Dalmácia nyaralás

A Dalmáciai nyaralás Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Dalmáciai nyaralás, a Dalmáciai nyaralás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 47 utazás közül választhat.

Dalmáciai nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Dalmácia a horvát tengerpart déli, Zadar és Montenegró közti régiója. Fontosabb nyaraló helyei Zadar, Split, Orebic, Makarska, Dubrovnik, és számtalan sziget, mint Murter, Pag, Hvar, Kurcula,

Dalmácia utazás TOP 10

Az összes Dalmácia nyaralás »

Az összes Dalmácia nyaralás »

Dalmácia ismertető

Az Adriai-tenger „igazgyöngye“ – nyaralás Dalmáciában
Dalmácia – melynek Split városa tekinthető gazdasági és politikai értelemben is fő központjának –  Dubrovniktól egészen az északra fekvő Zadarig terjed. Dalmácia varázslatos világa önmagában már páratlan adottságokkal rendelkező természeti szépsége miatt is a horvátországi nyaralások egyik legkedveltebb útcélja, ahol minden feltétel megtalálható, ami egy feledhetetlen nyaraláshoz szükséges.

Az Adria „igazgyöngyének“ egzotikus tengerpartjai, tradicionalitását hűen tükröző kis halászfalui, történelmi múltba nyúló szemet gyönyörködtető városai, illetve azok hangulatos óvárosai egész biztosan rabul ejtenek minden dalmáciai nyaralást tervező utazót. Dalmácia fő vonzereje persze azokban a geológiai és természeti adottságaiban rejlik, amelyet mindenekelőtt az egyedülálló kristálytiszta tengervize, tengerparti vidékének sokrétű világa – nem is szólva a több mint ezer szigetből álló szigetvilágáról – gyönyörűen kiépített, ám  természetes érintetlenségét megőrző strandjai, valamint a dalmát partok mentén elhelyezkedő mesés városai, mint Zadar, Dubrovnik és Split jelentenek.

Az Adria „igazgyöngye“ lenyűgözö világának legszebb városaiban és üdülőhelyein minden szolgáltatást biztosító apartmanok, elegáns szállodák és egyéb kitűnő szálláshelyek várják a dalmáciai nyaralás szerelmeseit.

Dalmácia és viharos történetisége dióhéjban

Modern korunk történetírói szerint Dalmácia történelme egy valóságos kalandregényhez hasonlítható, hiszen históriája egészen az ókori időkig nyúlik vissza. A rómaiak itt szervezték meg Dalmatia néven – évszázadokkal később a népvándorlás által megdöntött – provinciájukat, és ez volt az a terület, amely a középkortól legújabb korunkig bezáróan gót, szláv, török, osztrák, német, francia és magyar expanzív törekvések színterévé is vált, nem utolsó sorban geostratégiai jelentősége és páratlan szépségű természeti kincsei miatt. A huszadik század második felében Jugoszláviához tartozó Dalmácia 1991-ben került végleg Horvátországhoz.

Dalmácia tengerparti szakaszának páratlan szépségű világa

Az Adria „igazgyöngyének“ strandjai a Dubrovnik-riviérán 

Az útikönyvek gyakran hangsúlyozzák, hogy ugyan Horvátország nem kifejezetten bővelkedik homokos strandokban, ám tengerparti strandjainak páratlan tisztasága minden nyaralót kielégít. A festői tájak homlokterében meghúzódó gyönyörű homokos strandok természetesen nem csak a kisgyermekes családok számára ideálisak, hanem teret adnak a legkülönbözőbb labdajátékokra vagy egyéb sportolási lehetőségekre is, amelyet csak tovább fokoz az „egyszerű“ piknikezést is lehetővé tevő sekélyességük és tisztaságuk.

Dalmácia festői szépségű strandokkal rendelkezik, melyek közül a dalmáciai nyaralás híveinek egyöntetű véleménye szerint legszebbnek – nevét a dubrovniki strand fölött magasodó Szt. Jakov templomról kapó – strandot, a Bllevue, valamint a President strandot említhetjük. A Dubrovnik-riviérának is nevezett strandok, kifejezetten homokos-kavicsos egyvelegű partszakaszukkal, kajakbérlési és egyéb szolgáltatást biztosító lehetőségekkel festői panorámás miliőben várják minden évben az ide látogató nyaralókat. 

Strandok a Split régióban

A dalmáciai nyaralók által legkedveltebb horvátországi tengerparti helyek kétégtelenül a spliti régióban fekszenek, melyek közül Split, Baska Voda, Trogir, Hvar, Brac, Korcula, Bol, Brela, Tucepi, Makarska és Podgora neve mindenképpen említést érdemel. Splitből indulnak azok kompok a környező szigetekre, melyek kis hajókázást téve könnyűszerrel megközelíthetők.

A térségben megtalálható szigetek közül egyébiránt a magyar túristák körében késégtelenül a leghíresebb Brac, ahol kipróbálható az egyik legszebb – és a hazai nyaralók körében „Aranyszarvnak“ nevezett – Bol enevezésű strand is.  Legyen szó az Adria „igazgyöngyének“ kavicsos, aprókavicsos, sziklás, vagy éppen aranyhomokos tengerparti szakaszairól és mesébe illő varázslatos szépségű öbleiról, a dalmáciai nyaralás szerelmesei akár több szezonban is visszatérve válogathatnak az ízlésviláguknak leginkább megfelelő strandok közül.

Dalmácia természeti kincseit szemügyre véve – egyedülálló tengerparti szakaszain túlmenően – a Neretva-folyó torkolata, valamint a Kornati-, és Krka Nemzeti Parkok szépsége mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Dalmácia természeti kincsein kívüli látnivalói

Viharos és eseményekben igen gazdag történelme ellenére a helyi lakosság generációkon átívelő erőfeszítése meg tudta őrízni azt sok építészeti emléket, amelyet első körben – dalmáciai nyaralásunk sokrán megtekintésre kifejezetten ajánlott –Zadar, Split, Dubrovnik és Sibenik városkák építészeti csodái jelentenek.

Ezek közül a Split óvárosában található Diocletianus-palota, Trogir városfalai, a dubrovniki városfal, a Zadar körül megtalálható egykori római eredetű kisvárosok minden bizonnyal feledhetetlen élményeket ígérnek. A dalmát városok macskaköves utcáin sétálva a dalmáciai nyaralás résztvevői testközelből ismerhetik meg a horvát népművészet remekeit és tradicionális díszes népviseletének legkülönbözőbb darabjait is.

 
 
Dalmácia nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Dalmácia üdülőhelyek

Dalmácia legjobb szállodái

4.7pont - 1 értékelés
Hotel Brzet 3*

Hotel Brzet 3*

Omis
Ár:
  319 900
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
Kulturált, tiszta, nyugodt, szép környezet, szórakozási lehetőségek voltak. Hotelnek saját őrzött parkolója van, ahol mindig volt hely. Első nap kivételével a választott vacsora finom volt, a reggeli önkiszolgáló volt, jól lehetett lakni, volt választék.

Nem tetszik:
2+1 ágyas szobát kaptunk 1 franciaágyas helyett, abból az egyik ágy matraca használhatatlanul rossz volt. A szobából a kilátás a fák miatt elég vacak volt, "tengerre néző szoba", melyből csak fákat látni. A vacsorához nem tartozik italfogyasztás, azt külön kell fizetni (nem olcsó), holott félpanzióra fizettünk be, valamint első nap a vacsoránál nem volt választási lehetőség, hogy mit akarunk enni.

Egyéb:
Összességében kellemes volt, 100km-re egy gyönyörű nemzeti park van Krka, melyet mindenképpen érdemes megnézni. Splitbe, ami kb 25km szintén érdemes elnézni. Egy kényelmesebb ágyú szobába visszatérnénk ide.
3.5pont - 4 értékelés
Appartements Medena

Appartements Medena

Trogir
Ár:
  773 900
Ft / apartman / hét-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
Közel volt a tenger

Nem tetszik:
A környék eléggé lepukkant.

Egyéb:
3.2pont - 1 értékelés
Ivan Apartmanház

Ivan Apartmanház

Trogir
Ár:
  409 900
Ft / apartman / hét-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
Nagyon kellemes és szép volt az apartman környéke. Közel volt a strand, a kiszolgáló egységek. Hangulatos programok voltak a kikötőben és környékén esténként.

Nem tetszik:
Az apartman felszereltsége kicsit hiányos volt. A sziget megközelíthetősége, ahol a szállás volt az egy bevezető hídon át rendkívül problémás volt. Mind az odaérkezésnél, mind pedig a Trogirbeli kirándulások alkalmával 1-1,5 órás dugóval kellett számolni mire ki-vagy bejutottunk a szigetre.

Egyéb:
Dalmácia nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Dalmácia beszámolók

murter

murter

Murter, Horvátország, Dalmácia, Murter-sziget
Címke:

Igényes embereknek egyáltalán nem ajánlom a Murter szigeten fekvő Hotel Colentum szállodát! Maga a sziget csodálatos, de a szállodai ellátás teljességgel elrontja a nyaralást. A szálloda elhanyagolt, piszkos, penészes, konnektorok gyermekek számára életveszélyesek. Az ott dolgozók mogorvák, barátságtalanok. A felkínált ételektől bélfertőzést kaptunk, az autónkra pedig a parkolóban első éjjel ráesett a mediterrán garázs amelyben félmilliós kár keletkezett, melyet azóta sem fizetett ki a [...]

A teljes bejegyzés

It's India

It's India

Gordana apartmanház, Orebic, Horvátország, Dél-Dalmácia, Dalmácia, Peljesac-félsziget
Nekem ez a mondat leginkább azt jelentette, hogy az indiaiak pontosan tudják, hogy az országuk különleges hely, ahol máshogy mennek a dolgok mint a világ más, normális helyein. És mi, akiknek csak nyolc napjuk van, hogy a turistáknak szóló művilágba halványan beszűrődő jelenségeken keresztül próbáljunk kitapogatni valamit az "igazi" Indiából, az ilyen momentumok fontos támpontok, hogy mi lehet odaát.Először a taxisofőr nyugtázta ijedt sorrymat egy a "no problem, it's India" [...]

A teljes bejegyzés

Bodhnath, az óriás sztupa, Nepál egyik jelképe

Bodhnath, az óriás sztupa, Nepál egyik jelképe

Hotel Alem 2*, Kozino, Basko Polje, Horvátország, Dalmácia, Közép-Dalmácia
Címke:

Bodhnath és környéke ad helyet a legnagyobb tibeti sztupának, és számos tibeti buddhista kolostornak.A sztupa öt részből áll, a talapzat, a lefordított csésze alakú test, egy négyszögletes rész, minden égtáj felé néző Buddha szemével, egy 13 lépcsőből álló, bronzzal borított részből (a 13 lépcsőfok, amit Nirvanába jutáshoz végig kell járni) és a Nirvánát szimbolizáló oszlopból.Mi először kora délután jártunk ott. Nap közben csak lézengenek a hívők, a sztupa körül lényegében csak [...]

A teljes bejegyzés

Dalmácia nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Dalmácia utazási magazin

Dubrovnik és a gyerekek

Dubrovnik számos szórakozást biztosít nem csak a felnőtteknek, de a gyermekeknek is, így családok számára ideális. Most adunk néhány tippet egy remek Horvátországi nyaraláshoz. Kisebb gyerekeknek…1. Az Uvala Lapad strand sétáló utcája szórakoztató túrákat, trambulint, újonnan megnyílt hatalmas játszóteret, különféle snack bárokat, éttermeket, fagylalt üzleteket kínál a gyermekeknek. A kavicsos strandok zuhanyzók sorakoznak, öltözőkabinok és egy árnyékos park.2. A „holt tengeri” tó a Lokrum szigeten sekély, kavicsos parttal rendelkezik, ami jó hely a kisgyerekek számára játszani és a vízbe gázolni. Találsz itt egy árnyékos játszóteret és egy snack bárt is. A gyerekek imádni fogják a szigeten járkáló szelíd pávákat. Lokrum egy kellemes 15 perces hajóútra fekszik az Óvárostól. A hajók minden órában indulnak az Órávos kikötőjéből.3. A legjobb gyerekbarát homokos partok között szerepel például Copacabana Beach, Uvala Bay strandja, valamint Mlini [...]
Teljes cikk

A tenger szólamai

Gondoltad volna, hogy nem is kell messzire utaznod, ahhoz hogy egy igazán varázslatos jelenségnek legyél szem és fültanúja? Horvátországban, Zadar városában van egy különleges hangszer, ami még csak nem is a felszínen helyezkedik el.A víz alatti orgona, a tengeri hullámok, a szél és néhány remek tervező miatt várhatja ma a turistákat. A szerkezetet Nikola Bašić készítette. 2005-ben adták át és már 2006-ban díjat kapott az European Prize for Urban Public Space\" –en.A különleges hangszerhez fehér márványlépcsők vezetik le a látogatókat. A pompás látvány még inkább hozzásegíti az embereket ahhoz, hogy egy igazán különleges élményben lehessen részük. Ez a világ egyik legnagyobb tengeri orgonája. [...]
Teljes cikk

A tenger és a természet csodái - Sibenik

 Sibenik a Krka folyó Adriai-tengerrel való találkozásánál fekszik. A többi dalmáciai várostól eltérően, melyeket illírek, görögök vagy rómaiak alapítottak, az 51 ezer lakosú, Horvátország harmadik legnagyobb kikötővárosának számító Sibeniket horvát törzsek hozták létre, majd egykoron ez is Velencéhez tartozott. Számos történelmi értékén kívül, itt található Horvátország egyik legjelentősebb műemléke, az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő Szent Jakab-székesegyház, melyeken nyomon követhetjük a középkori városfejlődés állomásait. De Sibenik természetesen csodás természeti környezetével is a turisták kedvencei közé tartozik. A tenger felől számos kis sziget, a szárazföldön pedig a csodás Krka Nemzeti Park övezi a várost – és bőven akad megfelelő hely a fürdőzésre is. Az éjszakai szórakozásra vágyók pedig jó néhány szórakozóhely, klub, pub vagy kávézó közül választhatnak.   A számos templom mellett több erőd és vár is növeli vonzerejét, melyekről csodás kilátás [...]
Teljes cikk

A világszép Dubrovnik

DUBROVNIK, SZTÁROK KEDVENCE!   Dubrovnik elsősorban kulturális célpont, megszámlálhatatlan látnivalóval találkozik itt a turista a márvánnyal borított utcákon sétálva. Fontos nevezetessége a régen börtönnek használt Bokar-erőd, ahol a Dubrovniki Nyári Játékok több színházi előadását tartják. Az Onofrio kútját Onofrio della Cava nápolyi mesterember építette 1438-ban, de mint Dubrovnik nagy része, ez is elpusztult az 1667-es földrengésben, így ma már nem az eredeti Onofrio-kutat láthatjuk. A 16 oldalú ivókút építése óta része a város vízvezeték-hálózatának. Ma népszerű találkozóhely, és hideg vizével igazi oázis a nagy melegben megfáradt turistáknak. A városkapun belépve nemcsak a kút, hanem a 35 méter magas, 1444-ben épült Bell Torony is elénk tárul, 2000 kilós harangja egyedülálló, amit a városfalon sétálva szemügyre is vehetjük. A toronyórának nincsenek mutatói, egyfajta napóra. A toronyhoz a Stradun, avagy Placa Dubrovnik vezet, egy 300 méter hosszú utca, kávézókkal és [...]
Teljes cikk

Nagy falak nem csak Kínában vannak

A világban sok olyan város van, melyeket máig – évszázadokkal ez előtt épített falak védenek. Bár ma már nem azt a funkciót látják el, mint építésük idején, a turisták számára mégis attrakciónak számítanak. Ha valaha is jártunk olyan helyen, melyet ilyen ősi falak vettek körül, akkor biztos tudjuk, hogy micsoda felemelő és félelmetes érzés egyszerre, a történelem ezen építményein végigmenni.Ha pedig még nem jártunk ilyen vidéken, ne keseredjünk el, nem kell érte egészen Kínáig és a Nagy falig utaznunk, elég ha Horvátország felé vesszük az irányt, és ellátogatunk Dubrovnik lenyűgöző városába. A Horvátország déli részén található szépséges várost körbeölelő városfal öt erődből, 16 bástyából és 1940 méter falból áll. Építését a 14. században kezdték meg és egészen a 17. századik bővítették. Ezt a falat soha nem törte át senki, és egy nagy földrengésnek is ellenállt a 17. század közepe felé.A városfalra három ponton kapaszkodhatunk fel, Nagy Onofrio-kút mellett, a [...]
Teljes cikk

Dubrovniki strandok - a világ legszebbjei között

A világ legszebb strandjai között a panorámás strandDubrovnik, aki nemcsak a turisták, de sok világsztár szívét is meghódította, idén (2006) egy újabb elismeréssel lett gazdagabb. A Skyscanner nevű webhely értékelése alapján a dubrovniki Banje strandegyike a világ tíz legszebb városi strandjának. A lista öt első helyezettje az Egyesült Államokban, Izraelben, Kanadában és Ausztráliában található, a dubrovniki Banje pedig Európa öt legszebb strandja közt szerepel.Bár a döntés azok számára, akik már valaha is jártak ezen a szép kavicsos strandon, nem szorul különösebb magyarázatra, azért azt is érdemes megemlíteni, hogy a Skyscanner azzal indokolta választását, hogy a strandról gyönyörű kilátás nyílik a dubrovniki Óvárosra, amely a parttól mindössze száz méterre található. A strand azonban nemcsak a szépsége miatt nyerte el az elismerést, de a tenger tisztasága és a területén elérhető számos szolgáltatás is hozzájárult az eredményhez.Dubrovnik óvárosa a földközi-tengeri régió egyik [...]
Teljes cikk

Rengos elismerés Horvátországban

Rangos elismerést kapott a TUI vendégeitől az Afrodita szálloda A TUI nevű német utazásszervező iroda vendégeinek szavazatai  alapján Makarskai Riviérán fekvő híres üdülőhelyen, Tučepiben lévő Afrodita szálloda is felkerült a világ száz legkedveltebb szállodájának listájára. A Bluesun csoport tulajdonában lévő szálloda 6000, a világ legkülönbözőbb tájain található versenytársával szemben nyerte el TUI Holly elnevezésű elismerést. Az Afrodita a legkellemesebb nyaralás kategóriában kapta a legmagasabb pontszámot. Tučepi, ez a kedvelt közép-dalmáciai üdülőhely a Biokovo hegység lejtőin, a tenger partján terül el. Többek között fenyőerdőiről és csodaszép kavicsos strandjairól ismert. A négycsillagos Afrodita szálloda, amely már tavaly is elnyerte ezt a rangos elismerést, 305 férőhellyel rendelkezik, továbbá számos vendéglátóipari szolgáltatással, illetve wellness-központtal, medencével és rekreációs lehetőségekkel várja vendégeit. [...]
Teljes cikk

Dubrovnik óvárosa, a horvát Adria gyöngyszeme

Egy 2003-as brit népszerűségi listán Dubrovnik a világ legkedveltebb városaként az első helyen szerepelt!Dubrovnik óvárosa, a horvát Adria gyöngyszeme. Az óvárosban az a legvonzóbb, hogy olyan emberléptékű: hangulatos, keskeny sikátorok keresztezik egymást, nincsenek hatalmas, átszelni való terek, bejárhatatlan távolságok.Dubrovnik nagyjából Rómával azonos szélességi körön fekszik, így éghajlata hasonló, és bár itt is vannak téli hidegek, a hőmérséklet szinte sohasem süllyed fagypont alá.Dubrovnik 1979 óta a világörökség része, amely kitüntetést gyönyörű építészeti emlékeinek köszönheti. Az óváros stílusa meglepően egységes: a legtöbb épület a barokk korból vagy még későbbről származik, s csak elvétve találunk ennél korábbi - román, gótikus vagy reneszánsz - épületet. Ennek oka, hogy 1667-ben óriási földrengés rázta meg a várost, amelyben a lakosság fele elpusztult, az épületek pedig szinte kivétel nélkül összeomlottak. A katasztrófa megpecsételte az akkoriban hatalma teljében fürdő [...]
Teljes cikk

Biograd és Primošten Európa 12 legszebbje között

Biograd a városok, Primošten pedig a települések kategóriájában – mindkettő ismert dalmáciai üdülőhely – került be az Európa 2007. Aranyvirága elnevezésű verseny 12 legjobbja közé az arany, ezüst, és bronz érméért folyó küzdelemben. Ezen szép elismerést a brüsszeli székhelyű „Európai Szövetség a Virágokért és a Tájért” ítéli oda. A fenti két horvát üdülőhely sikere annál is inkább figyelemreméltó, mivel a nem kevesebb, mint 27.000 benevezett helyiség közül csupán 5600 jutott tovább. Az említett európai szervezet küldöttsége nemrégiben Biogradban és Primoštenben tett látogatást követően elismerését fejezte ki a látottakkal kapcsolatban. Noha a 12 legjobb közé történt bejutás már magában is igen szép eredmény, az ideérkező turistáknak extra visszaigazolásként is szolgálhat abban a tekintetben, hogy az ilyen pompázatos településekre érdemes ellátogatni. Az eredményhirdetéssel egybekötött záróünnepség minden évben más-más helyszínen kerül megrendezésre, 2008. [...]
Teljes cikk

Orebic, a homokos strandú horvát nyaralóhely

Orebic az idők során tengeri központtá vált – nevét is egy olyan családról kapta, amelyből több kapitány is származott. Jelentősége a gőzhajók megjelenésével csökkent. Ma Orebic elsősorban hosszú homokos strandjaival, apró öblökkel, kristálytiszta tengerrel vonzza a nyaralni vágyókat.Az Orebic felett fekvő Miasszonyunk templomtól, ahol a környéken született kapitányok találták meg végő nyughelyüket, élvezhetjük a fantasztikus kilátást Korcula városára és szigetére. A Peljesac-csatornán áthaladó hajók ma is kürttel köszöntik védőszentjük templomát és az egykori kapitányok nyughelyét, melyre a ferencesrendi kolostor harangjai válaszolnak. A Peljesac-félsziget déli részén fekszik, a félszigetre vezető helyi úton. Kompjárat köti össze Korcula-szigettel.Látnivalók: Miasszonyunk templom és a régi kapitányok sírhelye, Ferencesrendi kolostor, Hajózási Múzeum, védett ciprusokból álló parkSzabadidő: éttermek, sörözők, kávézók, kikötő, séta a magasabban fekvő festői falucskákbaSport: [...]
Teljes cikk
Dalmácia nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Dalmácia nyaralás »
 

Időjárás

Dalmácia időjárása főszezonban és azon kívül

Dalmácia mediterrán éghajlattal rendelkezik és az évi középhőmérséklete sok vidékén köztudottan meghaladja a 15 Celsius fokot. Ez a tendencia elsősorban a Földközi-tenger hatásnak és a meleg tengeri áramlatoknak köszönhető. A dalmáciai nyaralás híveinek kimondottan jó hír, hogy a nyár már májusban elkezdődik, amely nagyrészt forró és persze száraz, mivel Dalmácia egész éves csapadékmannyisége még a nyolcszáz millimétert is alig haladja meg.

A kirándulásban gondolkodóknak, a hegymászóknak és persze a csodás természetvédelmi parkok kedvelőinek a nem kimondottan forróságukról ismert hónapok azok, amelyek számításba jöhetnek, mindenekelőtt az április, május, június és október hónapok a maguk kellemes 25 Celsius fokos nappali átlaghőmérsékletével és megközelítőleg 20-22 Celsius fokos vízhőmérsékletével.  A dalmáciai nyaralásban a naphosszat véget nem érő napsütés kedvelőinek, illetve a napsugarak által biztosított forróság elől a kristálytiszta és átlátszó tengervízbe „menekülőknek“ elsősorban a július, augusztus és szeptember hónapok garantálják a – 30 Celsius fokos nappali átlaghőmérsékletű – kiváló időjárást, amely időszakban a tenger vize 24-25 Celsius fok között mozog.

A dalmáciai nyaralást választók számára kimondottan értékes információ lehet, hogy elhelyezkedésüknek köszönhetően a szigeteken általában valamivel alacsonyabb a levegő átlaghőmérséklete és a július-augusztus hónapokra jellemző hőség a szigeteken ebből adódóan korántsem olyan elviselhetetlen, mint a dalmáciai szárazföld napsütötte vidékein.
Dalmácia nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Dalmácia nyaralás »

Dalmácia leírás

Biograd
Biograd a zadari riviéra egyik szép fekvésû városkája, mely a vitorlázók mekkájaként is emlegetett varázslatos Kornati szigetcsoporttal átellenben található. A legenda szerint a Kornati szigeteket a tenger szépségének ihletése nyomán teremtették az istenek - amely minden bizonnyal érvényes Biogradra is. Nem véletlen, hogy ez a ma számos értékes mûemléket õrzõ kisváros évszázadokon át a horvát királyok koronázóvárosa volt. Biograd egy Pa¹man szigetre nézõ félszigeten fekszik, melytõl egy szörfözésre is kiváló, hosszú tengercsatorna választja el. Aktívabb pihenésre vágyók számára kimondottan ajánljuk ezt a számos vonzó sportolási lehetõséget kínáló nyaralóhelyet, ahol többek között egy 2o pályás teniszcentrum várja az érdeklõdõket.
Srand: kavicsos.

Vodice
A ©ibeniktõl nem messze levõ Vodice széleskörû idegenforgalmi kínálattal, szórakozási lehetõségekkel és rokonszenves helybéliekkel várja az élménydús nyaralásra vágyókat. A település környékén fürdésre alkalmas partszakaszok és meghitt kis öblök sora teszi teljessé az itteni nyaralást.
Strandok: kavicsos, a Kék zászlós strand (Plava pla¾a) egyes részein homokkal feltöltött aljzat.

Zadar
Látogasson el az Adria szívében fekvõ õsi Zadar varázslatos világába, melyet \"Horvátország kis Rómájának\" is szoktak nevezni - tekintettel a város mintegy 3000 éves múltjára, egyedülálló szakrális építményeire és sokrétû kulturális hagyományrendszerére. Zadar világhírû urbanisztikai értékeit még teljesebbé teszik a több mint 1000 km hosszú zadari riviéra festõien tagolt partszakaszai, tiszta vizû strandjai és mintegy 300 kiseb-nagyobb szigete. Zadar ezenkívül a helyi meggyfa-ültetvények zamatos termésébõl készülõ Maraskino-likõr, valamint a világhíres horvát kosárlabdázók szûkebb hazája is!
Strandok: sziklás, betonozott, kavicsos, néhol homokkal feltöltött az aljzat.

Zaton (Zadar)
A Nin és Zadar között meghúzódó Zaton egy tágas öböl partján fekszik. A vízisportok kedvelõi itt bizonyára magukra találnak, hiszen Zatonban számtalan változatos szabadidõs és sporttevékenységre nyílik lehetõség. A szórakozásra vágyók pedig esténként a közeli Zadar impresszív kínálatából válogathatnak!

Kali (Ugljan-sziget)
Kali a Zadari szigetekhez tartozó Ugljan legnagyobb települése. A környék legjelentõsebb halászati központjaként számontartott helyen feltétlenül érdemes kipróbálni a lehetõ legfrissebben fogott alapanyagokból készülõ, különleges tengeri specialitásokat - melyek minden bizonnyal jól is esnek majd a Kali homokos strandjain eltöltött \"kimerítõ\" nap után!

Kosljun (Pag-sziget)
Üdvözöljük Ko¹ljunban, Pag sziget déli oldalának egyik természetes kis öblében! A romantikus õsfenyves övezte település elsõsorban a természet szerelmesei számára lehet ideális nyaralóhely. Ha Ön közéjük tartozik, bátran látogasson el Ko¹ljunba, ahol minden idelátogatót saját kis öböl vár, és ahol a híres pagi csipkeverõk mestermûveit is megcsodálhatja. Pag sziget a szárazföldrõl közúti hídon, illetve komppal közelíthetõ meg.

Novalja
A helyi készítésû gyönyürû csipkéirõl és fantasztikus aromájú sajtjairól nevezetes észak-dalmáciai Pag szigeten található. Fürdõzésre a sziget legszebbikének számító homokos novaljai strandokat ajánljuk - este pedig egy éttermi kóstolót Pag gasztronómiai specialitásából, a híres pagi báránysültbõl! Pag sziget a szárazföldrõl közúti hídon, illetve komppal közelíthetõ meg.
Strandok: homokos

Pag (Pag-sziget)
Pag városa az azonos nevû, gyönyürû csipkéirõl és zamatos juhsajtjairól nevezetes észak-dalmáciai szigeten található. Az õsidõk óta lakott, jellegzetes urbanisztikai megoldásokkal büszkélkedõ városka történelmi építményei gazdag kulturális örökségrõl tanúskodnak. Pag sziget másik jellegzetessége a szinte holdfelszínre emlékeztetõ kopár síkságok és az üdén zöldellõ olaj- és fügefaligetek hirtelen váltakozása, amit a kristálytiszta vizû pagi öblök szépsége tesz még teljesebb nyári élménnyé.Pag sziget a szárazföldrõl közúti hídon, illetve komppal közelíthetõ meg.
Strandok: kavicsos, homokos, három strandon ivóvíz-forrás is található

Primosten (Sibenik)
A festõi szépségével nyaranta ezreket vonzó hangulatos Primo¹ten városka ©ibenik és Split között található. Valaha egy partközeli szigeten alapították, melyet a késõbbiekben híddal kapcsoltak a szárazföldhöz. Hosszan elterülõ, apró kavicsos strandjaival, meredeken a vízbe ereszkedõ, vadregényes szikláival és romantikus órákat garantáló tengerparti sétányaival bizonyára az Ön szívébe is belopja magát...

©ibenik
Harmonikus egységben kínálja az odalátogatóknak a régmúlt emlékeit és természeti környezetének minden szépségét. Városnézés során semmiképpen se hagyjuk ki a híres Szent Jakab székesegyházat, mely Horvátország legteljesebb reneszánsz kori építménye. A város már az óhorvát királyok idején fontos történelmi helyszín volt, melynek környékét megannyi sziget és tengeröböl teszi festõien változatossá. ©ibeniktõl nem messze találjuk a feltétlenül megtekintendõ, varázslatos Krka Nemzeti Parkot, ahol igazán aktív kikapcsolódással töltheti a napot!
Strandok: betonozott, sziklás, kavicsos, ®aboriæiban homokkal feltöltött aljzat

Hvar (Hvar-sziget)
Üdvözöljük Önt is Horvátország legnaposabb szigetén, ahol évente átlagosan mintegy 32o napot süt a nap! Ha ehhez még hozzáadjuk a szigetet beborító levendula- és rozmaringültetvények káprázatos illatát, az árnyas partmenti fenyveseket és a sziget egyedülálló civilizációs hagyományát - könnyen beláthatjuk, miért is lett Hvar az utóbbi idõk talán leglátogatottabb adriai szigete!
Strandok: köves, keskeny öblök homokos strandszakaszokkal.

Bol (Brac-sziget)
A kimondottan \"trendi\", exkluzív nyaralóhelynek számító Bol az egyik legnaposabb horvát sziget, Braè déli oldalán fekszik. Közvetlen közelében található a horvát Adria legkáprázatosabb strandja - a tengerbe több mint 63o m hosszan benyúló kavicsos földnyelv, Zlatni Rat, a szörfözés és a vízisportok szerelmeseinek valóságos zarándokhelye. Mozgalmas, \"bulizós\" nyaralásra, szórakozásra vágyó, vízisportokat kedvelõ turisták ennél ideálisabb adriai célpontot aligha találhatnak!
Strandok: kavicsos

Supetar (Brac-sziget)
Supetar az egyik leglátványosabb közép-dalmát sziget, Braè északi oldalán található a róla elnevezett Szt. Péter-öbölben. Kikötõjébõl naponta többször hajójáratok indulnak a közeli Splitbe. Nem túl nagy kiterjedése ellenére az utóbbi évtizedek egyik legfelkapottabb dalmát nyaralóhelye lett. Látványos mûemlékekkel, sportolási lehetõségek tárházával és egyedi idegenforgalmi kínálattal várja a vendégeket.
Strandok: sziklás, kavicsos, néhol homokkal feltöltött aljzat

Makarska
Makarska a közel hatvan kilométer hosszan elnyúló, és szépsége miatt már a krétaiak figyelmét is felkeltõ makarskai riviéra legnagyobb városa. E rendkívül vonzó, mondén nyaralóhely igazi déltengeri hangulatú, árnyas fenyvesekkel szegélyezett homokos és kavicsos strandokat, valamint számtalan szórakozási lehetõséget kínál az idelátogató turistáknak. És mivel közvetlenül a Biokovo hegység lábánál fekszik - melyet az alpinisták Dalmácia legvadregényesebb mészkõhegységének tartanak! - a legaktívabbak még akár hegyet is mászhatnak. Biokovo hegység - A makarskai strandok forró homokján ejtõzve bizony nehéz elképzelni, hogy a felettünk magasodó Biokovo számos völgyében évekig nem olvad el a hó!
Strandok: fenyõkkel szegélyezett, csodálatosan szép, lassan mélyülõ, fehérkavicsos strand, kristálytiszta víz (Baska Voda)

Split
Az 1700 éves múltra visszatekintõ közép-dalmáciai Split Diokleciánusz császár alatt élte fénykorát, aki jó ideig innen irányította a Római Birodalom ügyeit, örökségül pedig remekbeszabott palotakomplexumot hagyott hátra. A pompás óvárosi mûemlékegyüttesen és magas színvonalú idegenforgalmi szolgáltatásokon kívül Split turisztikai vonzerejéhez kétségkívül hozzájárul e mediterrán nagyváros lakóinak felejthetetlen déli sármja.
\"Spliti nyár\" - a nyaranta megrendezett kulturális és szórakoztató rendezvénysorozat egyértelmû bizonyítéka a splitiek sugárzó életkedvének. Marjan-hegy - Split legkedveltebb városi kirándulóhelye, melynek 168 hektáros területét árnyas alpesi fenyves borítja. A csúcson levõ kilátóból páratlan kilátás nyílik a környezõ szigetekre és az egész spliti akvatóriumra, amit Ön sem mulaszthat el!

Trogir
A \"kis Velenceként\" is emlegetett Trogir a középkori mediterrán kultúra valóságos emlékkönyve, melynek története még az ókorra nyúlik vissza, amikor is a városka a Tragurion nevet viselte. Felismerve a hely rendkívül gazdag urbanisztikai értékeit az UNESCO 1997-ben felvette Trogirt a világörökségek rangos listájára. Ez a festõi kis városka az utóbbi évtizedekben kimondottan változatos turisztikai kínálattal fogadja az idelátogatókat, a vitorlásokat pedig színvonalas szolgáltatásokkal várja a \"Èiovo\" Vitorlás és Jachtklub.
Strandok: sziklás, kavicsos

Omi¹
A közép-dalmáciai Omi¹ a Split és Makarska közötti impresszív partszakaszon található, egyes részei pedig benyúlnak a Cetina hegyi folyócska vadregényes kanyonjába. A városka már a középkorban is nagy ismertségnek örvendett - igaz, ezt jórészt a hírhedt és messze földön rettegett helybéli kalózoknak köszönhette…
Napjainkra az omi¹i riviéra igen látogatott nyaralóhellyé nõtte i magát, ahol mintegy 35 km hosszú, kiváló fürdési lehetõségekkel csábító tengerpart, és jópár festõi kis halászfalu fogadja a pihenni vágyókat. A mindenre elszánt egykori kalózokról pedig jobbára csak a híres helyi férfikórusok (a klapák) dalaiban hallhatunk…
Strandok: kavicsos és homokos

Dubrovnik
Ismerje meg végre Ön is a varázslatos Dubrovnikot, a Dél-Adria méltán világhíres gyöngyszemét, mely már jó ideje az ENSZ Világörökségeinek rangos sorában szerepel. E tekintélyes idegenforgalmi múltú város messzemenõen eleget tesz korunk legigényesebb turisztikai elvárásainak is. Múzeumok, fesztiválok, \"konobák\" (tavernák), éttermek, enyhe mediterrán éghajlat, meseszép tengerparti táj. Legyen Ön is részese mindennek, és gyõzõdjön meg Bernard Shaw szavainak igazáról: \"Ha a földi paradicsomot keresed, Dubrovnikban megtalálod!\" Dubrovniki Nyári Fesztivál - e színvonalas és igen változatos eseménysorozat keretében számos szabadtéri koncert és színházi elõadás teszi még varázslatosabbá Dubrovnik tereinek nyári esti hangulatát!
Dubrovniki Nyári Fesztivál - e színvonalas és igen változatos eseménysorozat keretében számos szabadtéri koncert és színházi elõadás teszi még varázslatosabbá Dubrovnik tereinek nyári esti hangulatát!
\"Stradun\" - ennek az óvároson áthúzódó, igen híres és hangulatos sétálóutcának a neve szinte egybeforrt Dubrovnikéval. A városnézést érdemes innen kezdeni - és rögtön megértjük, miért is olyan büszkék a dubrovnikiak városuk múltjára!
Lokrum sziget - a város közvetlen közelében fekszik ez a szépen parkosított sziget, ezért igen kedvelt kirándulóhely a városbeliek és a turisták körében egyaránt.
Strandok: sziklás, betonozott, kavicsos, homokos.

