Barcelona látnivalók

Ablak a Világra - Utazási magazin


Barcelona látnivalók
Kapcsolódó utazások

Barcelona nevezetességeinek felsorolására több oldal is kevésnek bizonyulna, ezért csak a legfontosabb látnivalókat szeretnénk megemlíteni az alábbiakban: 

Montjuich-hegy: A 213 méter magas Montjuich-hegy nevezetességei közül érdemes megemlíteni az 1929-es világkiállításra emelt Palau Nacionalt (ma a Katalán Szépművészeti Múzeum), a XVII. században épített várat, amelyet az 1700-as évek elején átépítettek (ma Hadtörténeti Kiállítás tekinthető meg a várfalak között) ill. az 1992-es Olimpiára átépített stadiont és a hozzá kapcsolódó kommunikációs tornyot. Az 1929-es Világkiállításra tervezett Spanyol Falu (Poble Espanyol) szintén a Montjuich-hegyen található, ahol megtekinthetjük Spanyolország különböző vidékeire jellemző egyedi építészeti stílusú neves épületeit, s bepillanthatunk a híres spanyol mesterek munkáiba. Az itt megrendezett 1929-es világkiállításra emelt épületek a mai napig több múzeumnak ill. művészeti alapítványnak adnak otthont.

Eixample: Ezt a negyedet nyugodt szívvel nevezhetjük Gaudi birodalmának, hiszen itt találjuk a mester leghíresebb alkotásait (Sagrada Família, Casa Mila), s talán egész Európában itt látható a legtöbb art noveau stílusú épület. A negyed modern stílusú kialakítása az 1850-es évek végén kezdődött, s jellegzetessége a tervszerűen (szinte körzővel és vonalzóval kialakított) városkép. Az utcák mindenhol merőlegesek, s mivel a sarkokat levágták, így minden háztömb egy eltorzított „STOP”-táblához hasonlítható.

Sagrada Familia: A székesegyház egyike Európa legérdekesebb építményeinek, hiszen Gaudi a katolikus egyház neogótikus elképzeléseit ötvözte saját modern ötleteivel. A művész 1914-től minden energiáját az élete fő művének szentelte, azonban az építkezés befejezését Gaudi halála (1926) ill. a polgárháború (1936-1939) jelentősen megnehezítette. A II. világháborút követően folytatták az építkezést, s már csak idő kérdése (kb. 20 év…), hogy a mester által megálmodott dóm teljes pompájával ragyogja be Barcelonát.

Gótikus negyed: ebben a városrészben található a Katalán Parlament épülete, a Városháza és a Várostörténeti Múzeum is. A negyed leghíresebb épülete az 1298-ban elkezdett, de csak a XIX. században befejezett katedrális ill. a XIII. században alapított királyi rezidencia. Kolombusz Kristófnak állít emléket a Békekapuban magasodó 60 méteres emlékoszlop, amelynek tetején áll a nagy felfedező szobra az 1493-as hazatérésére emlékezve. Az emlékmű tetején lévő kilátóba lifttel juthatunk fel, ahonnan csodás kilátás tárul elénk a katalán városról.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások