Spanyolország, Kanári-szigetek, Mallorca nyaralások

Spanyolországi nyaralásra, utazásra induljon innen! Olcsó akciós, last minute nyaralások Spanyolországban és a Kanári-szigeteken, a spanyol nyaralás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen.

Spanyolország utazásai témánként csoportosítva

Kanári-szigetek

Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek a legrégebbi nyaralóhely Európában. Népszerűságe egyetlen dolognak köszönhető: egész évben süt a nap a nélkül, hogy hűvös vagy forró lenne az időjárás. Állítólag állandó tavasz van, de inkább állandó koranyár. 

Az folyamatosan kellemes napsütéses időjárás mellett a Kanári-szigetek nem elhanyagolható jótulajdonsága a szigetek gyünyörű fekvése az Atlanti-óceán közepén, Afrika partjaitól nyugatra. 

211 588 Ft / fő-től
228 686 Ft / fő-től
256 043 Ft / fő-től

ELŐFOGLALÁSI AKCIÓ 5.000 FORINTTAL

Foglalja le a nyaralását most mindössze fejenként 5.000 Ft-tal, csak a Start Utazáson!

A szokásos 40%-os előleg helyett a Start Utazással most mindössze fejenként 5.000 Ft kezdőrészlettel ki tudja használni az előfoglalási időszak kedvezményeit »
További részletek
Spanyolországi nyaralások 5.000 Ft-os akcióban
Nyaralás, utazás Spanyolországban, a Kanári-szigeteken, Mallorcán, Ibizán segítség a spanyolországi nyaralás megszervezéséhez.

Spanyolországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz.

Spanyolország TOP 610 utazás



Az összes spanyolországi utazás

Az utazási magazin

Spanyolország

Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?

2024.01.29

 Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között? A szálláshelyek különféle ellátásokat kínálnak a vendégeknek, akik kedvükre választhatnak az étkezési formák közül. Értelemszerűen, minél több extrát tartalmaz az ellátás, annál magasabb árral kell számolni. Ismerjük [...] Teljes cikk

Spanyolország ismertető

 
Nyaralás a mediterrán Spanyolország varázslatosan sokarcú világában

Dél-Európa, valamint Észak- és Nyugat Afrika független államaként Spanyolországról igen nehézkes átfogó képet festeni, hiszen az ide látogató turisták számára a csaknem negyvenmilliós ország egy helyen koncentrálja a hosszan elnyúló tengerpartokat, történelmi városainak és régióinak – mint Madrid, Barcelona, Baszkföld – monumentálisnál monumentálisabb épületeit, gótikus székesegyházait, illetve az ókori rómaiak napjainkban is megcsodálható vízvezetékrendszereit és nem utolsó sorban vidéki falvainak mesébe illő kastélyait. Az Ibériai-félsziget legnagyobb független államaként Spanyolország rengeteg történelmi hírességet – nem utolsó sorban számtalan művészt – adott Európának és a világnak, így az ez utóbbiak alkotásait őrző spanyolországi múzeumok, valamint emlékhelyek kiállítási anyagát egy körutazás során nemigen tudjuk maradéktalanul megcsodálni. A klimatikus viszonyait tekintve mérsékelt égövi zónában fekvő Spanyolországot évente csaknem harmincmillió turista látogatja, amely részint a helyi lakosság vidám életérzésének és vendégszeretetüknek köszönhető, részint annak tudható be, hogy az Ibériai-félsziget dombjai igen látványos kirándulási pontjainak, a Kanári-szigetek sokoldalúságával mindenkit lenyűgöző tengerpartjainak és a központi Mezeta vidék tagoltságának köszönhetően korosztálytól függetlenül vesz le minden spanyolországi nyaralásban gondolkodó turistát a lábáról.

Beszélő múlt…
Spanyolország történelme „madártávlatból”
A Római Birodalom időszakában a térségre befolyásukat kiterjesztő rómaiak a Kr. u. csaknem hét évszázadon keresztül Hispániának hívták Spanyolország mai területét. A római impérium bukását a Kr. u. 5. század Hispániát megtámadó germán törzsek törték meg, akik, létrehozták a csaknem két évszázadon keresztül fennálló legendás Vizigót Királyságot. Az utolsó gót király legyőzését, valamint az egész félsziget elfoglalását követően kezdetét vette a muzulmán megszállás időszaka, amely csaknem nyolcszáz éves fennállásával virágzó művészetet, tudományos életet és rengeteg csodálatos kulturális, illetve építészeti nevezetességet – nem egy szemet gyönyörködtető palotát – kölcsönzött a mai Spanyolország területének.  A Kr.u. 13. század végétől Kasztíllia és Aragónia révén a terület a világ egyik leghatalmasabb nemzetévé vált, amely részint a nagy földrajzi felfedezéseket követő arany és ezüst nagyarányú beáramlásával is magyarázható. A 19. század elejétől megkezdődő francia-spanyol háborúkat követően az 1898-as amerikai-spanyol háború eredményezte a Spanyol Birodalom összeomlását, amellyel immár a nagymúltú ország tengerentúli gyarmatait is végleg elvesztette. Franco tábornok 1975-ben bekövetkező halála után Spanyolországban parlamentáris demokrácia alakult ki, és az ország 1986-ban csatlakozott az Európai Unióhoz is.

Mikor utazzunk?
Spanyolország és éghajlata…
A spanyolországi körutazásban gondolkodók számára értékes információ lehet, hogy a Pireneusi-félszigeten három különböző éghajlat is megtalálható, amely alapvetően meghatározhatja úti célunk függvényében a nyaralásunkat is. Spanyolország északnyugati régiójára az óceáni éghajlat jellemző, amely az év meghatározott periódusában magasabb csapadékmennyiséget, és persze némiképp alacsonyabb nappali átlaghőmérsékletet is jelent. Az ország központi részének számító Mezeta – és így például Madridé is – éghajlata száraz kontinentális, amely – mivel a régiót hegységek is körbeveszik – kimondott szárazsággal köszönt Spanyolországnak erre a részére. Nem meglepő, hogy a harmadik nagy földrajzi egységet képező Földközi-tenger partvidékén, a Baleár-szigeteken, valamint Andalúziában már erőteljes mediterrán éghajlat jellemző. Az útikönyvek részletesen említik az országhoz tartozó Kanári-szigetek szubtrópusi éghajlatának egész évben nagyon kellemes jellemzőit is.
 
Spanyolország megközelíthetőségről és helyi viszonyairól általában…
Mivel hazánk csaknem nyolc évvel ezelőtt csatlakozott a schengeni övezethez, így magyar állampolgárként útlevél és különösebb határ menti ellenőrzés nélkül személyautóval is beutazhatunk Spanyolországba. Természetesen a legegyszerűbben és leggyorsabban valamely légitársaság fapados járatával tudjuk átszállás nélkül Barcelonát, Mallorcát, Malagát, vagy éppen Madridot megközelíteni Magyarországról Spanyolországba az év egy meghatározott időszakában szállít utasokat az Iberia és az Iberia Express légitársaság is. Spanyolországban a helyi autóbuszjáratok és az elővárosokból a nagyobb belvárosokba közlekedő vonatok mellet természetesen használhatjuk a nagyvárosok helyi járatait és villamosait is, sőt azoknak sem kell aggódniuk, akik spanyolországi körutazásuk során autóval szeretnék bejárni a nagy múltú országot, hiszen hajótársaságok valamint személygépkocsit szállító kompok is közlekednek a térség szárazföldi részei, a Baleár- és Kanári-szigetek között, de még Spanyolország és Marokkó között is. Hazánkhoz mérten egyébiránt Spanyolország nem tekinthető drága országnak, és mediterrán klímának, valamint a térség „mentalitásnak” köszönhetően a helyi életritmushoz hozzátartozik az Olaszországban is jól ismert délutáni szieszta.
 
 
A tradicionális városok, egész évben látogatható szigetek, és kultúrtörténeti kuriózumnak számító falvak világa… Spanyolország és látnivalói
Turisztikai szempontból Spanyolország legnépszerűbb turistacélpontjainak a mediterrán Baleár szigetek – mint Mallorca, Ibiza, és Formentera – tekinthetők, és persze a téli hónapokban is felkereshető télen-nyáron 20-25 Celsius fokos nappali átlaghőmérséklettel megáldott Kanári-szigetek. Nem kevésbé jelentenek vonzerőt a spanyolországi körutazásban gondolkodók számára a nagy múltú ország szárazföldi részein elterülő ősi katalán és spanyol városok – mint Barcelona, Madrid, Sevilla, Malaga, Toledo – sem, illetve a Földközi-tenger partvidékének szárazföldi partszakaszai. A spanyolországi körutazást tervezők korosztálytól függetlenül lényegében mindent megtalálnak itt, legyen szó, a sajátos egyedi kultúrával átszőtt történelmi városrészek szűk, kanyargós utcácskáiról, a divatos bevásárló-centrumokról a szárazföldi peremvidékek és szigetek tengerparti szakaszainak aranyszínű homokkal, illetve kristálytiszta tengervízzel megáldott üdülőiről. Az éjszakai nyüzsgést kereső fiataloknak szinte önmagát kínálja a világ legnagyobb diszkójáról közismert Ibiza. Spanyolország mind mediterrán éghajlattal megáldott szigeteivel, mind tradicionalistásukban európai szinten is szinte utolérhetetlen szárazföldi országrészeivel minden korosztály számára rengeteg felfedezésre váró látványosságot kínál.
Spanyolországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Spanyolországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Spanyolország legjobb szállodái

