A világszép Dubrovnik

Ablak a Világra - Utazási magazin


A világszép Dubrovnik
Kapcsolódó utazások

DUBROVNIK, SZTÁROK KEDVENCE!  

Dubrovnik elsősorban kulturális célpont, megszámlálhatatlan látnivalóval találkozik itt a turista a márvánnyal borított utcákon sétálva. Fontos nevezetessége a régen börtönnek használt Bokar-erőd, ahol a Dubrovniki Nyári Játékok több színházi előadását tartják. Az Onofrio kútját Onofrio della Cava nápolyi mesterember építette 1438-ban, de mint Dubrovnik nagy része, ez is elpusztult az 1667-es földrengésben, így ma már nem az eredeti Onofrio-kutat láthatjuk.

A 16 oldalú ivókút építése óta része a város vízvezeték-hálózatának. Ma népszerű találkozóhely, és hideg vizével igazi oázis a nagy melegben megfáradt turistáknak. A városkapun belépve nemcsak a kút, hanem a 35 méter magas, 1444-ben épült Bell Torony is elénk tárul, 2000 kilós harangja egyedülálló, amit a városfalon sétálva szemügyre is vehetjük. A toronyórának nincsenek mutatói, egyfajta napóra. A toronyhoz a Stradun, avagy Placa Dubrovnik vezet, egy 300 méter hosszú utca, kávézókkal és üzletekkel szegélyezve. Az utca végén találjuk a Rektor Palotát, ami Dubrovnik kormányzójának székhelye volt egykoron. A gótikus és reneszánsz stílus keveredését figyelhetjük meg a XV. századi, a XVIII. században épült katedrális mellett található épületben. A Stradun végén, a Luza északi oldalán található Dubrovnik egyik legszebb palotája, a gótikus-reneszánsz Sponza. Ha továbbmegyünk, hamarosan elhagyjuk a városfalat, és a város régi kikötőjében találjuk magunkat. Innen mindössze 10-15 perc hajókázásra, 680 méterre található a csodálatos, lakatlan Lokrum-sziget, ahova gyakran közlekednek hajójáratok. Nemcsak a pihenés miatt érdemes ide ellátogatni, hanem talán innen a legszebb a város látványa is.
 
Többórás program a világörökség részét képező város 1940 méteres folyamatos falának megmászása. A fal 6 méter széles, öt bástyája és tizenöt tornya van. Idősek, mozgásban korlátozottak csak óvatosan vágjanak neki a túrának, sok-sok emelkedő és lépcső leküzdésével lehet ugyanis végighaladni rajta. A látvány minden fáradságunkért kárpótol, a vörös cserepes háztetők fantasztikus játékát sokáig emlegetjük még. Az óváros legmasszívabb, 1319-ben épült tornya a városfal északi részén található, innen a legszebb a panoráma.

Dubrovnik strandjai az óvárostól északra- és délre fekszenek.
Északra, a városhatárban, a Lapad félszigeten található a helyi nagy kedvenc, a Copacabana és a nudisták paradicsoma, a Cava. Az óvárostól délre, mindössze 100 méter sétára fekszik Dubrovnik páratlan panorámájú, apró kavicsos strandja, a Banje. ahol szinte kötelező a naplementét is megvárni, hogy néhány fotót készíthessünk. A Banje után, a Sveti Jakov apátság alatt fekszik a lényegesen kisebb, ám annál hangulatosabb apró kavicsos Sveti Jakov strand. És nem feledkezhetünk meg a történelmi óváros részét képező, a várfal alatt fekvő, sziklára épülő Buza strandról, ahova egy aprócska nyíláson, a Szent István ajtón keresztül juthatunk le. Ha a városlátogatás közben lehűtenénk kicsit magunkat, mindenképp sétáljunk le erre a partszakaszra.A nyaralásunkat megkoronázhatjuk remek zenei programokkal is, ha a júliusi és augusztusi időszakban érkezünk, ugyanis évről-évre ekkor rendezik meg a Dubrovniki Nyári Játékokat, ahol koncertek, operák, balettek szórakoztatják a nyaralókat.

Körutazások alkalmával profi idegenvezetőnk lesznek a segítségére, hogy minél jobban megismerhesse a város csodáit >>

A nyaralóprogramokon pedig egyedül, kötetlenül, mindenre sok időt szánva fedezhetjük fel Dubrovnik óvárosát és strandjait >>


Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások