Samos, minden ide látogatót ámulatba ejt!

Ablak a Világra - Utazási magazin


Samos, minden ide látogatót ámulatba ejt!
Kapcsolódó utazások

Ikarusz szárnyaira hasonlít ez az érdes Föld, mely mintha elmerült volna az Égei-tenger habjaiban. Samos, egy sziget a fenséges Kerki hegység dombjaival. Völgyek, zöldellő erdők, források. Egy vadregényes hely sajátos vonásokkal és vendégszerető helyi lakosokkal. A mítoszok szigete, elbűvölő falvakkal, ódon városokkal, klasszikus búcsúkkal és gyönyörű strandokkal. Minden ide látogatót ámulatba ejt.

Samos sziget lakói örülnek az életnek: mulatnak, esznek, isznak, sírnak és nevetnek. A kávézók fa-székei, nem éppen a kényelmes ülésre-pihenésre teremtettek, de csak ezek tudnak tökéletes összhangban lenni a macskaköves utcákkal, a kávé és a samosi ouzzó illatával...
Az öreg halászok rajtuk ülve esténként mesélik, hogy mikor viharos éjszakákon elhajóznak a Kerki hegy előtt, annak csúcsán fényt látnak. Fényt, amely biztonságban elvezeti őket a kikötőbe. Azt mondják, Pythagoras szelleme lebeg akkor a sziget fölött...

Samos az utóbbi tíz esztendőben közkedvelt nyaralóhellyé vált. Fővárosát a hazaiak Vathi-nak nevezik. Görögül ez a szó „mélyet” jelent. A város tényleg egy mély völgyben, öbölben fekszik, útközben, mikor megpillantják fentről az útról, varázslatos látványban lesz részük.  Samos szigetre annyira jellemző piros tetők, öbölök, kikötők. Lenn a városban lüktető az élet, amely főleg a szűk utcákban, a helyi piacon és a kikötői sétányon tombol. Számtalan kávézó csábít egy finom kávéra vagy egy pohár híres samosi borra.

A sziget bebarangolása alatt bűn volna kihagyni Vourliotes hegyi falucskát, ahová elképesztő szerpentinek vezetnek, de a fáradság (és netán a félelem) kifizetődik. Hangulatos központi tér, öreg, színpompás házikók, és tavernák, melyek székeik színei nevét hordozzák.

Kötelezőnek számít megállni a sziget harmadik legfontosabb helyén is, Kokkari városában. A sziget egyik legfotogénebb, legbájosabb tengerparti sétányával és pici kikötőjével üdvözli majd önöket. Kokkarit nagy szeretettel, és számban látogatják a szörfözés szerelmesei is. A sziget dél-keleti részén fekszik talán a legismertebb és legmnépszerűbb nyaralóhely Pythagorio. Rendkívül hangulatos város, pasztellszínű házak piros tetőkkel, kikötő színes hajókkal, számtalan taverna, kávézó és üzlet. Remek lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra esténként, a helyi antik színház előadásai vagy a Régészeti Múzeum megtekintése. Az Eupalinosz alagút az ókori világ egyik technikai csodájának számít.

Pythagorio környékén több homokos, kavicsos vagy vegyes partszakaszú öblökre bukkannak. Az egyik finomhomokos strand, a Psili Amos csupán 4 km-re fekszik a várostól. A török part mindössze 1,5 km távolságban van. Az északi partvidéket nyugattól -keletig  a fővárosig, az egyik oldalról magas hegyek, másikról pedig a kék tenger övezi.

Görögország legszebb strandjai közé sorolják az itt található Tsamadou és Lemonakia strandokat. A sziget dél-nyugati oldalán a Kerki hegység alatt Votsalakia nyaralóhely található, 3 km hosszú homokos tengerpartjával.

A magas hegyeket és a festői völgyeket még varázslatosabbá teszi a növényzet: láthatnak borókákat, olajfa ligeteket, citromfákat, gyönyörű virágokat. A szigettúra alatt nem érdemes kihagyni Manoletes vagy a már említett Vourliotes hegyi falucskák megtekintését. Sajátos hangulatuk csábítja Önöket hosszabb-rövidebb időzésre egy finom frappé vagy eredeti samosi bor mellett. Samosról érdemes Samiopula, Fourni, Patmos szigetét (Szent János kolostorával) vagy a közeli törökországi Efezoszt meglátogatni.

5 tipp
- autóbuszos szigettúra
- az „Aphrodite“ étterem Pythagorióban
- a „Psili Amos“ homokos strandok (2 van belőlük – a sziget nyugati és keleti részén)
- egy csésze forró és édes görög kávé Vourliotes faluban vagy Kokkariban
- Efezosz meglátogatása a közeli Törökországban


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkek

All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! Görögország legnépszerűbb nevezetességei Görögország legnépszerűbb szállodái Chalkidiki-félsziget: Poszeidon háromágú szigonya Kefalonia: szépet kerestünk, de gyönyörűt találtunk! Dél-Kréta, illata akár Afrikáé A görög kávéház Kalymnos, a természet ereje művészetet alkot Karpathos ezernyi arca, a váratlan szépség Telendos, a kővé vált lány szigete Lesbos, ahol jó szeretni, és szeretve lenni Karphatos, a hagyományőrzés szigete Samos Skopelos, a Mamma Mia! film forgatásának helyszíne Készpénzzel vagy hitelkártyával Görögországban? Önök ide utaznak nyaralni 2014-ben: TOP5 nyaralás célország TOP6 - Önök ide utaznak az idén Szkopelos - Az év minden napjára egy esküvő Görög szigetvilág Zakynthos, Görögország gyöngyszeme Zakynhos strandjai 4 ok, amiért Zakynthos-on kellene nyaralnod TOP 10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Zakynthos-on jársz Zakynthos-i éjszaka Szórakozás és sportolás Zakynthos-on Zakynthos-i kultúra Vásárolgatás és hagyományos termékek Nyaralás Görögországban: mit és hogyan válasszak? 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Top 5 úti cél Krétán Csodálatos beszámoló Korfuról Nyaralás Görögországban a koronavírus idején (2020.08.04) Úgy nyaralhat, mint még sose: üres strandok várják Görögországban TOP 5 KEDVENC ÉTELÜNK ÉS ITALUNK, AMIT MUSZÁJ KIPRÓBÁLNOD, HA GÖRÖGORSZÁGBAN NYARALSZ


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások