-t.

Éghajlat
Az ország nagy részén, a hegyi területek és észak-keleti rész kivételével, mérsékelt az éghajlat, enyhe telekkel. Az Atlanti Óceán erõteljes hatása érvényesül észak-nyugaton, ahol az idõjárást magas páratartalom, gyakran tomboló nyugati szelek és bõséges esõ jellemzi. Észak-keleten klasszikus kontinentális az éghajlat, viszonylag meleg nyarakkal és hideg telekkel. A kettõ között fekszik a párizsi medence, itt a legalacsonyabb az éves csapadék mennyisége. Párizs éves átlaghõmérséklete 12 °C, de a hõmérõ higanyszála januárban gyakran esik 0°C fok alá, augusztusban pedig 35°C fölé is kúszhat. A déli tengerparti síkságokon enyhe mediterrán éghajlat uralkodik: a fagy ritka, az õszi és tavaszi felhõszakadások rövidek és gyorsak, nyáron gyakorlatilag nem esik az esõ. A déli rész egyben a \'mistral,\' a hideg száraz szél területe is, amelyik minden évben kb. 100 napig fúj a Rhone-völgyében. Gyakran ennek a könyörtelen tavaszi szélnek tulajdonítják az emberek sértõdékenységét.

Konyha
Az ételek végtelen töprengésre nyújtanak lehetõséget. Vegyünk figyelembe csak néhányat az ország ínycsiklandozó finomságaiból - libamáj, szarvasgomba, Roquefort sajt, kagylók és rákok, zamatos csigák és borok, pikáns gyümölcstorták - és rögtön értékelni kezdjük a frank konyhamûvészet buzgalmát. De senki sem él csupán escargot-on (csiga), vin de table-val. A fazékhoz hozzájárult Franciaország afrikai és ázsiai népessége is, új fûszereket és ízeket adva sok ételhez.
Egy tipikus nap reggele nagy csésze tejeskávéval (cafe au lait) croissant-tal vagy lekvárral és vajjal megkent cipócskával kezdõdik. Az ebéd és a vacsora között gyakorlatilag nincs különbség, állhat elsõ fogásként fromage de tete páté-ból (kocsonya sertéshússal) vagy bouillabaisse -bõl (halleves) követheti borjú vagy bárány ragu fehér szószban (blanquette de veau d\' agneau) befejezésképp vegyes sajttállal (plateau de fromage) vagy almatortával (tarte aux pommes). Az ételek elõtt gyakran kínálnak egy étvágygerjesztõ apéritif-et, mint pl. a Kir-t (sziruppal édesített fehérbor), miközben az emésztést segítõ digestif-t (konyak vagy armagnac brandy) az étkezés után szolgálják fel. Más, az emésztést serkentõ és a társalgás felélénkítésére italok közé tartozik az eszpresszó kávé, a sör, a likõrök közül a pastis (90 fokos ánizs ízesítésû rokonai a régóta betiltott abszintnak) és pár a világ legjobb borai közül.

Ünnepek
A franciák bulizós társaság, sok város ad otthont minden évben különféle zenei, tánc, színházi filmmûvészeti vagy mûvészeti eseménynek. A vidéki falvak minden alkalomból vásárokat és ünnepségeket (fetes) tartanak a helyi szentek névnapjától kezdve az éves fokhagymatermés megünneplésének tiszteletére. Provence-ban május végén Saintes-Maries-de-la-Mer -ben van a cigányok védõ szentjének, Sárának a tiszteletére rendezett színpompás ünnepség találkozó helye. Dübörgõ éneklés és táncok jellemzik ezt a szertelen eseményt. A jelentõsebb állami ünnepek közé tartozik Május Napja (május 1-e) amikor sok ember völgyi liliomot (muguet) ajándékoz barátainak - úgy tartják ez jó szerencsét hoz - és a Bastille Napja (július 14-e) amit barátokra dobott petárdákkal ünnepelnek.
A helyi rendezvények közé tartozik a sok cicomával és tollászkodással járó pret-r-porter divat bemutató Párizsban (február elején) a csillogó és gyakran gépies Cannes-i Film Fesztivál (május közepe) a Nemzetközi Zenei Fesztivál Strasbourg-ban(3 hét júniusban), az Avignoni Fesztivál tömeg és az alternatív színházakkal (július közepétõl augusztus közepéig) és a Nancy Jazz Fesztivál (október 9-24)

Mikor utazzunk?
Az idõjáráshoz alkalmazkodva tavasszal a legjobb Franciaországban, a tengerparti nyaralók májusban csatlakoznak. Az õsz is kellemes, bár a napok elég rövidek és az éjszakák is egyre csípõsebbé válnak a végére, még a Cote d\'Azuron is. A tél nagyszerû a téli sportokhoz, az Alpokban, a Pireneusokban és más hegyi területeken is.
Július közepétõl augusztus végéig tart az az idõszak, amikor a legtöbb városlakó kiveszi a szokásos 5 hetes szabadságát és a hegyekbe, vagy a tenger mellé vonul. A félig elhagyatott városok ilyenkor hajlamosak egy kicsit lehúzni a rolót. Hasonló a helyzet februárban és márciusban is.

Franciaország körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

Párizsi Nagykövetség
Cím: 7/9, Square Vergennes
75015 Paris
Előhívó: (33)(1)
Telefon: 5636-0754, 5636-0253, 5636-0254
Ügyelet: 5636-0754, 5636-0253
Fax: 5636-0268

Franciaország körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Franciaország adatlap

(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|