Athén körutazás, hajóút

A Athéni körutazás, hajóút Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Athéni körutazás, hajóút, a Athéni körutazás, hajóút legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen.

Athéni körutazás, hajóút foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Az összes Athén körutazás, hajóút »

Athén

Az összes Athén körutazás, hajóút »

Athén ismertető

Athén - Görögország fővárosa

 

Athén már az i.e.IV. században az európai gondolkodás egyik nagy fellegvára, és hosszú ideig kulturális központja volt. A bizánci uralom alatt háttérbe szorult  egészen 1834-ig, amikor a szabad Görögország fővárosa lett. A közel 3000 éves múlt számos történelmi emléket hagyott ránk, de utóbbi idők rohamos fejlődése zajos metropolisszá tette a fővárost.

Athén központja a Sztadiou, Mitropoleosz és Athinasz utcák által határolt háromszögben található, melyek csatlakoznak a város három fõ, a Szintagma (Alkotmány), az Omonia (Harmónia) és a Monasztiraki (Kis kolostor) terekhez. Ez a három tér és a köztük fekvõ terület alkotják a város központját. A Szintagma és az Omonia az itteni élet fõ központjai. Athén legnyüzsgőbb éjszakai szórakozó negyede a Plaka. Késő estig nyitva tartó üzletek, kellemes hangulatú teraszok, hömpölygő turisták színtere ez. Ha athéni szórakozás, akkor érdemes megemlíteni az athéni fesztivált amely júniusban és veszi kezdetét és egészen szeptemberig tart. Az előadásoknak az Akropolisz lábánál található római amfiteátrum és a Likavettosz domb melletti Likavettosz színház ad otthont. A nyári Fény és Hangjátékokat a Philopapposz domb tetején rendezik melynek kezdési időpontja kilenc óra.


Athéni látnivalók

 Az ókori Athén, Európa egyik legrégibb városa, az európai civilizáció bölcsõje volt. A város legjelentõsebb emlékei a görög kultúra klasszikus korából, fõként az i.e. V. századból származnak. A mai élénk, nyüzsgõ metropolisz ráépült ókori elõdjére. Athént elsõsorban ma is az ókori kultúra maradványai teszik turisztikai zarándokhellyé.

A legfontosabbnak ókori műemléknek nevezett Akropolisz a város legmagasabb pontján épült, mely tükrözi magának az akropolisz szónak a jelentését: fellegvár, felsőváros. Az épületegyüttest Periklész idejében fejezték be és máig a klasszikus építészet  egyik legkiemelkedőbb alkotásaként tartják számon. A nyári főszezonban mindenképp számítsunk a sok látogatóra és a hosszú sorokra.

A középkori társadalmi élet fő szinterét az Agóra, a piactér jelentette. Az Akropoliszról leereszkedve megtekinthetjük a hajdani főtér gondosan feltárt maradványait.

Az athéni látogatás során nem maradhat ki a Nemzeti Archeológiai Múzeum sem, mely a különböző ásatások során feltárt értékes leletek gazdag tárháza.

Pireus kikötõje, valamint Athén hangulatos elõvárosai: Glyfada, Vouliagmeni és Varkiza is a kedvelt úti célok közé tartoznak.

Ha a városnézés közben Athénban egy árnyékos, nyugodt szigetre vágynak, pihenjenek meg a Nemzeti Park valamelyik padján, hogy utána újult erővel folytatódhasson a séta. A Nemzeti Parkban tekinthetjük meg Zeus templomának megmaradt 15 oszlopát is.

Athén kelet és nyugat izgalmas keveréke, a fejlett és a fejlõdõ országnak, rekedtes utcái, árusai, színes piacai, a török bazárokra emlékeztetnek, miközben roskadozó, neoklasszikus stílusban épül kúriái, a város rövid virágkorát idézik, amikor Athén volt \"a Földközi-tenger Párizsa\".

Athén körutazás, hajóút foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Athén beszámolók

8434 megtekintés - nincs értékelés
Athén

Athén

Athén, Görögország
Címke:

Aki régen járt Görögország fővárosában annak ismét el kell mennie. Én több mint 10 éve jártam ott utoljára és most egy hónapja. fergeteges volt. Jó az atmoszférája, nagyon élhető és élvezhető, na meg persze megfizethető. Jó sétálgatni az ezeréves romok között, főleg így ősszel, amikor kevés a turista, jókat lehet enni-inni és nézelődni. Az emberek kinézetre hasonlóak mint itthon - mármint ami az öltözködést illeti. Kosz az utcán nincs annyi, hogy zavaró legyen. A tavaszias meleg levegő [...]
A teljes bejegyzés

Athén körutazás, hajóút foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Athén utazási magazin

Athén az Akropoliszról

Athén, az európai kultúra bölcsőjének fővárosa, ahol biztosan magával ragad minket a görög életérzés, az ókor világának szelleme, a tenger illata és az a szavakba nem önthető mediterrán hangulat, ami az egész országot áthatja. Az Athénba látogatók kihagyhatatlan állomása, az Akropolisz.De mielőtt tiszteletünket tennénk a fellegvárban, látogassunk el a nevezetes domb aljában található új Akropolisz Múzeumba. Lenyűgöző az az összhang, ahogy a modern épület, a maga természetességével ad otthont az ősi görög világból megmaradt emlékeknek, miközben az építészeti bravúrnak köszönhetően nem mindennapi városi panoráma tárult elénk a tárlatvezetés közben. Itt nem csak a szemünk, de a lábunk elé is érdemes nézni, mert a bejárat előtt, üvegpadlón át csodálhatjuk meg a város, Kr. e. V. századtól a Kr. u. V. századig megmaradt emlékeit. A felbecsülhetetlen értékű kincsek szinte nyitott könyvként mesélnek nekünk a letűnt kor mindennapjairól. A múzeumban egyik különlegességeként láthatjuk az [...]

Athén körutazás, hajóút foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Athén körutazás, hajóút »
 

Athén leírás

Athén fekvése
Athén központja a Sztadiou, Mitropoleosz és Athinasz utcák által határolt háromszögben található, melyek csatlakoznak a város három fõ, a Szintagma (Alkotmány), az Omonia (Harmónia) és a Monasztiraki (Kis kolostor) terekhez. Ez a három tér és a köztük fekvõ terület alkotják a város központját. A Szintagma és az Omonia az itteni élet fõ központjai. A Szintagma tér közel van a Plaka negyedhez, így a legtöbb turista inkább az itteni bankfiókokban, postákon és utazási irodákban intézi ügyeit, nem pedig az Omonia térnél. A Szintagma tértõl a Plaka ötpercnyi gyalogútra van nyugatra, az Ermou utcán, majd délre a Voulisz utcán. Ez az Akropoliszt körülvevõ negyed Athén legrégebbi városrésze, melynek labirintusszerû kis utcáiban gyakran tévednek el a kezdõ turisták. Legjobban tesszük, ha vásárolunk egy Plaka-térképet bármelyik szállodában vagy utazási irodában. Egyébként elég könnyû eligazodni Athén utcáin. A Szintagma északi oldalán található Athén legfelkapottabb környéke, a Kolonaki, amihez a Szintagma térrõl a Parlament épülete mellett elhaladva, a Vaszilisszisz Szophiasz úton lesétálva, majd a Likabettusz domb felé balra fordulva lehet eljutni. Kolonakit a Likabettusz lejtõjén fekszik.

Athéni látnivalók
Athén, Görögország fõvárosa, páratlan hírét múltjának köszönheti. Az ókori Athén, Európa egyik legrégibb városa, az európai civilizáció bölcsõje volt. A város legjelentõsebb emlékei a görög kultúra klasszikus korából, fõként az i.e. V. századból származnak. A mai élénk, nyüzsgõ metropolisz ráépült ókori elõdjére. Athént elsõsorban ma is az ókori kultúra maradványai teszik turisztikai zarándokhellyé.
Várja Önt az Akropolisz és az Agóra s még számos klasszikus ókori emlék.

Pireus kikötõje, valamint Athén hangulatos elõvárosai: Glyfada, Vouliagmeni és Varkiza is a kedvelt úti célok közé tartozik.
Dicsõséges múltja miatt Rómával és Jeruzsálemmel vetekedik Athén, mégis kevesen esnek szerelembe az új városrészeibe. A legtöbb látogató soha nem lát túl a szmogon (nefos) és az 1923-as lakosságcsere menekültjeinek szállást adó, sietve felhúzott lakótelepeken. De a hervasztó beton felszíne mögött ütött-kopott báj húzódik. Majdnem minden háznak, vagy társasháznak gerániumtól roskadozik az erkélye, s a város sok terét és utcáját szegélyezik narancsfák. Athén kelet és nyugat izgalmas keveréke, a fejlett és a fejlõdõ országnak, rekedtes utcái, árusai, színes piacai, a török bazárokra emlékeztetnek, miközben roskadozó, neoklasszikus stílusban épül kúriái, a város rövid virágkorát idézik, amikor Athén volt \"a Földközi-tenger Párizsa\".

A Parthenon koronázta Akropolisz õrszemként, magasodik Athén fölé, a város minden részébõl jól láthatóan.
Periklész az után látott neki az Akropolisz átalakításának a templomok városára, hogy a delphoi jós tudatta vele: Athén az Istenek fennhatósága alatt áll. A város egykor gazdagon színezett és aranyozott, kolosszális épületek és óriási bronz vagy márvány, arannyal és drágakövekkel kirakott szobrok tárháza volt. Még most, romjaiban is lélegzetelállító a márvány bûvös pompája. A kecsességben és harmóniában felülmúlhatatlan Parthenon mellett található az Erechtheion, melyet azonnal felismersz a sokat fényképezett Caryatidákról, az ablakpárkány szüzeirõl, akik az oszlopok helyén állnak. Az Akropolisz déli lejtõjén található a Dionüszosz-színház, ahol az ókorban minden athéni állampolgár játszhatott a görög drámák kórusának tagjaként.

Az Akropolisz észak-keleti nyúlványán gubbaszt Plaka õsi faluja, gyakorlatilag ebbõl állt Athén, amíg a független Görögország fõvárosának nem nyilvánították. Szûk útvesztõi még mindig õrzik a falu régi báját, dacára az elüzletiesedésnek. A Plaka szélén van elkerítve az ókori Agóra, (piactér) ami a társadalmi és állampolgári élet középpontja volt az ókori Athénban.

Érdemes még megnézni a Nemzeti Régészeti Múzeumot, ahol csodálatos mükénéi kézmûves tárgyakat és látványos Santorini-szigetérõl (Thira) származó minoszi freskókat találhatsz, más szépséges tárgyakkal és régiségekkel együtt. A Gouland márvány szobrocskái olyan mûvészetet ihlettek meg, mint Modigliani, Brancusi és Picasso.

Étkezés
Könnyû jót enni Athénban. Nagyon sok étterem van, mindenhol találni egyet, sokuk ugyanazokat a görög ételeket kínálja: görög saláta, mezedesz (egy kis tányéron saláta és mártás, az ouzo mellé), a mindig népszerû szuvlaki és gyros, valamint grillcsirke és disznó.
A görögök késõn vacsoráznak, csak este 10 körül, így csak kevés hely zár be éjfél elõtt. Egyedül fogunk ülni az étteremben, ha este 9 óránál korábban szeretnénk enni. Vacsorához a legtöbb ki sem nyit este 8 elõtt.
Kezdetnek legjobb a válogatott elõételeket tartalmazó mezedes vagy meze, mely akár egy fõétkezéssel is felér. Olyan ismert ízeket találunk benne, mint halikrapástétom, tzatziki (joghurtos uborka-fokhagyma krém), padlizsánkrém.
A húsételeket általában faszénen grillezik. Próbáljuk ki a csirkét, bárányt vagy sertést. Ezek bármelyikét kínálják nyársra tûzött souvlaki formájában paradicsom-, hagyma- és paprikadarabokkal vagy anélkül. A töltött ételek (paradicsom, paprika, padlizsán, szõlõlevél) készülhetnek darált hússal, ezért inkább kérdezzük meg a pincért.
A desszertek a mi ízlésünknek általában ragadósak és túl édesek. Idetartozik a baklavá (mézes-mogyorós finomság), a galaktoboureko (tejsodós sütemény) és a kataifi (mézben áztatott búzacsíra). De választhatunk fagylaltot vagy gyümölcsöt, ez utóbbi leggyakrabban görögdinnye (karpouzi).
A kedvelt görög aperitifet, az ánizsízû ouzót egy pohár víz kíséretében szokták felszolgálni. A görögök általában tisztán isszák, vagy csak néhány kortynyi vízzel, amitõl tejszínûvé válik, a turisták inkább hígítják az erõs italt.
A görög boroknak (krasi) kisebb a hírnevük, mint a konyhájuknak. Az aspro fehér, a mavro vörös, a sero száraz, a gliko pedig édes bort jelent. Az étlapokon a választék csak néhány ismert fajtára korlátozódik. A retsina tipikusan görög fehérbor, erõs fenyõgyantaizét a hordótól kapja, amelyben tárolják. Nem mindenki szereti, pedig jól illik az olajos görög ételekhez.

Közbiztonság
Mivel ez Európa egyik legbiztonságosabb városa, a nap bármelyik órájában mindenhol nyugodtan sétálgathatunk (kivéve az Omonia teret, ami sötétedés után veszélyes lehet). A gyaloglás a legjobb módja, hogy érezzük a város lüktetését, de ha csak kevés idõnk van, fogjunk egyet a rengeteg, olcsó taxi közül.

Athén körutazás, hajóút foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

Görögország hívószáma: 30

A Magyar Köztársaság képviselete Görögországban:

Athén, 16, Kalvou Slr. 154 52 P. Pschico,
Tel: 30-1-67-25-994. Fax: 30-1-64-70-890

Görögország képviselete Magyarországon:

1063 Budapest, Szegfu u. 3.
Tel: 322-8004. Fax: 342-1934
Ügyfélfogadás: hétfõ-péntek 10.00-13.00

Nyitvatartás - szieszta
Postahivatalok üdülõhelyeken általában csak hétköznap, nagyobb városokban szombat délelõtt is nyitva tartanak. Üzletek reggel 9-tõl 14 óráig, majd a 18 órától 21 óráig nyitva tartanak, hétfõn és szerdán viszont a szieszta után már nem nyitnak ki. Érdemes ellátogatni a reggeli órákban piacra, bárhol járnak Görögországban. Gyümölcsöt, zöldséget, friss halat, különféle húsokat, változó választékban ajándéktárgyakat, bõrárut, ruhát is lehet kapni.

 
Idõeltolódás
Magyarországhoz képest +1 óra. Repülõgépek érkezési és indulási idõpontja, a találkozók idõpontjai mindig a helyi idõ szerint értendõk.

Múzeumok, fényképezés

A múzeumok általában 9-15 óráig vannak nyitva. Egyes területeken, katonai repülõtér, múzeumok (helyenként fizetni kell a fényképezésért) tilos a fényképezés, ezt egyértelmû tiltó táblával jelzik. (lap teteje)

Kapcsolatteremtés
Bevett szokás a kézfogás, ugyanakkor barátok és rokonok között gyakori az ölelés és a puszi is, fiatal férfiak pedig néha hátba veregetéssel helyettesítik a kézfogást. Általánosan használt kifejezés a Kaliméra sas (\"jó reggelt\") és a Kalispéra sas (\"jó estét\"). A barátok és családtagok keresztnevükön szólítják egymást, míg az idegeneket foglalkozásuknak megfelelõen szokás megszólítani (pl. \"Doktor Úr\", vagy \"Tanár Úr\"). A görögök régen azt hitték, hogy bármely idegen álruhában megjelenõ isten lehet, ezért mindenkivel kedvesek voltak, ez a szokás máig fennmaradt. A kisebb városokban a barátok és a rokonok elõzetes bejelentkezés nélkül is gyakran meglátogatják egymást.

Ünnepek

A görög év ünnepségek és események sorozatából áll: ezek között akad vallási és kulturális is, pár pedig csak jó indok egy tisztes mulatásra. Gynaikratia, január 8-án a szerepcsere napja az északi falvakban. A nõk a kávézókban (kafeneia) és más olyan társasági központokban töltik a napot, ahol a férfiak általában összegyûlnek, miközben az otthon maradt férfiak a házimunkával foglalatoskodnak.

A görög farsang februárban, márciusban zajlik, a Nagyböjt elõtti három héten át tart, jelmezekkel, lakomákkal, hagyományos táncokkal és általános jókedvvel.

Húsvét a legjelentõsebb ünnepség gyertyás felvonulásokkal, lakomákkal és tûzijátékokkal. A hangsúlyt inkább a Feltámadásra, mint a Megfeszítésre helyezik, úgyhogy nagy az ünneplés.

Az ország területén számos nyári ünnepségsorozatot tartanak, a leghíresebb az Athéni Fesztivál (júniustól szeptemberig) ami drámai és zenei elõadásoknak nyújt otthont az ókori amfiteátrumokban. Nyáron jön el a dionüszoszi részeges tivornyák ideje is, melyeket borfesztiválnak álcáznak. Ezeken, a jelképes belépõdíj megfizetése után annyit iszol, amennyit csak akarsz. A legnagyobb fesztiválokat Rethymno -ban és Alexandroupolis-ban tartják.

Menyi pénzre lesz szükségünk?

Legalább annyit, mint amennyit itthon elköltünk, de ha van rá lehetõség inkább 30-50%-kal többet. Az árak Görögországban is széles skálán mozognak, attól függõen, hogy hol vásárolunk és mely részén az országnak. A szigetek általában drágábbak, mint a szárazföld, de azt se felejtsük el, hogy a nyaralás alatt hajlamosak vagyunk kicsit lazábban kezelni a költségvetést.

Éttermekben, szórakozóhelyeken kb. 10% borravalót szokás adni és a taxik utasai is felkerekíthetik a viteldíjat. Görögország pénzneme az EURO. A magyar forintot csak a Görög Nemzeti Bank váltja be, nem túl jó árfolyamon. A bankok általában 8-13 óráig vannak nyitva. A bankokon kívül utazási irodákban szállodákban is lehet pénzt váltani, a legkedvezõbb lehetõségre az utaskísérõ felhívja a figyelmet.

Utazás saját gépjárművel
Görögországban az autópályán a maximális sebesség 120 km/h, az országúton 100km/h míg lakott területen a nálunk is kötelező 50km/h.

Az alkoholos befolyásoltságot is igen szigorúan nézik, hozzánk hasonlóan helyszíni teszttel, de ha szükséges kórházi vérvétellel is ellenőrizhetik.

Fontos, hogy ugyan az új rózsaszín kártyás jogosítvánnyal lehet közlekedni Görögországban, azonban ha nem saját gépjárművünket használjuk akkor nemzetközi jogosítvány kell. Annál is inkább, mert ha az illető közúti balesetet szenved, a hatóság úgy veszi, hogy nem volt jogosítványa, és ellene eljárást indít.

Görögországban, ha problémánk adódna keressük fel a  Turista Rendőrséget, melynek kirendeltségei az egész országban megtalálhatóak. A görög mentők telefonszáma: 166, közlekedési baleseteknél a központi rendőrséget a 100-as telefonszámon lehet elérni.

Közlekedés

Az úticél a helyi- és helyközi tömegközlekedéssel, buszjáratokkal érhetõ el a legolcsóbban. A menetrend nem mindig szentírás, a megállók is esetlegesek. A taxik általában taxiórával közlekednek, hosszabb útra viszont bátran alkudják ki az árat. A viteldíjak hasonlóak a magyarországi árakhoz, éjjel viszont magasabbak. Céltaxikba (olcsóbb) szokás egyszerre több utast is felvenni hasonló útvonalon. A sofõrnek, különösen csomagcipelés után, jól esik a borravaló.

Autóbérlés

Autót 21 évesnél idõsebb, legalább 1 éves jogosítvánnyal rendelkezõ vendégeink bérelhetnek. A bérautóra kötelezõ és casco biztosítás ist adnak, ez utóbbi azonban nem vonatkozik a gumi és az alváz sérüléseire. Mindig gyõzõdjön meg arról, hogy az autó biztosított, mert az egyébként olcsónak tûnõ ajánlat igen sokba kerülhet egy apróbb koccanás esetén is. Az árak nem tartalmazzák az üzemanyagköltséget, és csak legalább 3 napos bérlet esetén korlátlan a kilométer felhasználás. A KRESZ szabályai lényegében azonosak az itthoniakkal, de érdemes számításba venni a görög sofõrök mediterrán temperamentumát és a szokatlan útviszonyokat.

Motorbérlés

A kismotorok, robogók nagyon kellemes közlekedési eszközök a nyári forróságban, de ne feledjék, hogy két kerekük van és könnyen borulnak, az utasokat pedig nem védi semmi a sérüléstõl. Csak akkor kölcsönözzön motort, ha jártas a vezetésében és tartsa szem elõtt, hogy casco biztosítás hiányában Önt terheli az esetleges károk megfizetése.

Orvosi ellátás:
Jó ha tudjuk, amennyiben kisebb szigeteken töltjük a nyaralást, hogyha ott valami baj érne, és a kórházba szállítást csak vízi vagy légi úton oldható akkor annak költsége kizárólag a beteget terheli. Magyar biztosító társaságok orvosi és baleset biztosítását a görög kórházak csak abban az esetben fogadják el miután a magyar vagy nemzetközi biztosító társaság görögországi partnerével, egyeztettek.

Oltás nem szükséges, de házi patikánkat ezúttal se felejtsük otthon.

Gyógyszertárak, orvos

farmakio felirattal és zöld kereszttel jelzik. Ha orvosra van szüksége, forduljon bizalommal helyi képviselõnkhöz, ennek hiányában a szálloda recepciójához, vagy az apartman tulajdonosához! Rendszeresen szedett gyógyszereit dobozzal együtt vigye magával, mivel a külföldi orvos csak így tudja beazonosítani a terméket.

Ivóvíz
A csapvíz Görögországban szinte mindenütt iható, de egyes helyeken szokatlan lehet az íze, éppen ezért ajánlatos palackozott vizet fogyasztani.

Közbiztonság
Kellemes sétáinkat nyugodtan tervezhetjük az éjszakába nyúlóan is, hisz Görögországban nem kell tartanunk a veszélyektől.  A közbiztonság nagyon jó, de ha estlege mégsem szeretnénk késő este csámborogni, válasszunk egyet a sok és nagyon olcsó taxi közül, mellyel gyorsan a szállásunkra érhetünk. 

Athén körutazás, hajóút foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.