Fátima csodája

Ablak a Világra - Utazási magazin


Fátima csodája
Kapcsolódó utazások

A napsütötte portugál Santarém régióban létezik egy különleges hangulatú város, amely 1917 óta világhírű katolikus zarándokhellyé nőtte ki magát, és amelynek története sok millió látogatóban kelt reményt a csodákban. A legenda úgy tartja, hogy három pásztorgyermek látomásában megjelent Szűz Mária, aki rajtuk keresztül megtérésre és imára szólította fel az embereket. Olyan fontos és titkos üzeneteket is küldött, melyek a pásztorgyermekek szájából kinyilatkoztatva mélyen megrendítették a világot. A jelenések hiteles voltát a fatimai püspök 1930-ban megerősítette. Ezt követően vált Fátima oly sokak által keresett Mária-kegyhellyé Fatima. 1917. október 13-án valamiféle Napcsoda is történt a jelenés színhelyén, amelynek legalább hetvenezer szemtanúja volt. Akik azt bizonygatták, hogy „a Nap hirtelen tarka színekben táncolni kezdett és csaknem leesett a Földre”. Azóta is sokakat foglalkoztat, hogy milyen valós természeti jelenséget vélhetett a tömeg csodának.

Fátimába ma már a világ minden tájáról folyamatosan érkeznek a hívők és a turisták. Nem véletlen, hogy a zarándokhely főtere kétszer nagyobb, mint a római Szent Péter tér. A tér meghatározó épülete a “Nossa Senhora do Rosário” Bazilika. Az egész terület térkialakítása az itt megjelenő több százezres, olykor milliós zarándok sereg mozgatásához tervezett, ami még „üresen” is lenyűgöző látvány. A Bazilika épülete neoklasszikus stílusú, 65 m magas tornya tiszteletet parancsoló, megadja a hely magasztos hangulatát. Ehhez illő öltözetben léphetünk be csak a bazilika kapuján, máskülönben az ott álló őrök megálljt parancsolnak.

A zarándoklat kezdetét jelentő kapu és a bazilika között áll a Jelenési kápolna, amely pontosan a jelenés színhelyéül szolgáló tölgyfa helyére épült. A kápolna a hajdani tölgy helyén áll, ahol megjelent a Szent Szűz. A templom előtt a csodát először látó kisgyerekek szobrai találhatóak, a templomban pedig a sírjaik. Minden nap több misét tartanak különböző nyelven, valamint éjszaka körmenetet. A kápolna félig nyitott és körbeveszi egy szárny, ahol folyton égnek a zarándokok által kitett gyertyák. Van, aki tiszteletből érkezik, sokan kéréssel fordulnak a Szűzanyához, mások hálát adnak egy-egy csodás gyógyulásért. Rengetegen jönnek térdelve, hogy így fejezzék ki hálájukat, amiért imáik meghallgatásra találtak. Az egész évben látogatható, nyitott kápolna virtuális felfedezését webkamerával tették lehetővé azok számára, akik személyesen nem tudnak ellátogatni ide.

Minden magyar otthon érezheti magát Fátimában, hiszen több magyar emlékhelye is van a városnak. Ilyen többek között a Szent István kápolna, amely a külföldön élő magyarok adakozásából épült fel. A körülbelül 80 embert befogadó kápolna 12 üvegablaka a Magyar Szentek Galériája.

Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|