5pont - 2 értékelés
Hotel Alhambra 3*

Hotel Alhambra 3*

Santa Susanna
Ár:
351 510 Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszett:
Tiszta hotel, kényelmes ágy, jó az elhelyezkedése,és a legkitűnőbb a svédasztalos étkezés.Ízletes, nagy a választék, kedves kiszolgálás.
Nem tetszett:
Nem volt ilyen.
Egyéb:
Visszamennék.
5pont - 1 értékelés
Hovima Santa Maria 3*

Hovima Santa Maria 3*

Costa Adeje
Ár:
397 985 Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszett:
A szállodával minden tekintetben meg voltunk elégedve. A szobák nagy méretűek. Mi egy családi apartmanban voltunk ami meglepően tágas volt. Két hálószoba, két fürdőszoba, kis konyha, nappali és egy hatalmas erkély tartozott. A nappaliban egy nagy hűtő volt, ami jó szolgálatot tett. A szobák csendesek voltak. A környéken szóló esti zenebona éjfélkor pontosan mindig befejeződött. Az étteremben a reggeli és vacsora bőséges választékot kínált, és az ételek finomak voltak. A kiszolgálás kifogástalan, a személyzet kedves, segítőkész. A medence tiszta. A szálloda pedig nagyon jó elhelyezkedésű.
Nem tetszett:
Egy kisebb dolgot tudnák megemlíteni. Légkondicionáló nincs a szobákban, viszont minden helységben van behelyezve egy mobil ventilátor. Mivel árnyékban mindig kellemes az idő, és légmozgás is mindig van a szigeten, ezért a szoba könnyen átszellőztethető volt, és éjszaka nyitott ablaknál kellemes alvást biztosított. Így nem igazán éreztük a légkondi hiányát.
Egyéb:
A szállodát bátran ajánlom mindenkinek aki háromcsillagos szállást keres.
5pont - 1 értékelés
Riu Arecas 4*

Riu Arecas 4*

Costa Adeje
Ár:
713 385 Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszett:
A szálloda elhelyezkedese,minden kozel van,tengerpart,bolt,vendeglatohelyek.
Nem tetszett:
Nincs ilyen
Egyéb:
Csak ajanlani tudom,mindenkinek,aki kenyelemre,nyugalomra vágyik.
Spanyolországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Spanyolország beszámolók

12265 megtekintés - nincs értékelés
Tenger és rögtön kettő

Tenger és rögtön kettő

Hotel Club Martinique 3*, La Manga, Spanyolország, Costa Blanca
Címke:

La Manga egy hozzávetőleg 22 km hosszú nyitott földsáv, Spanyolország DK-i részén amely leválasztja a Mar Menor -t (Kis Tenger) a Mar Mayor-ról (Nagy Tenger, azaz Földközi-tenger), így hozva létre a két tengert. A földnyelv legkeskenyebb pontja mindössze 100 m, míg legszélesebb pontja 1,5 km széles. Mivel az átlagos szélessége csak 500 m ezért bárhol is lakjon az ember, mind két tenger néhány perc sétára található.A napsütéses órák száma magas, s így a tengervíz hőmérséklete is nagyon [...]
A teljes bejegyzés

Kanári szigetek

Hotel IFA Continental 3*, Playa del Ingles, Spanyolország, Kanári-szigetek, Gran Canaria
Címke:

1.Igaz, hogy az utazásunk Grand Canárira szólt,de mi kétszer is voltunk Tenerifén.Az is igaz, hogy mi nem akartunk oda menni, de a repülő odafelé és visszafelé is le-fől szállt.Erről előre az utazási irodában senki nem tájékoztatott minket.Nem mindenki szeret föl-le szállni.2.Még a repülésről : Igaz, hogy nem egy éttermi kosztot vár az ember egy repülőn, de amit adtak az vetekedett a moslék fogalmával.( Már elnézést )Nem vagyunk finnyásak,de ez azért túlzás volt.Az 5 órás út alatt 1 szer [...]
A teljes bejegyzés

Mediterán hajóút

Pullmantour Sovereign, Barcelona, Spanyolország, Cataluna, Katalónia, Costa Brava
Címke:

A hajón az elhelyezés kellemes volt, rend, tiszatág, készséges személyzet. Az ellátás kitünő, egész nap lehet enni, inni, kávézni, még a szeszes italok egy része is benne van az árban. A programok szervezése kiváló. jól, szinte zsúfoltság érzése nélkül mozgatják a hajó több mint 2000 utasát. A kikötői programok spanyol nyelvű idegenvezetéssel zajlanak, de mindenhol van 1 csoport angol nyelven. Igazán csak 1 alkalommal választottunk volna másik programot. A római ki-beszállás nagyon jó volt, [...]
A teljes bejegyzés

Spanyolországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Spanyolország utazási magazin

Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?

 Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között? A szálláshelyek különféle ellátásokat kínálnak a vendégeknek, akik kedvükre választhatnak az étkezési formák közül. Értelemszerűen, minél több extrát tartalmaz az ellátás, annál magasabb árral kell számolni. Ismerjük meg alább a részleteket, azt azonban fontos leszögezni, hogy az alábbiak csak általános tájékoztatásul szolgálnak, az egyes szállodák maguk döntik el mire helyezik a hangsúlyt, mindenhol más és más lehet az ellátási formák tartalma! Ha teljesen biztosak akarunk lenni a szálloda honlapjáról töltsük le az úgynevezett „fact sheet formot”, ebben közlik a hotelek a részleteket. Sokkal gazdaságosabb, ha a szállodában elköltött étkezéseket egy csomagban vásároljuk meg előre az utazási irodában, mivel a szállodákban alacsonyabb áron ehetünk meg egy ebédet vagy vacsorát, mint az üdülőhely bármelyik éttermében, másfelől pedig kényelmes is, hiszen nem kell róni az utcákat, hogy [...]

Nyaraljon idén a spanyolországi Costa del Sol-on!

Kedvcsináló Costa del Sol cikkünk első része leginkább a fővárossal, Malagával foglalkozik. Hamarosan további érdekességeket olvashat erről a népszerű turisztikai régióról, érdemes visszatérni, folyamatosan bővülő tartalom! Spanyolországban, bárhol járunk, egész évben kitűnő klímát és még kitűnőbb tengerpartokat találunk. Azt azonban kevesen vitatják, hogy a Costa del Sol kiemelkedik valamennyi spanyol nyaralóhely közül. Ezt leginkább annak köszönheti, hogy rendkívül gazdag mind természeti szépségekben, mind kulturális látnivalókban. És a töretlen népszerűséghez az is hozzájárul, hogy egész évben napsütéses, esőmentes, városnézésre alkalmas időjárás vár minket. Május és október között hosszú, a homokos tengerparti részek ideális kikapcsolódást biztosítanak a fürdőzés szerelmeseinek. A következőkben megpróbálunk ebből a sokszínűségből egy kis ízelítő, kedvcsinálót átnyújtani Önnek. A Costa del Sol, a nagy múltú Andalúziával együtt az ibériai félsziget legjellegzetesebben spanyol [...]

TOP 5 KIHAGYHATATLAN KIRÁNDULÁS A COSTA DEL SOLON VAGY MALAGABAN NYARALVA!

Az alábbi kirándulásokon Ön is részt vehet irodánk által szervezett formában, kint élő, tapasztalt, magyar idegenvezetőnk közreműködésével. Érdeklődjön mielőbb munkatársainknál, mert van olyan program, amelyre - a főszezoni időpontokban - már hónapokkal korábban kell jelentkezni.  A kirándulásokat minden esetben úgy szervezzük, hogy legyen idő, nyugodt tempóban megnézni a város legfontosabb műemlékeit, melyet szabadidő, szabad program követ, sétálgathatnak kötetlen formában, vásárolgathatnak vagy beülhetnek egy teraszra elfogyasztani valamit, hiszen a helyiek életének tanulmányozása egy finom kávé mellett, ugyanúgy része az ország megismerésének, mint egy székesegyház megtekintése.   TOP 1.: GRANADA A granadai kirándulás lényegét az Alhambra és Generalife együttesben tett séta alkotja. Minden jelző kevés az ott látható szépség leírásához. Az Alhambra az újkor egyik építészeti csodája, Spanyolország leglátogatottabb műemléke. Erőd, paloták és kertek lenyűgöző egysége, az [...]

Tervezd meg nyaralásod Spanyolországba

Tippek egy tökéletes spanyol vakációhoz. Egyesek számára a spanyolországi látogatás nem több, mint egy hétvége a Costa del Sol partján, vagy néhány nap a csodás Barcelonában. Ám ezen kívül van még sok más lehetőség is, amit érdemes megnézni. Spanyolország nem olyan nagy ország, de kulturálisan széttöredezett. Néhány dolog, mint például az ingyen tapas itallal, csak az ország korlátozott részén érhető el.   Ha tudja, hogy miket keres az utazása során, tekintse meg az alábbi tippeket:  Olcsó tapast? Válassza Granadát! Miért? Spanyolország egyike azon kevés országoknak, ahol ingyen kaphat valamit. Számos bárban kap egy kis ételt minden italhoz, amit vásárol. Jaen, Leon például nagyszerű város erre. Legjobb tapast? Valassza San Sebastiant vagy Seville-t! Miért? San Sebastiani és a sevillai ínyenc tapas nemzetközileg elismert díjat nyert. San Sebastianhoz közeli Logroño, kevésbé ismert, de ugyanolyan jó versenyző. Jó időjárást? Andalúzia! ..de ez sok mindentől [...]

Madrid nyáron + utazási tippek

Nyári időjárás (június, július, augusztus)  A madridi nyár nagyon forró lehet. Augusztusban a város nagy része leáll, illetve sok bár és kávézó bezár, amikor a helyiek a partra mennek. Átlagban nagyon száraz, ami enyhén hűvösebb éjszakákat és reggelt eredményez. Határozottan légkondícionált szállást keressen, ha nyáron tartózkodik a fővárosban. Programok Július és Augusztus Esemény: Vernaos de la Villa Hol: Madrid Mi: koncertek és színházi előadások július és augusztus között   Július 2-6 Esemény:  meleg felvonulás Hol: Chueca Mi: Spanyolország legnagyobb meleg felvonulása   Augusztus és szeptember Esemény: Vuelta an España Hol: Nagyrészt Spanyolország északi részén (Galícia, Navarra, Baszkföld és Katalónia) és Madrid környékén zajlanak. Mi: A Tour de France kerékpárverseny spanyol változata. A dátumok évről évre változnak, de augusztusban és szeptemberben jellemzőek, és szeptember közepén befejeződnek Madridban.   Utazási Tippek: Dél: [...]

Spanyolországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


 

Időjárás

Spanyolország időjárás

 

Spanyolország időjárását kellemes medietrrán éghajlata határozza meg, ennek megfelelően Július és augusztus igen nagy a hőség. Természetesen a tengerpart hűsítő szellőjével ezt könnyedén el lehet viselni, de a városlátogatásokra nem ezek az ideális hónapok.

A mediterrán éghajlat áldásos hőmérsékleti viszonyait télen is élvezhetjük. A Földközi-tenger déli partvidékén, a Kanári szigeteken és a Baleár szigetvilágban alig csökken az átlagos képhőmérséklet 20 fok alá. A szigeteken a nyári hőség is mérsékeltebb Palma de Mallorcaban és Ibizán is nem sokkal emelkedik a hőmérséklet 30 fok fölé.

 A kedvelt spanyolországi üdülőhelyeken nyáron kevés csapadékra számíthatunk, ellenben a tél már gyakran szolgál esős napokkal, az északi részeken, a Pireneusok vidékén a hó sem ritka.

 Az Atlanti óceán partvidéke is jóval csapadékosabb, itt nyáron érezhető az óceán hőmérséklet kiegyenlítő szerepe, és télen sem megy a hőmérő higanyszála 5 fok alá.

 

 





Spanyolország adatlap

Spanyolország leírás

Belépõjegy irányárak
- El Escorial + Elesettek Völgye (együtt) EUR 6,90
- Segovia Alcázar EUR 3,-
- Toledo katedrális EUR 4,20
- Zsinagóga EUR 1,20
- El Greco háza EUR 2,40
- Granada Alhambra EUR 7,80
- Malaga Katedrális EUR 1,80
- Sevilla Katedrális EUR 4,80
- Alcázar EUR 4,20
- Cordoba Nagy Mecset EUR 6,-
- Zsinagóga EUR 0,30
- Madrid Prado EUR 3,-

Rendezvények
Spanyolország minden városa évi 2-3 nagy fesztivált is rendez, de ezek közül is kiemelkedik a La Tamborrada San Sebastiánban. A karneváli szezon legõrültebb buliját Sitgesben tartják. Valenciában, márciusban ünneplik a Las Fallast, amikor is egy héten keresztül táncolnak, esznek-isznak, és gyönyörködnek az elsõrangú tûzijátékban. Április Sevilla hónapja, ilyenkor tartják a Semana Santát, a Húsvétot megelõzõ szent hetet és a Feria de Agril ünnepét. Az õrültségre vágyóknak és kalandoroknak két egyedülálló eseményt kínál Spanyolország. Augusztus utolsó szerdáján rendezik Bunol városában a La Tomatina fesztivált, melyen a résztvevõk paradicsommal dobálják egymást, óriási buli, de a szemünkre vigyázzunk! Aki még ennél is veszélyesebbre vágyik, az utazzon el júliusban Pamplonába, a Sanferminesre, a híres bikafuttatásra. Itt mindig tartsuk szem elõtt, hogy a bika erõsebb, mint az ember.

A Spanyolországba készülők készítsenek másolatot valamennyi olyan iratukról, okmányukról, amit az útra magukkal akarnak vinni. Nézzék meg, útlevelük meddig érvényes, s csak olyan úti okmánnyal induljanak el, amely az utazás tervezett befejezésének időpontja után még legalább három hónapig nem veszti érvényét. Okmányaik, nagyobb értékű használati tárgyaik (azonosításra alkalmas) számát feltétlenül jegyezzék fel. Kössenek biztosítást lopás és egyéb károkra, s gondoljanak egészségükre is.

A szokásos orvosságukat ne hagyják otthon, a gyógyszereket Spanyolországban csak igen magas áron tudják beszerezni. Az orvosi ellátás - biztosítás nélkül- rendkívül drága.

A gépjárművel utazóknak érdemes a nemzetközi jogosítványt is kiváltaniuk, igazoltatáskor kérhetik tőlük. A zöldkártya meglétét - teherjárművek, buszok esetében a tachométert, s annak érintetlen plombáját - szigorúan számon kérik. Szabálytalanság esetén ugyancsak tetemes bírsággal kell számolni. A büntetést kifizetni nem tudó külföldi járművét a hatóság zár alá veszi, s a visszaszerzés nem egyszerű feladat. Fokozottan ügyeljenek a közlekedési szabályok betartására (különös tekintettel a gyorshajtásra és a szabálytalan parkolásra), mivel a kiszabott bírság jelentősen meghaladhatja az otthon megszokott büntetési tételeket. Vita és fellebbezés ritkán jár eredménnyel.

Az elmúlt években megnőtt és egyre emelkedik a turisták és a kamionforgalomban részt vevők sérelmére elkövetett lopások, rablások, autófeltörések száma. Az elkövetés módozatai igen változatosak: a trükkös, szinte észrevétlen zseblopástól az erőszakos, bandában elkövetett támadásokig terjednek. Ellenállni nem tanácsos. Igyekezzenek megelőzni a bajt: értékeiket, okmányaikat ne hordják magukkal, ha az mégis elkerülhetetlen, a ruházatuk alatt tartsák, ne legyen észrevehető. Vegyék igénybe a szállodaszéfet. Autóstáskát, övtáskát ne hordjanak. Fényképezőgép, videokamera még a hátizsákokból is könnyen eltűnik. Ne tartsák egy helyen összes készpénzüket, útlevelüket, igazolványaikat, hitelkártyáikat. Autójukat, ha benne láthatóak a csomagjaik - percekre se - hagyják őrizetlenül. Országúton csak egyenruhás jelzésére álljanak meg - előfordulhat, hogy műszaki hiba jelzése ürügyén, a benn ülők figyelmét elterelve ellopják csomagjaikat.

Spanyolországban több rendőri testület működik (a városi, elsősorban közlekedés-rendészet, a Guardia Urbana, a helyi rendőri szervezet - pl. Katalóniában a Mossos d\'Esquadra -, a határőrizetet is végző Policía Nacional, illetőleg a doboz-szerű sapkájáról felismerhető csendőrség, a Guardia Civil). Amennyiben a turista kapcsolatba kerül a rendőri szervek valamelyikével (lopás bejelentése, közlekedési baleset stb.), érdeklődje meg, hogy melyik testületről van szó. Ez megkönnyíti az esetleges utólagos eljárásokat, mint a hivatalos jegyzőkönyv-másolat beszerzése a biztosító számára.

Spanyolország – utazás, nyaralás a szenvedély, a temperamentum és a nyüzsgés világába

 Ha célunk egy felejthetetlen nyaralás, utazás Spanyolország kitűnő választás. A csaknem 40 milliós lakosságú ország a mérsékelt égövi zónában fekszik, éghajlata mediterrán. Az Európa délnyugati részén fekvő országot évente több mint 30 millió turista látogatja. Ez legfőképp határtalan vendégszeretetüknek köszönhető.  Rendkívül élvezetes és látványban gazdag utazási célra lelhetünk Spanyolországban. Színes választékot nyújtanak az Ibériai-félsziget dombjai, a Földközi-tenger tagolt tengerpartjai, a csodálatos szigetek  és a központi Mezeta vidéke is, ahol az ötven tartománynak mind-mind egyedi atmoszférája van. 
Spanyolország egyszerre jelenti a hosszan elnyúló tengerpartokat és strandokat, de a változatos hegyi tájakat is, a mindig izgalmakkal teli városokat és az ország belsejének csaknem lakatlan szinte végtelen térségeit, a zömök erőteljes baszkokat valamint a törékeny andalúzokat. És ha Spanyolország utazás. akkor bikaviadalt sem hagyhatjuk ki! A híres program a Corrida de Toros mind a mai napig óriási tömegeket vonz, melyet országszerte több mint 300 arénában lehet megtekinteni

Másik Spanyolország
Amikor már azt hisszük, hogy kezdjük érteni ezt az Európa dél-nyugati részén fekvõ országot, hogy van némi ismeretünk róla és az ottani emberek életstílusáról, szokásairól, kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy mindennek az ellenkezõje is igaz, hogy mindig van egy \"másik Spanyolország\" is. Spanyolország egyszerre jelenti a hosszan elnyúló tengerpartokat és strandokat, de a változatos hegyi tájakat is; a túlzsúfolt, nyüzsgõ városokat és az ország belsejének csaknem lakatlan, szinte végtelen térségeit; a zömök erõteljes baszkokat és a törékeny andalúzokat; a nép mély hitét tükrözõ színpompás ünnepségeket és a vallásosság csökkenését.

Spanyolország annak is mindig új meglepetésekkel szolgál, aki évek óta látogatja, kutatja, szereti. \"Spanyolország egészen más\": aki ezt tudja, máris sokat tud Európa egyik legszebb, legérdekesebb, legizgalmasabb országáról.


Madrid
Madrid kedvezõtlen fekvése és kevés látnivalója miatt nem annyira látogatott város, mint például Barcelona, de ha Spanyolországban járunk, mi azért ne hagyjuk ki a fõváros felkeresését! Madrid leghíresebb látnivalója a Museo del Prado, a világ egyik legnagyobb szépmûvészeti múzeuma, ahol a 15 és 19. század közötti európai festészet remekmûvei találhatók, köztük, Goya és Velázquez festményei. A múzeum mellett található a Real Jardin Botanico, ahol kipihentjük a múzeumlátogatás fáradalmait. Madridban van a világ legnagyobb bikaviadal arénája, a Plaza de Toros Monumental de las Ventas, ahol remek bikaviadalokat láthatunk. Ha kevésbé véres összecsapást akarunk látni, menjünk el a Real Madrid vagy az Athletico Madrid meccsére. Ne hagyjuk ki vasárnap reggel az El Rastro piac felkeresését sem, ez ugyanis a világ legnagyobb bolhapiaca. A madridi éjszaka központja a Malasana negyed, azon belül is a Plaza del Dos de Mayo.

Barcelona
Az emberek nagy része, ha életében elõször jár Spanyolországban, Barcelonát mindenképpen felkeresi. A város annyi látnivalót tartogat, hogy több hetes itt tartózkodás is kevés ahhoz, hogy mindent megnézzünk. Semmiképpen ne hagyjuk ki a Picasso Múzeumot, Gaudi fantáziaországát, a Parc Güellt, a gótikus székesegyházat, a piacokat és az FC Barcelona Stadionját.

Toledo
Spanyolország leggyönyörûbb városa, a Tajo folyó feletti sziklán fekszik. Csodás galériák, templomok és kastélyok várják a látogatókat. Legjelentõsebb épülete az Alcázar és a székesegyház, melynek ablakait El Greco, Goya és Velázquez festette.

Granada
építészetében a muzulmán uralomból származó emlékek a meghatározók. Leghíresebb az Alhambra, amely egyszerûen lélegzetelállító, leírni is lehetetlenség. Az Alcazaba az Alhambra erõdítménye, tornyaiból csodálatos kilátás nyílik a városra. A Generalife a szultánok nyári palotája volt, kertje meseszép. A városban még érdemes megnézni a Régészeti Múzeumot, az arab fürdõket, és a cigányok barlangját, a Sacromontét.

Baleár szigetek
A Baleár szigetek 4 szigetbõl áll: Mallorca, Menorca, Ibiza és Formentera.
A szigetcsoport gyönyörû tengerpartjairól és õrült bulijairól híres.

Kanári-szigetek, ahol a tavasz örök...
Az Afrika északnyugati partjainál fekvõ Kanári szigeteket a világ legfelkapottabb üdülõhelyei között emlegetik. Nem is csoda, hiszen a Ráktérítõ közelében fekvõ héttagú szigetcsoport olyan \"extrákkal\" van felszerelve, amelyekhez még Ádám és Éva paradicsomában is csak felárral lehetett volna hozzájutni. A Kanári szigetek - Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, Gomera, Hierro, és a körülöttük fekvõ, kisebb szigetek - Spanyolország autonóm tartománya, hivatalos nyelve a spanyol, általánosan használt pénzneme pedig a peseta. A szigetcsoportnak két, egyenrangú fõvárosa - Las Palmas és Santa Cruz de Tenerife - is van, elõbbi Gran Canaria-n, utóbbi Tenerife szigetén található.

A vulkanikus eredetû szigeteket az \"Örök tavasz\" szigeteiként szokás emlegetni. Az elnevezés kivételesen nem az utazási irodák palimadár-csalogató prospektus-marketingjének a terméke, a klíma valóban ideális, télen-nyáron állandóan 20-25° C körüli a hõmérséklet.

Spanyolországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Vízum, követség

Nagykövetség
Cím: C/Angel de Diego Roldan 21.
28016 Madrid
Előhívó: (34)(91)
Telefon: 413-70-11, 413-70-99, 413-41-37
Ügyelet: Mobil: 619-22-19-29
Fax: 413-41-38

Főkonzulátus
Cím: Avda Diagonal 477 Planta 19.B.
08036 Barcelona
Előhívó: (34)(93)
Telefon: 405-19-50, 405-33-62, 405-34-53
Ügyelet: Mobil:629-745-593
Fax: 419-46-08

Belépõjegy irányárak
- El Escorial + Elesettek Völgye (együtt) EUR 6,90
- Segovia Alcázar EUR 3,-
- Toledo katedrális EUR 4,20
- Zsinagóga EUR 1,20
- El Greco háza EUR 2,40
- Granada Alhambra EUR 7,80
- Malaga Katedrális EUR 1,80
- Sevilla Katedrális EUR 4,80
- Alcázar EUR 4,20
- Cordoba Nagy Mecset EUR 6,-
- Zsinagóga EUR 0,30
- Madrid Prado EUR 3,-

Rendezvények
Spanyolország minden városa évi 2-3 nagy fesztivált is rendez, de ezek közül is kiemelkedik a La Tamborrada San Sebastiánban. A karneváli szezon legõrültebb buliját Sitgesben tartják. Valenciában, márciusban ünneplik a Las Fallast, amikor is egy héten keresztül táncolnak, esznek-isznak, és gyönyörködnek az elsõrangú tûzijátékban. Április Sevilla hónapja, ilyenkor tartják a Semana Santát, a Húsvétot megelõzõ szent hetet és a Feria de Agril ünnepét. Az õrültségre vágyóknak és kalandoroknak két egyedülálló eseményt kínál Spanyolország. Augusztus utolsó szerdáján rendezik Bunol városában a La Tomatina fesztivált, melyen a résztvevõk paradicsommal dobálják egymást, óriási buli, de a szemünkre vigyázzunk! Aki még ennél is veszélyesebbre vágyik, az utazzon el júliusban Pamplonába, a Sanferminesre, a híres bikafuttatásra. Itt mindig tartsuk szem elõtt, hogy a bika erõsebb, mint az ember.

A Spanyolországba készülők készítsenek másolatot valamennyi olyan iratukról, okmányukról, amit az útra magukkal akarnak vinni. Nézzék meg, útlevelük meddig érvényes, s csak olyan úti okmánnyal induljanak el, amely az utazás tervezett befejezésének időpontja után még legalább három hónapig nem veszti érvényét. Okmányaik, nagyobb értékű használati tárgyaik (azonosításra alkalmas) számát feltétlenül jegyezzék fel. Kössenek biztosítást lopás és egyéb károkra, s gondoljanak egészségükre is.

A szokásos orvosságukat ne hagyják otthon, a gyógyszereket Spanyolországban csak igen magas áron tudják beszerezni. Az orvosi ellátás - biztosítás nélkül- rendkívül drága.

A gépjárművel utazóknak érdemes a nemzetközi jogosítványt is kiváltaniuk, igazoltatáskor kérhetik tőlük. A zöldkártya meglétét - teherjárművek, buszok esetében a tachométert, s annak érintetlen plombáját - szigorúan számon kérik. Szabálytalanság esetén ugyancsak tetemes bírsággal kell számolni. A büntetést kifizetni nem tudó külföldi járművét a hatóság zár alá veszi, s a visszaszerzés nem egyszerű feladat. Fokozottan ügyeljenek a közlekedési szabályok betartására (különös tekintettel a gyorshajtásra és a szabálytalan parkolásra), mivel a kiszabott bírság jelentősen meghaladhatja az otthon megszokott büntetési tételeket. Vita és fellebbezés ritkán jár eredménnyel.

Az elmúlt években megnőtt és egyre emelkedik a turisták és a kamionforgalomban részt vevők sérelmére elkövetett lopások, rablások, autófeltörések száma. Az elkövetés módozatai igen változatosak: a trükkös, szinte észrevétlen zseblopástól az erőszakos, bandában elkövetett támadásokig terjednek. Ellenállni nem tanácsos. Igyekezzenek megelőzni a bajt: értékeiket, okmányaikat ne hordják magukkal, ha az mégis elkerülhetetlen, a ruházatuk alatt tartsák, ne legyen észrevehető. Vegyék igénybe a szállodaszéfet. Autóstáskát, övtáskát ne hordjanak. Fényképezőgép, videokamera még a hátizsákokból is könnyen eltűnik. Ne tartsák egy helyen összes készpénzüket, útlevelüket, igazolványaikat, hitelkártyáikat. Autójukat, ha benne láthatóak a csomagjaik - percekre se - hagyják őrizetlenül. Országúton csak egyenruhás jelzésére álljanak meg - előfordulhat, hogy műszaki hiba jelzése ürügyén, a benn ülők figyelmét elterelve ellopják csomagjaikat.

Spanyolországban több rendőri testület működik (a városi, elsősorban közlekedés-rendészet, a Guardia Urbana, a helyi rendőri szervezet - pl. Katalóniában a Mossos d\'Esquadra -, a határőrizetet is végző Policía Nacional, illetőleg a doboz-szerű sapkájáról felismerhető csendőrség, a Guardia Civil). Amennyiben a turista kapcsolatba kerül a rendőri szervek valamelyikével (lopás bejelentése, közlekedési baleset stb.), érdeklődje meg, hogy melyik testületről van szó. Ez megkönnyíti az esetleges utólagos eljárásokat, mint a hivatalos jegyzőkönyv-másolat beszerzése a biztosító számára.

Spanyolországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.




(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások