Madrid körutazás

A Madridi körutazás Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Madridi körutazás, a Madridi körutazás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen.

Madridi körutazás foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Európa legforróbb fővárosa, Madrid ősszel, a kánikula és a turistacsoportok hadának levonulása után mutatja meg igazi arcát.

Madrid utazás TOP 10

Az összes Madrid körutazás »

Madrid

Az összes Madrid körutazás »

Madrid ismertető

Utazás Európa egyik művészeti központjának „fővárosába” - Madrid
Az Ibériai-félsziget szinte mértani közepén, valamint az Új-Kasztília síkság területén elhelyezkedő Madrid – hárommillió főt is meghaladó lakosságával Spanyolország fő- és egyben legnagyobb városként – nemcsak az ország legfelkapottabb városának, hanem a statisztikák szerint Európa negyedik leglátogatottabb központjának is számít. A mediterrán és kontinentális éghajlat által formált klimatikus viszonyokkal rendelkező Madrid napjainkban is a világ talán legélhetőbb városa. A kulturális értelemben Európa művészeti központjának is tekinthető Madrid évszázadok óta világhírű volt – a spanyol Greco, Zurbaran vagy éppen Goya kiteljesedő munkásságának színtereként – festészetéről, amelyet csak tovább öregbített a huszonegyedik században is megcsodálható számtalan kevésbé ismert festő, szobrász és építész remekműve.

Madrid éjszakai életének pezsgő miliője, számtalan stílust képviselő szórakozóhelye és éjszakai bárja, a spanyol történelem idevágó históriájának megcsodálását biztosító több múzeuma, legendás faunájáról közismert parkja és nem utolsó sorban a spanyol temperamentumot képviselő, valamint vidám életérzést sugárzó helybeli lakosság vendégszeretete jelenti azokat a körülményeket, amelyek – a Real Madrid labdarúgócsapat stadionjának is helyet adó – fővárost a modernkori turizmus közkedvelt idegenforgalmi központjává tették.

Madrid megközelíthetősége, és amit a helyi tömegközlekedésről tudni érdemes
A spanyol főváros Budapestről átszállás nélkül is megközelíthető a Wizz Air, valamint a Ryanair – financiálisan kifejezetten kedvezőnek mondható – fapados járataival, jóllehet az Iberia-, illetve Iberia Express járatai is indítanak repülőgépeket az év meghatározott időszakában Madridba. Madridot természetesen a kifejezetten hosszú autóút „szerelmesei” személygépkocsival is megközelíthetik. A spanyol fővárostól csupán tizenkét kilométerre fekvő – az Európa tíz legforgalmasabb légiközlekedési csomópontjának egyikeként számon tartott – Barajas repülőtérre érkezve a spanyol fővárost taxival, autóbusszal és metróval is megközelíthetjük. Madrid – az ország legnagyobb közlekedési csomópontjaként – rendkívül szerteágazó vasút-, és természetesen folyamatosan fejlődő metróhálózattal rendelkezik.

A madridi tömegközlekedés kimondott előnyének tekinthető – azon túlmenően, hogy a madridi metróvonalak igen gyors közlekedést biztosítanak – a buszokra és metróra használható azonos formájú jegy.

Madrid és klimatikus viszonyainak jellemző sajátosságai
Az éghajlat Madridban kontinentális mediterrán, amely kifejezetten hideg telet és meglehetősen forró nyarat eredményez. Spanyolország fővárosának klimatikus viszonyait Madrid „városi mivolta” is részben befolyásolja. Általánosságban elmondható, hogy a spanyol főváros éghajlata igen száraz, alacsony páratartalommal. A spanyolországi nyaralást tervezők közül kevesen tudják, hogy Madrid Európa legnapfényesebb városa, hiszen a napsütéses óráinak száma messze fölülmúlja a hasonló adottságokkal rendelkező európai városokat. A spanyolországi nyaralásban gondolkodóknak Madridban kifejezetten forró júliusban és augusztusban lehet részük, az átlagosan 30-31 Celsius fokos nappali átlaghőmérséklettel, valamint a területre eső kevés csapadékmennyiséggel.

A nyári periódusnak ebben a szakaszában a hőmérő higanyszála 40 Celsius fok fölé is kúszhat, így ebben az időintervallumban városnézés esetén kellő mennyiségű folyadékról sem árt gondoskodnunk. Nem árt ha tudjuk azt sem, hogy hazánktól eltérően a madridi nyári hónapokban a legforróbb napokon is kimondottan hűvös éjszakákkal kell számolnunk, hiszen 16-18 Celsius fokra is lehűlhet a hőmérséklet a naplementét követően. A májusi, júniusi, szeptemberi és októberi hónapok kellemes melegségükkel, a napsütéses órák magas számával városnézésre kifejezetten alkalmasak. Mivel a meteorológiai adatok szerint Madrid évi átlaghőmérséklete nagyjából 12 Celsius fok körül mozog, értelemszerűen önmagából is adódik a fagyokkal és komolyabb havazásokkal „fenyegető” telek megléte. A térség geológiai adottságai és a hegyek közelsége eredményezi azt, hogy a spanyolországi nyaralás szerelmesei télen és nyáron is igen tiszta madridi levegőt szívhatnak magukba.

Látnivalók Európa harmadik legnagyobb városában…
Az Almudena katedrálistól a „művészeti aranyháromszögig”

Más európai székesegyházaktól eltérően a huszadik században megépült, valamint megjelenésében kevésbé grandiózusnak tekinthető kifejezetten modern katedrális Madrid kihagyhatatlan látványossága, annál is inkább, mivel kupolájából páratlan kilátás nyílik a spanyol fővárosra. Spanyolország királyának 18. században épült jelenlegi hivatalos palotája szintén emlékezetes élményt ígér.  Jóllehet a bámulatos fegyverraktáráról is elhíresült Palacio Real de Madrid napjainkban nem a spanyol király kizárólagos otthona, jelenlegi funkcionalitásából eredően exkluzív ünnepségeknek, diplomáciai, és protokolláris eseményeknek ad otthont.

A királyi palota keleti oldalán található az útikönyvek szerint a spanyol főváros legszebb tere, a híres Plaza de Oriente, amely mindenekelőtt lenyűgöző épületeivel, kertjeivel, szobraival, és szökőkútjaival csábítja a királyi palota meglátogatására érkező turistákat. A spanyol történelem részint Madridra eső fejezeteire kíváncsi turisták kielégíthetik kíváncsiságukat a nevezetes \"művészeti aranyháromszögben\", ahol a Thyssen-Bornemisza múzeum mellett a Prado, valamint a Reina Sofia galéria is elhelyezésre került. Azzal együtt, hogy Prado a világ legimpozánsabb szépművészeti múzeuma, számos olyan spanyol művészeti alkotásnak ad állandó otthont, amelyekhez néhány euróért bárki karnyújtásnyira kerülhet.

A számos korabeli rajzot, festményt – többek között Rubens Rembrandt és El Greco művein túlmenően – szobrot és szépművészeti alkotást őrző Parado mellett, ugyancsak itt található Thyssen-Bornemisza múzeum, ahol mindenekelőtt a javarészt századfordulós vagy azt megelőző impresszionista, expresszionista, valamint Európán kívüli területekről származó festmények kaptak helyet.  A „művészeti aranyháromszögnek” nevezett terület harmadik tagjaként közismert Reina Sofia, a spanyol kortárs művészet páratlan darabjait képviseli, mindenekelőtt Picasso, Dali, vagy éppen Miró alkotásaival, jóllehet számos külföldi művész világhírű festménye is kiállításra került az 1992-ben kapuit megnyitó múzeumban.

Madrid természetvédelmi területei „madártávlatból”
Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a látnivalókban bővelkedő Madrid megismerésére néhány nap korántsem elegendő. Spanyolország csodálatos fővárosának csaknem felét a legkülönbözőbb természeti szépségeket és látnivalókat rejtő parkok, valamint gyönyörű terek teszik ki, ám a fárasztó városnézést követően Madrid tágabb környezetében is számos természetvédelmi területet találhatunk, ahol kipihenhetjük fáradalmainkat. Madridi tartózkodásuk alatt fedhetetlen élményeket ígérnek a városközponttól minden irányban megtalálható közkedvelt kiránduló-, és pihenőhelyek. Ezek közül a zöldövezetek közül a Parque Natural de Monte el Pardo, a városközponttól északi irányban elhelyezkedő Parque Regional de la Cuenca Alta del Manzanares, valamint a Parque Natural de la Peñalara neve mindenképpen említést érdemel. Ez utóbbi – személyautóval könnyűszerrel megközelíthető –parkok mellett érdemes időt szánnunk Madrid Lago nevű – egyébiránt a fővárosi állatkertnek is otthont adó – legszebb parkjára, illetve a város közepén elterülő királyi füvészkert természetbarát miliőjére is.

Madrid körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Madrid üdülőhelyek

Madrid utazási magazin

Tervezd meg nyaralásod Spanyolországba

Tippek egy tökéletes spanyol vakációhoz. Egyesek számára a spanyolországi látogatás nem több, mint egy hétvége a Costa del Sol partján, vagy néhány nap a csodás Barcelonában. Ám ezen kívül van még sok más lehetőség is, amit érdemes megnézni. Spanyolország nem olyan nagy ország, de kulturálisan széttöredezett. Néhány dolog, mint például az ingyen tapas itallal, csak az ország korlátozott részén érhető el.   Ha tudja, hogy miket keres az utazása során, tekintse meg az alábbi tippeket:  Olcsó tapast? Válassza Granadát! Miért? Spanyolország egyike azon kevés országoknak, ahol ingyen kaphat valamit. Számos bárban kap egy kis ételt minden italhoz, amit vásárol. Jaen, Leon például nagyszerű város erre. Legjobb tapast? Valassza San Sebastiant vagy Seville-t! Miért? San Sebastiani és a sevillai ínyenc tapas nemzetközileg elismert díjat nyert. San Sebastianhoz közeli Logroño, kevésbé ismert, de ugyanolyan jó versenyző. Jó időjárást? Andalúzia! ..de ez sok mindentől [...]
Teljes cikk

Madrid nyáron + utazási tippek

Nyári időjárás (június, július, augusztus)  A madridi nyár nagyon forró lehet. Augusztusban a város nagy része leáll, illetve sok bár és kávézó bezár, amikor a helyiek a partra mennek. Átlagban nagyon száraz, ami enyhén hűvösebb éjszakákat és reggelt eredményez. Határozottan légkondícionált szállást keressen, ha nyáron tartózkodik a fővárosban. Programok Július és Augusztus Esemény: Vernaos de la Villa Hol: Madrid Mi: koncertek és színházi előadások július és augusztus között   Július 2-6 Esemény:  meleg felvonulás Hol: Chueca Mi: Spanyolország legnagyobb meleg felvonulása   Augusztus és szeptember Esemény: Vuelta an España Hol: Nagyrészt Spanyolország északi részén (Galícia, Navarra, Baszkföld és Katalónia) és Madrid környékén zajlanak. Mi: A Tour de France kerékpárverseny spanyol változata. A dátumok évről évre változnak, de augusztusban és szeptemberben jellemzőek, és szeptember közepén befejeződnek Madridban.   Utazási Tippek: Dél: [...]
Teljes cikk

Tökéletes útiterv Madridba

Madridban található a legnagyobb spanyol repülőtér, így ez a legkedveltebb érkezési pont az ország legtöbb látogatójának. A spanyol főváros kényelmes elhelyezkedése, és kiterjedt nagysebességű vasúthálózata, amely Sevillába, Barcelonába és Cordobaba is elágazik, szintén kiváló kiindulópont az ország többi részének felfedezéséhez. A több napos túrák nagyszerű lehetőségeket kínálnak a város megismerésére akár idegenvezető segítségével, vagy anélkül.   Hogyan jut el Madridba? Repülővel: Spanyolország legnagyobb repülőtere, a Madrid-Barajas. A fapados légitársaságok (mint például az EasyJet és a Ryanair) és a nagy fuvarozók egyaránt repülnek Madridba a világ minden tájáról. Mivel csak egy nemzetközi repülőtér található a környéken,nem lehet eltéveszteni. Mindenképpen hasonlítsa össze Spanyolország járataira vonatkozó árakat, és nézze meg a repülőtéri transzfert. Vonattal: Az AVE Spanyolország kiváló nagysebességű vasútvonala, amely a városokat Barcelona, Sevilla és Malaga között [...]
Teljes cikk

Piacok, parkok és tapas – Madrid másik arca

Kétségkívül van valami vonzó Spanyolország fővárosában, bár a legtöbb utazót Barcelona jobban vonzza. Madrid tartogat pár érdemleges helyet, csak győzzük megkeresni őket. Egyszer valaki így jellemezte ezt a várost: Olyan mintha New York-nak és Párizsnak született volna egy spanyol kisbabája. És igaza volt, Madrid legszebb helyein egy kis New York, egy kis Párizs lelt otthonra.El Rastro bolha piac Minden vasárnap, Madrid egyik városrésze bolhapiaccá változik, masszív tömegekkel és árukészlettel, itt aztán azt is megtalálod, amit eddig nem is kerestél. Rendkívül zsúfolt és nyüzsgő, ami azért vicces, mert a város többi része kifejezetten csendes vasárnaponként. A piac minden utcája, szekciója más más téma szerint van felosztva. Az egyik utcán csak festményeket és fotókat találunk, míg a másik a régiségekre specializálódott, a harmadikon pedig csak öreg, használt cipők jönnek szembe. Minden tekintetben megéri itt végigkalandozni, már csak a látvány miatt is. Az áruk és vevőik is [...]
Teljes cikk
Madrid körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Madrid körutazás »
 

Madrid körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Madrid körutazás »

Madrid leírás

A múzeumok városa

Világhírű és kihagyhatatlan a Prado, az itáliai és németalföldi festészet gazdag gyűjteménye, amely sok más múzeummal ellentétben nem zár be délben (szombaton 14 h után féláron látogatható). A Thyssen-Bornemissza gyűjtemény keresztmetszetet nyújt a középkortól a modern festészet legjelesebb darabjaiig.Madrid

Spanyolország fővárosa, a több mint hárommillió lakosú Madrid, az ország vasúti és közúti csomópontja, az ország földrajzi középpontjához közel fekszik. Tengertől való távolsága és magassága (660 m) miatt a tél hideg, a nyár pedig forró. Madridban három világhírű képtár, egy királyi palota, fenséges terek, és Spanyolország történelmének kincseit őrző múzeumok várják az érkezőket. A várost körülvevő kis tartomány, a Comunidad de Madrid nevezetességei közül a Sierra de Guadarrama és az El Escorial a legnevesebbek.

A spanyol városok közül főleg Madrid emelkedett Európa egyik művészeti fővárosának rangjára.

A spanyol festészet mindig is világ-hírű volt: Goya, Greco, Velázquez és Zurbaran a világ legnagyobb festői közé tartoznak. Századunkban olyan nevekkel bővült ez a névsor, mint Picasso, Dali és Miró, de mellettük még számtalan, kevésbé ismert, de jelentős festő, szobrász és építész van. Az európaiak most kezdik igazán felfedezni a spanyol kultúrát.

Lám-lám, Don Quijote de la Mancha lovag országa mennyi szellemi meglepetést tartogat számunkra!

Madrid körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

Nagykövetség
Cím: C/Angel de Diego Roldan 21.
28016 Madrid
Előhívó: (34)(91)
Telefon: 413-70-11, 413-70-99, 413-41-37
Ügyelet: Mobil: 619-22-19-29
Fax: 413-41-38

Főkonzulátus
Cím: Avda Diagonal 477 Planta 19.B.
08036 Barcelona
Előhívó: (34)(93)
Telefon: 405-19-50, 405-33-62, 405-34-53
Ügyelet: Mobil:629-745-593
Fax: 419-46-08

Belépõjegy irányárak
- El Escorial + Elesettek Völgye (együtt) EUR 6,90
- Segovia Alcázar EUR 3,-
- Toledo katedrális EUR 4,20
- Zsinagóga EUR 1,20
- El Greco háza EUR 2,40
- Granada Alhambra EUR 7,80
- Malaga Katedrális EUR 1,80
- Sevilla Katedrális EUR 4,80
- Alcázar EUR 4,20
- Cordoba Nagy Mecset EUR 6,-
- Zsinagóga EUR 0,30
- Madrid Prado EUR 3,-

Rendezvények
Spanyolország minden városa évi 2-3 nagy fesztivált is rendez, de ezek közül is kiemelkedik a La Tamborrada San Sebastiánban. A karneváli szezon legõrültebb buliját Sitgesben tartják. Valenciában, márciusban ünneplik a Las Fallast, amikor is egy héten keresztül táncolnak, esznek-isznak, és gyönyörködnek az elsõrangú tûzijátékban. Április Sevilla hónapja, ilyenkor tartják a Semana Santát, a Húsvétot megelõzõ szent hetet és a Feria de Agril ünnepét. Az õrültségre vágyóknak és kalandoroknak két egyedülálló eseményt kínál Spanyolország. Augusztus utolsó szerdáján rendezik Bunol városában a La Tomatina fesztivált, melyen a résztvevõk paradicsommal dobálják egymást, óriási buli, de a szemünkre vigyázzunk! Aki még ennél is veszélyesebbre vágyik, az utazzon el júliusban Pamplonába, a Sanferminesre, a híres bikafuttatásra. Itt mindig tartsuk szem elõtt, hogy a bika erõsebb, mint az ember.

A Spanyolországba készülők készítsenek másolatot valamennyi olyan iratukról, okmányukról, amit az útra magukkal akarnak vinni. Nézzék meg, útlevelük meddig érvényes, s csak olyan úti okmánnyal induljanak el, amely az utazás tervezett befejezésének időpontja után még legalább három hónapig nem veszti érvényét. Okmányaik, nagyobb értékű használati tárgyaik (azonosításra alkalmas) számát feltétlenül jegyezzék fel. Kössenek biztosítást lopás és egyéb károkra, s gondoljanak egészségükre is.

A szokásos orvosságukat ne hagyják otthon, a gyógyszereket Spanyolországban csak igen magas áron tudják beszerezni. Az orvosi ellátás - biztosítás nélkül- rendkívül drága.

A gépjárművel utazóknak érdemes a nemzetközi jogosítványt is kiváltaniuk, igazoltatáskor kérhetik tőlük. A zöldkártya meglétét - teherjárművek, buszok esetében a tachométert, s annak érintetlen plombáját - szigorúan számon kérik. Szabálytalanság esetén ugyancsak tetemes bírsággal kell számolni. A büntetést kifizetni nem tudó külföldi járművét a hatóság zár alá veszi, s a visszaszerzés nem egyszerű feladat. Fokozottan ügyeljenek a közlekedési szabályok betartására (különös tekintettel a gyorshajtásra és a szabálytalan parkolásra), mivel a kiszabott bírság jelentősen meghaladhatja az otthon megszokott büntetési tételeket. Vita és fellebbezés ritkán jár eredménnyel.

Az elmúlt években megnőtt és egyre emelkedik a turisták és a kamionforgalomban részt vevők sérelmére elkövetett lopások, rablások, autófeltörések száma. Az elkövetés módozatai igen változatosak: a trükkös, szinte észrevétlen zseblopástól az erőszakos, bandában elkövetett támadásokig terjednek. Ellenállni nem tanácsos. Igyekezzenek megelőzni a bajt: értékeiket, okmányaikat ne hordják magukkal, ha az mégis elkerülhetetlen, a ruházatuk alatt tartsák, ne legyen észrevehető. Vegyék igénybe a szállodaszéfet. Autóstáskát, övtáskát ne hordjanak. Fényképezőgép, videokamera még a hátizsákokból is könnyen eltűnik. Ne tartsák egy helyen összes készpénzüket, útlevelüket, igazolványaikat, hitelkártyáikat. Autójukat, ha benne láthatóak a csomagjaik - percekre se - hagyják őrizetlenül. Országúton csak egyenruhás jelzésére álljanak meg - előfordulhat, hogy műszaki hiba jelzése ürügyén, a benn ülők figyelmét elterelve ellopják csomagjaikat.

Spanyolországban több rendőri testület működik (a városi, elsősorban közlekedés-rendészet, a Guardia Urbana, a helyi rendőri szervezet - pl. Katalóniában a Mossos d\'Esquadra -, a határőrizetet is végző Policía Nacional, illetőleg a doboz-szerű sapkájáról felismerhető csendőrség, a Guardia Civil). Amennyiben a turista kapcsolatba kerül a rendőri szervek valamelyikével (lopás bejelentése, közlekedési baleset stb.), érdeklődje meg, hogy melyik testületről van szó. Ez megkönnyíti az esetleges utólagos eljárásokat, mint a hivatalos jegyzőkönyv-másolat beszerzése a biztosító számára.

Madrid körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Madrid adatlap(06 20) 884 94 00
Irodáink
Családi ár számolás
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek