Isztambul városnézés

A Isztambuli városnézés Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Isztambuli városnézés, a Isztambuli városnézés legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 14 utazás közül választhat.

Isztambuli városnézés foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Isztambul hasznos információi-időjárás, térkép, látnivalók- mellett portálunkon utazás és hotel ajánlatok legszélesebb választékát és Last Minute utakat talál

Isztambul utazás TOP 10

Az összes Isztambul városnézés »

Isztambul

Az összes Isztambul városnézés »

Isztambul ismertető

Isztambul - utazás a világ egykori központjába

 

 

A hajdani bizánci központ, Konstantinápoly az egyetemes kultúra legrégibb öröksége. Utazás Isztambul évezredes falai közé valódi történelmi élmény. Két kontinens találkozásánál- stratégiailag meghatározó földrajzi fekvésének köszönhetően - számos nagyhatalmi törekvés célpontjává vált. Állt spártai, athéni, befolyás alatt, a Római birodalom szétszakadása után a sokáig a keresztény világ, majd az Oszmán Biradolom központjává vált. Ez a gazdag történelmi múlt olyan mennyiségű emléket, felkeresendő látványosságot hagyott ránk, hogy még egy hosszabb isztambuli utazás, tartózkodás sem elég, hogy mindent megnézzünk.

 

 

 

Isztambul városlátogatás, látnivalók

 

Isztambul feljegyzett történelme i.e. 667-ig nyúlik vissza. Ezt követően a perzsa-görög csaták helyszíne, spártai majd hellén fennhatóság időszaka , Nagy Sándor uralma következett. A Római Birodalom részeként, majd a Kelet-római és Oszmán Birodalom központjaként rendkívül fordulatos történelmi múlttal büszkélkedhet a város, és ennek köszönhetően egy látnivalókban gazdag célpont Isztambul városlátogatás szempontból.

 

 

Topkapi palota: Az Aranyszarv öböltől délre fekszik a török szultánok fantasztikus palota együttese, ahol megtekinthetőek a hajdani szultánok lakórészei, fürdői, étkezői, emellett  a labirintus szerű múzeum gyönyörű műkincseket rejt.

 

Régészeti Múzeum (Arkeoloj Müzesi). Az 1891-ben kimondottan múzeumnak készült kiállítóhely a Csempés Pavilonnal és az Ókori Keleti Művészetek Múzeumával együtt a török régészeti leletek és műtárgyak egyik leggazdagabb gyűjteménye, tehát isztambuli városlátogatás alkalmával mindenképp ajánlott felkeresni.

 

 

Ha a világszerte híres török fürdőkultúra építészeti emlékeit szeretnénk megismerni, és nem a fürdés a célunk a Hürem Hammam melátogatását ajánljuk, amely fürdőmúzeumként üzemel és szőnyegkiállításnak is otthont ad.

Természetesen, ha nem szeretnénk lemondani a vizes örömökről több működő tradicionális hammam várja a látogatókat (pl. Galatasaray, Büyük), ahol az építészeti értékekről sem kell lemondanunk.

 

Ha Isztambul városlátogatás, akkor a Hagia Sofia székesegyház kihagyhatatlan állomás. A világ hét csodája közé tartozó törökösen Ayasofya székesegyház a világ legmonumentálisabb egyházi épülete. Nem csak nagyságával, de építészeti megoldásaival és művészi kialakításával méltán érdemelte ki a csodajelzőt.

 

Az Ayasofya közelében találjuk a város másik emblematikus épületét a Kék Mecsetet. I Ahmed szultán célja az volt, hogy felülmúlja a keresztény templomóriást, de ez nem sikerült neki a méreteket tekintve, de az iszlám vallás egyik legjelentősebb vallási központját alkotta meg, mely a mai napig is imahelyként funkcionál

 

Az isztambuli látnivalók többsége a város északi részét keresztül szelő Aranyszarv Öböl két partján találjuk. A két partot többek között egy különleges hangulatú híd, a Galata-híd köti össze. A kétszintes hídon folyamatosan hömpölyögnek a járművek, de az alsó szint kávézóiban érdemes beülni egy igazi török kávé elfogyasztására és itt nagyszerű lehetőség nyílik a Boszporuszban való gyönyörködésre.

 

A Galata-hídon átkelve a Beyoglu városrészbe jutunk, mely szintén bővelkedik a látnivalókban. Itt talaláljuk a 61m magas Galata torony, ahonnan Pazar kilátás nyílik a város csodás épületeire, hidaira és az ázsiai partrészre.

 

Az ázsiai városrész kevesebb látnivalót tartogat, de ha időnk engedi utunk végezetéül érdemes a Boszporuszi-hidon, vagy komppal átkelni két földrész határán és megtekinteni néhány szép mecsetet (pl.Rumi Mehmet-, Iskele-, Cinili-mecset)

 

A városlátogatás és a török kultúra iránt érdeklődők biztosan nem fognak csalódni az Isztambul városlátogatás Isztambul városnézés foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Isztambul üdülőhelyek

Isztambul legjobb szállodái

!pont - nincs értékelés
Nincs Hotel 4*

Nincs Hotel 4*

Isztambul
Ár:
  174 900
Ft / fő-től (4 napra)
Értékelés:
Tetszik:


Nem tetszik:


Egyéb:
Isztambul városnézés foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Isztambul utazási magazin

Isztambul fő turisztikai látványosságainak belépődíjai 2022-ben

 Isztambul fő turisztikai látványosságainak belépődíjai az ingyenestől a közel 200 TL-ig, azaz kb. 5200,- forintig terjednek fejenként.A gyerekek gyakran ingyen mehetnek be, de a különböző városnéző helyeken eltérő korhatárok vannak. Az alábbi áttekintés egy egyszerű összehasonlítást is lehetővé tesz, hogy megtudja, megéri-e az Isztambuli Múzeum bérlet a befektetést, vagy sem.    Egy török líra a cikk keletkezésekor – 2022. március 7-én – 25,- Forintba került.    Basilica Cistern (Yerebatan Sarnıcı) Külföldi turistáknak: 30 TL Kék Mecset (Sultanahmet Camii) ingyenes Çadır Pavilion (Çadır Köşkü) ingyenes Dolmabahçe Palota (Dolmabahçe Sarayı) külföldi látogatóknak: 120 TL Harem: 90 TL Gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes. Fűszerpiac (Mısır Çarşısı) ingyenes Emirgan Park (Emirgan Korusu) ingyenes Europa erőd (Rumeli Hisarı) külföldi látogatóknak: 30 TL Gyermekeknek 12 év alatt [...]
Teljes cikk

Grand Bazaar

A Fedett Bazár vagy The Grand Bazaar Isztambulban található. A világ egyik legnagyobb és legrégebben működő piaca. Területe több mint 4000 üzletet foglal magában. Természetesen ez bármely turistának csábító lehetőséget kínál. Közel 400.000 látogató jár itt, minden nap. 2014-ben került fel a világ leglátogatottabb helyeinek listájára. A bazár könnyen megközelíthető akár villamossal is.A helyet még az 1400-as évek közepén kezdték el építeni, röviddel Konstantinápoly oszmán hódítása után. II. Mehmed szultán hozta létre az építményt. A következő évszázadokban a környező utcák is jelentős fejlődésen mentek át. A 19. században több katasztrófa is sújtotta az építményt, melynek a végeredménye az lett, hogy 1894-ben egy nagy restauráláson esett át. Annak ellenére, hogy igyekeztek megtartani a korábbi formáját, ez teljes mértékben nem sikerült. A bazárban ma csoportba rendeződve várják a boltok a vásárlókat. Középen találhatóak az aranykereskedéssel foglalkozó üzletek, de számos más [...]
Teljes cikk

Az Elsüllyedt Palota

A helyet több néven is ismerik, Basilica Cistern vagy Yerebatan Sarayı. Isztambul alatt számos ciszterna húzódik. Isztambulban ez egyik legnagyobb a bizánci ciszternák sorában. A hely mindössze 150 méterre fekszik a Hagia Szophiaitól így akár egy kirándulás során, mindkét gyönyörű látványosságot érdemes megnézni. A víztározót a VI. században építette I. Justitianus császár.Az ősi írások szerint a Palotában korábban volt egy kert, szembe vele pedig a Hagia Szophia. A tér oszlopainak száma sem kevés. Mintegy 336 márványoszlop található itt. Különlegessége az is, hogy díszítésük páratlan szépséget kölcsönöz nekik. Egy meleg nyári napom remek lehetőséget kínál egy kis felüdülésre. Egy időre szinte feledésbe merült a léte, egészen újrafelfedezéséig. A palota kívülről szinte láthatatlan.A víztározók építésére azért volt szükség, mert Isztambulban nem volt megfelelő vízmennyiség, ezért létrehozták ezeket az építményeket, azért, hogy a hétköznapi élethez, valamint a [...]
Teljes cikk

Isztambul szimbóluma: a Hagia Sophia

A török tengerpart csodáit ma már senkinek sem kell bemutatni. Kevesen tudják azonban, hogy Törökországban nemcsak a nyár ígér különleges élményeket, hanem az év minden szakában találhatunk csodálatosan szép látnivalókat. A Boszporusz partján fekvő Isztambult például nem szabad úgy elhagyni, hogy ne fedeztük volna fel a bizánci építészet remekét, a Hagia Sophiát.Az isteni bölcsesség temploma, a Hagia Sophia a világ egyik legkülönlegesebb építménye. A hajdani bizánci, ortodox bazilika, Isztambul szívében pompázik. Felépítése óta jó néhányszor hevert már romokban, míg a Keletrómai Birodalom újbóli virágzásának idején, 537-ben elnyerte jelenlegi, lélegzetelállító formáját. Újjáépítését követően a Hagia Sophia több mint ezer évig volt a Konstantinápolyi Patriarchátus székhelye, sőt az uralkodókat is itt koronázták. A templom ötvözi a bizánci korban ismert szinte összes építészeti megoldást, amelyekből különleges szépségű, a végletekig tökéletesített egységet kovácsol. A páratlan [...]
Teljes cikk
Isztambul városnézés foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Isztambul városnézés »

Isztambuli programok, fesztiválok, ünnepek

július
1

Isztambul Jazz

Pezsgő három két hét a jazz jegyében.
2022.07.01


Isztambul / Törökország
 

Isztambul városnézés foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Isztambul városnézés »

Isztambul leírás

A két kontinensen fekvõ város
Isztambul a világ egyik legmagávalragadóbb és legizgalmasabb városa. A régi és az új, a kelet és a nyugat érdekes keveredése és Európát Ázsiával összekötõ különös földrajzi helyzete felejthetetlenné teszi a látogatást. Mint három birodalom korábbi fõvárosának, Isztambulnak a múltat idézõ jelei mindenütt fellelhetõk a hajók kürtjétõl a müezzinek imára hívó hangjáig, a mecsetek aranyos kupoláiról visszaverõdõ napsugaraktól a bizánci mozaikfigurák hipnotikus tekintetéig. Isztambul azonban nemcsak történelmi nevezetesség, élénk nagyváros is.
Isztambul (török nevén Istanbul) - elõzõ történelmi nevein Bizánc, Konstantinápoly - Törökország legnagyobb települése és a világ egyetlen két kontinensen fekvõ városa. A város a Boszporusz és keskeny öble, az Aranyszarv-öböl, valamint a Márvány-tenger európai és ázsiai tagolt partján terül el.
A bizánci Oszmán Birodalom egykori fõvárosa hét halomra épült változatos tájon, szépen, egyedülállóan beépítve, a világ egyik leggyönyörûbb helye lett. A hajóban bõvelkedõ Sztambulról a romantikus költõ, Lord Byron így írt: „Láttam Athen romjait, bejártam a török birodalom sok részét és Európa sok más országát, sokat Ázsiában is, de sehol nem pillantottam meg a természet ily darabját, amely ily benyomást tesz - bármely oldalról nézzük is -, a Hét Halomtól az Aranyszarv partjáig...\"

Mecsetek, dzsámik és nyüzsgõ tömeg
A szinte változatlan mecsetek, dzsámik körül állandóan nyüzsög a tömeg, a macskaköves utakon jármûvek dübörögnek, kompok jönnek-mennek, és az utcai árusok hangja keveredik a forgalmas kikötõ hajóinak kürthangjával. Az óváros egy háromszögletû területen fekszik az Aranyszarv-öböl és a Márványtenger között. A parti oldalon a tömör, helyreállított Bizánc-korabeli falak védik, amelyeket az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. A Justinianus császár által építtetett legnagyobb keresztény templom, a Szt. Sophia (Aya Sophia) ma múzeum. Az Aya Sophiával szemben áll az elegáns I. Sultan Akimet mecset, ismertebb nevén a Kék mecset, nevét a belsõ falait borító kék csempék után kapta.

Topkapi palota
Isztambul másik legérdekesebb turistalátványossága a Topkapi palota, az oszmán uralkodók korábbi székhelye, ami ma egy nagyon szép, gazdag múzeum. A turisták útitervében fõhelyen szerepel a világhírû Fedett bazár megtekintése is, amelyben 4000 boltocska kínálja áruit a jellegzetes keleti környezetben. A vásárlás az egyik legfõbb öröme a turistáknak, és a Fedett bazárhoz hasonlóan, a modern városi utcákban lévõ boltok is a legújabb divatú ruhákat kínálják. Bárhol járunk is a városban, mindenütt találunk régiségboltokat, ezüst-, arany-, bõr- és mindenféle kézzel készített áruval.

Az utóbbi években nagy rekonstrukciós program kezdõdött a város szebbé tétele érdekében, hogy megóvják a jelentõsebb negyedeket, épületeket és szobrokat. A közelmúltban például a híres Aranyszarv-öböl szennyezõdött el veszélyesen a mellette mûködõ ipari létesítményektõl.

Egy hét kevés…!
Egy hét is kevés ahhoz, hogy megismerjük a várost, az antik templomokat, mecseteket, palotákat, bazárokat, a vendéglõket, kávézókat, teázókat, a kellemes parkokat és az egzotikus éjszakai életet, nem is szólva az érdekes Boszporusz-kirándulásokról, az ízletes frissen fogott tengeri halból készült ételekrõl a környezõ szigeteken. Isztambulnak sajátos egzotikus vonzereje nem hasonlítható Európa egyetlen más városához vagy fõvárosához sem.

Isztambul városnézés foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

Ankara Nagykövetség
Cím: Sancak Mahallesi, Kossuth Lajos (Kahire) Caddesi 2.
Yildiz, Cankaya, Ankara
Előhívó: (90)(312)
Telefon: 442-2273
Ügyelet: 442-2273
Fax: 441-5049

Istanbul Főkonzulátus
Cím: Prof.Dr. Müfide Küley sok.  No.35.
Tesvikiye - Istanbul
Előhívó: (90)(212)
Telefon: 225-55-19, 225-55-01, 234-37-37
Ügyelet: 234-3737
Fax: 296-8248

Beutazási szabályok
Magyar állampolgár megfelelõ anyagi fedezettel, az utazás napján még legalább 6 hónapig érvényes útlevél és vízum birtokában léphet be Törökországba. Magyar állampolgárok a török határállomásokon szerezhetik be a vízumot. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a vízumokat kiadó ablak még az útlevél ellenõrzés elõtt található, elõször tehát a vízumot kell beszereznie. A helyben kiállított vízum ára a katalógus nyomtatásának idõpontjában (2002. szeptember) 20,- USD. Javasoljuk, hogy pontos összeget készítsen elõ. Azok, akik a vízum érvényességének idején (30 nap) többször utaznak Törökországba, feltétlenül ügyeljenek arra, hogy az utolsó kiutazás napján a vízum és az útlevél még érvényes legyen, mert a turista vízummal belépõ külföldi állampolgárok a vízumban meghatározott tartózkodási idõt nem léphetik túl. Kérésre minden beutazónak igazolni kell, hogy el fogja hagyni Törökországot (visszaútra vagy továbbutazásra szóló repülõjegy). Kérjük azokat az utasainkat, akik nem magyar állampolgárok, érdeklõdjenek a nagykövetségen a rájuk vonatkozó szabályokról. A beutazási szabályok be nem tartásáért és az abból eredõ költségekért nem vállalunk felelõsséget.

Beviteli szabályok
Bármilyen valuta korlátozás nélkül bevihetõ Törökországba, de javasoljuk, hogy ha nagyobb összegû készpénzt visz magával, tegyen írásban nyilatkozatot. A személyes használatra szolgáló tárgyak vámmentesen bevihetõk (ide tartozik pl. 200 db cigaretta, 50 db szivar, 250 gramm dohány, 1 liter alkohol). A késõbbi félreértéseket elkerülendõ kérjük, hogy értéktárgyait beviteli nyilatkozatban rögzítse

Posta, telefon
A postahivatalok PTT jelzéssel (sárga mezõben fekete betûkkel) vannak ellátva. A fõhivatalok hétfõtõl szombatig 08.00 - 24.00, vasárnap 09.00 - 18.00 óra között, a kisebbek általában hétfõtõl péntekig 8.30 - 12.30 és 13.00 - 17.30 között tartanak nyitva. Nyilvános fülkébõl csak telefonkártyával lehet telefonálni, amely minden postahivatalban kapható.
Magyarország hívószáma Törökországból: 0036
Törökország hívószáma Magyarországról: 0090

Közlekedés
A nagyobb települések között kedvezõ díjszabású autóbuszok közlekednek, amelyek a települések szélén lévõ buszpályaudvarokról indulnak. Itt vásárolhatók meg a menetjegyek is. Rövidebb szakaszokon gyûjtõtaxikkal (dolmus) vagy taxikkal lehet utazni.
A dolmus útiköltsége nem magas, a sofõrnél kell fizetni, de az induláskor célszerû az árban megegyezni. A taxisok taxaméter alapján állapítják meg a viteldíjat, de hosszabb út esetén javasoljuk, hogy indulás elõtt állapodjon meg az árban. Amennyiben kismotort vagy autót kíván bérelni, ne felejtse itthon nemzetközi jogosítványát és feltétlenül kössön teljes körû casco biztosítást.

Nyitva tartás
Az üzletek hétköznap 9.00 - 19.00 óra között tartanak nyitva, az üdülõhelyeken azonban este és hétvégén is lehet vásárolni. A nyaralóhelyeken angol vagy német nyelvû újságok is kaphatók, amelyek rendszerint csak másnap érkeznek.

 

Isztambul városnézés foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Isztambul adatlap

(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások