Karnyújtásnyira a szabadságtól – Karintia

Ablak a Világra - Utazási magazin


Karnyújtásnyira a szabadságtól – Karintia
Kapcsolódó utazások

Erdei kalandpark, cseppkőcsodák, drávai sétahajókázás, Oldtimer múzeum, föld alatti bányabiciklizés, alpesi bakancstúrák és Karintia legmelegebb fürdőtava – a Klopeini-tó környékén mind a négy évszakban élvezetesen telik az idő.  
 
Ha tavaszi kirándulásra, vagy nyaralásra készülünk, a legkevésbé jut eszünkbe célpontként Ausztria, azon belül is Karintia. Általában télen, síszezonban népszerű ez a vidék két-háromezres osztrák hegyeivel, de ősszel vagy tavasszal jó, ha egy-egy bécsi, esetleg grazi városlátogatás belefér a programunkba. Pedig a szlogenek szerint –  "Mediterrán Ausztria", "Az ország legnaposabb tartománya", "A tavak birodalma" – a karintiai régiónak minden adottsága megvan ahhoz, hogy ideális "négy évszakos" üdülőhellyé avanzsáljon. Arról a jelentős földrajzi előnyéről nem is beszélve, hogy hazánktól autóval alig hatórányira helyezkedik el az olasz-osztrák-szlovén hármas határ közelében.  
 
A felfedezést egy romantikus hajókázással kezdjük és bevállaljuk a húsz kilométeres drávai hajóutat a közelben lévő völkermarkti tározón. A Magdalena elnevezésű vízialkalmatosságon ringatózhatunk, miközben kellemes kiszolgálás és gasztronómiai csemegék – pompás fagylaltkelyhek, ízletes sütemények – kíséretében vonulnak el szemünk előtt a környék természeti és épített szépségei. Ha szerencsénk van, néhány vízimadár-röptét is lencsevégre kaphatunk. 
 
Dél-Karintiában nem csupán a földfelszín fölött érdemes szétnézni, megéri a lenti világba is leereszkedni. Az Obir-cseppkőbarlang több méter magas, kékesen, sárgásan áttetsző cseppkőoszlopaival tényleg olyan kép, amelyet évek múlva sem töröl ki az agy memóriakártyája. Törékenységükkel, sokszínűségükkel ámulatba ejtenek, és nehezen leírható, sejtelmes barlangvilágba repítenek. Legmélyebb pontján, az orgona formájú képződmények termében, fényjátékkal megspékelve stílusosan felcsendül Bach D-moll Toccata és Fúgája. A barlang megközelítése csak túrabuszokkal lehetséges, melyek Bad Eisenkappel főteréről indulnak. Barlangvezetés magyar nyelven ugyan még nincs, de magyar nyelvű prospektust, illetve tájékoztatófüzetet beszerezhetünk a fogadóépületben.  
 
Bad Eisenkappel másik turistacsalogató látványossága az Oldtimer Múzeum. A különleges tárlaton, az 50-100 év közötti, szépen felújított motorbiciklik között olyan unikumokat láthatunk, mint az 1947-ben gyártott Harley-Davidson, vagy az 1937-es Puch 800-as, ami a grazi Puch gyár valaha épített legnagyobb motorkerékpárja. A motormatuzsálemek mellett egy majd száz éves komplett mini-benzinkút is helyet kapott, a kiállítás különtermében pedig régi parasztgazdaságok elfeledett használati eszközei sorakoznak. Ha Bad Eisenkappel-i kirándulásunk alatt megéheznénk, az éhségcsillapítás kiváló helyszíne a múzeum mellett található "Zum Florian" vendéglő. Egy alapos kóstoló után elmondhatjuk, hogy már ismerjük a régió egyik legfantasztikusabb turistacsalogatóját; a bio alapanyagokból készített paraszti étkek közül ugyanis a füstölt sonka mindent überel: tízes skálán tizenegyes.  

Kapcsolódó utazások

Forrás:   Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|