A világ egyik legszebb szigete: Terceira

Ablak a Világra - Utazási magazin


A világ egyik legszebb szigete: Terceira
Kapcsolódó utazások

Az Azori-szigetekhez három nagy vulkáni szigetcsoport tartozik, melyek ma Portugália egyik régiójaként önálló kis államot alkotnak, saját törvényhozással és kormányzattal. Összesen kilenc kisebb-nagyobb sziget tartozik ide. A legnagyobb San Miguel 745 négyzetkilométeres területtel, a legkisebb a mindössze egy 17 négyzetkilométernyi földdarab, Corvo szigete.

A szigetcsoport összesen 2323 négyzetkilométernyi területen fekszik, és saját mikroklímával rendelkezik, melyet a tengeri szelek és a Golf-áramlat nagyban befolyásol. A hőmérséklet-ingadozás itt minimális, télen az átlag 13 C, s nyáron sem magasabb 23 C-nál. A tenger hőmérséklete is hasonlóan alakul: 17-23 C között ingadozik, évszaktól függően. Az óceáni éghajlatnak és a vulkáni eredetnek köszönhetően igazán egyedi flóra és fauna várja az idelátogatókat, akik vagy közvetlen menetrendszerinti légi járattal érkeznek Lisszabonból, vagy charter járattal Németországból és az Egyesült Államokból.

A szigetcsoportot a XV. század elején fedezték fel portugál hajósok, útban az Újvilág felé. Az első településeket az 1430-as években alapították a szigeteken. Ezek közül Terceira és annak legnagyobb városa, Angra do Heroismo fontos állomás lett az India és a kontinens között vezető tengeri útvonalon.

A város felett emelkedik a Monte Brazil hegy, oldalában a Sao Joao Baptista portugál erőd magasodik, és uralkodik a terület felett. A városkában a reneszánsz kori színes házak dominálnak a XV-XVI. századból. A város katedrálisa is ezidőtájt született, hasonlóan a város szép templomaihoz. Sajnos 1980-ban egy 7,4-es erősségű földrengés rázta meg a szigetet, melyben a templomok falai leomlottak, rengeteg ház megrongálódott, de ma már ismét régi pompájukban láthatóak. 1983-tól a város az UNESCO Világörökségének része. Érdemes felkapaszkodni a Monte Brazil tetejére, ahonnan káprázatos kilátás nyílik az egész szigetre.

Terceira-sziget egyik egyedülálló látványossága a Natal vulkáni barlang, amely száz méter mély, és egy csodálatos belső tó rejtőzködik benne. A kiépített barlangot sejtelmesen megvilágították, a föld alatt folyamatosan esik a nyakunkba az eső, azaz a talajvízen átszivárgó nedvesség. Különleges földalatti élmény! Csakúgy, mint a láva medencék az óceán partján, Biscoitos-nál. A természetes vulkáni medencék, a hatalmas lávakövek közé becsapnak az óriási hullámok. Nyáron, jó időben páratlan élmény itt megfürödni, a több méteres hullámok permetében lubickolni.


Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|