Cavtat (Dubrovnik)
Cavtat, a Dél-Adria egyik legidillibb kisvárosa Dubrovnik közelében, a Rat-félsziget déli lankáin húzódik. Az ókorban alapított és akkoriban Epidaurum néven emlegetett település napjainkban Horvátország legdélibb régiója, Konavle idegenforgalmi és kulturális központja. Mesés strandjaival, luxusszállodáival és a helybéliek által gondosan megõrzött, mindennapi hagyományaival Önt is várja ez a kedves kis mediterrán város! Cavtat különlegesen szép, harmonikus mediterrán környezete a középkortól fogva számos hazai és külföldi mûvészt ihletett meg - többek között a horvátok legnagyobb múltszázadi festõjének számító Vlado Bukovacot is. A városka majd 7 km hosszú, helyenként mediterrán fenyvesen átvezetõ tengerparti sétánya nap mint nap emlékezetes barangolások színhelye lehet az Ön számára is!
Srandok: köves, sziklás, betonozott, homokos

Korèula
Fedezze fel Korèulát, az azonos nevû dél-dalmát sziget történelmi és idegenforgalmi központját, egyben a híres világutazó, Marco Polo szülõvárosát! Hangulatos kis terei, kacskaringós sikátorai és eredeti mediterrán atmoszférája révén az Adria megszállottai régóta csak kis Dubrovnikként emlegetik... S míg napközben a híres dalmát kõfaragómesterek évszázados építészeti remekeiben gyönyörködhetünk, esténként a helybéliek látványos ízelítõt adnak a turistáknak a sziget sajátos hagyományának számító \"moreska\" nevû vitézi táncjátékból!
Strandok: kavicsos, sziklás

Brna (Korcula-sziget)
A Korèula sziget legnagyobb borvidékeként elhíresült Brna egy Vela Lukától keletre fekvõ tengeröbölben húzódik. Természetesen itt találjuk a sziget legkiterjedtebb és legjobb tõkéjû szõlõültetvényeit, a környék számos kis szigettel tarkított, halban igen gazdag vizei pedig különösen népszerûek a vitorlázók és a sporthorgászok körében.
Strandok: kavicsos, sziklás

Dalmácia nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

A Magyar Köztársaság horvátországi képviselete:
Zágráb:
Pantovzak 255-257, 10 000 Zagreb
Tel: 385-1-4890-906,
Fax: 385-1-457-9301

A Horvát Köztársaság magyarországi képviselete:
1065 Budapest, Munkácsy Mihály utca 15.
Tel:  354-1315, 269-5854, Fax: 354-1319

A horvát pénzt illetően az egyes személyek a Horvát Köztársaságba, ill. a Horvát Köztársaságból max. 2.000 Kunát vihetnek magukkal. A háziállatok ideiglenes, rövid időre történő bevitelét illetően (a tulajdonos turistaútja során, háziállatok kiállításán történő részvétel céljából és hasonlók) a tulajdonos köteles a háziállatot bejelenteni a horvát vámszervek munkatársának. A tulajdonosnak emellett rendelkeznie kell a következő dokumentumokkal: a kutya, vagy macska gazdájának rendelkeznie kell a háziállat oltási könyvével, amelyen szerepelnek az állat azonosító adatai és azonosító jelei. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal kellett megtörténnie. Egyéb háziállatok tekintetében (díszmadarak, teknőcök és hasonlók) állatorvosi bizonyítvány szükséges arról, hogy a háziállat egészséges, amelyben szerepelnie kell a következő adatoknak: származás, azonosító jelek, egészségi állapot.

A Horvát Köztársaságba gépjárművel történő beutazás során az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett rendelkezni kell a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártyával is. Személyautók, csónakok, hajók, lakókocsik és más szállítóeszközök ideiglenesen max. 6 hónap időtartamra vihetők be, olyan szállítóeszközök tekintetében,

  • amelyet ideiglenesen visz be az országba állandó külföldi lakcímmel, vagy külföldi munkahellyel rendelkező személy,
  • amelyet saját szükségletei céljából használ állandó külföldi lakcímmel, vagy külföldön ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező személy,
  • amelyet külföldön regisztráltak, illetve helyeztek forgalomba az állandó külföldi lakcímmel, külföldi munkahellyel, vagy külföldi telephellyel rendelkező személy nevére.

A fent említett személyek külön formális eljárás nélkül bevihetnek különböző személyes tárgyakat, beleértve a speciális és sportfelszereléseket, amelyekre szükségük van a Horvát Köztársaságban való tartózkodásuk során pihenés, szórakozás, egészségmegőrzés, stb. céljából. Kulturális javak (ritka gyűjtemények, archeológiai leletek, képek, szobrok, régi könyvek, stb.) csak a kulturális örökség védelmét ellátó és ebben illetékes hatóság engedélye alapján vihetők be az országba, illetve ki az országból.

Dalmácia nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Dalmácia adatlap

(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások